Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

1 letnik noče GH

Default avatar

larica

Pozdravljeni,imam problem in sicer moj enoletnik noče in noče normalno sprejeti GH . Sedaj se uvajava v vrtec in tudi tam mu hrana ne gre (drugi otroci pa dobesedno "žrejo", kot da so to njihovi zadnji grižljaji - meni pa gre kar na jok, ko moj tišči usta skupaj, kot bi bila zalepljena). Naj povem, da se še zmeraj dojiva (ko si to pač zaželi oz. zdaj ko je že v vrtcu ga podojim okrog 7:00 in nato tam do 13:00 nič) in GH mu je zmeraj predstavljala problem. Stvar pa je v tem, da grem zdaj v službo in dojenje v prvih devetih urah dneva pač ne bo mogoče. Tudi pitje mu predstavlja tabu temo...in rekord je že če spije max. 2 deci vode na dan.

Meni že zelo zelo popušćajo živci (se sicer brzdam, a sem že prava živčna razvalina). Vsakič ko začne delat am am oz. ko začne cmokat z usti mu ponudim GH, vendar zelo zelo neuspešno (mogoče poje žličko ali dve, potem pa zapre usta in ga je samo dretje dokler ne dobi dojke).

Razmišljam, da bi enostavno na hitro ukinila dojenje čez dan in mu pač še naprej enostavno ponujala GH (Kako naj to naredim??). Glede na to da ima pri enem letu malo čez 10 kg in 79 cm, ni nek suhec, tako da me zaenkrat za težo ne skrbi toliko.Kaj naj naredim??? Ali naj grem na ta drastičen način s hitrim ukinjanjem dojenja?? In kako naj to naredim?? - če naprimer zjutraj ob 8:00 poje dve žlici kaše, naj mu probam ponuditi kaj drugega ali pa naj pač počakam kakšne dve uri in nato spet v akcijo z GH?Prosim ne me obsojat, vem da nisem edina, ki ima neješčega otroka. Rabim samo kakšen dober nasvet, kako naj zlezemo ven iz tega začaranega kroga, ki nas vse skupaj spravlja v slabo voljo??Hvala vam v naprej!!
Default avatar

borka*

ne sekiraj se. Če je normalno visok, težek in zdrav, živahen, bo že sam začel jest, ko mu bo za to. Če bo v vrtcu lačen, bo verjetno jedel, kar mu bodo tam dali, če ne, se bo pa nate popoldan vrgel :-) Samo ne delajte drame iz prehranjevanja ...
Default avatar

Binbbam

Jaz mislim, da bo otrok v vrtcu počasi začel sam jesti. Dojenja jaz na tvojem mestu ne bi ukinjala. Dopoldan bo pač pojedel, kar bo pojedel. Mogoče bo prve dni, ko bo jokal v vrtcu tudi manj jedel, ampak sčasoma bo začel, nč bat.

Glede na to, da veš, kako drugi otroci jedo v vrtcu, si verjetno hodila z njim na uvajanje. Verjetno je že samo tvoja prisotnost botrovala k temu, da je raje snedel tebe, kot vrteško juhco:).

GH pa uvajaj počasi, tako kot zdaj. Vsakič, ko bo potarnal, da je lačen, mu ponudi malo.

In verjetno te bo popoldan še bolj potreboval, manj mleko, kot občutek, ki mu ga bo dojenje dajalo. Potreboval bo tebe, mogoče tudi ponoči, na najbolj intimen način, ki ga pozna.

Naj te potolažim, tudi moj je bil skoraj do 1 leta starosti polno dojen, vmes sem mu ponujala tudi ostalo hrano, ki je je tudi MALO pojedel, ampak dojenje je bilo pa zakon. Zdaj, pri štirih letih je skoraj vse.
Default avatar

janža

Če greš zdaj v službo, mu hkrati dojenja nikakor ne ukinjaj. Poleg tega pa je pri otrocih, ki se hočejo dolgo dojiti, pogosto prisotno tudi to, da nosijo v sebi nagnjenje k alergijam in se na ta način, da ostalo GH zavračajo, borijo proti njim oz. si pridobijo čas, da se njihov imunski sistem dograjuje. Če gre za to, boš naredila otroku in sebi medvedjo uslugo, če ga boš silila z GH. Otroški organizem ima čut za to kaj je dobro zanj še veliko bolj v nedotaknjenem stanju, kot ga imamo odrasli. če nekaj zavrača, potem tisto zanj (še) ni dobro. Seveda mu pa ponujaj, imej pri sebi za mizo, ko jeste ostali v družini, drame pa ne delaj. Ko bo zrel, bo že jedel. Dojenje pa je pač še vedno najboljša in najbolj nesporna sestavina njegove prehrane, kakšna žlička česa drugega doda vse tisto, česar v tej starosti v MM počasi primanjkuje. Morda ga bo spodbudil tudi pogled na druge otroke, ki jedo, pa jih bo hotel posnemati... Vso srečo!
Default avatar

Kaj je to?

Kakšnega GH-ja?
Default avatar

mama2831

Oprostite - kaj je GH? Si razbijam glavo, kakšni hidrati so to, pa mi ni jasno...
Default avatar

mama2831

janža je napisal/a:
Poleg tega pa je pri otrocih, ki se hočejo dolgo dojiti, pogosto prisotno tudi to, da nosijo v sebi nagnjenje k alergijam in se na ta način, da ostalo GH zavračajo, borijo proti njim oz. si pridobijo čas, da se njihov imunski sistem dograjuje.
Zanima me, če imaš za to trditev kakšne dokaze, raziskave, mnenje strokovnjaka ipd.
Default avatar

mama2831

mama2831 je napisal/a:
Oprostite - kaj je GH? Si razbijam glavo, kakšni hidrati so to, pa mi ni jasno...
Vzamem vprašanje nazaj, mi je vklopilo, ko sem prebrala odgovor, kjer omenja MM - če je to materino mleko, je GH gosta hrana.
Default avatar

mucamacacom

Pri meni je bilo enako oba otroka nista jedla, dokler nista šla v vrtec. Doma sem se trudila, kuhala vse mogoče, eno žličko sta pojedla ostalo pa jaz. Skratka bila sem že čisto obupana. Danes vem,da sem se brez veze sekirala. Oba otroka sta pričela normalno jesti v vrtcu.Dojenja nisem ukinila, sta pa hotela dojko takoj, ko smo prišli domov.
Če bo otrok 9 ur v vrtcu, bo zagotovo lačen in bo pričel jesti, mogoče še ne prve dni, bo pa hitro skapiral, tako da kar brez skrbi. Dojenja jaz na tvojem mestu ne bi ukinjala, saj je za otroka že dovolj stresno da je pričel hodit v vrtec. Boš videla, da se bo vse uredilo.
Default avatar

acjom

Ne vidim vzroka za dojenje 1-letnega otroka....res ne.
Me res zanima, zakaj se doji otroka tako dolgo. Pa ne mislim nič slabega; sam res me zanima.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

Dojim

Moja je stara 16m. Do 1 leta izklučno dojena, tudi brez čajčekov in podobnega (sama ni hotela, večkrat smo ponudili). Prvo hrano (juhico ) je pojedla pri enem letu. Pije po max 1dc na dan. Dojiva se ponoči, zjutraj ob 6h preden gre v vrtec (tam poje malo kruheca, juhico), spije 3 požirke. In to je vse do 1.20 ko pridem po njo. Pleničke sok polulane. Potem se podojiva še okoli 5h, pa potem zvečer.
Tudi mene je bilo strah vrtca. No, zdaj se je vse uredilo. Pač nič ne pije in čisto malo poje.

Pa srečno!
Default avatar

dear heather

larica, poglej še na forum Pediatrija, ker - če nevtralno rečem - nisem prepričana, da so nekateri nasveti res primerni (da je v redu, če se samo doji, pa imunski sistem, pa alergije).
Pa brez zamere vsem zgoraj.
Ker pediatrična doktrina to ni, nesprejemanje GH lahko vodi v slabokrvnost itn.
Je bilo na Pediatriji veliko takšnih vprašanj.
Default avatar

tudi mami

acjom je napisal/a:
Ne vidim vzroka za dojenje 1-letnega otroka....res ne.
Me res zanima, zakaj se doji otroka tako dolgo. Pa ne mislim nič slabega; sam res me zanima.
:)))samo čakala sem tole vprašanje...je še dolgo trajalo.

Simpl odgovor - ker to obema paše!!

Predvidevam- če se motim, se opravičujem- da si svoja otroka dojila kratek čas, ali sploh ne, da sta se odstavila sama od sebe ali pa si morda sama rekla, da se tega ne greš več in si odstavila sama.

Ker če zadeva laufa OK za obe strani, če ni prepogostega zbujanja ponoči, če mama nima težav z dojkami, mastitisi, ipd...je zadeva tako naravna, da teče sama od sebe in naenkrat je otrok star eno, dve leti...

Pri nas je tako, sine je star dve leti in še malo in ja, se še doji. S tem, da pri nas težav z GH ni oz. so tu in tam, ko se ne počuti dobro. Nikoli si ne bi mislila, da je lahko dojenje tako preprosta in naravna zadeva in da bom dojila tako dolgo.

Stvar je že od vsega začetka tekla bp, nikoli bolečih bradavic, nikoli mastitisa, nikoli brezveznega crkljanja na dojki, tam do enega leta je popil in me odrinil stran.
Skratka, otrok, ki ga ne moreš razvadit z dojenjem.
GH je sprejel na svoj način - raje ima zelenjavo kot sadje,meso nekje srednje, črne žemlje raje kot bele, pije le vodo in te kljub dojenju precej, od sladkarij samo kako konder čokoladko in kak piškot. In ker je tako, ne kompliciram, četudi bi, mu zame željene hrane ne morem vsilit. Ponudiom mu alternativo in če tudi te noče, počakamo do naslednjega obroka. Otrok je vseskozi primerno velik, težak in praktično zdrav kot dren.
S tem, da ni spil deci kravjega mleka, le-tega dobi pri meni. Ostale normalne mlečne jedi pa ima tudi kar precej rad.

Malo sem zašla, hotela sem povedat, da je dojenje po enem letu v naši družbi še zmeraj tabu in sem vesela, da larice niste napadle s tem, kaj sploh še doji.
Sama sem na račun daljšega dojenja slišala toliko - milo rečeno - neumnih opazk, da nisem mogla verjet, koliko za luno so lahko - nekatere zelo izobražene - ženske.
GeneracijI naših mam je bilo dojenje naših mam predstavljeno drugače, veliko jih ni dojilo in kar človek sam ne izkusi, očitno težko sprejeme. ž
Še dobro, da sem narejena o principu:"razmišljaj s svojo glavo in stoj za svojim mnenjem", sicer bi mi bilo v tem zadnjem letu zaradi dojenja marsikdaj težko.

Tebi pa, larica, želim, da začne dete čimprej jesti. Glede dojenja se paodloči sama, ti najbolj poznaš sebe in svojega otroka.Srečno!
Default avatar

anča pomaranča

Dojim je napisal/a:
Moja je stara 16m. Do 1 leta izklučno dojena, tudi brez čajčekov in podobnega (sama ni hotela, večkrat smo ponudili). Prvo hrano (juhico ) je pojedla pri enem letu. Pije po max 1dc na dan. Dojiva se ponoči, zjutraj ob 6h preden gre v vrtec (tam poje malo kruheca, juhico), spije 3 požirke. In to je vse do 1.20 ko pridem po njo. Pleničke sok polulane. Potem se podojiva še okoli 5h, pa potem zvečer.
Tudi mene je bilo strah vrtca. No, zdaj se je vse uredilo. Pač nič ne pije in čisto malo poje.

Pa srečno!
Tudi jaz ne razumem, zakaj je otrok izključno dojen do enega leta? In pri 16mesecih otrok še štirikrat dojen.
Default avatar

krčica

Kakšna je pa kaj kri? Če je slabokrven, nima apetita.
Default avatar

k i t t y

pri enem letu se gh ne uvaja ampak pri enem letu otrok ze vse je. Zato se uvajanje zacne pri sestih mesecih in potem pocasi vsak dan malo vec dokler do enega leta ne osvoji vse hrane.
Torej zamujas nekaj mesecev in sedaj ne mores pricakovat, da bo otrok kar naenkrat jedel. To je proces, ki traja vec mesecev.

Otroka pocasi uvajaj in cez par mesecev bo osvojil gh.

Dojenje je super in krasno. Za prve mesece zivljenja. Enoletnemu otroku pa dojenje ne zadostuje....pravzaprav mu ne zadostuje ze vec mesecev.
Default avatar

Dojim

Moja je sama zavračala GH. Velika 82cm, težka 12kg, kri odlična, zdrava.
Default avatar

naj živi predsednik

k i t t y je napisal/a:
pri enem letu se gh ne uvaja ampak pri enem letu otrok ze vse je. Zato se uvajanje zacne pri sestih mesecih in potem pocasi vsak dan malo vec dokler do enega leta ne osvoji vse hrane.
Torej zamujas nekaj mesecev in sedaj ne mores pricakovat, da bo otrok kar naenkrat jedel. To je proces, ki traja vec mesecev.
Otroka pocasi uvajaj in cez par mesecev bo osvojil gh.
Dojenje je super in krasno. Za prve mesece zivljenja. Enoletnemu otroku pa dojenje ne zadostuje....pravzaprav mu ne zadostuje ze vec mesecev.
To ti lahko govoriš za svojega otroka.
Kaj zamuja vlak, letalo ??... ha, ha, ha ...ti pa res nisi strokovnjak, da bi drugim svetovala.

Moja pediatrinja je svetovala glede na otrokove težave dojenje do DVEH let.
Zda pa v luf skoči!

VSAK PO SVOJE!
žIVI IN PUSTI ŽIVETI!!!!
Default avatar

larica

Draga Kitty,

hvala za dobronameren nasvet, da se hrane ne uvaja pri enem letu, ampak pri 6-ih mesecih :-))).

Če boš verjela ali ne sem svojemu dečku hrano uvajala že pri 6- ih mesecih, seveda postopoma. Na začetku je sicer kazalo dobro, vendar je nato iz meseca v mesec hrana postajala prava tabu tema, pa čeprav ga nisem nikoli silila z njo oz. sem odnehala ko se je začel obračati stran. Tako da resnično nisem več pametna, zato sem se obrnila tudi na ta forum, saj se je že dostikrat izkazalo da več glav več ve :-)).

Aja pa še to... pri enem letu so mu testirali kri, pa je bilo ugotovljeno da slabokrven ni oz. da ima zelo dobro kri. Tako da, jaz se bom še trudila naprej in ni vrag, da bomo tudi mi enkrat na "konju" s tole gosto hrano.

lp
Default avatar

metulka

mama2831 je napisal/a:
janža je napisal/a:
Poleg tega pa je pri otrocih, ki se hočejo dolgo dojiti, pogosto prisotno tudi to, da nosijo v sebi nagnjenje k alergijam in se na ta način, da ostalo GH zavračajo, borijo proti njim oz. si pridobijo čas, da se njihov imunski sistem dograjuje.
Zanima me, če imaš za to trditev kakšne dokaze, raziskave, mnenje strokovnjaka ipd.
No, jaz to "trditev" ali opažanje ali karkoli že lahko potrdim v praksi, seveda pa je težko vedeti, kaj bi bilo, če bi bilo...
Oba otroka sta alergika. GH jima ni šla, pri enem letu nista jedla še praktično ničesar. In sem sama pri sebi premišljevala, da sta morda skoraj vso hrano odklanjala ravno zato, ker sta čutila, da jima ne ustreza, da preveč obremenjuje njun obrambni sistem. Tako kot majhni otroci dobro vedo, koliko hrane potrebujejo (starši jim ta občutek uspešno sesujemo, ker laufamo z žlicami za njimi in jih silimo jest), tako morda intuitivno vedo tudi, kaj potrebujejo in česa sploh ne.
Pri letu in pol se jima je odprlo čez noč in sta začela jesti vse od A do Ž.

Larica, tudi jaz mislim, da se bo vse uredilo. Ne takoj, ampak počasi pa že. Zaenkrat je zanj dovolj velik pretres že vrtec, ne ga šokirat še z odvajanjem od dojenja. In nič bat, če bo lačen, bo jedel.