Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

CEPLJENJE DA ALI NE ČE JE OTROK OKUŽEN Z CMV?

Default avatar

TANJA27NIKA

Pozdravljeni!
Sem mamica 10m hčerkice okuzene po rojstvu z cmv.
Skrbi me ker sem slisala da lahko slabo vpliva na telo ali nekaj podobnega.nisva pa še imele nobenega cepljenja, ker sva vedno po bolnicah.
Zanima me vaše mnenje.Hvala za pomoč.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, s CMV se prekuži večina prebivalstva, tvegano je le, če se prvič okuži nosečnica in prenese okužbo na plod ali pa če do okužbe prvič pride pri težje imuno-oslabljenih (po transplantaciji kostnega mozga ali čvrstih organov, npr.)

Pri vas je do okužbe deklice najbrž prišlo med nosečnostjo in ima otroček zaradi okužbe posledice?? Ugibam. Sicer pa pa okužba s CMV ni kontraindikacija za cepljenje in deklice najbrž (še) ne cepijo zaradi nekega konkretnega stanja. Pomanjkanja imunoglobulinov? Spet ugibam, ker ne poznam kliničnega stanja.
LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

TANJA27NIKA

Hvala za odgovor...nika se je okuzla po rojstvu,ko je bila star 1m je dobila prve epileptične napade...v mb.sva bile v bolnici 2m, in cmv še ni imela.ko smo zahtevali premestitev v lj. pa je cmv že bil prisoten...do 1m je imela eeg normalen,od 1m,pa nam gre vedno na slabše.
Smo drugačni od drugih,kar smo se sprijaznili,a za v naprej nam ne kaže dobro in z tem se res ne moremo sprijaznit..zato nevemo če naj še jo z tem matrmo saj veste...
Tanja
Default avatar

Nina P

Vedno nam je težko, če z otročkom ne gre vse v redu. Nevrološke okvare pa niso kontraindikacija za cepljenje. Včasih so se bali cepljenja proti oslovskemu kašlju (v eri polno-celičnega cepiva), danes pa se mnogo bolj bojimo oslovskega kašlja samega in potencialnih nevroloških okvar, ki jih povzroča (cepivo pa je že dolgo acelularno). Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Matilda

Pozdravljeni! Zanima me, zakaj so se včasih bali cepljenja proti oslovskemu kašlju? Glede na deklaracijo cepiva je naša imela neopisljivo živčno reakcijo na ravno to sestavino DiTePer cepiva. Precepljenost pri nas za oslovski kašelj je 97% po podatkih WHO, kljub temu pa obolevnost za oslovskim kašljem strmo narašča, lani recimo je bilo več kot 700 primerov, medtem ko ga pred leti skorajda ni bilo, precepljenost je pa že nekaj let ista. Mi lahko prosim tole pojasnite?
Default avatar

Nina P

Cepljenje proti oslovskemu kašlju se po svetu izvaja z različnimi cepivi. V Sloveniji smo včasih pred sedanjim cepivom uporabljali t.i. polno-celično cepivo, ki je vsebovalo več delov mrtve bakterije, povzročitelja oslovskega kašlja in je povzročalo več neželenih pojavov. Bakterija Bordetella Pertussis in toksin, ki ga izloča, ima številne učinke na centralni živčni sistem. Bolj, kot je bilo cepivo na nek način "podobno" pravi bakteriji, več neželenih učinkov, ki jih povzroča ta bakterija, je imelo. Danes je cepivo, ki ga uporabljamo za cepljenje proti OK, prosto bakterijinih celičnih delov, zato tudi neželenih učinkov, vezanih na odgovor imunskega sistema na strukturo bakterije, ni več.
Cepljenje proti oslovskemu kašlju je prvenstveno namenjeno zaščiti dojenčkov in tej skupini zaradi cepljenja praktično ni, oz. ga je zelo malo. Bolezen se prične ponovno pojavljati cca 5 - 10 let po cepljenju, ko zaščita upade; zato bomo v letošnjem letu tudi pričeli z obvezno revakcinacijo otrok v 3. razredu OŠ.
Zakaj je bilo nekaj časa OK manj?
Zaradi epidemioloških značilnosti povzročitelja: ko smo na hitro pocepili največji krog glavnih prenašalcev (majhnih otrok) in so bili le ti kar nekaj časa imuni, se je kroženje povzročitelja med prebivalstvom začasno zmanjšalo. Ko je imunost pri njih upadla, se je bolezen spet pojavila v večjem obsegu (za vzdrževanje trajnejše zaščite so potrebne ravakcinacije, kar bomo in so po svetu tudi pričeli izvajati).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Matilda

Hehe, za vas je na vsak dvom o učinkovitosti cepiva - revakcinacija! :)

Še nekaj, kaj to pomeni "danes"? In "včasih"? Od kdaj uporabljamo tale varna cepiva, na katera ni učinkov na centralni živčni sistem?
Default avatar

Nina P

Govorimo o konkretnem primeru oslovskega kašlja, za katerega pač veljajo s študijami podprta dejstva. Tudi učinkovitost cepiva samega, vključno z genetskimi spremembami povzročitelja samega se je razikovalo zelo veliko; na podlagi ugotovitev spreminjalo cepilne urnike, sestavo komponent v cepivih, dodajalo komponente za še večjo imunogenost in še in še.
Danes in včasih sta relativna pojma. Polnocelična cepiva še vedno uporabljajo uporabljajo v številnih državah; pri nas pa t.i, acelularna cepiva (ravno raradi nekoliko manjše reaktogenosti/stranskih pojavov) uporabljamo od leta 2001/2.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Matilda

Počasi bova še začeli govoriti isti jezik. Sva že pri "nekoliko manjši reaktogenosti", ne več pri varnih cepivih. Še predobro vem, kaj pomeni reakcija centralnega živčnega sistema. Pa ne pri starih cepivih, temveč pri novih, "varnih". Zdaj pa še revakcinacija? Kje boste pa dobili izoliran virus oslovskega kašlja? Bojda takšnega cepiva trenutno ni? Ali pa morda dodamo še virus mumpsa, saj se tudi ta že pojavlja pri cepljenih otrocih in odraslih? (http://abcnews.go.com/Health/Germs/stor ... 377&page=1). Ja, spet link v angleščini. Zanimivo, da imate na vaših straneh v angleščini tudi informacije o cepivih. Sicer nisem pravnica, pa vendar, a ne kršite kakšnega zakona s tem? Pa še nekaj me zanima. Kolikor vem, je vsako cepivo v svoji škatlici. Po mojem, a spet si lahko zadevo napačno razlagam, pripada deklaracija staršem otroka, ki ga zdravnik namerava cepiti. Seveda v slovenščini, da si ne rabimo sami razlagati pojmov, kot je otitis media in podobno. Lahko se seveda motim, pač, po kmečki logiki bi menda naj bilo tako, a ne?
Hvala za odgovore. LP!
Default avatar

Nina P

Berete, kakor se vam pač zdi.
1. Nikjer ni bilo govora o varnih ali nevarnih cepivih; btv. je tudi celularno, oz. polno-celično cepivo varno, ima pa nekoliko več stranskih učinkov v primerjavi z acelularnim.
2. Oslovskega kašlja ne povzroča virus, temveč bakterija Bordetella pertussis.
3. Kaj želite vprašati z "revakcinacijo", ne vem, dejstvo pa je, da je pri povzročiteljih, ki povzročajo tak tip imunosti kot povzročitelj oslovskega kašlja, pač potrebna, saj imunski spomin, žal, s časom izzveni (in to tako po cepljenju, kot po naravni okužbi). Če želimo vzdrževati imunski spomin, ga moramo pač stalno spodbujati.
4. O kakšnih straneh v angleščini govorite? Če gre za originalni članek, objavljen v referenčni medicinski reviji, katerega link je internetu, ali povezavo nanj, je jasno, da posredujem originalni link; kar je tudi v skladu s pravili citiranja.
5. Kakšen zakon naj bi kršili? S čim konkretno?
6. Način opremljanja zdravil, vključno z navodili, določa Zakon o zdravilih, vključno s pripadajočimi podzakonskimi akti. Navodila, oz. informacije o zdravilih so pod strogim pregledom Agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki jih tudi potrdi in odobri. Vsi prevodi morajo biti v primeru zdravila, ki ima dovoljenje za promet v RS, verificirani. V primeru, da gre za zdravilo, ki ni registrirano v RS ali po centraliziranem postopku, so lahko zdravila v celoti opremljena z navodilom le v tujem jeziku, vendar se uporabljajo le v zdravstvenih ustanovah in pod posebnimi pogoji. Cepiv v prosti prodaji ni in jih tudi ne morete kupiti, saj gre za zdravila pod posebnim režimom izdaje. V
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Matilda

Rekli ste:
Nina P je napisal/a:
Danes je cepivo, ki ga uporabljamo za cepljenje proti OK, prosto bakterijinih celičnih delov, zato tudi neželenih učinkov, vezanih na odgovor imunskega sistema na strukturo bakterije, ni več.
V tem se žal motite. In na te vrstice se nanaša moja interpretacija z varnim cepivom. Če ni neželenih učinkov, je zadeva varna, a ne? Pa ni. Lahko vam dokažem s posnetki, kako izgleda takšna reakcija, ko se popolnoma zdrav dveletnik nenadoma spremeni v neobvladljivo kričečega in v krčih se zvijajočega, prizadetega otroka. Hvala bogu, da so ostale posledice blage, je pa trajalo cel teden, ko nisem vedela, ali bom še kdaj v rokah držala svojega zdravega, bistrega otročka. Tega pa, da ima še zdaj posledice, pa ne bom mogla nikoli dokazati, ker se pač nihče od zdravnikov noče soočiti z možnostjo, da lahko cepiva včasih bolj škodijo kot koristijo.

Samo na kratko še tole: Vaše strani - strani IVZ-ja. Stran Informacije o cepivih je v angleščini. Zakonu se, mislim da, reče Zakon o javni rabi slovenščine. Glede na to, da gre za vladne strani, bi po mojem morale biti v slovenščini. S citiranjem sem pa seznanjena, hvala.
Niste pa odgovorili na vprašanje, ali smo po vašem mnenju starši upravičeni do deklaracije cepiva, s katerim se cepi otroka. Hvala in LP!
Default avatar

Nina P

Mojega teksta niste brali dovolj natančno. Poanta je bila da "stranskih učinkov, vezanih na strukturo bakterije", ni več. Celični deli sami so vplivali na nastanek nekaterih stranskih pojavov. Stranski pojavi, vezani na pertusisni toksin, pa, seveda, lahko ostanejo; vendar jih je bistveno manj; predvsem pa so neprimerljivi z delovanjem žive bakterije in njenimi razdiralnimi učinki ob okužbi sami.

IVZ stran ni vladna stran, saj IVZ se spada med uradne organe, oz. organe MZ v sestavi, temveč je zdravstveni zavod. Če imate v mislih povezavo na EMEA, je EMEA stran uradna spletna stran Evropske Agencije za zdravila; na kateri so informacije o zdravilih, ki (oz. če) se jih uporablja v državah članicah, objavljene v vseh jezikih držav. V kolikor je zdravilo registrirano po centraliziranem postopku preko EMEA, v skladu z evropsko zakoodajo ni več regostrirano še po posameznih članicah. Vse uradne informacije o zdravilih se nahajajo na EMEA.

Če gre za cepivo, ki je registrirano v Sloveniji, oz. cepivo po centraliziranem postopku preko EMEA, ne vidim prav nobenega zadržka, da starši ne bi dobili navodil/deklaracij cepiva (pa čeprav cepiva niso namenjena za izdajo "v roke"). Če pa gre za cepiva, ki imajo samo dovoljenje za promet v skladu s posebnimi indikacijami za uporabo, tudi ne vidim težav, a so v slednjem primeru navodila namenjena zdravstevnim delavcem (in ni navodil za bolnike v slovenščini).

LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

kocinca med zobmi

Matilda je napisal/a:
Rekli ste:
Nina P je napisal/a:
Danes je cepivo, ki ga uporabljamo za cepljenje proti OK, prosto bakterijinih celičnih delov, zato tudi neželenih učinkov, vezanih na odgovor imunskega sistema na strukturo bakterije, ni več.
V tem se žal motite. In na te vrstice se nanaša moja interpretacija z varnim cepivom. Če ni neželenih učinkov, je zadeva varna, a ne? Pa ni. Lahko vam dokažem s posnetki, kako izgleda takšna reakcija, ko se popolnoma zdrav dveletnik nenadoma spremeni v neobvladljivo kričečega in v krčih se zvijajočega, prizadetega otroka. Hvala bogu, da so ostale posledice blage, je pa trajalo cel teden, ko nisem vedela, ali bom še kdaj v rokah držala svojega zdravega, bistrega otročka. Tega pa, da ima še zdaj posledice, pa ne bom mogla nikoli dokazati, ker se pač nihče od zdravnikov noče soočiti z možnostjo, da lahko cepiva včasih bolj škodijo kot koristijo.

Samo na kratko še tole: Vaše strani - strani IVZ-ja. Stran Informacije o cepivih je v angleščini. Zakonu se, mislim da, reče Zakon o javni rabi slovenščine. Glede na to, da gre za vladne strani, bi po mojem morale biti v slovenščini. S citiranjem sem pa seznanjena, hvala.
Niste pa odgovorili na vprašanje, ali smo po vašem mnenju starši upravičeni do deklaracije cepiva, s katerim se cepi otroka. Hvala in LP!
Mene pa zanimajo poklicne reference Matilda. Moderatorki sta predstavljeni, z imenom in priimkom ter končno izobrazbo. Matilda pa sicer veliko piše, iz pisanja pa je videti, da nima razjasnjenih osnovnih informacij iz medicine in biologije.
Predvsem pa bi rekla, da ne ve, kako se v Sloveniji študira. Literatura je seveda v angleškem jeziku, tudi v nemškem (vendar manj) in pričakovati strokovne članke v slovenščini je nemogoče. Pri čemer se ne krši prav noben zakon. Matildi svetujem, da si prebere pro et contra, preden postavi vprašanje oz. začne provokacijo.
Predvsem pa se mi zdi, da je to forum, kjer starši postavljajo vprašanje o cepljenjih, ne pa provocirajo in s tem kažejo resnično svojo nedoraslost temi. Razumem, da si nekdo želi razjasniti svoje neznanje in vpraša strokovnjaka. Ne razumem pa, da nekdo, ki ni strokovnjak, zateži do onemoglosti, pri čemer je jasno razvidno, da znanja nima in da se je izobrževal samo na enem mnestu. Tistem, ki trosi preverjeno lažne informacije. In ki mu itak nobena strokovna študija ne bo nikoli dokazala, da se moti.
=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:
Kocinca med zobmi je moteča. Kot las v juhci.
Default avatar

Matilda

Kocinca, a potrebujem poklicne reference za tale forum? Nisem vedela, se globoko opravičujem. :) O kakšni provokaciji pa govorite?

"Cepljenja
O obveznih cepljenjih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. O razlogih zakaj se cepiti. O reakcijah in terminih."

Zanimajo me samo reakcije, gospa doktor je govorila o tem, da naj reakcij na živčni sistem ne bi bilo pri novem cepivu, pa sem povprašala, kako pa je mogoče, da bi jih imel ravno moj otrok. Sicer pa vam ni treba brati, spoštovana Kocinca, če vas tole ne zanima.

Glede zakona, še enkrat, nisem pravnica, zato sem samo vprašala, ali morda IVZ ne krši zakona o javni rabi slovenščine, ko daje "informacije o cepivih" v angleškem jeziku.Očitno je bil problem v moji kmečki predstavi, kaj naj bi to pomenilo, namreč ob nazivu INFORMACIJE O CEPIVIH sem pričakovala, pač, no, informacije. Torej lepo slovenski ženici razumljivo navodilo za uporabo, kot je recimo v škatlici Lekadola, sestavine cepiva, pa še seznam možnih stranskih učinkov.

AJA! Pri nas tega ne rabimo, ker je cepljenje itak obvezno!!! Ne vem, če ne bi povprašali gospoda predsednika, kako je možno, da je v demokratični Sloveniji dobrobit skupnosti postavljena nad pravico posameznika (pa pustimo zdaj to, da je podlaga razlage take dobrobiti znanstveno nedokazana), zakaj razvite evropske države nimajo obveznega cepljenja (pa ne mislim bivših socialističnih), kako je mogoče, da ista ustanova uvaža cepiva in zbira prijave stranskih učinkov, ter kako je mogoče, da so v demokratični državi zdravniki, ki se s cepljenjem ne strinjajo, tiho iz bojazni za svojo licenco. Nekdo je omenil, da ga tole spominja na srednji vek. Hmja. Takrat so te vsaj pošteno skurli...
Default avatar

Nina P

Menim, da smo dileme do sedaj razčistili. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

kocinca med zobmi

Matilda je napisal/a:
Kocinca, a potrebujem poklicne reference za tale forum? Nisem vedela, se globoko opravičujem. :) O kakšni provokaciji pa govorite?
O, ja, Matilda, če tolčeš po strokovnjaku, je vsaj primerno, da se tudi ti predstaviš. Vsaj z izobrazbo. Sicer ni potrebno odgovoriti, z neumnostmi, ki jih trosiš, zagotovo ne moreš biti medicinsko izobražena. V tem primeru (kot npr. pri načrtu hiše z arhitektom in podobne primerjave) je zelo verjetno, da ima strokovnjak največ znanja. Ne morem si predstavljati, da bi neko ljubiteljsko prebiranje predvsem laičnih proticepilnih internetnih strani nadomestilo znanje vsaj 10 letnega študija in 20 let izkušenj v delu. Če pa misliš, da je kljub vsemu temu tako, potem ti itak ni pomoči.
=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:
Kocinca med zobmi je moteča. Kot las v juhci.