Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

lasersko odstranjevanje dlačic

Default avatar
Spoštovani!
Ne vem, če je to ravno tema za ta forum, vendar, v kolikor mi lahko odgovorite, Vas prosim za odgovor.
Zaradi brčic in nekaj (priblizno 5-8) dlačic na bradi sem odšla na lasersko odstranjevanje dlačic. Po pregledu mi je ga.zdravnica rekla, da je potrebno 10-12 terapij. Naj povem, da sem stara 45 let in ne morem reči, da sem izrazito poraščena. Sem in tja sem si teh par dlačic populila. Ga. zdravnica mi je razložila, da dlačice ne rastejo enakomerno, zato je potrebnih toliko terapij (ena terapija na mesec). Po 1. terapiji z laserjem, so mi v roku treh dni zrasle 4 dlačice na bradi in ene 3 brčice. Seveda jih nisem več pulila, le pristrigla sem jih s škarjami. Nekako sem razumela, da so morda to tiste dlačice, ki so bile prej populjene in jih laser še ni "dobil". Po enem mesecu, torej po 2. terapiji, so mi sicer bile te dlačice površinsko uničene, moje mnenje pa je, da nikakor globinsko, kot naj bi to naredil laser, saj so mi prav te, vse štiri na bradi in par brčic v roku dveh dni zopet zrastli. Po pogovoru med ga.zdravnico in zdravstveno delovko, ki mi je naredila tako prvi kot drugi postopek ostranjevanja dlačic z laserjem, sem zasledila, da je pri prvem postopku dala napravo na 45, pri drugem pa na 50. Ne poznam te merske skale, ne vem o kakšnih enotah sta se pogovarjali. Vendar je moje mnenje sledeče: 10-12 terapij oz. laserskih odstranjevanj dlačic je po moje zbolj "nategovanje" ljudi. MIslim, da se da v nekaj postopkih, to je v roku 1 meseca (sem prepričana, da zrastejo v tem času vse dlačice, ki niso 1 mesec populjene, ampak samo odstrižene) da lasersko odstraniti prav vse dlačice....imam prav? Mi lahko prosim podate svoje mnenje? Kar nekaj denarja pustim tam, pa še nelagodno se počutim, ko si zdaj že dva mesec vsak 3. dan strižem dlačice (svetovala mi je, naj si jih kar pobrijem?????? ČUdno, saj si ne morem obriti le te 4 dlačice, najbrž bi si s tem obrila še tiste svetle oz. tiste ki sploh niso vidne in me ne motijo, s tem pa bi naredila le to, da bi postale močnejše in temnejše.
Prosim za vaše mnenje....je res potrebno 10-12 terapij za teh par dlačic in ali ni mogoče, da napravo, s katero opravi lasersko odstranjevanje takoj nastavi na višjo enot, moč (kakorkoli se temu reče) kot 45 ali 50. Če že zdaj da na več, mi ne more nič bolj škoditi kot čet pol leta ali eno leto....po mojem laičnem poznavanju teh stvari.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Težko rečem, ker nisem ravno domač na tem področju. Teoretično boljuba drži, da bi se moralo z laserksim obsevanjem uničiti lasne mešičke, da las ne bi več izraščal.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj