Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

prenehanje črpanja in želja po ponovnem začetku

Default avatar
pozdravljeni.imam fantka ki je star tri mesece. rodil se je s carskim rezom ker je bil plod velik 56 cm in 4470g. fantka sem dobila po 30 urah in takrat sva se prvič probala dojiti. morem pa še povedati da imam dokaj udrte bradavice tako da so mi v porodnišnici postojna dali nastavek za dojenje.v porodnišnici se nihče ni prav potrudil da bi mi pomagal pri dojenju oz. mi svetoval. ker je dosti jokal sem predvidevala da je lačen in sem mu dajala dodatek.(tudi sama nisem imela prav dosti mleka).moj fantek se nikakor ni hotel prisesati na bradavico in vsakič ko sva probala je začel jokati in sva prenehala.mleko sem si črpala dva meseca tako da je imel za polovico obrokov. potem sem črpala zmeraj manj sedaj pa že šteri dni nič.naj še povem da če mu sedaj ponudim bradavico se samo igra z njo nikoli je ne zagrabi, kot da ne ve kaj to je.probala sem si že prej iztisniti malo mleka, mu ga dati na ustka da bi začutil pa nič. s črpanjem sem počasi prenehala ker sem enostavno zgubila voljo ker nisem sposobna dojiti svojega otroka in ker me je počasi utrujalo. sedaj pa se mi je vrnila želja po ponovnem črpanju in sem pripravljena na črpanje vsaj še dva meseca vendar mleka ni več. v enem dnevu mi rata s petimi črpanji po petnjast minu načrpati le 40 ml. to pa ni nič. prostila bi vas za nasvet če je možno da bi ponovno imela mleko, kolikokrat bi si morala črpati in kako priti do čim več mleka in ali je še vredno uztrajati po treh mesecih. za sgvojega otroka pa bi rada le najboljše zato vas prosim za nasvet o črpanju. naj povem še da je fantek priden, spi celo noč, ne joka družinsko življenje je super tako da nisem pod nikakršnim stresom.
sedaj uporabljava aptamil in dojenček ga dobro sprejema raste se redi skratka je vse uredu
hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni, aljana!

Vaš fantek je star 3m. Na začetku ste težko vzpostavili dojenje, otrok je veliko jokal, ni se hotel prisesati, zato ste ga dva meseca hranili s svojim izčrpanim mlekom in polovico s prilagojenim mlekom. Zlahka vam verjamem, da črpanje ni bilo enostavno in da vas je situacija tako fizično kot psihično obremenjevala. Zelo vztrajno in požrtvovalno je to od prav vsake mamice, ki kljub slabim občutkom s črpalko vztraja več tednov ali mesecev.

Ali lahko po 4d nečrpanja in po tem, ko ste nekaj časa črpali manj in manj, spet povečate količino izčrpanega mleka? Glede na to, da ste še precej blizu času poroda, da je bila pavza kratka in da pravzaprav še vedno lahko črpate tudi po pavzi, četudi malo, menim, da imate dobre možnosti, da se črpanje vzpostavi nazaj vsaj toliko ali tudi bolje kot prej. Mleko se namreč pri ženski tvori še več tednov po tem, ko je prenehala črpati ali dojiti otroka.

"V enem dnevu mi rata s petimi črpanji po petnjast minu načrpati le 40 ml. to pa ni nič."
***Ker ste ponovno začeli intenzivneje črpati, bo vaše telo potrebovalo vsaj nekaj dni, da spet zazna to povečano stimulacijo dojk. Torej vzemite si npr. naprej kak teden "prehodnega obdobja", ko bi črpali pogosto - čas bi bil primeren npr. 10min na vsaki dojki, pa kolikor bo, bo. Morda boste opazili, da bo vsak dan malo več. To bi vas opogumilo, da nekoliko podaljšate čas ali dodate še kakšno črpanje.

Morda bi v vašem primeru lahko pomagal sprej Syntocinon ali tudi tabletke Tametil, da bi spodbudili sproščanje in tvorbo mleka? nekatere mamice opažajo, da ob uporabi spreja načrpajo več, saj se mleko bolje sprošča. Če sprej deluje, je tudi veliko laže na začetku povečati število črpanj, saj se izcejalni refleks sprosti razmeroma hitro, s črpalko pa se običajno dlje matramo.

Mamice, ki se odločijo za dolgotrajnejše črpanje, včasih razmislijo tudi o naložbi v baterijsko ali električno črpalko, ki sta učinkovitejši, hitrejši... a po drugi strani nekatere čisto dobro črpajo tudi z ročno črpalko ali tudi iztiskajo z roko, torej brez črpalke.

Za vzdrževanje laktacije priporočamo 5-krat po 10min na vsaki dojki.

Nekoliko povečajte tudi vnos tekočine, ni pa treba s pitjem pretiravati.

Zelo vredu, da fantek lepo napreduje in da zaradi napredovanja niste pod pritiskom. To je gotovo dodaten dejavnik, ki vam lahko pomaga.

Priporočam vam, da si preberete še predloge tukaj.
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Hranjenje z izčrpanim materinim mlekom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4753903 (6t, zavrača dojko, se splača črpati?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4917161 (3m, kako povečati količino)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=580&t=580 (povečati količino)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
jaz lahko samo to napišpem, da je syntocinon zakon. dojim že 6 m, pa so par dni nazaj moje prsi izgledale prezne, izcejevalni refleks je prihajal z zakasnitvijo in mala se je na joški samo drla. ko sem dobila sprej, je pa jedla kot za stavo, saj je mleko spet lepo teklo. mogoče je pri tebi isti problem. da mleko je, samo težava z izcejanjem je.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar