Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

streptokok B

Default avatar

oma

Pozdravljeni!

Prosim za razlago izvida. Ginekologinja mi je vzela bris za preverjanje streptokoka B. Danes sem dobila izvid na dom, vendar ne znam iz njega ničesar razbrati.

Izvid:

Izolirali smo: 1. Streptococcus sk. B (agalactiae)
Antibiogram E CC
1. S S

Vsi sevi beta hemolitičnih streptokokov so občutljivi na penicilin.

Legenda: S - občutljiv, E eritromicin

Hvala.
Default avatar

Stanko Pušenjak

torej je bila dokazana prisotnost Streptokoka skupine B. Če ste noseči, priporočam zdravljenje s penicillinom, vkolikor ste alergični na penicillin pa z eritromicinom. Do poroda odvetujem tudi spolne odnose in ob porodu ponovno antibiotik.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

oma

Sem noseča, 37t in 4d. Ali poteka zdravljenje tudi do poroda (naj pokličem ginekologinja). Kako pa ob porodu in kakšne so izkušnje (ali se otrok okuži ob vaginalnem porodu ali ne)?
Default avatar

Stanko Pušenjak

10 dnevno zdravljenje s penicillinom zadostuje, vendar se ta bakterija nahaja v naši okolici in na koži vsaj 1/4 prebivalstva, zato se laho kmalu vrne. Ko se ta bakterija najde pri nosečnici, se jo med porodom zdravi, čeprav je verjetnost zapletov pri novorojencu izredno majhna.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

oma

Pozdravljeni!

Zanima me še ali ima otrok možnost okužbe samo ko gre skozi porodni kanal, ali je možnost okužbe že ko ti odteče plodovnica?
Default avatar

Stanko Pušenjak

teoretično obstaja možnost okužbe tudi po tem, ko samo odteče plodovnica, vendar je ta možnost minimalna. Zato se po več kot 12 urah od razpoka ovojev v kolikor menimo, da se bo pričel porod ali v kolikor damo zdravila za pospešeno dozorevanje plodovih pljuč, tudi dajemo antibiotike nosečnici.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

habi

Pozdravljeni!
Stara sem 29 let. Ravno včeraj sem pri ginekologinji dobila izvid, da imam streptokok B. Rekla je, da bm streptokok imela vedno, ker da se ga ne da nikoli pozdraviti. Sicer mi je dala antibiotike, vendar kaj več ni hotela govoriti o tem.
Zato se obračam na vas.Kaj streptokok sploh je? Ali antibiotiki bolezni sploh ne pozdravijo in jo samo trenutno ustavijo? Se da mogoče s kako prehrambeno dieto ali čem podobnim kaj pomagati? Kako streptokok sploh vpliva na organizem? Kako se kaže, ko "se razvije" . Jaz sem na nekaj posumila šele po tem, ko sem imela ponavljajoča glivična vnetja (od januarja ,bolj ali manj enkrat na mesec). Ali okužba s streptokokom pomeni, da tudi če imam stalnega partnerja in se oba zdraviva z antibiotiki, ne smeva imeti spolnih odnosov brez kondoma?

Se opravičujem za toliko vprašanj. Ampak še nikoli nisem imela opravka s katerokoli spolno boleznijo in me je ta izvid prav šokiral. Kot sem rekla, pa je moja ginekologinja zelo skromna v svojih izjavah.
Zelo vam bom hvaležna za vaše odgovore.

Lep pozdrav,
H.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

streptokok B ni niti spolno prenosna bolezen niti ni kaj pomembnega izven nosečnsoti in poroda. Pravzaprav ima to bakterijo 1/4 vseh žensk v sebi in na sebi in verjetno tudi moških in nam ta mikroorganizem prav nič ne škodi temveč živi na naši koži in sluznicah brez škode. Škodi lahko le novorojenemu otroku z okrnjenim imunskim sistemom in to so večinoma prezgodaj rojeni. Dokler ne boste noseči torej lahko pozabite na to klico. Pozdravi se jo sicer s penicillinom, vendar se od nekod vedno znova vzame, zato je njeno preganjanje brez pomena. Tudi v nožnici ne povzroča težav. Težave, ki ste jih navajali so bile verjetno posledica glivičnega vnetja.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

tanja1980

Pozdravljeni

sem na začetku 15 tedna nosečnosti in pred 14 dnevi so mi diagnosticirali streptokok b in candido. Ginekolog me je testiral zaradi ponavljajočih vnetij v nosečnosti ( pred nosečnostjo nikoli v zivljenju niti enkrat samkrat nisem imela vnetja).
Dobila sem terapijo z eritromicinom (2 dni). Naše zdravstvo streptokoka ne omenja ravno in nikjer razen na tem in podobnih forumih o njem ne gre zaslediti pomembnejših špodrobnosti. Vidim, da odsvetujete spolne odnose do poroda, ker mpa me čaka še celih 25 tednov, je to kar zastrašujoče.
Ali se s kondomom zmajša možnost ponovne okužbe? Moj ginekolog mi je povedal, da se lahko okužimo tudi s presti, umazano brisačo itd.

In se nekaj me zanima; ali so bila moja vnetja povezana s prisotnostjo streptokoka, ali pa je to bolj posledica okužbe s candido?

Najlepša vam hvala,
lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

vaša "vnetja" in težave s streptokokom B niso imela nobene zveze, ker ta klica ne dela prav nobenih težav. Cca.25% žensk oziropma populacije je nosilcev te bakterije, ki odraslim in otrokov ne dela prav nobenih težav temveč živi na nas in v nas brez škode. Škodo lahko povzroči le novorojencu, ki se okuži med porodom, če ima prizadet imunski odziv, kar se večinoma zgodi pri prezgodaj rojenih. če je klica prisotna v nožnici s spoštovanjem vse logike verjetno razumete, da kondom ničesar ne reši. Okužba ni spolno prenosna temveč jo dobimo iz okolice in pri tem ne igrajo nobene vloge tako imenovane "umazane brisače" in podobne neumnosti. Naš zdravstveni sistem te klice verjetno ne omenja zato, ker bi bilo iskanje te klice širitev dejavnosti, ki bi zelo veliko stala, prinesla pa bi izredno malo, saj imamo zaradi te klice na letni ravni v SLO morda 1 ali 2 smrti novorojenca, od katerih bi verjetno celo z maksimalnimi prizadevanji lahko rešili polovico primerov in nič več, vložek v iskanje in zdravljenje pa bi bil ogromen zalogaj v finančnem smislu, če pozabimo na škodo, ki jo povzroča pretirana masovna uporaba antibiotikov na odpornost mikroorganizmov in s tem večjo obolevnost in tudi umrljivost na drugih področjih infektivnih stanj. Skratka, ukvarjanje s streptokokom B se v nobenem primeru ne izplača. Če je bila ta klica že ugotovljena, pa vam lahko priporočim le tiste ukrepe, ki so morda (ne dokazano) uspešni in eden takih je abstinenca od spolnih odnosov v nosečnosti. Pri porodu pa boste potrebovali zaščito s penicillinom. Dvodnevno zdravljenje z eritromicinom je bila vsekakor "brca v temo", kajti za odpravljanje kateregakoli streptokoka v telesu je potrebno jemanje penicillina ali primerljivega drugega antibiotika vsaj 10 dni. ta dogovor je star preko 20 let in se še ni spremenil.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

masteruj

Pozdravljeni.

Noseča sem 36tednov, test na streptokok B je bil pozitiven. Ali lahko imava s partnerjem spolne odnose?


Hvala in lp.
Default avatar

Stanko Pušenjak

če že vprašate po S.O. ob prisotnem streptokoku v terminu, potem bi jih raje odsvetoval.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

masteruj

Naj vas še vprašam zakaj je temu tako? Lahko s tem ogroziva otroka?

Hvala še enkrat.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

kako naj to pojasnim? Če ste že iskali bakterijo, ki v 99,8% ni problem, v 0,2% primerih pa je lahko zelo hud problem, čemu bi potem ne ukrepali tako, kot ustreza tistim 0,2% primerov? Vsako odpiranje Pandorine skrinjice ima ne le dobre, temveč tudi slabe strani in ena od teh je npr. odgovornost za posledice, ki se utegnejo zgoditi, če izvida ne upoštevamo. Bakterije se ne moremo znebiti ali pa se je znebimo le začasno, lahko pa jo onesposobimo med porodom, da bi pri otroku povzročila problem tako, da vam med porodom damo antibiotik. Tega seveda ne moremo dajati vso nosečnost, zato pa lahko na minimum zmanjšamo možnost, da se bakterija prebije skozi maternični vrat do ploda.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

JULIJKA

lep pozdrav!

mene pa zanima ali se test za streptokok dela vsem nosečnicam ali le tistim ki imajo vnetja in podobno? in če to ni rutina, me zanima ali je dobro, da grem sama na testiranje in v katerem tednu je najbolje. nimam sicer nobenih vnetij niti težav, le ob S.O. se pojavlja rahlo pekoča bolečina.
morda pa nekaj kar sicer ni ravno na to temo pa vendar: ali je za bakterijo toksoplazmoze oz, njene ciste v mesu pomembno na kakšen način se kuha meso. pri nas namreč veliko uporabljamo ekonom lonec in je čas kuhanja veliko krajši kot sicer. zanima me ali je merodajno za uničenje bakterije, da je meso kuhano ali je potrebno, da je visoki temperaturi izpostavljeno dovolj dolgo. ali je kuhanje govedine npr pol ure dovolj, če je kuhana do mehkega??
in ali je šunka ali krača, ki je domača varna, če je kuhana do mehkega. včasih namreč ne znam ločiti med roza barvo mesa in tisim, ki je take barve, ker je še slabo kuhano ali pečeno.
kaj pa posebne? te so le pasterizirane in kolikor vem je to le za kratek čas zagreto na 60 stopinj, za tokso pa naj bi bilo 70st notranje temperature.
vem, da so vprašanja včasih brezvezna, ker sem pojedla že na kile posebne, govedine iz juhe in še kaj, pa vseeno mi tale toksoplazmoza ne da miru in mislim, da mi ga do poroda tudi ne bo dala.

hvala za trud!

najlepša hvala.
Default avatar

Stanko Pušenjak

testov za SGB ne delamo rutinsko temveč le ob znakih prezgodnjega poroda ali po npr. splavih ali porodih, ki so se izkazali povezani s SGB. Preiskava torej ni potrebna. Delajo jo predvsem v skomercializirani zdravstvenih sistemih, zlasti v ZDA in je neučinkovita, saj je pozitivna pri preko 25% nosečnicah, probleme pa SGB povzroči pri 1/1000 okuženih, torej prestraši 1000 nosečnic po nepotrebnem, za seboj potegne močno pretirane ukrepe, ki niso poceni, učinek pa je zelo blizu nič.
Glede tokse in mesa vam ne bom nakladal, ker je vse jasno. Če je meso prekuhano ali prepečeno, torej nad 80st. C (ekonom doseže tudi do 120 st.C), se toksoplazmoza uniči, za dvomljive oblike mesa, ki niso prekuhana ali veste, da so le pasterizirana, pa se mu pač odpovejte v skladu s stopnjo vašega strahu. Če je strah hud, jo opustite, če je majhen pa zamižite na kakšno oko. Res je nesmiselno naštevati, kaj vse lahko in česa ne smete jesti, saj nismo v podsaharski Afriki, kjer je pomanjkanje hrane in bi bili odvisni od enega živila. Za vsako posamezno živilo pa ne boste spraševali zdravnika, če je ali ni dovoljeno, kolikšen % ali promil ali delček promila je možnosti za okužbo s tokso, ker tega pač ne vemo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

biserka5

pozdravljeni
Sem mama dveh otrok.stara sem 32 let.Imam streptokoka tipa B,Ogromno zrastlinic v maternici, ki niso zmeraj tako nedolžne kot trdijo zdravniki.Imam pa vprašanje v zvezi z streptokokom.Sedaj se odločamo za tretjega otroka. Zanima me ali je zaradi okužbe z streptokokom tipa B bolje roditi s carskim rezom? (Kaj pa če smo ravno me tiste ženske ki spadamo med 25%)?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ne, zaradi streptokoka roditi s CR ni potrebno. Kaj mislite s temi 25% pa ne vem. 25% nosečnic je s streptokokom koloniziranih, vendar 99,95% teh rodi povsem zdravega otroka brez posledic, torej bi morali narediti CR 1999 ženskam, da bi s tem preprečili eno tragedijo pri otroku zaradi SGB, pri čemer jih prav toliko preprečimo tudi z zdravljenjem z antibiotikom med porodom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

sisi2008

Pozdravlejni,

se bom kar navezala na to staro temo :)

Čez 10 dni imam napovedan CR. Če bi bila slučajno okuženo s streptokokom (testirana nisem bila, niti mi ga G ni omenil) se moj otrok torej ne more okužit z njim, če bom imela CR? Kaj pa kasnejši stiki, dojenje itd. -se lahko otrok tudi kasneje okuži, če ima mati streptokok?

Hvala in lp!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

med CR se otrok res ne more okužiti s SGB, sicer pa ta streptokok 99,9% okuženih ne povzroči nobenih težav, zlasti ne donošenim imunsko zrelim novorojencem in otrokom. Glede na to, da je približno 1/4 žensk koloniziranih s tem streptokokom, bi sicer pričakovali večje težave z otroki, pa jih praktično ni.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224