Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

koliko časa so vaši otroci "samo spali"?

Default avatar
Naša deklica je stara že skoraj mesec dni, pa samo spi in spi.
Budna je med previjanjem, ko se dojiva in mogoče vsega skupaj pol urce čez dan.
Koliko časa je trajalo, da so vaši otroci začeli manj spati in so bili čez dan tudi malo aktivni?
Ali mogoče to pomeni, da bo moj otrok bolj zaspane sorte? Od kolegice hčerka ima sedaj pol leta in ji spi mogoče pol ure do ene ure dnevno, pa ponoči in se obupno pritožuje, da nič ne spi.
Default avatar
Ta velika je spala ves čas do nekje sedmih mesecev. Zbudila se je, ko je bila lačna, se najedla, sva se previli in je 15 minut zatem že spala. Nismo niti hodili po prstih, niti šepetali, ona je spala in pika.
Sedaj imamo štirimesečnico. Spala je prvi mesec, sedaj pa že kakšne tri mesece po mojem spri ravno toliko kot je nujno. Noči so pestre, dnevi tudi - sploh zadnji mesec ko jo zanima vse kar se dogaja okrog nje.....ni kaj, zgleda da so si otroci res različni med seboj, tako da ni nekega pravila.
Menim pa, da če je otrok sit, suh in zdrav je zadovoljen, pa četudi ne spi. Naša se recimo eno urico zamoti z vrtiljakom nad posteljico, pa se prav nič ne pritožuje....

lp
Default avatar
Nikoli :((
Default avatar
Naša je kot majhen dojenček zelo malo spala- bodi srečna , da ti veliko spi :)

Lp,Corazon E.
Default avatar
Kot vidiš, je tudi vzorec in količina spanja različna. Moja prva hči je imela zelo hudo porodno izkušnjo, je malo spala čez dan, ponoči kar lepo. Moja druga hči je imela lep porod in dosti več spi.
Na splošno velja, da dojenčki več spijo, kadar je slabo vreme (nizek pritisk), kadar rastejo, kadar so preboleli zlatenico po porodu, če so imele mame carski rez (zaradi anastezije), kadar so bolni, če so po značaju bolj mirni...
Bodi srečna, če spi in ob tem normalno napreduje po rasti in teži. Ko je budna, jo poskusi malo zamotiti s primernimi igračkami, malo zapleši z njo v naročju itd. Kar nekaj knjig že govori o primernih aktivnostih od rojstva naprej, npr Šola za malčke od G. Painter.
Default avatar
Prvi mesec, res samo spala, pojedla,spala,... Še jokala ni, samo mal zastokala. Da smo se že mal spraševali, kaj je vse to. Ampak situacija se je korenito spremenila po 4-6 tednih. Verjetno so nastopili krči, spanja (podnevi) skoraj ni bilo, samo pokonci, neučakana, vožnja z vozičkom nočna mora (bolj tek domov ;-)). Pač ji je vse postalo zanimivo, zvedava je še danes. Tako, da se tudi ti lepo sedaj vzemi čas zase, počivaj z otročkom, kmalu bosta začela "telovaditi".
Srečno!
Default avatar
Moj tudi nikoli:-) Že v porodnišnici sem ga nosila gor pa dol, da ne bi zbudil celega oddelka. Kasneje, ko ni bil več ravno novorojenček, pa je spal če manj:-(
Default avatar
moj do starosti pol leta ni spal čez dan drugače kot v vozičku in še to le, če se je voziček premikal (=če sem hodila). tako da bi ti rekla - uživaj;))
Default avatar
Ha, ha,... Zanimivo in česa vse si delamo skrbi. Tudi moja dva nista spala. Od prvega dne naprej 3x na dan po pol ure. In to bi lahko uporabil za štoparco, ker je res bilo pol ure! Groza. Ponoči na 2-3 ure. Ko si v tem pač preživiš. Se pa včasih vprašam, kako smo zdržali??

Uživaj torej!
Default avatar
Nikoli.

Sicer pa je povsem normalno to nekje do 6-7 mesecev. Tako da uživaj (beri: počivaj), dokler še lahko.
Default avatar
naš je nekje do 2-3mesecev.Počakaj še malo ko se bo vse obrnilo.
Default avatar
Od mojih štirih ni niti eden spal od rojstva več kot 15 ur dnevno. Tazadnja navihanka je pa sploh podrla vse rekorde. Od rojstva naprej je čez dan spala trikrat po dvajset minut, vse ostalo je ali jokala ali gledala okrog sebe ali se pustila prenašati v naročju. Je pa res, da je spala ponoči.

Ti pa imaš pač otroka iz knjige, kjer itak piše, da prvi mesec prespijo 23 ur. Jaz bi rekla, da imaš srečo, zato ne bodi zaskrbljena. Če pa te muči, da bi lahko bilo kaj narobe, se pogovori s pediatrinjo. Samo po moje ni nič narobe, zaspanost bo hitro minila. Obstajajo pa seveda tudi otroci, ki so vse otroštvo zaspanci in potrebujejo več spanja kot vrstniki.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet