Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Katera knjiga o dojenčkih?

Default avatar
Pozdravljene,

med vami je gotovo že veliko takšnih, ki ste si nabavile literaturo o negi in vzgoji otroka. Ker si trenutno izbiram novoletno darilo, me zanima, katera med knjigama Velika knjiga o dojenčku
http://www.emka.si/artikel/352402/Velik ... o-dojencku in Nega Matere in otroka http://www.emka.si/artikel/354127/Nega-matere-in-otroka vas je bolj prepričala oz.imate še kakšen naslov na zalogi, ki ga priporočate? Na kaj moram biti pozorna pri nakupu - katerih vsebin je dobro, da ima knjiga več? Hvala, ker pomagate mojemu Božičku :-)

Sirius*
Default avatar
meni je bila zelo vredu knjiga Od spočetja do rojstva.
Default avatar
Dojenje in materinstvo iz srca. Edina knjiga, ki jo je napisala slovenska mama za slovenske mame. Za čas nosečnosti in prvid mesecev nenadkriljiva. Potem pa itak pridejo druge stvari in s tem druge knjige v poštev.
Default avatar
Hm, odvisno kaj želiš. V knjigi Nega matere in otroka je kar velik del namenjen tudi nosečnosti. Sem jo dobila (sicer je nisem kaj dosti pregledovala, priznam), pa sem si nabavila še Veliko knjigo o dojenčku - po moje ta zadnja zajema tudi stvari o negi dojenčka, ki pišejo v Negi matere in otroka.
Default avatar
Če iščeš knjigo o otroku PO rojstvu je zelo dobra Otrok od rojstva do šole od Penelope Leach. Zelo obširno opisuje tako nego kot razvoj in vzgojne zanke v posameznem obdobju razvoja otroka.
Dobra knjiga o vzgoji je od Elizabeth Pantely Z otrokom lahko sodelujete, ampak ta ti pri dojenčku še ne bo kaj dosti koristila, pri malčku pa že (preverjeno :-)).
Default avatar
Otrokov svet (Diane E.Papalia je avtor)

- je pa mogoče malo bolj strokovna (ni npr. noter stvari v stilu, kaj se igrati z otrokom temveč bolj kako poteka razvoj 8po fazah), kaj kaj pomeni itd.).
Zajema pa čas od spočetja do mladostništva.
Zgolj kot predlog :)

LP
"Sapere aude.."
Default avatar
Najlepša hvala za vaše predloge. Morda sem bila res premalo natančna... ker sem v 31. tednu, me potek nosečnosti v prihodnje ne bo toliko zanimal in ker pričakujem prvega otroka, bi rada knjigo, ki najbolje zajame nego in razvoj otroka od rojstva do... Dojenje in materinstvo iz srca imam doma, je super, vendar zajema samo dojenje, jaz bi pa rada še kaj zraven. Knjigo bolj v stilu napotkov, v katero bom lahko pogledala, ko ne bom vedela ne naprej in ne nazaj :-)
Default avatar
Dva trenutno "dajemo skoz", tri leta in deset mesecev. Knjige? Na začetku sem bil v paniki, ker dojenček pride na svet brez kakršnihkoli navodil za uporabo. In vsi priročniki od prvega do zadnjega so "splošna navodila". Potem pa prisluhneš otroku in svojim občutkom. Najslabše je imeti na začetku okoli sebe množico mam in tet in babic s 1000 nasveti in nauki ter nepregledno število raznih knjig. Kaos in depresija zagotovljena.
Default avatar
Po pravici povem, nobene nisem prebrala. Delala po občutku, če pa kaj nisem vedela ali bila sigurna, pa sem vprašala v razvojni ambulanti in poiskala na netu.
______________________________________
Spet se mi je na bolš poslabšal;).
Default avatar
Jaz sem od naše "občine" v dar dobila knjigo
OTROKOVO PRVO LETO
da bo vaš otrok zdrav in živahen
avtorja Pighin/Simon

V knjigi najdeš vse od prvega dne pa do otrokovega prvega leta: razvoj, prehrana, nega in praktični nasveti za vsak dan.
Default avatar
Če še dobiš pri kakšni prijateljici ali v antikvariatu, je zagotovo najboljša Dojenček - kaj pričakujemo prvo leto, založbe Vale novak. Ni mi jasno, zakaj je ne ponatisnejo, proti vsem zgoraj naštetim je v prvem letu daleč najbolj uporabna knjiga.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar