ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

ponavljajoči se splavi

Default avatar
Lep pozdrav!
Pišem Vam prvič in me zanima Vaše mnenje:imam že tri splave zaporedoma in moja ginekologinja mi ne da nobene svetle točke, da bi kdaj imela lahko otroka.Po tretjem splavu sploh nisem imela ultazvoka in mislim da ni vse vredu. Zanosim in po šestem tednu začnem krvavet; pri osmem tednu pa mi plod odmre.Po drugem splavu sem imela ultrazvok maternice kjer je bilo vse BP.Zdaj po tretjem splavu(27.08.2008), sem svojo ginekologinjo prosila sama, da me naj da na kakšne preiskave in mi je s težavo to omogočila in me dala na genetiko skupaj s partnerjem.Zanima me na koga se naj obrnem, da me bo vzel bolj resno, in me dal še kam naprej, da ugotovijo kaj je mogoče narediti in ugotoviti ali bom sploh imela otroka ali bom morala menjati partnerja tako kot mi je rekla to moja Ginekologinja. Upam, da mi lahko odgovorite in v naprej se Vam zahvaljujem.Tina
Default avatar
Spoštovani,

če je ultrazvočno z rodili vse v redu in če sta oba s partnerjem kromosomsko v redu, potem lahko na pojav še vedno gledamo kot na sicer redko, a vendarle nesrečno naključje. Drugih preiskav tako rekoč ni. Sistemska vezivna obolenja, ki jih še iščemo pri ponavljajočih splavih so običajno vzrok višjim splavom po 10. tednu, torej je skrajno malo verjetno, da bi to bilo pri vas pomemben dejavnik. Po mojem bi bilo primerno kar še poskušati in upati na uspeh, takoj ob pozitivnem testu pa bi bilo morda primerno pričeti dodajati progesteron za nadomeščanje primanjkljaja, če bi bil razlog splavom prezgodnje propadanje rumenega telesca v jajčniku, ki sicwer skrbi za to podporo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Spoštovani,

če je ultrazvočno z rodili vse v redu in če sta oba s partnerjem kromosomsko v redu, potem lahko na pojav še vedno gledamo kot na sicer redko, a vendarle nesrečno naključje. Drugih preiskav tako rekoč ni. Sistemska vezivna obolenja, ki jih še iščemo pri ponavljajočih splavih so običajno vzrok višjim splavom po 10. tednu, torej je skrajno malo verjetno, da bi to bilo pri vas pomemben dejavnik. Po mojem bi bilo primerno kar še poskušati in upati na uspeh, takoj ob pozitivnem testu pa bi bilo morda primerno pričeti dodajati progesteron za nadomeščanje primanjkljaja, če bi bil razlog splavom prezgodnje propadanje rumenega telesca v jajčniku, ki sicer skrbi za to podporo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Lep pozdrav!

Žal Vam pišem spet z žalostjo, ker sem v soboto 14.03.2009 imela ponovno splav pri osmih tednih. To je že četrti. S partnerjem sva že dala skozi genetiko in so ugotovili, da je vse vredu.Jaz pa sem tudi imela testiranje za antifosfolipidni sindrom in je tudi tukaj izvid pokazal BP. Prejšnič ste mi napisali, da bi morala kot za pomoč dobiti tablete progesteron kot pomoč za rumeno telesce v jajčniku, ampak tega nisem dobila. MOja ginekologinja pravi da zdaj pa ni večkaj storiti in se kar sprijazniti s tem. Vprašala bi Vas kaj mi svetujete in na koga se naj bi obrnila za pomoč in informacije če je možno.
TINA
Default avatar
hm...takšni mejni primeri so resnično nehvaležni, saj o razlogih za habitualni splav (ponavljajoči z neznano etiologijo) vemo zelo malo. V glavnem tipamo v megli in tu in tam zagrabimo za kaj uporabnega. Ostane vam torej še čim prejšnja uvedba progesteronske podpore nosečnosti po zanositvi ter morda tudi čim prejšnja uporaba imunosupresiva v obliki Medrola v nizkih odmerkih, npr. 8 mg dnevno. Razlog za hitro odmiranje nosečnosti bi namreč lahko bila pretirana aktivnost naravnih celic ubijalk v maternični sluznici, ki so oblika imunske obrambe proti vsiljivcem, vendar ob pretirani aktivnosti teh celic to lahko pomeni tudi večjo odpravo nosečnosti, proti čemur se včasih(ne vedno) uspešno borimo s kortiko-steroidnim zdravljenjem. Če si aš ginekolog ne upa zdraviti, naj vas vsaj pošlje na kliniko, kjer se s tem problemom ukvarjajo vsaj malo napredneje kot s "skomigom ramen".
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
ga.Martina. Prebrala sem vaše pismo in se spomnila, da sem pred nekaj meseci gledala po tv-ju (mislim da na tv3) angleško dokumentarno oddajo o ženskah ki so imele zaradi neznanih razlogov več kot tri splave in so bile po tretjem splavu upravičene do preiskav (seveda skupaj s partnerjem). eden od primerov je bil podoben vašem in po koncu preiskav so pri ženski ugotovili, da njeno telo po nekem času "ubije" zarodek in da bi bila učinkovita terapija aspririn. navedla sem samo primer, ki nakazuje kako banalna terapija je ženski pomagala da je nato zanosila in donosila. lahko pa bi vam tudi ugotovili kaj podobnega ali pa vsaj ugotovili kej je problem. predlagam da si na internetu poiščete kako infomacijo o tej bolnišnici ki bi vam lahko naredila kake bolj podrobne preiskave. mislim da je bolnišnica v londonu. srečno!
Default avatar
Hvala za Vaš odgovor. Ginekologinjo imam na leonišču(kliniki). Ne poznam pa kateri ginekolog se tam s tem ukvarja, da bi se lahko obrnila na njega!Hvala še enkrat in lep pozdrav.Tina
Default avatar
v tem primeru ginekologa vprašajte, če vas preusmeri v ambulanto za zdravljenje neplodnosti k nekomu, ki se s tem ukvarja poglobljeno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni!
Vem da je tema že stara,vendar se na Vas obračam po nasvet. Za mano so trije spontani splavi v 5,6 tednu nosečnosti,v zadnje pol leta. Prvič in drugič sem ob krvavitvi začela jemati Dabroston, v tretjič sem ga začela jemati takoj,ko je bil test pozitiven. Pred splavi,sva se s partnerjem trudila 2 leti, preden sem zanosila,sem jemala tudi klomifen. Opravila sem HSG in HSC in oboje naj bi bilo bp. Imam hipotirozo, in v družini dedno policitemijo. Moj ginekolog je mnenja,da je to zgolj naključje,vendar po 3 splavu,me vedno bolj skrbi,da temu ni tako. Vem da mi pripada genetski posvet, čeprav ginekolog o tem noče slišati. Zanima me Vaše mnenje. Bhcg je biv kontroliran samo v drugi nosečnosti,ki je biv na dan splava 94. O obstoju drugih dveh nosečnosti je dokaz samo navaden test nosecnosti iz lekarne,in seveda drugi subjektivni znaki. Verjetno s takimi nosečnoatimi ne morem nadaljevati v nedogled,ker je fizično in psihično vedno bolj stresno, in naslednjič nevem kako bom razočaranje prinesla. Zanima me Vaše mnenje o vsem tem, in tudi Vaše priporočilo,kaj lahko naredim sama.
Mogoče se vam bo zdelo moje pismo nesmiselno,ampak mi veliko pomeni Vaše mnenje!
Najlepša hvala!
Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,
najprej izposlujte genetski posvet. Ginekologu ni treba drugega kot imeti dokumentirane vaše nosečnosti in splave (tudi urinski hCG zadostuje), njega to nič ne stane, ima opravičilo, zato ne razumem, kaj ga moti. Če ne bo genetsko pri vaju s partnerjem nič narobe (on si dobi napotnico pri osebnem splošnem zdravniku), bo mogoče smiselno preveriti še prisotnost APS in trombofilije, potem smo pa žal pri nas zaključili s preiskavami. Lahko poskusimo še ob zanositvi s steroidi (npr. Medrolom 8 mg/dan) in Fragminom kar na pamet, to pa bo vsaj pri nas ves arzenal ukrepov, ki ga nekako poznamo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet