Med.Over.Net

Kardiologija

angina pektoris

Default avatar

ruzdi

Pozdravljeni!

Pozdravljeni stara sem 28 let, težka 50kg in visoka 168cm in imam probleme ža tri mesece z hitrim bitjem srca, tudi v mirovanju in večkrat se mi pojavi tudi tiščanje v prsnem košu, ki se širi proti grlu in me začne dušiti (predvsem pri veliki obremenitvi in večjemu obroku hrane) vendar mi ta občutek potem lahko traja cel dan le da se malček umiri.
Opazila sem da sem že po manjšem naporu hitro zadihana, utrujena in da mi srce začne hitro biti.
Sedaj mi je osebni zdravnik predpisal le tablete za zmanjšanje srčnega utripa vendar se bojim da je z mano še kaj huje narobe.
Naj povem da sem bolezni ščitnice in prebavil že izključila.
Ali na moje simptome lahko predvidevate da gre za angino pektoris in kako naj bi to ugotovili, ker saj najbrž sami veste da če danes 28 letno dekle omeni osebnemu zdravniku da bi morda šlo za takšno bolezen ali kaj podobnega ti rečejo da je to vse psihično.

Prosim za nasvet.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Pri mladih dekletih je angina pektotris izredno redka bolezen, zato je zelo velika verjetnost, da imate zdravo srce, ki hudo reagira na stresne dejavnike s pogostimi nerednimi utripi, ki vas hudo obremenjujejo. Zadihanost je morda posledica premajhne telesne kondicije Vsekakor priporočam EKG-pregled.Verjetno bo zadostoval zdrav slog življenja ob majhni podpori blagih pomirjeval.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

grdi

pozdravljeni
zanima me diagnoza angina pektoris neopredeljena
hvala in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Zdravniki napišejo diagnozo "Angina pektoris neopredeljena" kadar ne morejo odgovoriti na vprašanje ali izvira bolečina v prsnem košu iz bolnih srčnih žil ali iz drugih organov.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

marko241

Pozdravljeni !

Vprašal bi vas rad nekaj vprašanj... zanima me ali je na EKGju vedno vidno, če je kaj s srcem narobe ali se lahko to na preiskavi "zakrije". Angina pektoris naprimer in pa kaj drugega... ali je to vidno le ob poteku tega napada ali tudi v umirjenem stanju?

lp
Default avatar

Boris Cibic

Zožene žile srca, v skoraj 100 odstotkih primerov zaradi ateroskleroze, ovirajo dotok sveže krvi v srce. Čim ožje so, toliko manjši je dotok krvi. Ko postane prekrvitev srčne mišice nezadostna, najprej ob telesnih obremenitvah, nastopijo bolečine pri srcu, ki bolnika prisilijo, da preneha z delom, vsaj za nekaj minut. Prisotnost zoženih žil v dnevni praksi potrdimo s pregledom EKG. Pri blagih zožitvah se zgodi, da je EKG v mirovanju normalen. Njihovo prisotnost v takih primerih ugotovimo na obremenitvenem testu. Pri napredovalih zožitvah, ko bolnik dobiva napade boečin tudi v mirovanju, v večini primerov ugotovimo zožitev tudi pri snemanju EKG, ko bolnik miruje. Najbolj natančna preiskava za ugotovitev zoženja srčnih žil je koronarografija (slikanje srčnih žil z uvedbo kontrastnega sredstva v prizadete žile).

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

marko241

Hvala za odgovor.

Imam le še eno vprašanje. Sam imam zadnje čase precej težav že ob hoji po stopnicah. Sem suh, star 22 let in res da mi primankuje precej kondicije a tako zelo se pa bojim, da res ne. Namreč za vsako, ko hodim po stopnicah dalj časa čutim neko napetost ki potuje iz želodca proti grlu. Imam še precej težav z hrbrtenico (bolečine, verjetno zaradi slabe drže). Na preiskavah srca sem bil, Holter, Ultrazvok... vse b.p. Zdaj me pa zanima ali je možno, da bi te težave izvirale od česa drugega kot od srca. Namreč občutek imam kot da doživljam nekakšne krže notranjih mišic oz. kar požiralnika. Kar je precej neugodno in zaradi tega se bojim pričeti z malce intenzivnejšimi vajami za pridobitev kondicije nazaj. Sem si meril pritisk ob teh občutkih in je bil normalen. Le utrip malce višji pa še ta ne nad 100 ali pa malenkost čez 100.

Verjetno, če bi težave izvirale iz srca pritisk ne bi bil normalen, ali?

Včasih tudi, ko dalj časa sedim in se vstanem čutim nekje v notranjosti nad želodcem razbijanje srca in podobno kot nek krč. Z vajami za hrbtenico sem že pričel in jih delam kar nekaj časa. Kar se tiče pa pridobivanja na kondiciji pa sem zaenkrat na čakanju saj me je strah teh "občutkov".

Lepo pozdravljeni in hvala za odgovor že vnaprej
Default avatar

Boris Cibic

Iz vsebine vašega dopisa ne morem nikakor posumiti na možnost, da bi bili bolezen srca ali bolezen srčnih žil (angina pektoris) krivi za vaše sedanje težave.Prav tako bi težko posumil na obolenje hrbtenice ali drugih organov v prsnem košu. Težave, ki navajate, me vodijo na misel, da so v ospredju funkcionalne motnje zaradi anksioznosti, ki je verjetno posledica stresnih vplivov. Nujno vam priporočam, da poskrbite za dvig kondicije s postopnimi vedno večjimi obremenitvami.Upam, da ne kadite in, da ne uživate pretirani količin alkoholnih pijač. Pričakujem, da se bo v kratkem kondicija zboljšala in, da bodo vse motnje izginile.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

marko241

Sem res bolj občutljiv tip in vem, da je stres kriv za kar nekaj težav, ki jih imam oz. sem jih doživel. Da bi me pa tako zelo mučilo vse skupaj pa si nisem nikoli mislil. Imam sicer še težave z želodcem... helicobacter pylory, ki jo bom upam da tokrat (tretjič) s pomočjo enih močnejših zdravil, pozdravil. Zaradi tega sem tudi nehal s pitjem alkoholnih in gaziranih pijač in pa prav tako se trudim jesti kar se da zdravo.

Kadil sem kakšni 2 leti v začetku srednje šole, potem pa prenehal. Sedaj skušam živeti kar se da zdravo. Le še kondicije mi manjka in pa kanček več samozavesti. :)

Hvala za ves vaš čas,
lp
Default avatar

Boris Cibic

Vaša ugotovitev, da pričakujete zboljšanje počutja že s samim zdravim načinom življenja me je zelo razveselila. Vztrajajte! Lahko se še oglasite.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

VIRINA

Pozdravljeni !

Tudi sama sem vam že pisala o svojih težavah ki me mučijo že leto in pol.
Močno tiščanje v predelu vratu kjer leži požiralnik, težja sapa, slaba kondicija, hitro bitje srca.
Naredila sem že mnogo preiskav: ORL, GASTRASKOPIJO, UZ ŠČITNICE, UZ SRCA, 24 URNI EKG, OBREMENITVENO TESTIRANJE, RTG PLJUČ IN CELOTNO KRVNO SLIKO IN NIKJER NIČ.
Po pogovoru z enim od specialistov ki je na podlagi vseh preiskav naredil povzetek obstaja verjetnost funkcionalne motnje motelitete požiralnika.
Ker še sama ne vem kaj to pravzaprav je in ali je to mogoče pozdraviti se obračam na vas po morebiten odgovor čeprav vem da to ni čisto vaše področje.

Lep pozdrav !
Default avatar

Boris Cibic

V vašem postu ste navedli zelo različne težave, ki vas mučijo že daljši čas, niste pa navedli s kakšnimi zdravili se zdravite. Upam, da jih dobivate in, da vam jih vaš izbrani zdravnik sproti mnenja, čim ugotovi, da vam neko zdravilo ne pomaga. Sprašujete ali bi vam koristilo zdravilo, ki blaži (pozdravi) funkcionalne motnje na meji med požiralnikom in želodcem. Ali ga še niste jemali?

Posvetujte se z vašim zdravnikom, morda bo koristilo. Kakšne izkušnje imate z običajnimi zdravili proti bolečinam ali s pomirjevali?

Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

NEJŠA

Pozdravljeni !

Jemala sem tablete ultop in controloc ki niso imele posebnega učinka in ni bilo nobenega izboljšanja razen to da mi je izginil pekoč občutek ki sem ga imela v grlu /predpisana diagnoza je bila kronični atrofični faringitis) nato pa so se začele težave z tiščanjem v predelu sapnika, požiralnika v zgornjem delu in občutek stiskanja v prsnem košu, ter hitro bitje srca.
Sedaj jemljem 1/2 bloxan, 1/2 Lacipil in pijem tablete za psiho asentra čeprav menim da to ni psihičnega izvora.
Ker vem da ste specialist mi boste zagotovo znal svetovati kaj bi bilo najbolj smiselno poiskusiti kakšno terapijo ali se to funkcionalno motnjo motelitete požiralnika da sploh ozdraviti ali vsaj blažiti te krče požiralnika ali je nujna rešitev le operacija in ali je to zelo nevarna bolezen?
Sem zelo zaskrbljena za svoje zdravje saj sem še mlada stara sem 27 let in se bojim da je kaj hudega glede na to da so simptomi prisotni vsak dan in mi nobeneo zdravilo do sedaj ni pomagalo.

Lep pozdrav !
Default avatar

Boris Cibic

Od mene, kot specialista, pričakujete, da vam bom pomagal iz sedanjih težav. Zahvaljujem se vam za zaupanje. Skušal vam bom pomagati. Včeraj ste mi poslali izvide krvnih preiskav. Kot ste ugotovili, nisem v izvidih dobil nobene opore za postavitev organske diagnoze v nobenem organu v prsnem košu (srce, pljuča, požiralnik). Napisali ste, da so pri gastroskopiji ugotovili kronični atrofični faringitis in, da predpisana terapija (ultop, controloc) ni imela posebnega učinka. V iskanju diagnoze ste opravili več vrhunskih preiskav (UZ srca in drugih organov) in, na srečo, so bili vsi izvidi v normalnih mejah. Odprto je še vprašanje če težave izvirajo iz hrbtenice. Ali ste že opravili pregled pri ortopedu? Napisali ste, da imate več krat hitro bitje srca. Zdravnik vam je predpisal ½ tbl Bloxana in ½ tbl Lacipila. Morda sta predpisana odmerka nekoliko prenizka. Ker so zdravniki menili, da so vaše težave vsaj delno posledica tudi duševnih obremenitev ,v želji, da bi vam čim bolj pomagali, so vam predpisali zdravilo Asentra. Ali ga jemljte že dolgo časa? Morda bi bilo prav, če bi psihiater, ki vam ga je predpisal, povečal odmerke ali to zdravilo zamenjal z drugim. Ali ste e poizkusili tudi močneje delujoča zdravila proti bolečinam? Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

NEJŠA

Pozdravljeni !

Iskreno se vam zahvaljujem za pomoč in takojšen odgovor.
Rada bi vam povedala da mi je tablete za psiho predpisala moja osebna zdravnica ki si je mnenje ustvarila na podlagi moje zaskrbljenosti za svoje zdravje, ki se mi zdi popolnoma upravičeno.
Morda vam bo informacija,da se vse te bolečine in občutek tesnosti,polnosti v prsnem košu ki se močno odraža z tiščanjem v predelu vratu kjer leži ščitnica (kot mi bi nekaj tiščalo na požiralniku) prične takoj ko pojem obrok (kosilo)in po uri in pol se stanje nekoliko umiri občutek,da pa imam nekaj na požiralniku in tiščanje še vedno ostaja.
Ko pojem kosilo in vstanem od mize se pričene tiščanje, jemanje sape pričnem kašljati kot bi me pričelo daviti tako da moram počasi dihati in takrat tudi težko stojim najbolj mi paše da sedim.
Resnično ne vem več kaj mi je, morda bi šlo res za krče požiralnika (spazem požiralnika), kot je rekel eden od specialistov.
Ali mi morda lahko svetujete če bi bilo smiselno poiskusiti kakšno terapijo ki jo še nisem poiskusila ali so ti krči nevarna bolezen, ozdravljiva in ali je mogoče to res funkcionalna motnja ki bo morda izginila čeprav se mi zdi da že kar dolgo, dolgo traja.

Resnično sem vam hvaležna za pomoč in v upanju da mi boste še naprej pomagali vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Verjamem, da ste zaskrbljeni za vaše zdravje. Zaradi te skrbi ste se obrnili na več zdravnikov in odpravili ste več preiskav. Upam, da so vas izvidi dosedanjih preiskav vsaj malo pomirili, saj zdravniki niso pri vas, do sedaj, našli nobene hude organske spremembe na nobenem preiskovanem organu. Pri vas so zanesljivo prisotne funkcionalne motnje, ki so zelo verjetno posledica stresnih vplivov in nimam izvidov na osnovi katerih bi lahko posumil na organsko bolezen. Danes vam še ne morem napovedati, kdaj se vam bo počutje popravilo. Na osnovi dosedanjih informacij, s katerim razpolagam, pa ga lahko napovem. Upam, da ni več daleč dan, ko se bodo težave začele zmanjševati. Morda bi vam koristila redna športna rekreacija, obisk filmskih ali drugih kulturnih in družabnih predstav. Če imate občutek, da vam lahko blažijo težave "pomirjevalne" tablete, jemljite jih po navodilih vaše zdravnice ali psihiatra Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

NEJŠA

Pozdravljen !

Resnično se vam zahvaljujem saj mi veliko pomeni da mi skušate pomagati.
Res sem imela kar dolgo časa stresno obdobje in takrat se je vse skupaj tudi začelo najprej v lažji obliki (pekoče grlo, žrelo) potem pa vse huje.
Na podlagi vseh preiskav se tudi sama malček tolažim da ni nkijer nič hudega vendar ta neprijetnost ostaja.
Ker imam v požiralniku občutek krčenja mišič in je to po obroku še huje sklepam tudi sama da je morda to nekakšna funkcionalna motnja (motelitete požiralnika) ,me pa pravzaprav zanima kaj to pomeni ali se to smartva kot bolezen ki se jo zdravi ali je to prehodna motnja ki se sama po določenem času pozdravi.
Vem da sem zelo radovedna vendar menim da je vsak človek pri svojem zdravju rad na tekočem.
Kot specialist mi morda lahko svetujete ali so preiskave npr: ORL, GASTRASKOPIJA še enkrat potrebne.
Nekje sem zasledila da obstaja neko zdravilo, ki vpliva direktno na krče požiralnika in spodnji spinkter, sedaj pa me zanima zakaj mi tega osebni zdravnik ne poskuša predpisati da bi videl če gre res za morebitne motnje požiralnika.

Že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

NEJŠA

Pozdravljen !

Resnično se vam zahvaljujem saj mi veliko pomeni da mi skušate pomagati.
Res sem imela kar dolgo časa stresno obdobje in takrat se je vse skupaj tudi začelo najprej v lažji obliki (pekoče grlo, žrelo) potem pa vse huje.
Na podlagi vseh preiskav se tudi sama malček tolažim da ni nkijer nič hudega vendar ta neprijetnost ostaja.
Ker imam v požiralniku občutek krčenja mišič, teže v prnem košu in je to po obroku še huje sklepam tudi sama da je morda to nekakšna funkcionalna motnja (motelitete požiralnika) ,me pa pravzaprav zanima kaj to pomeni ali se to smartva kot bolezen ki se jo zdravi ali je to prehodna motnja ki se sama po določenem času pozdravi.
Vem da sem zelo radovedna vendar menim da je vsak človek pri svojem zdravju rad na tekočem.
Kot specialist mi morda lahko svetujete ali so preiskave npr: ORL, GASTRASKOPIJA še enkrat potrebne.
Nekje sem zasledila da obstaja neko zdravilo, ki vpliva direktno na krče požiralnika in spodnji spinkter, sedaj pa me zanima zakaj mi tega osebni zdravnik ne poskuša predpisati da bi videl če gre res za morebitne motnje požiralnika?
Ali menite da bi morda lahko bile vkrčene kakšne mišice, živci v predelu prsnega koša in požiralnika, kajti ko ležim in med spanjem nimam nikakršnih težav takoj zjutraj ko vstanem se pričnejo tegobe.
Ali bi se v primeru kakšnega hujšega obolenja (rak...) to pokazalo tudi na krvi, kajti jaz se drugače počutim zelo v redu razen zaspanosti ki mislim da mi je kar prirojena.

Že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljam
Default avatar

Boris Cibic

Vsaka funkcionalna motnja je bolezen, bolezen pri kateri zdravniki ne najdejo organskih sprememb. Takih bolezni je kar dosti V primerih, ko trajajo leta in leta se lahko zgodi, da se spremenijo v organske. To pa je izredno redko.
Upam, da ste vedno bolj brez skrbi glede organske podlage za sedanje težave in vedno blj prepričana, da bodo težave polagoma prenehale.
Ker se posebno ne posvečam boleznim prebavil bi vam težko znal povedati katero zdravilo je najbolj učinkovito proti krčem požiralnika. Seznam zdravil s takim delovanjem je kar nekaj. Poznam naslednja: Buscopan, Reglan, Onilat, Nexium, Controloc. Verjetno je še nekaj drugih.Morda imate že izkušnje z enim ali drugim. Upam, da boste le našli zdravilo, ki vam bo najbolj pomagalo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

NEJŠA

Pozdravljeni !

Zahvaljujem se vam za odgovor.
Kot sem iz vašega dopisa razbrala gre torej pri meni za bolezen ki nima organske podlage, torej se moram z tem sprijaznit in živeti naprej.
Ker je verjetno vse skupaj posledica dolgotrajnega stresa upam da bo z časoma minilo čeprav že traja leto in pol in ne vidim izboljšanja.
Kot laik vas sprašujem kako bi se vi v primeru takšnih težav ravnali?
Sama ne vem ali naj sama raziskujem še naprej kje je vzrok ali naj tu zadevo zaključim.

Lep pozdrav !