Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Živ žav ali Ringa raja

Default avatar

Zoe3

Zanima me, kaj gledajo vaši otroci ob nedeljah?

Naša večja (3 in 6) imata zelo radaživ žav, risank na ringa raja pa sploh ne marata. Morda sta še premajhna, čeprav mnogi sošolci našega največjega komaj čakajo na želve in jug-hi-o risanke na popu, naš pa gre kar stran.

Sama tud bolj obrajtam prvo, manj nasilja.
Default avatar

petra

Moj pa gleda ringa raja,še posebej ima rad simsonove in pa ninja želve.Star pa je 20 mesecev
Default avatar

kakor želiš

Pri nas je kompromis: ob sobotah (4 in skoraj 7 let) RR do art attacka, ob nedeljah ŽŽ. Risanke, ki sledijo art attack-u v RR na Popu, so za naš okus pregrobe. Najmlajše (11m) risanke še ne zanimajo.
Default avatar

špela

moja 3 leta ima raje živ- žav pa zaradi mene še bolje tako kot si napisala na ringa raja so bolj take risanke- nekatere seveda ,..nasilje ,...tudi jaz sem bolj vesela da gleda živ žav
Default avatar

*metka

pri nas naši mladički vedno gledajo živ žav. edino kakšen art attack včasih pogledamo. stari so pa 7 in pol, 4 in pol in leto in pol.
Default avatar

pia

Naša (7 let) pa skoz šalta sem in tja.
Default avatar

netki

Naš pa najraje gleda Živ žav, kjer so risanke namenjene bolj majhnim in nekako so lažje razumljive. RR odpade, ker ni zanimivo. Star je 14 mesecev.
Default avatar

Zoe3

Kaj pa cartoon network? A jim dovolite? Jaz ne dovolim, jima odgovorim, da "traparij" ne bosta gledala. Tolk enih grdih frisov, pa migetanja, pa vpitja, men so tam risanke za odrasle... le kaj se je zgodilo, včasih so bile pa kake od zajčka, ptičice tweety, pa še kaj podobnega.
Default avatar

netki

Mi pa gledamo super rtl. Tam so večinoma solidne risanke čez dan.
Default avatar

jukatan

Živ-žav (2l9m)
Default avatar

dsimon1

20 mesecev, pa gleda te risanke?
Mi še kar vstrajamo na živ-žavu, pa je star 6 let.
Default avatar

boboka

Smo ravno imeli v vrtcu predavanja na temo televizije. Otroke so snemali ob gledanju dveh risank: ena 'dolgočasna', s ponavljanjem, redom in temo o rojstnem dnevu. Otroci so strmeli kot vkopani, od najmanjšega do največjega. Bili so mirni in sproščeni. Potem pa so gledali ninja želve. Eni so grizli prste, eni rokave, eni so se skrivali za drugimi; ko je bila akcija so bili nervozni, ko pa je bilo ostalo, pa jim je bilo dolgčas in so se pogovarjali,...

Moj sicer rad gleda ninje, ampak sem se tudi zamislila. In začela omejevati televizijo. Cartoona ne gledamo in tudi ne prosi. Zaenkrat. Mlajša je stara 3 leta, in nekako ni fen televizije, kar mi je tudi prav. Imamo tudi ogromno risank na DVD-jih, in si tam izbirata. Čeprav moram priznati, da sta tudi kakšna Sneguljčica ali pa Janko in Metka (če se sedaj spomnim za nazaj), v otroka vlivala strah in nesigurnost.

Smo pa uvedli gledanje risanke zvečer na SLO 1. Tako je to sedaj nek obred, in drugih risank ne prosita več toliko. Sicer pa TV tudi ne gledata veliko. Sedaj v mrzlem času nekoliko več, poleti pa je nismo prižigali po cele tedne.

V glavnem opazujte otroke ob risankah in tudi še nekaj časa po. Ker se to lahko odraža v njihovem vedenju tudi še kasneje. Pa upoštevajte, da risanka mora biti vzgojna ali razvedrilna, ali oboje skupaj. Nikakor pa ne sme v otroku zbujat strahu ali negotovosti,...
Default avatar

***katka***

Moja 2-letnica gleda Živ žav, Telebajske, Miška Stuarta, Garfielda, Čudežno potovanje, Nodija, Levjega kralja - skratka samo miroljubne risanke oz. filme. Cartoona ji pa ne bom pustila gledati, dokler ne bo najstnica.

Gledamo pa večinoma samo zvečer pred spanjem, razen čez vikend še zjutraj malo.

Me pa malo vseeno skrbi, ker se tako vživi v risanko (katerokoli), da zraven komentira in jo "skrbi", kaj se bo zgodilo ("ajoj").
Default avatar

Aeryn Sun

pri nas doma smo poskusili z živ žavom, pa večinoma ni zanimivo. Razen če ujamemo krtka ali avtobuske. A pa tiusta krava Katka tudi ratuje zanimiva.

Ringa raja pač ne gleda, ker ne dovolim. Cartoon tudi ne.

Če le ujamemo zjutraj pogleda na BBC prime:
Balamory, pa TikkaBilla, Fimbles, Boogie Beebies, Andy Pandy

Pa malo ji risanke doziramo po dvdjih: krtek, veseli avtobuski in čebelica Maja.

Stara je pa 2 leti:)
Default avatar

juli

a kr angleške jim daste za gledat nekateri-saj ne vem a je to kaj koristno za učenje jezika. meni osebno se zdi bolje da gleda slovenske Nodije, Toma in Telebajske, ker vsak dan kakšno besedo iz risanke potegne. Cartoon je tudi pritegne ne, pa ne vem ali zaradi bednih risank ali zaradi jezika, ki ga ne razume.
stara je 1,5let
Default avatar

Aeryn Sun

moj mož se je naučil italijansko tekoče skozi risanke. Jaz sem se na ta način naučila nemško. Seveda sva bila oba starejša.

Sicer gre za pa oddaje, ki so namenjene dveletnikom in tako poudarek ni na besedi. Je pa na pesmicah, dogajanju.. To pa otrok razume in mu je zanimivo.
Default avatar

juli

kdaj pa so na bbc-ju te oddaje. enkrat se spomnim sem gledala Balamory pa je kar luštna oddaja, ostalih pa sploh nisem zasledila.
Default avatar

Una1

Naš fantek je od svojega 1,5 leta hotel gledati samo Fimbles na BBC-ju (kmalu bo napolnil 3): strašno so mu bili všeč, potem sva skupaj začela peti tudi pesmice, ki so na njihovi spletni strani (tako da je le izgovarjal določene zvoke: ne da se je učil nagleščine). Drugega ga ni zanimalo nič. Potem smo mu kupili še plišaste 'Fimblije' in Rolyja in jih je vzel za svoje. Telebajski se nama z možem že od nekdaj zdijo preneumni, vendar nikoli ne braniva, če slučajno 'ujame' in hoče gledat. Druge zadeve ga niso pritegnile, razen Nodija, ob katerem je zdržal kakšnih pet minut.
Šele pred kratkim je na DVDjih odkril PAta in Mata: no tadva pa sta zdaj postala naša družinska člana -:))

Na njegov govorni razvoj TV sigurno ni vplival: ne pozitivno ne negativno. V vrtcu je bil pohvaljen, da govori najbolj razločno izmed vseh 14 otrok v skupini. Res pa je, da je preveč živahen, da bi zmogel predolgo presedeti pred televizijo. Pritegne ga le tisto, kar vsebuje veliko glasbe in malo pripovedovanja.
Big mouth don't make a big man.
Default avatar

Teyla

Tudi pri nas je zakon BBC in sicer predvsem TikkaBilla - ja, zgodaj vstajamo. Drugače gleda predvsem posnete risanke - Nodija, Nodija in še enkrat Nodija in Avtomobilčke.
Default avatar

izkušnja

Khm, ringa raja je tudi Slonček Benjamin, Naš mali svet, Drobižki, Avtobuski, Malinji dol - te risanke so zelo luštne, ne samo bum tres -a tega pa ne gledate? Pa art attack, ki je pri nas alfa in omega. ne bit tako pristranski. Saj je na POP-u cel kup šrota, vendar se za RR zelo trudijo, precej risank - daljših risank - so tudi sinhronizirali, medtem ko so na nacionalki še večina filmov s podnapisi.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic