Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

hči si želi tetovažo

Default avatar

mama najstnice

Kot pove že sam naslov, si moja hči želi za 15 rojstni dan pravi tatoo. Jaz sem pa kr malce zaskrbljena, ker ne vem, če je to primerno oziroma ali je že dovolj stara zanj. A morda ima kakšna podobne izkušnje?
Default avatar

ni šans

Kje pa, ni šans. Sploh zaradi okusa v teh letih. Zamisli si da si da tetovirat Bebelde..... ma ni šans, ej.
Default avatar

OOooo ne ne

Ne ni primerno. In ja, imamo izkušnje, tudi naša je težila, najprej za luknjo v popku potem za tattoo..
Sm stroga, tako da je bil le pogled dovolj, da je začutila kaj si mislim o tem.
Default avatar

9,15

Pri odločanju za tatoo se obrneš na nekoga, ki zadevo obvlada. In tak, ti ga pred 18.letom in temeljitim pogovorom ne naredi.
Težko pa boš hčeri karkoli utemeljila, če še sama nisi prepričana.
Default avatar

EnaA

Niti slučajno ne.
Default avatar

morski konjiček

tato je za celo življenje.naj sami razmisli o tem,ko jo bo puberteta nehala metat,da ti ne bo kdaj očitala,zakaj si ji pustila.
Default avatar

Zima1

Jaz ne bi pustila. Po osemnajstem naj se pa sama odloči.
Default avatar

uluru

Jaz bi ji pustila. Šli bi celo skupaj.
Default avatar

skela

Hvalabogu dandanes obstajajo "začasni tatooji"...skratka kot prava
tetovaža, samo da držijo največ par mesecev.
Jaz sem za tak kompromis....naj si da delat začasno (pa še predlagaj ji,
naj počaka na pomlad, da jo bo lahko vsaj pokazala :)

Filing je isti, škoda pa ni permanentna - in pa obe bosta zadovoljni,
da sta se naučili sprejemati kompromise...
Default avatar

baje

Baje, da lahko naredijo tudi mladoletnim, smao morajo prinesti s sabo podpis staršev.Sam, če se da podpis ponarediti tako kot je bilo to lahko v šoli za opravičene ure, potem res ne vem v čem je point.
Default avatar

elium

Kakšna je razlika med 15 in 18 letom???
Pa, da ne boste narobe razumeli sem tudi jaz proti tetovaži samo moti me, ko napišete po 18 letu naj se pa sama odloči??
Zakaj?
Takrat bo verjetno še vedno doma, študirala odvisna od staršev, kaj je pri 18tih dugače .......
Default avatar

Tany

Priporočam ti, da se z njo pogovoriš o tem. Konkretno zakaj si proti temu, ali pa se pojdi z njo pozanimat o tetoviranju do nekoga ki to dela in se potem o tem pogovorita še doma.

Jaz sem si želela uhan v popku. Doma sem slišala samo strogi NE, ko boš stara 18 pa delaj kar želiš. No, ko sem naslednjič s sošolko hodila po centru Ljubljane, sva obe skupaj pristali v kozmetičnem salonu in si dali uhan v popek. Doma potem še dolgo nisem upala povedati, ampak imela sem ga pa :) Sem pa skoraj prepričana, da če bi se o tem doma malo bolj pogovorili, ne pa samo tisti "ne", bi verjetno malo bolj premislila preden bi šla v salon. Pa ne da mi je danes žal ker sem šla. Ampak eno je luknja, ki se zaraste, ko se naveličaš, drugo je pa tatto, ki ti ostane za vedno. Sem tudi prepričana da bi s tattoojem naredila enako, če bi mi rekli samo NE. No, to bi mi pa danes bilo verjetno žal...
Default avatar

katarina

moja tavelika ima pirs v ustnici, tamala dobi zda jza rojstni dan prav tao pirs. smo se prepirali, si težili, smo imeli prave vojne, si je tavelika že sama delala luknje, potem pa sem dojela, da je vse skupaj brez zveze, da nimam nobenih pravih argumentov zakaj ne dovolim in ... rezultat je tak ko je. vsaka ima torej en pirs.
Default avatar

rigevidon

ne dovoli,da si da tistega za par mesecev,ker baje nikoli ne zbledi popolnoma.Nevem,kaj bi naredila na tvojem mestu,pa kaj je en tatoo?
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar

metulka

Probaj se zdilat za kaj drugega, pirsing, barvo las, nemogoče oblačilo... Tatu je nekaj trajnega in ji bo mogoček daj žal.
Default avatar

majdka-nepr.

elium je napisal/a:
Pri 18 jih marsikaj, kar jih je držalo pri 15, mine, pa tudi vpliv vrstnikov ni več tako močen. Jaz hčeram pri 15 nisem dovolila tatuja, zdaj ko sta študentki in me ni treba več spraševati za dovoljenje, pa jima ne pride na misel, da bi si ga delali.
Default avatar

poljanska

Moja hči prav tako že od 15.leta želi tatoo.
Jasno sem ji povedala,da sem proti,pa ne zaradi tatooja,ti so mi sicer všeč,ampak zato,ker nisem prepričana,da je ona res prepričana,da želi imeti neko sliko na sebi naslednjih 100let:):):).
Poskusi ji vzbuditi predstavo,kakšna bi bila njena stara mama ali pa ti s tatoojem in se bo morda zamislila.
Poskusi ji približati možne težave,ki bi jih zaradi tatooja lahko imela pri vpisu v kakšno željeno šolo ali pri iskanju službe.
Ta naša Slovenija je glede tega še čisto zadaj...
Drugače pa vedi,da je čisto vseeno kaj mislimo,če si naši "srčki,miške ipd" nekaj vbijejo v svoje glavice.
Poskusi tako,meni uspeva zavlačevati,danes je stara devetnajst in si ga še vedno želi dati gor,ampak že bolj izbira motive in lokacijo.
Želim ti veliko pogajalske sreče:):):)
Default avatar

9,15

Razlika med 15 in 18, je v treh letih premisleka. Če bo v tem času, še vedno prepričana, da si tatoo želi, je to, to. Malo je takih, ki bi v tem času vztrajali pri istem motivu. Tatoo je za vedno, meni so drugače zelo všeč, ni pa to odločitev čez noč in trenutna muha.

Če pogledam sebe in moje najstniške želje, bi hodila zdaj okrog z Aliceom Cooperjem na rami ;).
Default avatar

Zima1

Človek pri 30. ali 33. letih razmišla enako. RAvno tako pri 50. in 53. Pri 15. ali 18. pa ne.Tri leta so malo ali pa veliko! Mislim, da ni potrebno razlagat, zakaj tako mislim. Seveda bo še pri starših, a polnoletna bo in takrat si jaz kot mati ne bi očitala ničesar, kar se tiče takih odločitev. Otrok "uradno" prevzame odgovornost za taka dejanja, čeprav roko na srce - pri 18. niso sposobni še marsičesa takega.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic