Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

VISOKA TEMP.-VIRUSNA INFEKCIJA USTNE VOTLINE

Default avatar
A JE KDO TO ŽE IMEL OD VAŠIH OTROK IN KAKO STE MU POMAGALE. NAM JE DALA SAMO CALPOL IN DA NIMAMO KAJ DRUGEGA ZA NAREDITI KOT DA POČAKAMO ŠE PAR DNI DA BO MIMO. KAJ BI GA LAHKO OKUŽILO? STAR JE 15. MESECEV. HVALA LP ZASKRBLJENA MAMICA
Default avatar
Sva že dve - ista težava, ista starost, isti nasvet zdravnika.... doma pa jok, stiskanje, nespanje,... ne vem več, kaj naj še naredim.
LP
Default avatar
naša je stara 8 mesecev in je zdaj že tretji dan z vročino. K zdravniku še nisva šli, da se ne bi še česa nalezla. Dobila pa je verjetno od mene, ki sem dva dni prej zhbolela, samo jaz sem imela vročino samo en dan in mene boli grlo in ušesa, njo pa zgleda nič. Je pridna klub vročini, dajem ji Calpol dvakrat dnevno, ko se ji temperatura zviša, drugače pa samo več spi, praktično bedi le kakšne pol ure in že spanje dalje. JE strašno priden bolnik. Je pa res da smo hoteli v ponedeljek na morje z možem, pa žal ne bo šlo. :( Bova pa šle drugič sami.
Lepo se pozdravite, držim pesti za vse.
lp
Default avatar
Kaj pa je to sploh - virusna infekcija ustne votline? Prvič slišim.
Default avatar
virusna infekcija ustne votline- verjetno je govora o slinavki- torej t.i. aftozni stomatitis oz. herpetični gingivostomatitis. Gre za prvo okužbo z herpes virusom (virus, ki dela "ocvirke" na ustih) in pri nekaterih otrocih (10%) ta stik z virom povzoči visoko vročino in afte v ustih, pri drugih (90%) pa poteka prva okužba tiho, torej brez znakov.
Več o slinavki piše nekje na med.over.net oziroma na tem forumu nedavno.
Lp
Default avatar
Aha, slinavka torej. Hvala za poduk. Moji otroci je niso nikoli imeli. Pa tudi herpesa nima nihče.
Default avatar
Ali ni potrebno pri slinavki ribtati ustne votline z gazo namočeno v nekaj?
Default avatar
Ženske, kaj pomeni izraz slinavka? vse tolk pametujete o tem, pa mi loh ena razlož, kaj pomen.
Da ima slinavke vnete, al da ima preuč sline, al premau. No, prosim, kaj pomeni, ko rečete, da ima nekdo slinavko!?!
Default avatar
Jezusm, domači izraz slinavka ne pomeni, da imaš vnete žleze slinavke, ampak prihaja od tega, ker se otrok ob tej bolezni zelo zelo slini. Kot sem napisala, gre za afte v ustni votlini (torej na jeziku , na sliznici, na dlesnih...) ter ob tem visoko vročino.
Ker gre za virusno okužbo kakega posebnega zdravila ni (razen v izjemnih primerih otrok z zmanjšano odpornostjo), obstaja pa tinktura (raztopina anestezina), ki ti jo lahko napiše pediater, ki omrtvi boleče afte za krajši čas, tako da lahko otrok nekaj poje ali popije.
Default avatar
Članek o slinavki

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet