Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

koloskopija in termična ileoskopija

Default avatar
Lepo pozdravljeni

Naročena sem na koloskopijo in termično ileoskopijo. Zanima me kako poteka koloskopija in kakšen pregled je to? Ker imam oboje me zanima kaj je termična ileoskopija, kako poteka in kaj mi bodo naredili. Zanima me tudi, če se moram čistiti s praški in donatom? Je res da če ne naredijo termične ileoskopije, da ne morejo narediti koloskopije? Zanima me tudi, če lahko grem po posegu domov in ali moram ostati v bolnišnici in koliko dni? Zanima me tudi, če ti polipe odstranijo že isti dan pri koloskopiji in če uporabljajo anestijo in če se lahko koloskopija in termična ileoskopija naredi pod vplivom anestezije. Res bi Vas prosila za odgovor, ker me je preiskave zelo strah.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovore in Vam želim srečno in uspešno novo leto 2009.

Sara Avberšek
Default avatar
Verjetno je bila mišljena "terminalna" in ne termična ileoskopija, in to ne pomeni nič drugega, da vam ob pregledu črevesa (kolona) pregledajo še zadnji del tankega črevesa (terminalni ileum-odtod izraz). Isto čiščenje, isti poseg-to ne pomeni nobene dodatne preiskave. Če polipi so, jih lahko odstranijo že ob samem pregledu, praviloma ni potrebno ostajati v bolnici, spet praviloma ni potrebna nobena anestezija. Preiskava res ni ravno fajn, trepetanje pred njo pa je res odveč. Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me kakšna je razlika med koloskopijo in ileoskopijo, kajti naročena sem bila na kolonoskopijo na izvidu pa imam napisano, da je bila opravljena ileoskopija.

Hvala in lep pozdrav-
Default avatar
Pozdravljeni!
Koloskopija se nanasa na kolon, to je debelo crevo, ileoskopija pa na ileum, ki je del tankega crevesa. Pri pregledu debelega crevesa-koloskopiji, je mozno videti zadnji del ileuma.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj