Starševski čvek

knjiga receptov za muffine

Default avatar
takrat ko rabiš nič ne najdeš, drugače jih je pa vedno in povsod polno :-)

V glavnem, je katera kje v ljubljani videla katero izmed knjigic, kjer so recepti za muffine (ali pa na internetu).

Danes namreč nimam sreče z iskanjem...
Default avatar
Tole je ena zbirka, ki je krožila po e-mailu:
_____________________________________________

Mafini



slastni recepti za majhne dobrote
Splošno o mafinih

 Mafini se pečejo v modelih, narejenih za mafine ali posebnih papirnatih košaricah za peko. Nekateri uporabljajo oboje in dajo v pekač še papirnate košarice. Na nekatere papirnate košarice se testo prime, na druge ne (npr. tisti v paketu rjavi, roza in beli). Kvalitetni za peko so modelčki od Pap Star-ja, rozasti z belimi črticami, nikakor pa niso dobri tisti pisani od Dr. Oetkerja. Pri papirčkih je tako, da morajo biti rahlo povoščeni, poleg tega pa je tudi od testa odvisno, ali se bodo prijeli ali ne. Modeli so različnih velikosti in tudi število mafinov na pladnju je različno (standard: 6 in 12, tudi 24). Model je lahko teflonski, da se mafini pri peki ne prijemljejo na stene pekača. Ponavadi v navodilu piše, da se jih ne sme pomivati v pomivalnem stroju. Obstajajo tudi silikonski pekači za mafine.

 Za pripravo potrebujemo dve skledi: v eni dobro premešamo vse suhe sestavine, v drugi vse mokre. Potem mokro mešanico vlijemo k suhi ter vse skupaj hitro (30-45 sekund) in narahlo premešamo. Če sestavine predolgo mešamo, bodo mafini trdi in neokusni. Pravzaprav mešamo le toliko časa, da ne vidimo več suhih delov.

 Slaščičarstvo Hvastja pa priporoča ravno obratno: suho mešanico vmešajte v mokro s čim manj mešanja, masa naj ne postane elastična. Mešati čim bolj na kratko, čim manj časa. Sočnost je do neke mere sicer res odvisna od recepta, najbolj pa je pomembno, da zmešaš le toliko, da se suhe sestavine prepojijo.
Razlog, da je bolje suhe sestavinam primešati k mokrim, je v tem, da se takoj na začetku, ko se stakneta vlaga in moka, lahko naredijo grudice, ki jih potem težko spraviš narazen.
Vseeno pa je vse skupaj največ stvar navade in spretnosti.

 Originalni ameriški recepti za mafine vsebujejo dosti več maščobe, zato so narejeni s sodo bikarbono in ne s pecilnim praškom. Obvezna sestavina v receptu je mleko / kisla smetana / jogurt / kefir / sladka smetana / kislo mleko. Narejena masa je pocasta, kar tekoča, v model se jo nalaga z žlico, tako da napolnemo model do ¾, odvisno od mase tudi več.

 Pečejo se ponavadi od 25-30 min na 180-200°C. Za preizkus potisnemo noževo konico v mafin. Po peki naj 5 minut počivajo v pekaču. S kakšnim lesenim/plastičnim nožem jih lahko obrežemo pri strani, da padejo iz modela, včasih pa samo obrneš okoli in že letijo ven. Lahko pa počakamo, da se ohladijo in jih nato na enak način damo ven iz modela.

 V bistvu več kot je maščobe, bolj je biskvit sočen. Sočnost se da korigirati tudi z malo več tekočine (jogurta, smetane, mleka ali kar vode). Dodatek sadja poveča sočnost ravno iz tega vzroka, ker spusti malo tekočine, pa tudi samo sadje je bolj sočno. Lahko pa kar pečene mafine malce prepojite s kakšnim sokom, malo likerja, ruma ali mleka. Če jih kmalu potem, ko so pečeni, zaprete v nepredušno zaprto posodo, bodo tudi bolj mokri in sočni. Tudi predolga peka jih lahko izsuši.

 Če želimo kolačke s kupčkom, polnimo modelčke skoraj do vrha, sicer pa do 2/3. Če imamo premajhno količino testa in bi vseeno radi kolačke s kupčkom, napolnimo manj vdolbinic, v ostale pa nalijemo do polovice vode, da zaščitimo model pred deformacijami.

 V večini originalnih receptov za mafine se poleg pecilnega praška uporablja tudi jedilna soda. Sode se ne sme zamenjati samo s pecilnim praškom, v tem primeru so mafini manjši. Kadar imajo mafini kako kislo sestavino (jogurt, sirotka, kislo mleko, kisla smetana, limonin sok), lahko uporabljamo za rahljanje sodo, ki v tem primeru nevtralizira in pecivo nima alkalnega okusa. V nasprotnem primeru pa je bolje uporabiti pecilni prašek. Malo povečamo količino, npr. namesto 1 žličke sode uporabimo 1½-2 žlički pecilnega praška.

 Mafini so res dobri, če jim dodajamo kaj posebnega. Sam osnovni recept ima precej povprečen okus, omogoča pa razvijanje lastne domišljije (dodajanje drugačnih tekočin, jogurta namesto mleka, oreščkov, sadja, čokolade itd.). Mafine lahko pred ali po peki poljubno okrasimo. Serviramo lahko tople ali hladne, lahko jih damo v papirnate košarice. Poleg nekaterih receptov so še kreme, s katerimi jih lahko prelijemo. Nekateri se ponudijo ob čaju; če so zelenjavni oz. s slanino, so lahko predjed. Serviramo jih lahko v papirnatih košaricah, lahko na krožniku, prelite s kremo...

 Slane lahko pripravimo že en dan prej in se lepo podajo tudi k suhim narezkom namesto kruha oz. v kombinaciji, če imamo veliko povabljencev. Sladki pa so najboljši, če jih postrežemo še tople, zato jih spečemo toliko, koliko jih bomo pojedli.

 V pekaču za mufine lahko pečemo tudi karkoli iz običajnega biskvitnega testa. Lahko se peče kvašeno testo, npr. mufin žemljice.


Dodatki:

 marmeladni: na dno testo, žlička marmelade, na vrh testo.
 čokoladni: ½-1 skodelica koščkov jedilne čokolade ali čokoladnih kapljic
 gozdni sadeži: 1 skodelica borovnic ali jagod (lahko so zamrznjene)
 polnozrnati: 1 skodelico moke nadomesti z 1 skodelico polnozrnate moke, dodaj 1 žličko mešanih začimb (kot za medenjake) in ½ skodelice rozin
 jabolčni: dodaj 1 žličko cimeta, ¼ žličke muškatnega oreščka, 1 skodelico drobno sesekljanih jabolk, povečaj količino sladkorja za 1/3 skodelice
 bananini: samo ½ dl mleka, v mokre sestavine vmešaj 2 zmečkani zreli banani in 10 dag nasekljanih lešnikov ali orehov
 smarties: pečene oblijemo s čokolado in okrasimo s Smarties bomboni
 sir in slanina: dodaj v ponvi hrustljavo prepražene in odcejene 3 rezine slanine, narezane na manjše koščke in 1 skodelico naribanega sira, sladkor zmanjšaj na 2 žlici.




Osnovni mafini, srednji (18 dag moke/jajce)
 3 lončki moke [36 dag]
 1 žlička pecilnega praška, soda bikarbona
 ½ žličke soli
 2 jajci
 ¾-1 lonček sladkorja [16 dag]
 ½ lončka masla, olja
 1 lonček jogurta [ali 1 lonček mleka]

Osnovni mafini, lahki (12 dag moke/jajce)
 2 lončka moke [25 dag, 14 žlic]
 1 pecilni, soda bikarbona
 2 jajca
 ¾ lončka sladkorja [10 dag, 6 žlic]
 ½ lončka masla, olja [12 dag]
 1-1½ lončka jogurta [1 lonček mleka]

Pri vrstnem redu kot za biskvit, tj. jajca stepaš s sladkorjem, dodaš stopljeno maščobo, mleko, vmešaš moko in ostalo, so bolj rahli, podobni biskvitu.




Biskvitni mafini
 4 jajca
 slabe 4 žlice sladkorja
 3 žlice moke, 1 žlica orehov
 žlica grobo nasekljanih orehov
 limonina lupinica
 1 žlička začimb (za medenjake)

 dodatki: višnje

Najprej do prave gostote mešamo jajčka s sladkorjem, da postane masa gosta kot krema. V drugi posodi zmešamo presejano moko, 1 polno žlico zmletih orehov, se nekaj grobo nasekljanih orehov, limonino lupinico, polno žličko mešanice začimb (klinčki, kardamom, cimet, ingver).
Jajčno maso počasi primešamo suhi mešanici. Z žlico damo maso v paprinate skodelice.
Na vsak mafin lahko dodamo kar na vrh nekaj razkoščičenih odtajanih višenj.
Pečemo kaksnih 20 minut na 200°C. Ko mafini narastejo in se obarvajo, malo znižamo temperaturo.
Pridejo zelo puhasti in rahli, čisto nekaj drugega od znanih mafinov. V bistvu je to zelo zelo rahel biskvit, precej lahka varianta, saj v njem ni nobene maščobe.




Muffini presenečenja (za 24 kom)

Suhe sestavine:
 160 g moke
 50 g mletih orehov
 50 g kokosove moke
 3 jedilne žlice kakava
 1 zvrhana žlička sode bikarbone
 50 g sladkorja
 50 g vanilijevega sladkorja

Mokre sestavine:
 2 jajci
 1 lonček kisle smetane (180 g)
 120 g mleka
 2 zvrhani žlici nugatove kreme
 75 ml olja

Ostalo:
 12 do 24 pralinejev ali rumovih kroglic
 čokoladni preliv in bonbončki ali drugi okraski za dekoracijo


Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine, pri čemer sladkor zmešamo z mokrimi sestavinami. Na hitro vmešamo suhe sestavine v mokre in napolnimo pekač. Pralineje - glede na velikost sta v 1 muffinu lahko tudi 2 - pritisnemo v maso (po potrebi dodamo k vsakemu še malo mase, da se pralineji prekrijejo




Muffini s čokolado (12 kosov)

 70 g jogurta
 50 g stopljenega masla
 1 vanilijev sladkor
 2 jajci
 110 g sladkorja
 250 g moke
 2 žlički sode bikarbone
 1 žlička pecilnega praška
 1 žlička cimeta
 rum po okusu
 paket čokoladnih solzic


Najprej penasto umešamo jajci, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt in maslo. Zopet premešamo in dodamo rum po okusu. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in cimet. To suho maso dodamo mokri masi in vmešamo. Masi dodamo čokoladne solzice in z njo napolnimo skodelice za mufine. Pečemo pri 180°C cca. 20 minut.






Muffini s kakavom in rozinami

 2 1/4 skodelice moke
 1 jedilna žlica pecilnega praška
 3/4 skodelice sladkorja
 1/2 čajne žličke soli
 1/2 skodelice kakava
 1/3 skodelice nasekljanih orehov
 1 skodelica rozin
 2 veliki jajci
 1 1/4 skodelice mleka
 1/2 skodelice stopljenega masla ali margarine


Zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor, sol, kakav, orehe in rozine. V drugi posodi stepi jajci, mleko in maslo, da dobiš gladko maso. Združi mokro in suho mešanico in mešaj tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
Z jedilno žlico nanesi dobljeno maso v modelčke za peko muffinov, v katere si prej dal papirnate modelčke. Peci v predhodno ogreti pečici pri 175°C 15 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec, ki ga potegneš iz sredine muffina, čist.





Muffini s kokosom in višnjami (16 kom)

Testo:
 25 dag moke
 3 žličke pecilnega praška
 10 dag kokosove moke
 10 dag sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 2 jajci
 1 dcl mleka
 75 ml olja
 15 dag polnomastne kisle smetane

Nadev:
 1 kozarec višenj (odcejene 350 g)


Vse navedene sestavine zmešamo z električnim mešalnikom v gladko testo. Testo razporedimo v poseben naoljen pekač za muffine.
Odcejene višnje potisnemo v testo. Pečemo pri 180 stopinjah 25 minut. Pečene muffine stresemo iz pekača in jih ohladimo na rešetki.






Muffini s kokosom

 2 skodelici (475 ml) večnamenske moke
 1/4 skodelice (60 ml) sladkorja
 4 čajne žličke pecilnega praška
 1 skodelica (240 ml) kokosove moke
 pol čajne žličke soli
 1 veliko jajce
 3 žlice masla ali margarine
 1 skodelica (240 ml) mleka


Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, kokos in sol. Posebej zmešaj jajca, margarino in mleko, da dobiš gladko maso. Združi suho in mokro mešanico in mešaj tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
Z jedilno žlico porazdeli dobljeno maso v model za peko mufinov.
Peci v predhodno ogreti pečici pri 175°C cca 15 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec potem, ko ga potegneš iz sredine mufina, popolnoma čist.






Sacher muffini

 200g masla
 130 g sladkorja
 ščepec soli
 4 rumenjaki
 80 g moke
 80 g mletih lešnikov
 130 g naribane čokolade
 žlica kakava v prahu
 4 beljaki

In še :
 125 g marelične marmelade
 50 g temne in 50 g bele kuverture

Maslo s sladkorjem kremasto zmiksamo in postopoma dodamo rumenjake. Nato pa še moko s čokolado in lešniki ter trd sneg.
Nadevamo v pomaščen model za muffine in pečemo pri 180°C 25 - 30 minut.. Pečene vzamemo iz pečice in jih takoj premažemo z marmelado ter ohladimo. Na ohlajene damo najprej malo temne kuverture, nato še svetle in z vilico naredimo marmorni vzorec. Po želji okrasimo s kandiranimi češnjami.





Čokoladni muffini s suhimi marelicami

Sestavine:
 150 g čokolade za kuhanje
 120 g masla + za pekač
 150 g suhih marelic
 150 g moke
 100 g mletih lešnikov
 2 ½ žličke pecilnega praška
 2 jajci
 100 g sladkorja
 3dl navadnega jogurta ali mleka (dovolj je že en jogurt - 180g)

Postopek:
Pečico ogrejemo na 180°C (ventilatorska na 160).
Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli. Marelice nasekljamo. Moko, mlete lešnike in pecilni prašek zmešamo. Jajci, sladkor in jogurt stepemo in vmešamo moko z lešniki in pecilnim. Na koncu vmešamo še stopljeno čokolado z maslom in marelice. Napolnimo modelčke za mafine (12kom) in postavimo v ogreto pečico (masa pride bolj tekoča kot pri npr. borovničevih muffinih, a brez strahu; napolnite modelčke kar do vrha).
Pečemo približno 20- 25 minut.
Ko so pečeni, pečico ugasnemo in pustimo kolačke še cca 3 minute, da se 'umirijo'.






Borovničevi muffini

Sestavine:
 1 kozarec vloženih borovnic (ali 200 g svežih ali zamrznjenih borovnic)
 1 veliko jajce
 1 vrečko vanilijevega sladkorja
 8 žlic sončničnga olja
 150 g sladkorja
 150 g pinjenca (tudi navadnega mleka, jogurta ali kisle smetane)
 Pekač za kolačke (z vdolbinami) in 12 papirnatih modelčkov
 3 žlice pecilnega praška
 250 g moke

Priprava:

Pečico segrejemo na 180° C (z ventilacijo na 160°C).
Moko zmešamo s pecilnim praškom. Vložene borovnice stresemo v sito in dobro odcedimo (tekočino od kompota popijte ali shranite, za ta recept je ne potrbujete).
V skledi stepemo jajce. Med mešanjem dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo in pinjenec (jogurt, mleko ali kislo smetano). Po testu razprostremo moko in jo narahlo vmešamo, na koncu primešamo dobro odcejene borovnice.
Testo porazdelimo po 12 papirnatih modelčkih in pečemo 20–25 minut v srednjem predelu pečice. Nato pečico izklopimo in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. Vzamemo jih iz modelčkov in ponudimo še tople, lahko pa tudi ohlajene .



Muffini s suhim sadjem

 2 skodelici moke
 1/2 skodelice sladkorja
 1 pecilni prašek
 1 ščepec soli
 1 jajce (jaz dam ta veliko)
 1 vanilijev sladkor
 70 g zmehčanega ali stopljenega masla
 1 skodelica pomarančnega soka
 nasekljana čokolada (po želji - okoli 100 g)
 olupljena naribana jabolka (skodelica ali dve)
 rozine (50 do 100 g, po okusu)
 suho sadje, narezano na koščke (po okusu, kot rozine)
 oreški (po okusu, kot rozine)

Nasekljamo čokolado in oreške, če jih bomo uporabili in narežemo suho sadje na koščke, rozine lahko namočimo v mlačno vodo ali rum. Pečico segrejemo na 225°C.

Moko, pecilni prašek, sladkor in vanilijev sladkor ter sol zmešamo v eni posodi, v drugi pa razžvrkljamo ali zmeljemo jajce, maslo in pomarančni sok ter oboje narahlo zmešamo skupaj, le toliko, da se suhe sestavine rahlo navlažijo. Na koncu zelo zelo na hitro primešamo še naribana jabolka, nasekljano čokolado in rozine ali/in drugo suho sadje in /ali nasekljane oreške.

Modelčke takoj, ko je testo zmešano, napolnimo do cca 2/3 in pečemo približno 15 minut pri 225°C.










"BANF" - bananin mafin (Hvastija)

Mokre sestavine:
 165 g margarine
 85 g sladkorja
 4 srednje velike banane
 1 jajce

Suhe sestavine:
 2 žlički pecilnega praška
 290 g moke
 1/4 žličke sode bikarbone
 1 + 1/2 žličke muškatnega oreščka

Segrej pečico na 180°C. Zmešaj mokre sestavine, posebej suhe sestavine in suhe sestavine dodaj v mokre s čimmanj mešanja.
Peci 25 min.
Pečene pustiš v pekaču še cca. 10 min. in jih lahko pokriješ s suho krpo, da mafini ostanejo mehkejši.










"ČOMF" - čokoladni mafin (Hvastija)

Mokre sestavine:
 120 g jogurta
 125 g margarine
 125 g sladkorja
 240 g mleka
 160 g čokoladnih koščkov
 2 jajci
 1 žlička vanilije

Suhe sestavine:
 3 žličke pecilnega praška
 380 g moke
 1 žlička sode bikarbone (lahko nadomestiš s pecilnim praškom)

Segrej pečico na 180°C. Zmešaj mokre sestavine, posebej suhe sestavine in suhe sestavine dodaj v mokre s čimmanj mešanja.
Peci 20-25 min.






Muffini z Nutello in lešniki

 160 g moke
 60 g škroba
 1,5 čajne žličke pecilnega praška
 120 g zmletih lešnikov
 120 g masla
 70 g sladkorja
 1 vanilij sladkor
 160 g Nutelle
 ščep soli
 3 jajca
 kapljico limonine arome
 kapljica arome grenkih mandljev
 100 mL mleka

Pečico segrej na 200°C.
Moko, škrob, pecilni prašek in lešnike zmešaš v posodi. V drugi posodi penasto zmešaš maslo, sladkor in vanilij. Nato primešaš še Nutello, sol, jajčka, arome in mleko. Dodaš suho zmes in premešaš.
Testo daš v modelčke in pečeš približno 20-25 minut.





Bounty mufini

 150 g Bountyev
 200 g moke
 100 g škroba
 2 čajni žlički pecilnega praška
 1/2 žličke sode
 ščep soli
 50 g koksovih kosmičev
 250 g masla
 250 g sladkorja
 4 jajca
 1 vanilijev sladkor
 1 jedilno žlico ruma

Pečico segreješ na 190°C. Čokoladice narežeš na drobno. Moko, škrob, pecilni prašek, sodo, sol in kokosove kosmiče zmešaš v eni skledi. V drugi skledi zmešaš maslo, sladkor, jajčka, vanilijev sladkor in rum. V to maso dodaš suho maso in bountye in dobro premešaš.
Pečeš 20 - 25 minut.




Muffini s polento

Način 1
 120 g koruznega zdroba (lahko tudi 1/2 koruznega in 1/2 pšeničnega zdroba)
 125 g moke
 65 g sladkorja
 2 žlički pecilnega
 ščepec soli
 1 jajce
 60 ml olja
 235 ml mleka

Pečemo pri 200°C 20-25 minut.
Nasvet: lahko jih jemo kot prilogo k jedem z žara. Zelo dobri so z maslom in medom za zajtrk, lahko jih tudi ponovno pogrejemo v mikrovalovni.
Ti muffini so relativno drobljivi. Namesto koruznega zdroba lahko uporabimo samo pšeničnega.


Način 2
 500 ml mleka
 400 g drobnega koruznega zdroba
 60 g moke
 4 žličke pecilnega
 2 žlički soli
 2 žlici sladkorja
 2 jajci
 40 g mehkega masla

Mleko zavremo, dodamo koruzni zdrob in pokrito kuhamo 15 minut, da se napne. Pečico segrejemo na 200°C in model za muffine dobro namastimo. Moko, pecilni, sol, sladkor, jajce in maslo dobro zmešamo in vmešamo v zdrob. Napolnimo modelčke ter pečemo 20-25 minut.
Še tople postrežemo z maslom.



Muffini iz Mozartovih kroglic

 6 Mozartovih kroglic (približno 120 g)
 240 g moke
 2 čajni žlički pecilnega praška
 1/2 čajne žličke sode
 20 g ovsenih kosmičev
 2 jajci
 60 mL olja (rastlinskega oz. "nevtralnega")
 80 mL mleka
 120 g sladkorja
 100 mL smetane za kavo

Postopek je enak; najprej suhe, nato mokre sestavine in tako naprej :)
Pečeš na 190°C približno 20 - 25 minut


Muffini s čokoladno-maslenimi keksi

 175 g mini maslenih keksov oblitih s čokolado
 200 g moke
 2 žlički pecilnega
 1/2 žličke sode
 1 jajce
 100 g sladkorja
 60 ml nevtralnega olja
 200 g jogurta
 30 g čokoladne omake

12 keksov damo na stran, ostale pa zdrobimo. Zmešamo posebej suhe in mokre sestavine ter nato mokre vmešamo k mokrim sestavinam. Testo nadevamo v modelčke in na vrh vsakega damo en keks. Pečemo na 190°C 20-25 minut.








Čokoladno čokoladni mufini

2 skodelici moke (skodelica je 2,5 dL)
 ½ skodelice sladkorja
 1 čajna žlica pecilnega praška
 ½ čajne žličke soli
 ½ čajne žličke jedilne sode
 1 skodelica mleka
 ¼ skodelice kakava
 2 jajci
 ¼ skodelice masla ali olja
 1 čajna žlička vanilijeve arome
 1 skodelica čokoladnih koščkov (namesto tega lahko tudi kandirane ali aromatizirane češnje ali pa kakšne oreške)

Maslo in sladkor penasto umešamo. Posebej stepemo jajca in vanilijo ter počasi vmešamo v masleno kremo. Premešamo vseh 6 suhih sestavin in izmenično dodajamo mleko in suho mešanico k jajčni ter previdno vmešamo. Vmešamo še koščke čokolade (nasekljani koščki jedilne čokolade ali kupljeni chocolate chip). Do 2/3 napolnemo muffin modelčke in pečemo v ogreti pečici na 190stC približno 20 min.














Mufin “čoko”

Mokre sestavine:
 120 g jogurta
 125 g Becel margarine
 125 g nerafiniranega sladkorja
 240 g mleka
 160 g črne čokolade (nasekljane na koščke)
 2 jajci
 1 žlička vanilin sladkorja

Suhe sestavine:
 380 g črne moke
 3 žličke pecilnega praška
 1 žlička sode bikarbone
 1 žlička pravega kakava (ali več)

suhe sestavine vedno zamešamo v mokre! za15 kosov/180°C/25-30 min





Mufini za čokoholike

 125 g margarine
 lonček navadnega jogurta
 125 g sladkorja (lahko tudi manj)
 2,4 dl mleka ( za bolj čoko okus dodaj mleku kakav)
 100 g jedilne čokolade
 2 jajci
 vanilin sladkor
 pecilni prašek
 380 g moke
 150 g čokolade
 sesekljane na koščke

Margarino in čokolado stopimo nad vodno paro. Medtem razžvrkljamo jajca z malo mleka.V drugi posodi zmešamo skupaj pecilni prašek, moko, vanilin sladkor in sladkor. V stopljeno margarino in čokolado vmešamo jogurt, mleko, razžvrkljani jajci.
To maso nato dodamo v posodo z moko in vse skupaj dobro premešamo (če je masa presuha dodamo mleko, če premokra pa moko ali še boljše kakav ali čokolado v prahu).
Dodamo čokoladne koščke (lahko jih zamenjamo z vsem, kar nam pade na pamet).
S pripravljeno maso napolnimo modelčke za mafine, ki jih damo peči v pečico ogreto na 180º C in jih pečemo 20 -25 minut. Ko čas poteče, zapičimo v en mafin zobotrebec, če je suh, so pečeni, če pa se ga drži masa, moramo peči mafine še malo dlje. Ohladimo.






Banana in cokolada

 2 jajci
 25 dag moke iz celega žitnega zrna
 2 banani
 pest čokoladnih koščkov (1 zavitek čok. kroglic za peko)
 2 žlički pecilnega praška
 1 žlička sode bikarbone
 10 dag rjavega sladkorja (mascavo)
 po 1 zavitek vanilijevega, rumovega in limoninega sladkorja
 1.5 dl jogurta
 1 dl do 1.5 dl mleka
 4 dag zmehčanega masla

Jajci stepemo in dodamo vse vrste sladkorja. Banani pretlačimo oz. zmeljemo. Dodamo jogurt, maslo in 1 dl mleka, nato pa še moko s pecilnim praškom in sodo. Z mešalcem dobro premešamo. Če se nam zdi masa pregosta (odvisno je od tipa moke), dodamo še preostanek mleka. Na koncu vmešamo še čokolado in z žlico porazdelimo v jamice na pekaču za muffine.




Čokoladni mafini (Andrejin recept)

Za 12 kosov potrebujemo:

 250 g moke
 1 žličko pecilnega praška
 125 g surovega masla
 100 g sladkorja (lahko manj)

 2 jajci
 5 žlic mleka
 200 g sesekljane temne čokolade

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C, če imamo ventilatorsko pa na 160.
Najprej penasto vmešajmo maslo. Postopoma mu med mešanjem dodajamo sladkor, jajca in mleko. Na hitro vmešajmo še moko s pecilnim praškom in nazadnje še čokolado. (Andreja vse sestavine razen čokolade vmešam z mešalnikom, čokolado pa nato na hitro s kuhalnico.) Zmes pride precej gosta.
V pekač za mafine postavimo papirnate modelčke. Vanje z žlico razdelimo testo. Testo pri peki zelo naraste, tako da modelčke ni treba povsem napolniti. Zato pride iz te količine testa več kot 12 mafinov. Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut.


Vanilijevi mafini

Za 12 kosov potrebujemo:

 180 g moke
 1 žličko pecilnega praška
 150 g surovega masla
 80 g sladkorja (lahko manj)
 3 zavitke vanilina sladkorja
 3 jajca
 1 žlico naribane limonine lupine
 60 ml sladke smetane
 150 g nemastnega jogurta

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C, če imamo ventilatorsko pa na 160.
Najprej penasto vmešajmo maslo in sladkor. Med mešanjem postopoma dodajamo jajca in vanilin sladkor. Vmešajmo še limonino lupino, smetano in jogurt ter na koncu še moko s pecilnim praškom.
V pekač za mafine postavimo papirnate modelčke. Vanje z žlico razdelimo testo. Testo pri peki zelo naraste, tako da modelčke ni treba povsem napolniti.
Pečemo približno 30 minut.
Po želji jih lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s čokoladno ali kakšno drugo glazuro.


Čokolini


Potrebujemo:
 2 jajci
 200 g moke
 polovico vrečke pecilnega praška
 šcepec soli
 150 g sladkorja
 kakav po želji
 50-100 g sesekljane čokolade
 100 g masla
 70 ml mleka (oz. po občutku, da testo
ne bo pregosto ali preveč tekoče)


pečemo 15 min na 200º C.
Default avatar
Mladinska knjiga, Žalec. Videno pred pol ure.
Default avatar
Jaz sem jo v začetku meseca kupila v Sparu.