Starševski čvek

zdrava hrana - poceni?

Default avatar
ne znam linka dat, bom kar članek:

sobota, 20. december 2008 | Avtor: Mojca Šimenc


Zastrupljanje s hrano nas stane več tisoč evrov

Zima je čas akutnih okužb, ki pred naš imunski sistem postavijo zahtevno nalogo: telo obvarovati pred vsiljivci.
Kako uspešno jo bo opravilo, je odvisno od nas samih. Mi smo tisti, ki z načinom življenja določamo, ali bo naš imunski sistem vrhunsko organizirana in do zob oborožena vojska, ki ne bo »mlatila« samo po sovražnikih od zunaj, pač pa opravila tudi z nevarnostmi znotraj nas. V naših telesih se namreč vsak dan zgodi na tisoče mutacij, ki poškodujejo naše celice, in prav imunski sistem je tisti, ki te celice prepozna in uniči.

Narava nam je podarila najbolj učinkovito orožje za boj proti boleznim: način življenja. Čeprav je bilo o tem, kako pomembna je hrana za naše (dolgoročno) zdravje, napisanih na desetine knjig in čeprav so vpliv tega, kar skozi usta vnašamo v svoja telesa dokazale številne študije, se »nas nič ne prime«. Največja ubijalka sodobnega človeka postaja potrošniška družba, ki ga sili, da namesto po hribih teka po nakupovalnih centrih in namesto vode iz pipe ali čaja (meto in kamilice se da posaditi tudi v lonček na balkonu, šipek pa popestri vrt) pije sladkano kemijo zvenečih imen, ki jo lahko učinkovito uporabimo za odstranjevanje najbolj trdovratnih madežev. Žal bodo največji davek takega načina življenja plačali prav naši otroci. Pri petnajstih, šestnajstih letih starosti bodo njihova telesa »od znotraj«, vključno z imunskih sistemom, na nivoju štirideset- ali petdesetletnikov. Jim res privoščimo to?

Kruh: domača peka čuva denarnice
Če ne prepričajo besede, bodo mogoče prepričale številke. Teza, da je zdrava hrana tako draga, da si je s povprečno globokimi žepi ne moremo privoščiti, preprosto ne drži. Iz 1,5 kilograma krušne moke tipa 850, ki jo kupimo v mlinu (cena je 0,56 evra za kilogram), 1 l vode, 5 dag kvasa, 1 jedilne žlice soli in 3 žlic jedilnega olja spečemo dva kilograma kruha. Če v testo vmešamo nekaj na drobno narezanih strokov domačega česna ali čebule, dobimo pravo kruhovo sladico, ki se peče eno uro, za to, da jo zamesimo in po prvem vzhajanju še enkrat pregnetemo, pa potrebujemo manj kot pol ure. Črni kruh »pri najboljšem sosedu« stane od 1,19 evra (lastna blagovna znamka, o njeni kakovosti se zelo krešejo mnenja) do 2,88 evra za kilogram. Kruh doma torej pripravimo za evro ali manj (svojega dela ne računamo, ga je pa manj, kot ga »zabijemo« v trgovini). In če predpostavimo, da štiričlanska družina poje kilogram kruha na dan, torej 365 kilogramov na leto, smo z domačo peko prihranili več kot 600 evrov na leto.

Pot pod noge in po zdravo sadje
Podobno je pri pijači. Če namesto dveh litrov sladkih pijač in kvazisadnih sokov pijemo vodo iz pipe, prihranimo od dva do štiri evre na dan (odvisno od blagovne znamke), kar pri štiričlanski družini znese, verjeli ali ne, najmanj tri tisoč evrov na leto! Ne samo, da si z gaziranimi in sladkimi pijačami povečujemo tveganje za raka, sladkorno bolezen, debelost …, za to smo pripravljeni celo plačati!

Tretje veliko »področje« predstavljata sadje in zelenjava. Tu se nam napake najbolj maščujejo. Pesticidi in konzervansi (s slednjimi prepojijo sadje in zelenjavo, da ne gnijeta, ne plesnita in tudi teden dni ali dlje na prodajnih policah ohranita popoln videz) izjemno škodujejo zdravju, če gre za otroke, še toliko bolj. Pri otrocih MORAMO zato poskrbeti, da sta sveže sadje in zelenjava pridelana ob minimalni uporabi pesticidov in obvezno brez nanosa konzervansov. Najlažja pot do tega je priprava domače ozimnice hrušk in jabolk, ki jih kupimo pri preverjenem pridelovalcu. Z izbiro več sort (ki se tudi izjemno razlikujejo po okusu) z lahkoto dosežemo, da bo ozimnica zdržala celo zimo. Pa še cene: za kilogram jabolk bomo pri kmetu ali sadjarju odšteli okrog 80 centov za kilogram, v nakupovalnem centru pa 1,20 evra. Če predpostavimo, da na dan pojemo vsaj pol kilograma sadja, je letna razlika v ceni za štiričlansko družino okrog 300 evrov.

Epilog
Če potegnemo črto: pri samo treh skupinah živil smo z izbiro bolj zdravih prihranili okrog štiri tisoč evrov na leto. Tudi če polovico tega zneska zapravimo za kupovanje tistih ekoloških živil, ki so v resnici dražja od običajnih, nam še vedno ostane dovolj za pošten družinski dopust. Izgovor, da za peko kruha in pripravo ozimnice nimamo časa, ne drži. Za tekanje po trgovinah ga namreč porabimo bistveno več.
Default avatar
se podpišem, ponavadi imamo bolj prazen hladilnik, pa vedno na mizi kaj zdravega...sedaj pred prazniki pa ojej, vsak dan jemo mesnine, sladkarije, denarja gre pa res ogromno za to. sicer pa imamo dobavo zelenjave direktno od preverjene kmetije, in ja...res je cena smešno nizka v primerjavi z zelenjavo iz trgovine, da o kvaliteti ne govorim...zelje in repa sta pa za zdravje pozimi zakon..
Default avatar
Pri peki kruha je tako, da iz zgoraj naštetih sestavin je kruh praktično po nekaj urah suh in neelastičen. Zato Dobri sosedje in ostali peki uporabljajo obilico E-jev, pa nekaj še morajo zaslužiti. Samo poglejte npr. jelenov kruh, kot da bi bil iz žvečilnega gumija. Če hočemo sami narediti tako svež kruh, je treba dati vanj vsaj 1 jogurt, kislo smetano, kefir in podobno, krompir itd., kakšne kosmiče in zrnje, da pridobi na vrednosti, potem pa razlika v ceni ni več tako velika....
Sicer pa se strinjam, iz malega raste veliko. Če seštevamo vsak cent in evro na letni ravni to nekaj prinese. Vsak pa zamahne z roko, ko pri 1 kg-ju vidi razliko samo nekaj centov ali pol evra, kot da to ni nič...
Default avatar
Jaz ga pečem po receptu iz knjige Kuhajmo po domače in je precej po receptu iz članka. Ga pa potem premažem z vodo in ga imam v vrečki. Še tudi po treh dneh je odličen. Se pa malo bolj drobi. Bom pa že naslednjič tudi tvoje dobrote noter v testo vmešala... Slišijo se odlično...
Default avatar
Če imaš na mizi samo domač kruh, vodo ter kmetova jabolka in krompir, potem res da malo zapraviš, ješ pa nezdravo.
Raznovrstnost pri prehrani je še kako pomembna. Ta pa kar nekaj košta.
Default avatar
Pa še nekaj. Ne vem v katerem mlinu dobiš moko po 0,56 €.
V Prekmurju?
Kaj pa pot do tja, pa bencin, pa onesnaževanje ...
Default avatar
Sicer je že staro, mogoče pa komu pomaga:

moka iz mlina
Napisal: speedy
Datum: 16.11.2004 10:12


Na srečanje vam lahko pripeljem moko iz mlina, če katera želi. Cene ( z DDV )so naslednje :

ajdova moka : 400 sit
koruzna moka : 110 sit
graham : 100 sit
črna : 90 sit
bela : 100 sit
ržena : 100 sit

Če želi katera moko kupiti, naj sporoči tukaj ali mi naj napiše na meil: [email protected]

lep dan vsem skupaj
Default avatar
KAKO NE ZNAŠ LINKA NALIMAT.

SAMO COPY PASTE, NIČ DRUZGA. VČASIH JE BLO TREBA DAT V , ZDEJ PA NE VEČ.
Default avatar
za piff je napisal/a:
To so cene izpred štirih let. za kg? Danes je verjetno precej dražje.
Default avatar
Jaz pečem kruh doma. V družini smo trije in že leta nisem kupila kruha. Sem mnenja, da nas kruh pride drag samo zato, ker gremo prav zaradi njega vsak dan v trgovino in prinesemo domov še celo vrečko "nepotrebnih" stvari. Šli smo pa samo po kruh!:-) Pečem ga vsake 4 dni in se nihče ne pritožuje, da bi bilo s kruhom kaj narobe, četudi je bolj star. V kruh dam semena in cela orehova jedrca tako, da domače "prisilim", da uživajo še semena.

Doma delamo tudi domač jogurt... iz domačega mleka. Če koga zanima lahko napišem kako ga narediti.

Z zelenjavo se oskrbujemo celo leto z lastnega vrta, kjer ničesar ne manjka. Zelenjave, ki je preveč nekaj vložim, blanširam in shranem v hladilnik... tako, da smo v precejšnji meri preskrbljeni tudi pozimi. Zelje, ki ga ne pojemo svežega zribamo in ga v zimskih mesecih jemo kislega. Tudi solata bi morala zdržat vsaj do polovice februarja... Trudimo se, da če je le možno, da imamo čimveč stvari domačih.
Je pa res, da je še tukaj veliko stvari, ki jih je potrebno kupiti.


Hladilnik je tudi pri nas bolj kot ne "prazen". Klobas in sira ne kupujemo redno, le občasno... Tudi za praznične dni sem mnenja, da se ne bomo zalagali z večjimi količinami hrane. Skratka tudi za praznike bomo živeli tako kot vsak dan. Saj lahko prav tako iz stvari, ki jih imamo doma skuhamo pravo "praznično" kosilo ali pa večerjo - le ideje je treba imeti.:-)


Ob prihajajočih praznikih želim vse lepo.

Lep dan