Starševski čvek

goveja juha-koliko časa se kuha

Default avatar
Koliko časa se kuha goveja juha, če nimaš ekonom lonca? Mesa je pa cca 1 kilo pa še dve kosti sta.
Default avatar
Vsaj 3 ure.
Default avatar
Če krava ni umrla od starosti ali zmagala na zadnji olimpiadi, bo uro in pol do dve kar zadosti. Zavri hitro, nato pa kuhaj čisto počasi, tako da komaj malo brbota. Meso je dovolj kuhano takrat, ko zlahka zapičiš vanj vilice.
Default avatar
Jaz ga zrežem na več kosov in najprej kuham meso eno uro, potem pa dodam zelenjavo in kuham še eno uro.
Default avatar
jaz jo vedno kuham takole:
cca1kg mesa + 2 kosti, (najbolje je če je kos od vratu, ni pa nujno), koleraba,
zelena,
korenje,
čebula(ki jo preje popečem na štedilniku),
lahko tudi košček pora, paradižnik, (lahko tudi žlica koncentrata), peteršilj,
majaron, muškatni orešček,
par zrnc janeža,
rdeča paprika,
žlica soli (dosoliš vedno lahko še kasneje),
poper v zrnju (previdno),
ščep žafrana,
malo origana ali mešanice provansalskih zelišč.

Vse skupaj dam v velik lonec in preko nalijem mrzlo vodo.Ko zavre počasi kuham še cca.3 ure.Nato juho ohladim, poberem dol maščobo in..moji pravijo da je najboljša vsaj 3xpogreta..
jemo jo vsak dan od septembra do maja.
Dobro da imam dobavitelja res bio govedine, ker mi jo obrnemo cca60kg letno.

upam, da sem ti vsaj malo pomagala
Če si kdaj letel, boš svoje oči vedno obračal proti nebu - od tam si in tja se boš vedno vračal.
Default avatar
anja2003, ali ti po treh urah voda nič ne povre, ali jo dolivaš, kajti tri ure kuhati, ma to mora iti veliko sopare ven??
Default avatar
Ne, povre mi mogoče 1cm, ker kuham na minimumu, tako da samo malo brbota in ves čas imam gor mao privzdignjeno pokrovko.
Če si kdaj letel, boš svoje oči vedno obračal proti nebu - od tam si in tja se boš vedno vračal.
Default avatar
Včasih so rekli,da mora juha tako malo vreti,da morajo štirje gledat,če se res kuha.V tem je čar dobre juhe.Če vam kipi /močno vre/, ne bo nič prej kuhana,samo slabša bo. Osebno juho kuham 2-3 ure na zgoraj opisan način.
Če se vam mudi, jo sicer lahko kuhate v ekonom loncu...a !?
Default avatar
nekuharca je napisal/a:
Goveja juha se ne kuha v ekonomu.
Default avatar
Moj oče je bil mesar in bi Anji2003 rekel, da to, kar ona skuha sploh ni več goveja- mesna juha, ampak juha dišavnic in zelenjave. V govejo juho, če hočeš, da je res prava mesna juha daš poleg 1 kg mesa in kosti še malo peteršilja in kakšen koren, nekaj soli in počasi kuhaš 2-3 ure. To je vsa umetnost in juha je res dobra.
Default avatar
Vsak po svoje. Meni se juha, ki se je predolgo kuhala ali ki je bila prevečkrat pogreta, sploh ne zdi dobra. Zato sveže kuhano vedno takoj odcedim, presežek ohladim, posnamem večino maščobe (ne vse!) in zmrznem.
Dodajam pa korenje, kos rumene kolerabe, peteršilj s korenino, košček zeleninega gomolja in nekaj vejic zelene, sol, poper v zrnu, droben košček muškatnega oreščka, olupljeno čebulo in nekaj strokov česna.
Aja, vedno kuham poleg govedine še mozgovo kost in četrt stare kokoši.
Default avatar
Micra je napisal/a:
Se popolnoma strinjam. Meni absolutno v govejo juho ne paše origano, no, pa še marsikaj od naštetega. Recimo janež.

Korenje, peteršilj, zelena, por, paradižnik, čebula, česen, sol, poper, muškatni orešček + meso in kosti in to je to. Vsaj zame. Vse ostalo je too much za govejo juho. Včasih dam zraven še kak kurji hrbet.
Default avatar
Moja mama je vedno rekla, da je za dobro župo treba, da v njej plava vsaj 15 stvari - mesa, začimb in zelenjave. Jaz se tega držim, kuham jo 3 ure, pa je vedno dobra.
______________________________________
Spet se mi je na bolš poslabšal;).
Default avatar
No, jaz jih imam 14, ker sem pozabila lovor:) Ampak origano in janež........ne, hvala.
Default avatar
Samo peteršilj in veliko korenja. In je fenomenalna. Kuham jo pa kar dolgo. Zeloooo počasi.
Default avatar
V velik lonec juhe 1 listek žajblja.
Default avatar
Tudi jaz obvezno, kadar kuham govejo juho, meso dam v mrzlo vodo,... počasno vrenje vsaj tri ali štiri ure, proti koncu zelenjavo in začimbe. Brez janeža. Tiste stare, priznane: peteršilj, česen, opečena čebula, lovor, por, sol,... mogoče še kaj, in juha je super čista in okusna. Več mesa je, boljša je. Če je še kakšna kokošja nogica ali drobovina, pa je še boljša.
Njam, pa dober tek.