Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Sorodnik alkoholik - kako pomagati?

Default avatar
Sorodnik je alkoholik - priznanje oz. "novica" nas je v sorodstvu udarila kot strela iz jasnega. Kako sploh pomagati??? Kaj svetovati njegovi mami, ki jo stanje še najbolj skrbi in je pripravljena ukrepati??
Star je dobrih 30 let, akademsko izobražen. Ni zaposlen in ne dela. Že več kot leto ponovno živi pri starših. Odnosi doma so katastrofalni, saj ne komunicira, se ne pogovarja, zase pravi, da je neskončno nesrečen, odide za par dni (baje k prijateljem??) in se vrača domov, kjer je po nekaj dni v "komi" - spi in opravlja le najnujnejše potrebe (hranjenje zanj to niti ni potreba) - životari v svojem nesrečnem svetu. Ima tudi svetle dneve, ko se loti dela in opravi kakšno stvar, ki jo res dobro obvlada (poklicno)....a kaj ko kmalu zopet potone... Postal je povsem nezanesljiv in je verjetno tudi zato zanj dela vse manj.
Sklepam, da ga mama finančno zalaga. Sklepam, da se situacija skriva pred sosedi, okolico, znanci... Sklepam, da je dejansko stanje še slabše in hujše, saj vemo, da je že od rane mladosti rad žural, popil, kaj pokadil (mislim si, da je odvisen od alko. vsaj 5 let že)- starši so rekli, da se pač že poklicno giblje v takšnih krogih. Tudi mama sedaj končno ve (ona je edina s katero on še kaj spregovori in ji kaj pove), da tako ne morejo več naprej. Kaj ji svetovati, kam ga oz. ju napotiti, kdo lahko pomaga...? Menim, da bi se moral zdraviti odvisnosti od alkohola in da potrebuje tudi psihologa ali morda psihiatra. Kaj sploh lahko družina naredi, če njemu ni do nič od naštetega?? Naj ga vržejo od doma, da bo klošar?? Kje in s kom začeti? Nisem dovolj pametna niti za nasvet... :((( Pomagajte z izkušnjo, s svojo zgodbo...Hvala vam.
Default avatar
Pozdravljena zaskrbljena sorodnica,

Priznanje, da je v družini alkoholik vedno udari kot strela z jasnega in šokira celoten krog vseh najbližjih. Alkoholizem ne izbira, ljudje, ki poiščejo uteho v alkoholu lahko izhajajo iz različnih slojev in so različnih starosti. V Sloveniji je razširjenost pitja alkoholnih pijač nekakšna nacionalna danost. Razen tega socialno ekonomska problematika in klima negotovosti povečujeta človekove stiske in težave, ki jih nekateri rešujejo tako, da začno pretirano posegati po alkoholnih
pijačah. Reševanje tako obsežnega,večplastnega in kompleksnega problema zahteva enoten nastop vseh vpletenih strani.
Obnašanje vašega sorodnika je skladno z vedenjem alkoholika, ki ruši vse odnose, ne komunicira, se umika itn. Odvisen človek prihaja vse pogosteje v navzkrižje s svojimi bližnjimi in tudi s samim seboj. Pogosto poruši za seboj vse mostove, ostane sam in zapuščen. Edini cilj mu je alkohol. Uporaba je sprva prijetna, saj sproži občutja ugodja, svobode, razširjene zavesti ali vsaj olajšanje bolečine. Tako, kot da bi bil alkohol nekakšen nadomestek za ljubezen, balzam za dušo kasneje pa se vse seveda le še poslabša. Zdi se kot da je v tej družini zavladal kaos, kot sami pravite vladajo katastrofalne razmere. Pravite, da imate občutek, da mama sina tudi finančno podpira. Fant pri svojih 30-ih živi doma, je brez službe, ko je mera polna se odseli in ko se stanje pomiri se vrne nazaj. Mama vse to na nek način dopušča, ga obravnava kot revčka in s skrivanjem pred sosedi in okolico stvari le še poslabšuje. Sin je odrasel človek, ki se obnaša povsem neodraslo in nezrelo. Mama je tista, ki lahko temu naredi konec in edino s tem lahko pomaga svojemu sinu odrasti. Brezpogojno naj zahteva, da poišče pomoč, najde službo in sprejme odgovornosti, ki bi jih že davno moral prevzeti. Nikakršnega finančnega podpiranja in pomilovanja iz strani staršev! Morda je mama sedaj res prišla do spoznanja, da tako ne gre več naprej. Tudi sama potrebuje pomoč, v smislu njenega pravilnega ravnanja do sina. Zagovarjanje njegovega popivanja, češ da je to v akademskih krogih normalno je nesmiselno in vodi v nadaljevanje tega početja. Naj si starši priznajo, da imajo v družini alkoholika, naj mu ne dovoljujejo, da ostaja »revček« doma brez vsakršnih obveznosti, odide kadar se mu zljubi in zatem pride nazaj v varno zavetje in udobje doma. Njemu seveda ni do iskanja službe in prevzemanja odgovornosti, če mu uspeva »sloneti« in živeti na plečih staršev brez da bi sam vložil vsaj minimalen trud. Menim, da je v prvi vrsti težava v starših, naslednji pa je seveda sin, kateremu mora biti onemogočeno izkoriščanje staršev, naslednji korak je ustrezna strokovna pomoč, ki jo bo poiskal , ko mu bodo doma vsi skupaj stopili na prste in zategnili zavoro. Fant je še dokaj mlad in ima vse možnosti za spremembo, še prej si mora priznati, da jo potrebuje, priznal pa si bo, ko bodo drugi postavili meje in ultimate. Vsak Alkoholik mora za zdravljenje dozoreti, alkoholik se prične zdraviti, ko zaradi pritiskov pride v brezizhoden položaj. Zgolj prepričevanje, prošnje in rotenje ne zadostujejo, potrebna so konkretna dejanja!
Če potrebujete še kakšen nasvet pokličite na številko 080 12 21.

Srečno in lep pozdrav
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Spoštovani,

Na vas se obračam z željo, da mi boste pomagali.
Torej, da preidem k stvari. Brat je star 37 let. Že pred več kot šestimi leti je zbolel za shizofrenijo.Medtem je izgubil službo in tudi doma z očetom nimata najbolje urejenih odnosov.Kregata se, ker oče hoče, da bi mu vsaj tu in tam malo pomagal pri opravilih. Brat se pa odloči za pomoč samo takrat, ko ima "dobre" dneve.Tukaj potem nastopijo nesoglasja. Naj omenim, da ima brat urejeno delno pokojnino, delno pa prejema socialno podporo. Ker ves denar, ki ga dobi, zapije, se je oče odločil, da mu finančno več ne bo pomagal.
Brat je bil Že večkrat hospitaliziran.
Doma smo že nekaj časa opažali, da zraven zdravil konzumira tudi alkohol.V upanju, da ga bo ta navada minila, nismo ukrenili ničesar, do prejšnjega tedna, ko je pojedel 30 tablet Zyprexa. Ker je hotel umreti.Oče je poklical rešilca, ki ga je nezavestnega odpeljal.Trenutno je hospitaliziran na zaprtem oddelku psihiatrije Ormož. Naj omenim, da je leto dni nazaj tudi mama naredila samomor, z obešanjem. Tudi sama je bila prikrita alkoholičarka in zraven jemala zdravila za pomirjanje.
Ker bi mu rada pomagala, sem se obrnila na njegovo psihiatrinjo v upanju, da bom dobila kakšen nasvet, kako in kaj ravnati v tej situaciji.
Ko sem ji omenila, da zraven tablet uživa tudi alkohol, da ga treba zdraviti tudi proti alkoholizmu, mi je odgovorila, da ona ne more storiti nič, če se on ne strinja s tem.Ker sem upala, da ga bodo tam zadržali vsaj nekaj mesecev, da se vsaj fizično distancira od alkohola, sem naletela na skop odgovor, da bo v nekaj tednih spet doma in, da to ni nič posebnega.
Skrbi me, da njegov poskus ni zadnji in, da bo, ko pride domov spet začel piti in ponovil poskus samomora. Ker tudi z očetom nista v dobrih odnosih ( živita namreč skupaj ), ne vem, kako naj mu pomagam. Sama namreč živim v prestolnici, imam odgovorno službo in ne morem jemati dopusta, ko se mu bo stanje poslabšalo.
Zanima me, na koga naj se v takšni situaciji obrnem?
kako brata prepričati, da ga je treba zraven psihoze, zdraviti tudi proti odvisnosti od alkohola? On namreč trdi, da ni alkoholik.
Kaj naj storim v primeru, da je njegova zdravnica psihiatrinja gluha za moje prošnje, naj ga napotijo za zdravljenje proti odvisnosti od alkohola?
Ali lahko zahtevamo, da ga napotijo na zdravljenje proti odvisnosti? ( mimogrede, danes mi je omenila, da naj pridem tja in naj mu jaz povem, da je alkoholik, čeprav menim, da je strokovno podkovana ona in ne jaz, da profesionalno pristopi k takšnim zadevam ).
Prosim lepo, če mi lahko kako pomagate z nasvetom in s kakšno kontaktno številko na štajerskem, kjer bi se lahko pozanimali o kakšni terapiji, če sploh obstaja.Lahko tudi v Ljubljani in bo lahko ta čas brat pri meni, če ne bo mogel biti v bolnici v času zdravljenja.

Za vaš odgovor, se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Pozdravljena

Skrb za vašega brata je povsem upravičena. Razumem vas, da ste v strahu zanj saj diagnoza shizofrenije ni kar tako, če je poleg še alkohol in zavedanje na kakšen način je končala mama je seveda zastrašujoče.
Veliko ljudi s shizofrenijo se zateče k alkoholu, mamilom ali obojemu v prizadevanju za ublažitev simptomov in obvladanje
strahu, osamljenosti in depresivnosti. Čeprav nekateri trdijo, da jim uporaba alkohola prinese prehodno olajšanje, normalizira vedenje ali otopi simptome, lahko alkohol dolgoročno še poslabša simptome shizofrenije. Obstaja veliko dokazov, da se na ta način poslabšajo psihotični simptomi bolezni.
Shizofrenija je duševna bolezen, ki zbuja niz zablod in predsodkov, občutek nelagodja in strahu, na trenutke nerazumljiva, skrivnostna in kruta. Če je ne ustavimo z zdravljenjem, pa postane tudi uničujoča.
Shizofrenija je zapletena motnja v delovanju možganov, ki se kaže kot splet značilnih simptomov. Bolezen se neizbežno razvije, ne da bi bil kdo zanjo kriv, in zato tudi ne najožji svojci. Tudi diagnoza alkoholizma je poglavje zase in vašega brata je nedvomno potrebno zdraviti na obeh ravneh.
Morda bi se obrnili še na kak ustreznejši forum, saj tukaj shizofrenije v povezavi z alkoholom ne obravnavamo, morda je to bolj stvar psihiatrije, katerim morate zaupati, morda le nasvet, če imate občutek, da vas psihiater ne razume ga zamenjajte, če boste ponovno razočarani potem je morda na vaši strani, da se poskušate sprijazniti, da je bolezen težka in zahteva mnogo več od zgolj nekaj terapij. Morda pa kdo od naših forumovcev ve za kakšno ustrezno pomoč na štajerskem.
Srečno!
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Pozdravljeni,
obračam se na vas, da mi daste nasvet kako naj pomagam mami, da bo prenehala piti. Odkar vem ima probleme z alkoholom, ampak ne vsak dan ima obdobja in ta trajajo včasih tudi tri tedne , potem pa ne bo poskusila alkohola lahko tudi tri mesece, vendar se to ponavlja, včasih pride že tako daleč da ne gre niti v službo je samo doma včasih tudi nič ne je samo pije in kadi, alkohol kupi na skrivaj in ga skrivaj pije.Včasih vse preiščem in ga dam stran samo kaj ko gre spet in kupi in to se nadaljuje, izgovore vedno išče vedno je nekdo kriv.Živimo v isti hiši jaz imam sedaj svojo družino, rada bi ji pomagala ker vem da se bo čisto uničila ampak da bi šla na zdravljenje sploh noče slišati, kadar ne pije je super ženska vsem bi rada pomagala in vsem ustregla ampak ko pa začne piti in to traja dneve je pa obup, rada bi ji pomagala pa ne vem več kako, sem edina ki se z njo kar naprej prerekam zaradi pijače, se tudi oče ampak je že kar obupal ker se jo nič ne prime če ji kaj govoriš, brat pa je raje tiho in čaka da kriza mine.Zelo me je sram ko jo vidijo drugi in me potem sprašujejo kaj ji je, ima tudi trgovino in gre tudi taka delat .Prosim če mi daste kakšen nasvet kaj naj storim, da bo prenehala, mož mi pravi da naj jo pustim na miru, ker imam dosti dela s svojo družino imam namreč dva majhna otroka.

hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljena,

V zadnjem času je alkoholizem žensk v porastu. Alkoholizem žensk je še bolj boleč, saj hitreje pripelje do razpada skupnosti oziroma celih družin. Ženske pogosto pijejo bolj na skrivaj, saj so pri nas še vedno okolja, kjer se dojema moško pitje za povsem normalno, za žensko pa skorajda ni sprejemljivo. Morda se ravno zato za zdravljenje alkoholizma številčno odloči več moških, kot pa žensk.
Popolnoma razumljivo je, da matere ne morete mirno gledati kaj počne iz sebe, kako si uničuje zdravje, krha odnose in meče luč na vašo družino vseeno pa ni nekega hitrega in učinkovitega recepta, ki bi obstajal, da se zadeve postavijo na svoje mesto.
Tudi, če se trudite ostajati mirna in se obnašati kot da je v vaši družini vse normalno vas nekje znotraj razjeda nemoč in razočaranje še posebno v trenutkih, ko mati spet naredi recidiv takrat vas ponovno prizemlji in odpre stare bolečine v vas. Njen sram namesto nje nase prevzemate vi.
Večni izgovori, skrivanje, iskanje krivcev za pitje … so stalni spremljevalci oseb, ki se vdajajo alkoholu. Vsi obrambni mehanizmi morajo biti navzoči, da oseba v stanju zdrži in preživi saj bi bilo brez naštetega priznanje, da je alkoholik in zlom neizbežno.
Oče kot pravite je nad njo obupal, saj na njegove besede mama ne da nič. Res, samo s prigovarjanjem pri alkoholiku ni moč doseči ničesar, potrebna je konkretna akcija. Morda bi vsi skupaj mamo morali postaviti pred zid, pred njo enotno nastopiti, jo soočiti z resnico, naj občuti sram, nikakor pa je ne pomilovati. Le skupaj lahko pridete do cilja.
Le čakanje, da bo končno sama spoznala in nekaj ukrenila je utopično, podpora ožjih družinskih članov, ki nebogljeni in negotovi osebnosti stojijo ob strani in so ji v neizmerno pomoč in podporo je nujno potrebna, pri zasvojenih je pomoč ponavadi v postavljanju jasnih načel in ultimatov, da poišče strokovno pomoč oz.se odloči za spremembo, zdravljenje.

Tesnoba je znamenje ujetosti in je nujni začetek nove poti. Morda je nova pot nekje tu na začetku, storili ste prvi korak in se nam zaupali sedaj je priložnost, da storite še naslednji korak predlagam, da se obrnete na skupino Al-anon, kjer vam bodo zagotovo v veliko pomoč pri razreševanju vaše situacije s konkretnimi napotki :[email protected],
Tel. številke: 031 744 722,041 590 789, 01 256 74 80
Tel. odzivnik: 01 251 3000

Srečno
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Lep pozdrav
Piše vam obupana mama, ki ne najde izhoda za svojo hčerko, ki pogosto posega po alkoholu. Hčerka je imela že pred porodom težave z alkoholom vendar je to zanikala in se izgovarjala na depresijo zaradi katere je bila tudi hospitalizirana. Jemlje zdravila za depresijo katere ji njena psihiatrinja predpiše in ji veča dozo, ker moja hčerka zelo dobro prikriva dejstva in manipulira z vsemi okoli sebe. Prebrala je namreč veliko knjig o psihologiji in psihiatriji in to zna zelo dobro unovčiti. Med nosečnostjo ni konzumirala alkohola in je bila zelo pozitivna in dobro razpoložena. Sedaj pa se zgodba zopet ponavlja. Zelo lepo skrbi za otroka in se z njim veliko ukvarja, ne hodi v službo, dela samo njen partner. Izogiba se ljudem in ne hodi ven - je asocialna. Vsi jo zagovarjajo razen mene in njene sestre, ki jo hočeva soočiti z dejstvi in jo prisiliti, da si poišče strokovno pomoč vendar ne veva kako. Prosim za vašo pomoč.


MAMA

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren