Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Teja Jeras, dr. dent. med.

pozno izraščanje zob

Default avatar
Pozdravljeni,

imam 13 in pol mesečnega sinka. Prva zobka - spodnji enki - je dobil dokaj normalno pri osmih mesecih. Od takrat mu ni zrastel še noben zobek in še zdaj nič ne kaže, da mu bo kmalu kakšen pokukal ven (dlesni so mehke). Zanima me, do kdaj je še normalno, da je praktično brez zob? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,

Nina
Default avatar
Spoštovana Nina,

brez zob pa res ni:).
Osebno se mi stvar ne zdi zaskrbljujoča, verjamem pa, da to za vas niti ni pomembno. Nekaterim otrokom zobki izrastejo kasneje - do enega leta so povsem brez zob. Če vas stanje skrbi, potem je nabolje, da otroka peljete k zobozdravniku za otroke, ki bo sinka pregledal in vas po pregledu zagotovo pomiril.
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Default avatar
Se bom kar priključila že odprti temi. In sicer tudi pri nas imamo skoraj brezzobega otročka. Fante je star 15,5 mesecev in ima vsega skupaj tri zobe. Spodnji enki sta izrastli pri natanko 1 letu in leva zgornja enka pri 13,5 mesecih. In zdaj spet že dva meseca nič. In me že rahlo skrbi.

Pregled pri pedontologu sicer pričakujemo v mesecu septembru, ampak me vseeno zanima še vaše mnenje - zakaj zobki ne rastejo vsaj približno "po JUS-u" :) ? A gre lahko krivdo za počasno oz. pozno izraščanje zob pripisati pomanjkanju kakšnega vitamina (kalcija npr.)?

Moram povedati, da je zadeva moteča izključno zaradi prehranjevanja, saj kar težko zmeljemo kakšno kolbo :)

Hvala za odgovor.

Katja
Default avatar
Spoštovana Katja27,

lahko ste povsem brez skrbi. Glede na to, da so otroku zobje že pričeli izraščati kasneje, je kar potrebno pričakovati, da se bo povsem "ozobil" med zadnjimi. Standardov pa v medicini ni veliko - sicer res vse temelji na statistiki, ki pa jo lahko uporabimo na tak ali drugačen način.
Glede žvečenja pa ste lahko povsem mirni, pojedel bo vse, kar bo zmogel, kolbe so še najmanj problematične :)
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva

Moderatorji

Teja Jeras , dr. dent. med.
TejaJeras