Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Hiter padec krvnega tlaka

Default avatar

jest+

Spoštovani!

Zakaj se mi po tabletah za zniževanje krvnega tlaka po hitrem padcu le tega zelo vrti. Prej 180/95 sedaj 128/64. Odmerke jemljem po zdravnikovem navodilu 1 tbl. zjutraj in 1 tbl. opoldne. Je to zaradi nenadne spremembe in telo ni ˇvajenoˇ takšnega ˇnormalnegaˇ tlaka?
Kaj pa, če mi po tabletah krvni tlak preveč pade? Jih neham jemati?

Hvala za odgovor!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Nova vrednost krvnega tlaka je "lepa", jo pa telo obcuti kot nizek tlak, ce se je znizal na hitro. Navadilo se bo tudi na nove, veliko bolj zdrave vrednosti. Ce bi vam padel prevec (kar je bolj malo verjetno) je mozno prilagoditi terapijo, nikakor pa tega ne pocnite sami oz. si ne ukinite zdravljenja.
Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Hana K.

moj stari ata je imel zelo visok srčni tlak (240) zdravil ga je v bolnišnici.Tam
je že zdaj 3 dni.Danes zjutraj mu je padel na (120)v 12-tih urah!!!Ko smo prišli v bolnišnico je bil čisto drugačen težko je govoril(jezik je imel kot zatekel)rekel je da ga noge ne nosijo in da je zelo šibek,da se je komaj premikal.Ko je dobil enekcijo je dobil malce moči.Ko je jedel mu je sredi večerje postalo slabo in je bruhal.(Menda,ker ima pogosto težave z kislino).Potem 3 ure po našem prihodu pa je bil že bolje le hoditi še ni mogel sam.(Ima teževe z astmo ter bronhitisom,v trebuhu se mu nabira voda).Ali lahko prosim poveste zakaj je bil čisto šibek drug dan.(dan prej je bil čisto čisto v redu).In ali je za to šibkost vzrok hiter padec srčnega tlaka. Zdravniki pravijo ,da mu srce peša.Ali se mu bo stanje izboljšalo.rekel je tudi da je med kosilom čisto pozabil da jé.hvala za odgovor.Hana
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Če je bil navajen na tako visok tlak je zelo verjetno, da je imel težave zaradi hitrega znižanja. Kljub temu boljšemu počutju pa s tlakom 240 in ob pešanju srca to stanje ne bi trajalo dolgo brez resne škode. Vpogleda v njegovo zdravstveno stanje sicer nimam, a če je vzrok (in zelo možno da je) ta padec krvnega tlaka, se bo stanje postopoma popravilo, ko se telo navadi na nove vrednosti
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Hana K.

Samo nekaj še.Danes se mu je stanje menda poslabšalo in so ga prestavili na intenzivni oddelek. Ali to pomeni,da ne bo nikoli več v redu in da bo še dolgo v bočnišnici.Vsi domači že mislimo,da ne bo preživel.Omenili ste da je bil navajen na visok krvni tlak.Res je kajti tisti trenutek ko ga je imel 240 se je počutil čisto normalno.Ni si ga pogosto meril.A ta dan ko je imel tako visokega,si ga je slučajno izmeril in ker ga je imel 240 mu ga aparat sploh ni pokazal zato smo ga odpeljali k zdravniku kjer je pokazalo 240.Poslali so ga v bolnišnico in tam je še zdaj.Zdi se mi čudno le,da se je prej,ko je imel tako visok krvni tlak počutil čisto normalno a zdaj ko pa ga ima normalnega pa je čisto šibek.hvala za odgovor že v naprej.Hana.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Žal ne veva, kaj se je pri njem poslabšalo, saj ni nujno, da se sploh povezano s pritiskom. Kot rečeno, je možno, da se prehodno počuti slabše, če se mu je pritisk hitro znižal, v intenzivko pa je bil lahko premeščen tudi zaradi česa drugega (poslabšanje srčnega popuščanja....?)
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.