Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Vprašanje: dr. Cibic

Default avatar

marjetka25

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje, za katero nisem prepričana, da sodi prav sem, a sem eden odgovor glede temporalnega arteritisa že našla na tem forumu, odgovarjal pa je dr. Cibic, zato bi še sama želela nekaj vprašati v zvezi s to boleznijo.

Babici (73 let) so zdravniki, potem ko je popolnoma oslepela na eno oko, na drugo pa vidi le še 30%, postavili diagnozo temporalni arteritis. Da so ji zaustavili izgubo vida, so ji prepisali zdravilo Medrol v večjem odmerku. Gre pa zato, da to zdravilo zelo slabo prenaša (stranski učinki, ki so nastopili pri njej:zatekanje, utrujenost, sladkorna bolezen, osteoporoza, motnje delovanja ledvic,...). Moje vprašanje pa je naslednje: ali je mogoče, poleg Medrola, temporalni arteritis zdraviti tudi s kakšnim drugim zdravilom ( npr. Prednisolonom ali biološkim zdravilom Remicade)? Moji teti so npr. Medrol zamenjali s Prednisolonom in ga veliko bolje prenaša (ima sklepno revmo). Prav tako me zanima, če mogoče veste, če je mogoče Prednisolon dobiti tudi pri nas ali le v Avstriji?

Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,

Marjetka
Default avatar

Basti

Pozdravljeni,dr.Cibic!
Kaj bi lahko še postoril glede težav s aritmijo?Bradikardija pulz(od 35/min do 55/min)
Bil sem na obremenitvenem testu(dobro zmogljiv le redke posamezne SVES),dva ultra zvoka srca(bp,razen zadebeljen listič mitralne zaklopke),magnetna resonanca s perfuzijo(bp,le bigeminus ritem).
Pregled pri nevrologu(bp).Ščitnica(bp).
Test z nagibno mizo,ki je bil pozitiven(padec tlaka in pulza).Nosil sem tudi 14 dnevni holter,ki ni pokazal,da gre za nevarno aritmijo,pač le za pogoste SVES,bigeminus ritem.
Kardiolog mi je omenil možnost implatacije srčnega spodbujevalnika s posebnim
algoritmom(rate drop).Za enkrat naj bi jemal zdravilo Concor 2.5mg,kar se moj osebni zdravnik ne strinja zaradi nizkega utripa.
krvni tlak imam urejen brez zdravil(120/80).
Star sem 35 let,dokaj športno aktiven,alkohola ne pijem,kadil nisem nikdar,tudi kave ne pijem nikdar.
Težave trajajo več kot eno leto in so neprijetne.
Za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem.
Default avatar

Boris Cibic

Opravili ste številne preiskave zaradi aritmije (bradikardije)in padca krvnega tlaka pri poskusu na nagibni mizi Na koncu preiskav je kardiolog priporočil zdravljenje s tabletami Concor. Osebni zdravnik ne bi rad zdravil z navedenim zdravilom zaradi možnosti prehudega znižanja tlaka.
Na osnovi razpoložljive literature Concor ne povzroča akutnih padcev tlaka, zato ga lahko vselej ukinemo, če bi se pokazalo, da preveč niža krvni tlak in premalo deluje proti aritmijam.
Glede vsaditve spodbujevalnika ne imejte pomislekov. Kardiologi ga ne bodo vsadili dokler bo upanje,da bo priporočeno medikamentno zdravljenje uspešno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Basti

Pozdravljeni dr.Cibic,
danes sem bil pri kardiologu na kontrolnem pregledu izvid sledeč:
-EKG:sinusni ritem,fr.71/min,normalna os.Pogoste SVES v obliki bigeminusa,izvor verjetno iz bližine koronarnega sinusa.
MNENJE:
Še vedno ima pogoste SVES.Predlagam,da jemlje Concor 2×2,5mg dnevno.
Opravil bi kontrolo čez pol leta,takrat bi ponovili UZ srca in opravili obrem.testiranje in Holter EKG:
Zaenkrat invazivno zdravljenje ni indicirano,pride pa v poštev,če bi imel obstojne tahikardije.

Drugače imam bradikardijo,tako kot sem Vam že omenil dva UZ srca bp,tudi obremenitveni test je bil,da sem dobro zmogljiv le redke posamezne SVES.
Tako,da ne razumem zakaj spet ti testi pa kaj ta izvid sploh pomeni?
Za odgovor se Vam iz srca zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

V zadnjih desetletjih sodobni aparati omogočijo zdravnikom postavljati vedno bolj natančne diagnoze . Tako je v primeru ugotavljanja narave nerednih srčnih utripov in njihovega zdravljenja. Pri vas je zdravnik ugotovil neredne utripe, ki jih je priporočil zdraviti s tabletami Concor. Hkrati je pustil odprto pot za nadaljnje diagnostične in terapevtske postopke, če ne bo uspešno priporočeno zdravljenje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

meliorizacija

Cenjeni g. Cibic,

zanimam se za očeta, ki ima 67 let in je zdrav in fizično zmogljiv bolj kot večina mladih. Edino v prstu in kazalcu na eni roki ne čuti moči. Dolga leta ima astmo in vpihuje flixotide 2x dnevno 2 vpiha ter ne porebuje ventolina. 2x letno zaradi predhodnih krvavitev z dvanajstnik(3x v preteklosti) jemlje 1-2 meseca ultop preventivno.

Preventivno je odšel danes na pregled vratnih žil. Pred 10 leti je bilo b.p.

Sedaj pa je na izvidu napisano da je intima/m zadebeljena, levo lehasto in v proksimalnem delu ACC je polmesečast plak II, ki zavzema velik del lumna morfološko. Hemodinamsko ni pomemben. Leva vertebralna arterija je dominantna, v ACI ni motenj hemodinamike.

Comments:

Obsežna nestabilna leha I-II v levi ACC proksimalno.
Normalna hemodinamika.
Svetujem hipolipemik in dieto.
Kontrola čez pol leta.

Prosim za tolmačenje izvida ter kakšna dieta je priporočljiva in koliko je zadeva nevarna. Kako si lahko sam pomaga in ali je zadeva reverzibilna.

Hvala za Vaš odgovor.

Gregor
Default avatar

Boris Cibic

Zelo me preseneča ugotovitev, da ni odgovora na vaše vprašanje, ki sem ga poslal isti dan, ko ga sem dobil. Pri vašem očetu so pri UZ pregledu vratnih žil ugotovili odlaganje maščob in holesterola v njih in priporočili so zdrav način življenja (nekajenje, zmerno uživanje alkohola, hrano s čim manjšo količino živalske maščobe, redno gibanje, skrb za normalno telesno težo, redno zdravljenje visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni (če sta prisotni), v hrani čim več zelenjave in sadja, itd.)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mikl

Zelo bi me zanimalo Vaše mnenje in nasvet glede mojih problemov,kateri mi povzročajo nenormalne skrbi vsak dan in ne morem iz teh razmišljanj in strahu.
Moja diagnoza je sledeča; sistolna arterijska hipertenzija, disglikemija, dislipedimija, metabolni sindrom, aterosklerotske naplastitve vratnih arterij.
Moji podatki; starost 69, teža 91 kg, višina 173 cm.
Predpisane tablete; prestance 5mg/5mg, crestor 10 mg, aspirin protect 100,
Laboratorijske vrednosti; glukoza-6.8,/ S-holesterol 3,4/ trigliceridi-1,3, / HDL holesterol-1,0 /LDL holesterol 1,9 /
Z zdravili in zmerno dieto uspevam držati tlak 145/85-90. Ob tem je počutje normalno. Dogaja pa se, da se počutje nenadoma poslabša, ali se naenkrat dvigne diast. tlak preko 100 , posebno ponoči,proti jutru. Začutim rahlo slabost, občutek kolaboriranja, pojavi se panični strah, tlak naraste do 110. Vzamem nitroglicerin pod jezik,dodatno tableto amlopin in potem se počasi zadeva normalizira preko dneva ali dveh.
Drugi problem je v tem,da je več ali manj neprestano prisotno menjavanje diast. Tlaka, dva,tri Hvala za odgovor in lep pozdrav
dni normalen, potem pa se dvigne in ga težko obvladujem, pri tem je stalno prisotno nelagodno počutje, občutek strahu, v glavi pa šumenje ali pojav kot po pijančevanju, tudi včasih občutek, kot, da me bo zmanjkalo.Skoraj noben dan ni normalnega počutja.
Diete se dokaj držim, vsaki dan redna hoja do 5 km, tudi navbreg, kar mi dobro dene in ni nobenih težav. Fizično delo do nekje 3. ur mi ne dela težav, potem pa se začnejo problemi.
Zanima me predvsem, kaj vse to pomeni, oziroma, kako bi se dalo ugotoviti vzroki vsemu temu, ker cele dneve in noči živeti v strahu, kaj se bo zgodilo je nevzdržno. Kardiolog mi sicer pravi, da so to problemi starosti, pred dvemi leti je bil narejen obremenilni test, pred nekaj leti pa ultrazvok srca. Kardiolog meni, da to zadostuje.
Default avatar

mikl

Zanima me, kdaj lahko pričakujem odgovor na vprašanje, ki sem ga postavil dr. Cibicu.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da ne gre samo za probleme starosti. V ospredju so znaki bolezni, ki jo v zadnjem času imenujemo metabolni ali presnovni sindrom. To je bolezen pri kateri nastopijo različne težave. V glavnem spoznamo bolezen iz prisotnosti nekaterih znakov. Najbolj pomembna je trebušna debelost. Drugi znaki, ki niso stalno prisotni so povišan holesterol v krvi, visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali motena presnova sladkorja. Bolezen je bolj pogostoma prisotna pri moških. Za učinkovito popravljenje počutja bolnikom priporočamo, da shujšajo. Pomembno je redno zdravljenje visokega krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. Nekateri bolniki imajo povišan samo zgornji tlak,drugi samo spodnji, mnogi pa zgornjega in spodnjega. Razen zdravil za znižanje tlaka, zdravil za podporo srca (proti nerednemu bitju ali šibkemu delovanju srca), priporočamo omejitev uživanja alkoholnih pijač, več gibanja, itd. Vaši podatki o višini holesterola so ohrabrujoči, pravtako o sladkorju v krvi. Vtis imam, da poraste diastoličnega tlaka občutite in, da jih obvladate z dodatnimi odmerki zdravil proti visokemu krvnemu tlaku Škoda, da vas razne nevšečnosti hudo vznemirjajo brez potrebe. Mislim, da jih lahko zanesljivo zmanjšate že z blagimi pomirjevali (napr.Persen tablete, ki jih bolnik vzame po potrebi, lahko več krat na dan in so v prosti prodaji). Ni mi jasno kje se skrival vaš dopis toliko dni. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

dzigon

Spoštovani,

Izvid po kontrolnem pregledu po operaciji aorte po Davidu.
EKG: sinusni ritem s frekvenco 71/min
RR 130/70
RTG p.c.: st. p. sternotomiji, srčna senca je difuzno razširjena, aortni lok je poudarjen, pljučna risba poudarjena, sinusa sta prosta.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Darko Žigon
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar