Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

kokain

Default avatar
Lepo pozdravljeni!

Rada bi izvedela kaj več o kokainu,kako močno te zasvoji, ali to pomeni če nekdo se drogira 1xna teden da je občasni uživalec, kam to vodi. S fantom sem skupaj že 7 let, zadnja 3 leta pa ima fant občasne uživalske akcije kokaina in me to zelo moti. Ko je začel dolgo časa nisem vedela zakaj se gre, potem pa ni mogel več skrivat, saj sem opazila da je postajal pravi paranojik, v treznem stanju pa izredno razdražljiv in zelo jezen na vsakdanje stvari. Takrat je bilo izredno dosti kreganja, končno sem mu rekla naj se spremeni ali pa odidem Takrat je prenehal za kak mesec, nato pa spet začel,ne tako pogosto ko prej tako da se vsaj kregala nisva več. Sedaj se zadene vsak teden enkrat do dvakrat in takrat izgine.Kar me zelo moti, saj se pred tem vedno tako ali drugače dogovoriva kaj bova počela. Mislim da njega to ne moti, ampak zmeraj mi naslednji dan obljubi da nebo več. Pa mu rečem naj poskusi spet za dva meseca,da nebi in potem se strinja, ampak mislim da mu ne bi smela verjeti več. Želi si tudi otroka, pravi da bo zaradi njega nehal. Jaz pa sem v hudi dilemi, ker ga sovražim takrat ko se zadeva in ljubim ko je normalen. Kako naj neha, kako mu naj pomagam, rada bi da konča s temi bedarijami.
Default avatar
Zdravo,

Hvala za vprašanje. Da je fantovo uživanje kokaina za vas moteče je povsem razumljivo. Odkrit partnerski odnos je z drogo nemogoč. Odnos v katerem eden od partnerjev posega po prepovedani substanci nikakor tudi ne more biti spodbuden za razvoj družine.
Znano je, da uporaba kokaina povzroči manjšo telesno (fizično) in hudo duševno (psihično) odvisnost. Pri uporabi se razvija tudi toleranca (povečevanje odmerkov za dosego istih učinkov). Uporaba kokaina povzroči takojšnjo evforijo, občutek velike intelektualne in telesne moči, a tudi ravnodušnost do trpljenja in napora. Ti učinki se pozneje spremenijo v stanje depresivnosti in tesnobe, ki ga nekateri skušajo blažiti s heroinom in psihoaktivnimi zdravili.
Pri krhkih posameznikih uživanje kokaina lahko povzroči psihične motnje, nestanovitno razpoloženje, paranoidne delirije in panične krize. Ob povečani dejavnosti posameznika kokain povzroči nespečnost, amnezijo in razburjenost. Kot zelo močno dražilo kokain povzroča hudo psihično odvisnost. Kdor ga začne uživati, težko omeji uporabo, tako silna in oblastna je potreba po vnovičnem zaužitju. Nasprotno od tistega, kar se dogaja pri uživanju heroina in kanabisa, pri uživanju kokaina ni mogoče potešiti krize z zaužitjem druge substance.
Kokain odpravi zavrtost. Gre za nekakšen občutek »vsemogočnosti«, ki lahko vodi posameznika v izvrševanje nevarnih dejanj. Proizvod predstavlja močno poživilo. Uživanju mamila sledijo obdobja depresije, ki ustvarjajo v uživalcu še večjo potrebo po proizvodu. Kokain povzroča halucinacije, delirij, drhtenje in v primeru prekomernega odmerka srčni infarkt. Kokain na poseben način privlači tiste odvisnike, ki imajo psihotično zasnovo.

Kokain prične učinkovati takoj, deluje pa kratkotrajno od 10 do 60 minut. V nizkih odmerkih dviga razpoloženje in energijo ter daje občutek moči. Misli so hitrejše, človek se počuti nenavadno bistrega in sposobnega. Vendar se zatem pojavijo anksioznost (ki se včasih stopnjuje do prave panike), nespečnost, razdražljivost, nezmožnost koncenntracije, preganjavica, pri višjih odmerkih fobije, obsesivnost, nebrdzdana agresivnost. Odvisnikom postanejo nepomembni spanje, varnost, denar, moralne vrednote, svojci ali celo lastno preživetje. Pri dolgotrajni redni rabi lahko kokain povzroči izgubo stika z realnostjo, paranoje, preganjavico, prisluhe, privide. Razvoj tolerance je odvisen od mnogih dejavnikov in ga ni lahko predvideti. Povzroča tudi telesno odvisnost, čeprav je telesna odtegnitvena kriza-v primerjavi s hudim poželenjem relativno blaga. Odtegnitvena kriza se kaže v tesnobnosti, depresivnosti ipd.
Kokain torej povzroči veliko psihološko škodo, spremembe v odnosih itn.
Ne glede na način in pogostost jemanja kokaina, postanejo plahi, potrti in mrki, nedovzetni za običajno veselje, obiščejo jih prividi in utvara postane temelj za njihove misli, čustva in ravnanje. Kmalu več ne znajo razrešiti vsakodnevnih življenjskih nalog. Opešata zdravje in varnost, popustita delovna in družinska odgovornost in izpridijo se medčloveški odnosi. Zloraba vedno zapelje v odvisnost.
Sla po njem je med mamili ena najmočnejših in pogosta uživalčeva spremljevalka, saj se evforija ter lažna bistrost in samozavest hitro razblinijo.
Ne glede na način jemanja se je kokaina težko odvaditi, ker odvisnost nastopi prej, kot se začnejo kazati psihična, telesna in socialna škoda.
Omejitve in prepovedi fant absolutno sprejema z veliko težavo, saj ravno z drogo išče svojo notranjo trdnost, brez omejitev pa nikakor ne bo šlo. Odprte karte na mizo, morda strokovna pomoč, vsekakor pa je nespametno čakati, da bi otrok reševal to težavo. Ne drži, da bi rojstvo otroka spreobrnilo odvisnika. Za dodatne informacije lahko pokličete na spodnjo telefonsko številko.
Lep pozdrav in rešite problem preden ustvarite družino.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Srce me boli, ko to berem.Prosim, pusti ga in reši vsaj sebe - njega kokain že ima, ne pusti, da uniči življenje še tebi! Govorim iz izkušenj, pogovori in obljube ne zaležejo nič.
REŠI SE, njega ne moreš,on se lahko samo sam. Želim ti veliko poguma in trdne volje!!!
Default avatar
oh ženska tip naklada, droge ne bo pustu kar tako, kje pa!!
Default avatar
ej Babu
povej svoje izkušnje!!!!!!! če želiš seveda
Default avatar
Re: kokain
Napisal: Vesna Pečelin
Datum: 18.11.2008 20:20

Zdravo,

Hvala za vprašanje. Da je fantovo uživanje kokaina za vas moteče je povsem razumljivo. Odkrit partnerski odnos je z drogo nemogoč. Odnos v katerem eden od partnerjev posega po prepovedani substanci nikakor tudi ne more biti spodbuden za razvoj družine.
Pa kje vi take pobirate - a vam še ni jasno, da problem ni v drogi ampak v pogledu družbe na drogo + v človeku samem...Dajte mi prosim razjasnit, kako to da sem jaz vedno lahko imel odkrit odnos kljub temu, da sem/sva uživala marihuano? A veste kje se pojavi neodkritost? - ko človeku en začne da to ni kul in da to ni kul, in človek vidi, da temu enmu ni kul, njemu pa kljub temu je kul...začne prikrivat

Jaz res ne razumem kaj je s tabo ga. Vesna
Jaz upam da tisti ki mate s travo težave, ne boste tukaj spraševal.
Default avatar
pa ne mislite, da menim slabo o vaših dejanjih, samo dajte no primerno...
Default avatar
Jure Kilja

ti si res ena zmedena oseba, da mu ni para..
mislim, da imaš ti težke probleme sam s sabo,
rajši preberi kaj sploh pišejo, površno bereš in nisi najbol pameten, ti je trava zgleda kar fejst škodila..
Default avatar
gitica je napisal/a:
jaaa, tud jst se sprašujem na podlagi kakih izkušenj daje te nasvete....
Default avatar
Uničil ga je kokain nekatere pa alkohol.
Default avatar
hei hei
stara sm 18 in mam tipa ze tri leta ki je biu 4 leta na drogah(trava tableti obcasno heroin,cukri pa te fore)in sama sm bla na travi in tabletih....in ubistvu prve pou leta je blo use okay...pol se je pa njegovo fixanje sedali poslabseval...ubistvu nonstop sva se kregala in pol sm mu zagrozila da bom sla ce nebo nehu....in je nehu glej ce vi svojim partnerjom neki pomente bo vas on poslusu...tudi ce je v nevem kaksnem situ z zvasvojenostjo.....oba2 sva zei samo na travi tut jst sm si ukinla tablete....in pac ce tip noce nehat ...pol ubistvu bw da ustrajas kr nebos nc dosegla
Default avatar
Spoštovana,

opravičujem se za pozen odgovor.
V zvezi z vašimi težavami vam svetujem, da nas pokličete na telefon 051339725 da se o tem pogovorimo ali dogovorimo za kakšen razgovor.

Lepo pozdravljeni, vas pričakujemo,

Andreja Lindič
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
Se strinjam popolnoma vendar kokain se da odvadid brez strokovne pomoci z veliko sporta in pozitivnih stvari. To je droga ki da veselje in ko imas drugje veselje je dovolj in absolutno ne smes uzivat alkohol si ok.
Sport je zakon!
Default avatar
Tudi moj partner jemlje kokain in zraven spoje se enormne kolicine alkohola obtozuje me nezvestobe in ucasih je prav agresiven

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren