Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

obdarovanje vnukov za novo leto

Default avatar
Zanima me, kaj so vaši otroci dobili za novo leto od babic in dedkov? Čisto hipotetično me zanima, če se vam zdi OK, če babica in dedek za novo leto (dedka mraza, božička,....) prineseta vnukom samo vsakemu eno čokolado, kljub temu, da sta finančno kar dobro podkovana? Sicer otrokom res nič ne manjka, ampak kljub temu, se vam zdi, da ste že preveč škrta? Tudi med letom od njiju ni kakšnih drugih daril, tudi za rojstne dneve so zelo skromna darila. Otroka sta sicer zadovoljna in ne komentirata daril, se zahvalita, ampak sam imam pa cmok v grlu, ker vem, da bi se lahko malo bolje potrudila, če že ne s cenovno nekoliko dražjim darilom, pa vsaj bolj izvirnim, sploh zato, ker imata oba upokojenca kar veliko časa.

Pa niti ne pričakujem nekih ultra dragih daril, ....ampak vseeno kar malce boli - predvsem mene (ki pa nikomur drugemu nočem tega komentirati). Ne vem, kaj se po glavi plete otrokom, verjetno pa sta na notri vseeno nekoliko razočarana, čeprav tega ne pokažeta (v nobeni obliki).

Nočem delovati materialistično, saj tudi nam nič ne manjka in s financami nimamo nobenih večjih problemov,ampak vseeno boli...če me kdo razume...
Default avatar
Jaz sem prav vesela majhnih daril,ker ima naša vsega preveč.Vesela sem,da pokaže veselje ob majhnem darilcu.
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar
Te razumem. Tudi moja tašča ni moji hčeri skoraj nikoli nič dala, razen za roj.dan,pa še to smo sami izbrali, sicer pa niti kinder jajca ne. Po drugi strani je dajala drugi vnukinji, ki je že odrasla, kar naprej denar in to po 20 starih jurjev in več.In ne gre za vrednost darila,gre za to,da se jim niti malo ne da potrudit,saj bi lahko kupila kaj malega, npr plišasto igračko (za majhne otroke-so že zelo poceni, družabno igro...). Najlažje je reči ne vem kaj bi kupil in prinesti čokolado.
Default avatar
Se mi zdi, da te upravičeno boli. Mene bi tudi.

Moja starša in tast vnukom za DM in rojstni dan vedno kupita kako sladkarijo, igračo ali oblačilo, kake barvice, plastelin. Vsaj v skupni vrednosti 20-30 evrov.

Samo čokolado jaz ne nesem nobenemu otroku za darilo, kaj šele svojemu.
Default avatar
regica-nep je napisal/a:
Ravno ta zadnji stavek je bil izrečen tudi pri nas, da ne vedo, kaj bi kupili. Zdi se mi smešno, prav zares, ker bi se lahko tudi pozanimala, če bi imela voljo, tako pa.....sem brez besed....razočaran
Default avatar
kakšne odnose imate sicer - tako hladne?
Default avatar
pri nas smo pa s starši kar domenjeni da nobenih daril za decembrske može.Moja starša imata nizko pokojnino in se mi zdi neumno da bi za vnuke kupovala ne vem kaj ,ko -vsaj najini, imajo res polne riti vsega....poleg tega pa imata osem vnukov in vsakemu kaj, pa tudi če je malenkost , kar nanese...moževi starši so pa že pokojni..
Default avatar
No, moja starša pa kupujeta mojim otrokom, pa bi skoraj raje videla, da ne bi in denar porabila zase. Pa nista na socialnem dnu in tudi časa imata veliko. Pa si ne dasta dopovedat. Tako da tvoje pisanje mi je tuje in zelo sebično. Zadnje, ker želim za svoje otroke od starih staršev, so materialne dobrine. Za to imajo mene in moža. Ampak verjetno je pri vas problem kje drugje, spotaknila si se pa ob darila.
Default avatar
jaz sem se s starši zmenila kaj kupiti, potem vsa darila damo na kup in to je to

letos je bilo fantastično
ker sta večja stara 8 in 9 smo jim podaljšali pravljični svet in pregnali dvome

sosed je bil takoj pripravljen igrati božička in se preoblekel
v tej vlogi je bil tako originalen , da smo vsi odrasli kar vpili in ne vem kdo je bil bolj vesel božička mi ali tamali

božiček je nepričakovano prišel po gozdni poti in je komaj vlekel sanke polne daril, na rami pa je imel pravi starinski koš v katerem ni manjkalo igrač kot jih vidimo na fotkah

zjutraj je videl dedi na jasi srne in te so božičku potem prišle prav za pogovor, da so utrujene in jih je pustil v gozdu, da se spočijejo in zato sam vleče darila

pogovor in razdeljevanje je trajalo več kot eno uro potem v hiši ob svečkah in smrekici

joj neverjetno je dobro izpadlo, neponovljivo in res doživetje za staro in mlado, še posebno ker smo bili 4 generacije in več družin

božiček je seveda tako kot se za božička šika poznal vsa imena, želje in prinesel prava darila
srečno
Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!
Default avatar
Mala, nimamo hladnih odnosov. Odnosi so čisto normalni, povprečni, vidimo se tudi večkrat in nimamo hladnih odnosov. Tudi vnuki so samo štirje, tako da za dva upokojenca, ki sta se upokojevala pred nekaj leti pod zelo dobrimi pogoji (dobre penzije), to sploh ne bi smel biti problem. Vsakemu od vnukov prinesti po eno čokolado, ki stane maksimalno 3 EUR-e je pa vseeno zelo skromno. Vsaj kakšen šal, rokavice, nogavice za zraven, pa bi se takoj videlo, da je nekdo vložil vsaj 5 minut časa za darilo, ne pa ena čokolada, ki jo spotoma kupiš na najbližji bencinski črpalki....to nesem jaz otrokom prijateljev, h katerim gremo na kavo in kakšen čvek.
Default avatar
pri nas otrok napiše želje/ pismo božičku. pol itak to pismo prestreževa z možem in ga pogledava. pol pa si med seboj povemo kakšne so želje. in iz seznama vzame vsak eno, torej 4 želje, od x želja (ker štejemo še svakinjo), ki je v finančni zmogljivosti in pol to dobi. ma mi imamo pač tak odnos, da je družina (sme štejemo vs eožjo družino in babice in dedke in tete in strice) vedno na prvem mestu in si vedno pomagamo.
Default avatar
Moja mami je napisal/a:
Te razumem tudi tebe, ker imamo na drugi strani pa dedka in babico, ki pretiravata (tako kot vaši) in smo tudi že imeli nešteto pogovorov na to temo, pa ne zaleže. Ni mi do materialnih dobrin, bolj mi gre za pozornost, ki pa jo (za moje pojme) ena čokolada (ki jo lahko kupiš 5 minut preden prideš na obisk) žal ne izkaže. Hvala za vaša razmišljanja.
Default avatar
potem me res čudi tak odnos, pa ne gre za vrednost daril, amapk za pozornost, kot praviš sama. Otrokom, vsaj mojim, naveč pomeni roj. dan in božiček in takrat tudi dobijo darila. Res pa moram jaz stare starše bremzat in jih omejevat, ker za vnuke bi dali še gate z riti, čeprav res nimajo veliko in se kar neprijetno počutim, ko prinesejo kakšno večje darilo. Tako da smo se zmenili za vrednost okoli 10 do max 20eur za r.d. in se sedaj tega držijo - no vsake toliko ima kateri izpad:)
Default avatar
Pri nas bi babice in dedki še plašč prodali za tamalega;) No, ni čisto tako, ampak bi ga kar obdarovali, pa midva štopava, saj so vsi finančno kar slabi. Se pa vedno skupaj posvetujemo o darilu, no v kolikor mi uspe taščo prepričati, da jaz boljše vem, kaj mali resnično želi:).

Bi pa tudi jaz malo postrani gledala, če ne bi kazala interesa za darila ali če ne bi želeli preživljat časa z njim. Včasih je preživet čas z vnukom več vreden od vsakega darila.

Morda pa vnuke ves čas kam okoli vozita?
Default avatar
Moja tast in tašča sta še hujši primerek. Ko sta prišla k nam na božično kosilo, nista prinesla nič, pri nas ju pod smreko vedno čaka darilo. Po novem letu smo se vrnili s potovanja in ko smo si voščili(s potovanja smo prinesli darilce, kot vedno), je sin dobil čokoladne bombone, ki jih nista niti sama kupila. Njuni pokojnini sta boljši kot najini dohodki. Tudi svojega sina nista nikoli navadila na obdarovanje. Zanimivo, da pa zelo rada dobita.
Default avatar
Jaz moji vnukinji kupujem večino oblačil in stvari, ki jih potrebuje, vsak mesec pa dobi na varčevalni račun od mene 40 Eurov. Za božič je bila obdarjena z oblačili za naslednjih 6 mesecev in nekaj malega igrač.
Default avatar
Nats, nikoli jih nikamor ne vozita. Mogoče dvakrat na leto kam, drugače ju pa sploh ne obremenjujemo s temi stvarmi, tudi z varstvom zelo poredko, mogoče dvakrat ali trikrat letno zvečer, če greva v kino ali kaj podobnega, s tem, da zadnje čase še to ni potrebno, ker sta že dovolj velika, da sta brez večjih težav nekaj ur sama doma (10 in 12 let).

Tudi naša dva se ne branita daril, ki jih dobita od nas.
Default avatar
Kaj pa, ce bi decembra otroci lepo napisali pismo dedku Mrazu in bi to pismo poslali na naslov starih starsev?
:))

Cetudi bi spet dobili samo cokolado, bi se vsaj nasmejali :))
Default avatar
Samo 1, hvala za predlog, ampak mislim, da tega ne bomo storili, ker pač nismo taki (tudi otroka nista takšna), da bi nekaj "na silo" hoteli dobiti, ker pač ni isto. Sicer pa dvomim, da bi kaj zaleglo. Se mi zdi, da bi enostavno zignorirala pisma.
Default avatar
jaz bi bila molo žleht in bi se pojavila pri njih na kakšnem roj. dnevu s čokolado v roki:)

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic