Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Bolečine v spodnjem delu trebuha

Default avatar
Spoštovani g. zdravnik!
Par tednov imam težave z bolečinami v spodnjem delu trebuha. Na desni strani v predelu slepiča (kjer imam tudi vidno večjo brazgotino po odstranitvi le-tega pred sedemnajstimi leti) pa tudi na levi strani. Predvsem če se nagnem na katerokoli stran(desno - levo) čutim to kot nekakšno prisilno "nategovanje" trebušnih mišic, ki se izraža kot topa bolečina tik pod kožo. Bolečine v tem primeru čutim tudi zadaj v ledvenem delu proti hrbtenici. V vzravnanem, pokončnem položaju bolečine praktično ni. Ali je to lahko posledica predvsem sedečega dela,ki ga opravljam zadnjega pol leta, občasnega fizičnega napora ali lahko gre za kakšno obolenje v trebušni votlini. Star sem 48 let in nimam drugih zdravstvenih težav, odvajanje je redno, samo rahlo povišane vrednosti holesterola.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.
Default avatar
Spoštovani!

Lahko bi šlo za bolečino, povzročeno zaradi pritiska na živce v ledveni hrbtenici. Poskusite z vajami za ledvene mišice, uporabljajte usrtrezen stol in se med delom na pol ure razmigajte.

Lahko pa bi bile krive tudi zarastline po operaciji, ki "vlečejo" črevo ob prebavi in se ptoem normalne črevesne gibe čuti kot bolečino.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani dr.Kersnik,
ponovno se obračam na vas za Vaše cenjeno mnenje glede zgoraj opisanega problema izpred dveh mesecev. Vmes sem bi pri zdravniku, ki mi je opravil Ultrazvok trebuha, ki ni pokazal nobene posebnosti. Naročen sem na koloskopijo(šele žez dva meseca), vmes pa sem opravil tudi pregled krvi. Vse v mejah normale, razen skupni holesterol 6,0; HDL holesterol 1,44. Vrednost RCRP 1,0.
Opisana bolečina na desni strani (predel slepiča) ostaja, bolj pogosta pa je rahla bolečina na levi strani na podobnem mestu kot desno. Pogosto pa čutim bolečine tudi v predelu hrbtenice (ledveni del). Vedno imam občutek "tiščanja" (tako da mi je lažje če si odpnem hlače...). V zadnjem času sem se tudi malce zredil(par kilogramov). Prosim vas za mnenje, ker moj zdravnik pravi, da brez izvida koloskopije ne more dati mnenja, oz. diagnoze. Skrbi me, ali obstaja realen sum na rakasto obolenje. V kakšni meri lahko k opisanim težavam pripomore že kar živčno razmišljanje o možnih posledicah opisanih problemov. Hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovani!

Tudi če vam bi odkrii raka na črevesju, to ne bi pojasnilo vaših sedanjih težav. Ali so težave zaradi hrbtenice ali pa zaradi bolečine trebušnih mišic samih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
jaz mam popolnoma iste težave kot franjo,bolečine niso tako hude so pa stalno prisotne,bil sem na rektoskopiji pa nič,mene je tudi strah,da ni to rakovo?mi lahko kdo kaj svetuje--lp
Default avatar
Spoštovani!

Rak praviloma ne povzroča bolečin.

Opravite še kolonoskopijo, da vas pomirijo, da nimate črevesnega raka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Ponovno se oglašam zaradi povsem enakih težav kot pred dvema letoma. Lanskega aprila sem bi na koloskopiji, kjer je bilo vse b.p.. Težave so nekako izginile, tudi diagnoze ni bilo nobene konkretne s strani mojega zdravnika. Pre nekaj meseci pa se je zopet pojavilo popolnoma enako...nekakšno tiščanje, oz. napenjanje na levi spodnji strani trebuha, rahla bolečina tudi v ledveni del, kjer me včasih kar malo "uščipne" ko se npr.usedem. Je to lahko posledica težkega občasnega dvigovanja. Ali so te težave, ki se pojavljajo lahko tudi psihičnega izvora? Ka nekako sem zaskrbljen, da ni vmes kakšno resno obolenje. Kot rečeno pred dvema letoma ob enakih simptomih ni bilo nobenih anomalij. Kar nekako umirilo se je po opravljeni koloskopiji.
Prosim za vaše cenjeno mnenje.Hvala!
Default avatar
Spoštovani!

Kaj pa boleče mišice zaradi bolečin v križu z izžarevanjem proti trebuhu? Poskusite z zdravili proti bolečinam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
spoštovani!

že več kot leto dni imam bolečine v spodnjem desnem delu trebuha?opravil sem že kolonoskopijo ter gastroskopijo ,ultra zvok ledvic,žolča, pljuč in razen vnetja črevesne sluznice mi niso našli nič.občasno se mi tudi pojavi kri na blatu ki traja 4-5 dni potem pa izgine.bolečina,ki je ves čas prisotna se nadaljuje tudi po desni nogi in proti hrbtenici.v sedečem položaju je najhujše!!a mi lahko prosim nekdo pomaga,ker enostavno ne vem več koga naj obiščem-za vaše mnenje se že vnaprej zahvaljujem-lp
Default avatar
Spoštovani!

Opravite še irigografijo. V zelo majhnem odstotku bi bilo možno, da imate na delu tankega črevesa rano, kot bi jo imeli v želodcu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani g. dr. Kersnik!
Ponovno se obračam na vas za vaše cenjeno mnenje. Po dobrih treh letih, ko sem vas prvič prosil za nasvet glede bolečin v spodnjem delu trebuha v bistvu ni nič drugače. Vmes sem bil na koloskopiji, parkrat pri osebnem zdravniku na to temo, na UZ trebuha, vendar ni bila postavljena nobena diagnoza za moje težave. Le zaplinjenost črevesja, vidna na UZ trebuha, zaradi česar jemljem tablete Sab Simplex. V zadnjem času so bolečine ponovno pogostejše in intenzivnejše. Včasih na levem, včasih na desnem spodnjem delu trebuha, pa tudi v ledvenem delu križa me kdaj "štihne", da se komaj vsedem. Odvajam dokaj redno, blato je kompaktno, kot rečeno tiščanje in rahla bolečina pa ostaja, včasih bolj drugič manj intenzivna, kdaj pa tudi čisto izgine. Je predvsem sedeče delo z malo telesne aktivnosti, sploh pa vsakdanje stresno življenje možen vzrok za moje težave? Kako lahko vpliva letni čas, saj je glede na kronologijo stanje vedno slabše v tem jesensko zimskem času?
Zahvaljujem se vam za odgovor in želim vse dobro!
Default avatar
Spoštovani!

Tudi manjša telesna dejavnost in manj uživanja tekočin bi lahko privedla do slabšega gibanja črevesja in pri tem do bolečin. Včasih se na črevesju naredijo tudi manjše izbokline, kjer se zadržuje blato in povzroča bolečine - to bi se videlo na kolonoskopiji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani,

oglašam se ponovno zaradi že opisanega problema, bolečin v povsem spodnjem levem delu trebuha, ki se mi bolj ali manj intenzivno vlečejo že nekaj let. V zadnjem času je stanje še slabše. Prebava je kot rečeno dokaj redna, vendar imam občutek, da praznenje črevesja ni vedno optimalno, oz zadostno. Kako vpliva na moje težave telesna neaktivnost in predvsem vsakdanje sedeče delo? Ali obstaja možnost, da se bolečine v trebuhu pojavljajo zaradi zelo stresnega vsakdana? Pa tudi sicer sem bolj podvržen "sekiranju" kar morda tudi ni v prid mojim težavam.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Sedeče delo ni v prid dobri prebavi, saj mišično delo trebušnih mišic masira in spodbuja gibanje črevesja.

Stres lahko poslabša težave zaradi nervoznega črevesa. Kaj več pa glede na skromne podatke zelo težko rečem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni!

Tudi jaz imam težavo z bolečinami v trebuhu. Začelo se je v petek, ko me je bolel ves trebuh, sploh nisem več vedela kaj me boli. Zvečer in čez noč se je umirilo, u soboto pa me je začel boleti spodnji del trebuha na desni strani. Šla sem v dežurno ambulanto, kjer so rekli, da je sum na slepič. Takoj so me sprejeli v bolnišnico, naredili so mi ultrazvok trebuha ter pregledali kri. Krvni izvdi so bili odlični, tako v soboto kot tudi v nedeljo (kri so mi vzeli dvakrat). Tudi ultrazvok je bil bp, slepič je bil viden v velikosti 6,5. V nedeljo sem se v bolnišnici počutila že bistveno bolje, izvidi so bili ok, zato se me odpustili iz bolnišnice.
Sedaj je pa tako...me še boli, in me še malo pika. In sicer na desni strani v spodnjem delu trebuha, oziroma še nižje me pika. Občutek imam kot da bi pikalo v mehurju. Malo sem v skrbeh kaj bi to bilo. Ali je lahko kaj v povezavi s slepičem, kljub temu da sta ultrazvok in kri ok?

Bolečine pa so bile prav hecne. Sprva me je bolel trebuh, nato sm čutila bolečino v hrbtnem delu, nato me je že špikalo na levi in desni strani reber, pa potem čist spodaj v trebuhu...dejansko bolelo me je vse. Tudi ko sem šla na wc (na vodo) me je bolelo pri strani (na desni strani), zdelo se mi je kot da imam desno stran pod rebri otrdelo. Sedaj me, kot sm že omenila, samo še špika na desni strani čist spodaj, včasih me še zaboli ob strani (pod rebri), še vedno pa je prisoten že omenjen občutek ob tem ko grem na vodo. Bolečina ni grozna, je pa na vsake toliko časa ostra. Težava je v tem, da sm zaskrbljena in zato razmišljam samo o bolečini, čeprav ni tako huda. Poleg tega pa naj še omenim, da sem zelo zaprta in sicer že od četrtka. V soboto so me sicer v bolnišnici sklistirali, in se mi je zdelo da je bilo malo bolje, ampak od sobote naprej sem zopet popolnoma zaprta. A je lahko tudi to vzrok za bolečine?

Danes se moram javiti pri osebnem zdravniku, že zaradi tega, ker sem bila v bolnišnici, ampak dvomim, da me bo dal na kakšne dodatne preiskave.

Prosim vas za odgovor.
Zaskrbljena.
Default avatar
Spoštovani!

Oprostite za pozen odgovor!

S preiskavami so izključili vnetje slepiča in ledvične ter žolčne kamne, zato res ostane predvsem možnost, da gre za krčenje črevesja ob zaprtju, kar pa se čuti kot bolečino, čeprav ni nobene bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni,

tri dni nazaj sem imel močne bolečine v trebuhu, ki so izginile v roku ene ure. Nato dan kasneje, imam občutek da imam bolečine v levem predelu trebuha. Bolečine niso zelo močne a jih čutim če hočem početi kaj bol intenzivnega(vaje za trebušnjake...) . Nisem pa še obiskal zdravnika.
Ali je to kaj resnega ? Kaj naj storim?
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Podzravljeni, imela sem mocne bolecine v predelu trehuha ki pa so se v istem dnevu izginile. Nato pa sem zacutila rahle bolecine v levem spodnjem delu trebuha. Kaj naj storim?
LP Anja
Default avatar
Spoštovani!

Težk oreči, ker gra lahko za različne vzroke. Glede na razplet bi to pripisal prebavni motnji, saj neredno gibanje črvesa lahko čutimo kot bolečino.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni,
ponovno se obračam na vas ker se moje težave niso uredile. V zadnjih dneh grem nekoliko večkrat na blato(4krat na dan). Sedaj čutim bolečino tudi že ko napnem trebušne mišice. Kaj mi priporočate? Ali naj obiščem osebnega zdravnika ?
LP

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj