Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Hude težave po laparoskopski operaciji žolčnih kamnov

Default avatar
Spoštovani! Imam precej hude in neprijetne težave po laparoskopski operaciji žolčnih kamnov, za katere ne najdem nekega pojasnila, še manj pa ustrezne rešitve in pomoči, kljub temu, da si za to močno prizadevam. Ker ugotavljam, da ste na tem forumu že marsikomu dobro svetovali, se tudi jaz obračam na Vas in vas prosim za nasvet in možne rešitve (z zdravili, z dieto ali na kak drug način...).
Star sem 29 let, absolvent, opravljam pisarniško delo. Do operacije razen značilnih težav z žolčnimi kamni, nisem imel drugih zdravstvenih težav.
Dne 9.9.2008 sem bil laparoskopsko operiran zaradi simptomatskih žolčnih kamnov. Žolčni kamen, ki je bil ultrazvočno diagnosticiran že leta 2002 pri rednem pregledu, mi je že leto in pol povzročal značilne težave- bolečine (kolike), slabosti z bruhanjem in driske. Bil je velik 9 mm. Pred operacijo sem opravil še gastroskopijo, ki ni pokazala posebnosti, normalen izvid (bp). Po posvetu s specialisti in drugimi zdravniki, ter po pregledu javno dostopnih informacij (internet...) sem se odločil za operacijo, ki je bila priporočena. Operacija je bila izvedena na laparoskopski način brez komplikacij, le z močno slabostjo z bruhanjem, kot posledico narkoze in Tramala.Pri tem sem dobival antiemetike in Controloc in bil 1 dan več v bolnici. Controloc sem jemal po navodilu kirurga 14 dni. Operacija mi je prinesla določeno olajšanje (manj bolečin), a žal nikakor ne v celoti.
Že 4 mesece po operaciji imam naslednje zelo neprijetne in hude težave:
- dvigovanje hrane in siljenje na bruhanje
- napenjanje močno in stalno in posledično veliko vetrov
- bolečine pod popkom (neposredno pod njim), pod njim (bližje dimljam) in nad njim - blage do zmerne, stalne
- pogoste tope včasih pa pekoče bolečine v vsem trebuhu
- huda utrujenost
- šumenje v glavi
- odvajanje blata do 4x dnevno
- pogosta nespečnost kot posledica navedenih težav
Težave so vsakodnevne, se hitro spreminjajo in močno motijo potek dnevnih aktivnosti, tako v službi kot doma. Ponoči so najbolj moteče (napenjanje in prebava, ki se "vklopi" že zgodaj zjutraj).
Po operaciji sem že bil pri gastroenterologu, ki je postavil diagnozo postholecistektomični sindrom z večjo regurgitacijo žolča v želodec in manjkom žolča ob obrokih. Predpisal mi je Controloc in Sab Simplex ter zaenkrat odsvetoval uporabo nadomestnih encimov. Po 4 tednih sem controloc prenehal jemati, saj mi je ubil vso kislino in nisem mogel prebaviti hrane. Farmacevtka mi je svetovala uporabo Ranitala, ki ga vzamem pred spanjem, da preprečim jutranje natekanje kisline in dvigovanje.
Bil sem tudi pri nevrologu zaradi utrujenosti in šumenja v glavi. Izvid ct glave je bil brez posebnosti. Čakam še na izvid krvne preiskave in laboratorija zaradi izključitve slabokrvnosti ter audiologa.
Jem zdravo, lahko, doma pripravljeno hrano in veliko hodim v naravo, ne pijem alkoholnih pijač in ne kadim.
Glede na Vaše izkušnje in znanje Vas vljudno prosim za kakeršenkoli nasvet (zdravila, posebna dieta, drugi ukrepi...), ki bi mi pomagal rešiti navedene težave, zaradi katerih sem že povsem obupan.
Zahvaljujem se Vam za nasvete glede vseh navedenih težav in Vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Spoštovani!
Po operaciji je vsekakor pričakovati spremembo prebave. Zato priporočamo še nekaj mesecev (pol leta) žolčno dieto. Pomembno je, da jeste 5-6 obrokov dnevno. Glede na težave, ki jih imate bi priporočal, da se posebej izogibate svežemu sadju, mleku (le z min. vsebnostjo maščob) in mlečnim izdelkom. Na povečano izločanje žolča vplivajo tudi semena, ki so prevsem na določenih vrstah kruha in jih odsvetujemo. Verjetno bi bili smiselni tudi probiotični pripravki. Sicer pa menim, da je diagnoza kar pravilna. Pomembno je da se držite zastavljenega zdravljenja, posebej če vas bo vaš zdravnik usmeril še na kakšno dodatno preiskavo, smiseln bi bil vsaj kontrolni uz abdomna in pregled hepatograma in encimov slinavke..
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Zahvaljujem se Vam za hiter in tolažilen odgovor! Zanima pa me še naslednje: če lahko vzamem pred spanjem Ranital 150mg proti nočnemu natekanju in dvigovanju žolča, kako rešiti problem močnega napenjanja in v kolikem času bi moral vsaj del težav povsem izzveneti! Že v naprej hvala za odgovore! Lep pozdrav!
Default avatar
Ranital 150 mg zvečer vam je zdravnik verjetno predpisal zaradi težal z kislino, predvsem ponoči in ga seveda lahko jemljete.
Predvsem je pomembno da spremljate učinke diete in le to sproti prilagajate, kar pomeni da izločate hrano, ki vam težave povzroča. V tem primer boste lahko spremembe opazili že v nekaj dneh.
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Najlepša hvala za oba Vaša odgovora z nasveti, ki so mi olajšali težave in tudi vrnili optimizem. Občutno mi koristi jemanje probiotikov (jemljem Bion 3 zjutraj in Linex 2 kapsuli po večerji).
S hvaležnostjo za Vašo strokovno pomoč Vas lepo pozdravljam!
Matic
Default avatar
zanima me kako dolgo traja okrevanje po operaciji žol.kamnov laparoskopsko?
Default avatar
Praviloma 1-2 tedna...
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Spoštovani!

Tudi sama se oglašam zaradi tega, ker imam enake težave, kot pisec prvega posta. Priporočeno laparoskopsko operacijo sem imela v letu 2007, vendar so težave še vedno prisotne :
- napenjanje, slabost
- izmenične diareje in zaprtja, odvajanje blata večkrat na dan
- močne bolečine v predelu popka
- stalne tope bolečine v predelu trebuha, izmenični krči
- bolečine po obroku, ki so neodvisne od količine in vrste zaužite hrane
- nespečnost

Tudi moje težave so vsakodnevne in predstavljajo ogromno oviro pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti ter študiju. Imela sem že kar nekaj pregledov, med drugim uz, gastroskopijo, ct, ercp, konoloskopijo ( ponovno naročena na pregled v decembru ). Predpisani zdravili sta bili najpogosteje Controloc ter Nexium, Spasmex in Zaldiar proti bolečinam, ter Ranital po potrebi. Tudi pri meni je bila edina diagnoza postholecistektomični sindrom.

Naj dodam še, da imam 23 let, prehranjujem se zdravo ( 5 obrokov na dan ), ne kadim ter ne pijem alkohola. Telesne teže ne izgubljam.

Prosila bi za kakršenkoli nasvet ter dodatno mnenje, saj sem tudi sama precej obupana in ne vem več, kam naj se obrnem.

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana!
Glede na vse preglede, ki ste jih prestala in niso odkrili nič posebnega, lahko poizkusite še z menjavo prehrane, postopnim izločanjem živil (mlečni izdelki, hrana s semeni..), pitje med obroki...drugih idej nimam.
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
SPOŠTOVANI!
Tudi mene zanima nekaj,sama sem bila na operaciji pred dvema letoma in žal ne glede na
vrsto in količino hrane ki jo zaužijem se bolečine (oz.napadi) še niso nehali,sicer
sedaj trajajo od 10-20min,spremlajo pa jih vetrovi,napihnjenost.
Kaj mi svetujete?Že vnaprej hvala za vaš strokovni odgovor?Lep pozdrav
Vanja
Default avatar
Spoštovana,
zelo verjetno so težave želodčnega izvora in verjetno potrebujete gastroskopijo...sicer pa stroga prilagoditev diete..lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Pozdravljeni,
Pred nekaj casa sem vam pisala,pa zal do sedaj nisem zasledila odgovora.Na vas se obracam popolnoma obupana,Pred 5 tedni sem imela laparoskopsko operacijo zolcnih kamnov.Kamne so mi ugotovili po vec letih napadov in obiskov pri dezurnemu.Operacija je potekala brez kaksnih tezav,le rez je bil vecji kot je to normalno zaradi velikega zolcnika.Sedaj po operaciji imam se zmeraj bolcine v predelu brazgotine,oz,v globino,obcutek je,sploh ko se sklanjam,kot da bi me nekaj vezalo ,občasno me tud pika,kot z iglami.Ko sem se imela kamne,se je bolecina pojavila najprej v trikotniku,nato se je sirila na desno stran trebuha pod rebra in vse nazaj do hrbetnice,kot da me hoče prepoloviti.Če sem ob napadih poskusala bit skrcena,me je zelo bolelo zadaj na desni strani hrbta,če sem bila zravnana pa mi je hotel pocit zelodec.To pisem zato,ker imam sedaj po operaciji se zmeraj podobne vsakodnevne bolecine v predelu desnega dela trebuha pod rebri,vse do hrbtenice.Kot da bi mi nekdo tiscal nekaksno stvar s sprednjega dela trebuha skozi telo,oz enake bolecine kot sem jih zmeraj imela preden sem dobila močan napad in sem takrat iskala pomoc pri dezurnemu,vendar do napada ne pride.Ob nenadnem gibu mi dobesedno vzame sapoŽe pri kakkrsnem koli delu doma,kot je pospravljnje,oz malo vecji napor,so bolecine hude..Bila sem ze na uz,pa niso nic ugotovili,Sedaj imam znova napotnico,vendar se bojim da prav tako ne bo nič.Pri tipanju zdravnika se ne otipa nič.Bolniska mi je potekla.Komisija ni odobrila podaljasnja staleza.Delat ne morem.Vsluzbi me taksne ne zelijo,dopusta ne dajo.Jemljem nolpazo in zaldiar,po katerem ne smem voziti.,čeprav tega "špananja" kjer je brazgotina ne oblazijo.
..Po zadnjem pregledu so mi rekli,če uz ne pokaze nic,bom sla na ct trebusne votline in pogovor z kirurgom ki me je operiral.Moram povedat,da preden sem bila odpuscena,po 3 dneh,in ker sem imela močne bolecine in se nisem mogla sedet,sem imela z nijm pogovor,in odgovor je bil,da je tozaradi vecjega reza in ker imam prevec kg.Jaz se po 14 dnevih nisem mogla sedet.tako me je vezalo,zdelo se mi je kot da mi bo počila brazgotina ,le ce sem lezala na hrbtu mi je bilo lazje.Spat na trebuhu se danes ne morem,ker me pricne v predelu kjer je bil zolc zelo bolet,
,Po odstranitvi sivov je bilo boljse,vendar popolna se nikakor ne izboljsa...
..Zanima me vase mnenje,ker se mi dobesedno podira svet.Kaj ce tud ct nic ne najde?Ko sem imela hude zolcne napade in sem obiskovala dezurnega,mi takrat niti na krvi ni pokazalo nič,kar je nekatere cudilo.Imela sem vec 1.5 cm velikih kamnov.Tezave sem imela vec let,lani novembra so mi jih odkrili.Sedaj se mi zdi da bi bilo bolje ce ne bi sla na operacijo,saj sem po napadu imela nekaj casa mir,sedaj pa so bolecine vsakodnevne in vsi ki so imeli enko operacijo se cudijo,jaz pa sem popolnoma na tleh...Moram povedat da sem od novemra ko so mi ugotovili kamne pa do zdaj shujsala 15 kg,,5 kg v zadnjih 5 tednih.
V upanju na cim hitrejsi odgovor se vam zahvaljujem.
Default avatar
spoštovani, žal iz vašega izčrpnega pisma ne uspem izluščiti vzroka za težave, priporočam vam, da se držite navodil in usmeritev, ki vam jih daje vas zdravnik. Vsekakor potrebujete kontrole krvne slike in uz ter pregled pri operaterju..lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
spoštovani!
pred dvema letoma sem bila na operaciji žolčnih kamnov, tako imam odstranjen žolčnik. Sedaj pa se mi je že drugič pojavil popolnoma isti napad kot takrat ko sem še imela žolčne kamne. Šla sem do dežurnega zdravnika, kjer sem dobila enekcijo. Danes je že tretji dan, napad je sicer po nekaj urah popustil, vendar imam bolečine v predelu žličke, slabost in tudi bruhala sem že parkrat. ali obstaja možnost, da je kakšen kamenček ostal v žolčevodu, ali gre res samo za zaustavljanje mogoče pretežke hrane, zaradi manjše količine žolča ki ga oddajajo jetra? So tabletke Rowanhol primerne pri takih težavah za vživanje, ali priporočate kaj drugega? Na gastroskopiji sem bila pred operacijo žolčnika, zaradi ugotavljanja težav, a niso odkrili ničesar, zato dvomim, da bi te težave sedaj povzročil želodec. Običajno pa imam skoraj vedno probleme s slabostjo in bruhanjem po daljših vožnjah. Ali obstaja s tem in napadi kakšna povezava? Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani, vsekakor je potrebno opraviti kontrolne izvide, vključno s hepatogramom in nato še UZ abdomna, priporočam pa tudi pregled pri kirurgu operaterju, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Pozdravljeni!
Pred enim tednom sem bila na laporaskopski operaciji žočnih kamnov.Zanima me zakaj imam velike bolečine v desni strani prsnega koša in v ramenih?
Default avatar
..najpogosteje so podobne bolečine zaradi plina, ki se je pri operaciji vpihoval v trebušno votlino, vendar je potrebno izključiti tudi nekatere druge možnosti, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music