Starševski čvek

cista na možganih

Default avatar
Lep pozdrav

Star sem 20 let, pred pol leta sem imel napad, ki je kazal da je psihičnega izvora. Naredili so mi vse preglede (EEG, kri, slikali pljuča,..) vsi izvidi so bili bp. Nevrolog me je napotil še na CT glave kot "pa dajmo še to pogledat". Na slikanje sem čakal tri mesece. Nevrolog mi je sprva predpisal antidepresiv amyzol. Po 14 dneh sem šel k psihologu, ki mi je predpisal druge tablete mirzaten. Pri amyzolu so se pokazali stranski učinki (navali vročine, huda utrujenost, pridobijanje teže). Tri mesece po tem napadu sem imel slikanje glave. Slika je pokazala neko tvorbo na možganih. Sprva je kazalo na pinealom. Čez nekaj tednov so mi Opravili MR in pokazala se je 1,5x1,2x0,5cm velika cista, ki mi pritiska na pinealno žlezo (področje češarike). Simptomi ki jih imam že kakšno leto so: poslabšanje vida, izgubil sem ostrino, postal sem zelo občutljiv na svetlobo, ponoči me nasproti vozeča vozila zaslepijo, težko se koncentriram zaradi stalne utrujenosti, stalni glavoboli, ki se stopnjujejo ob najmanjšem naporu (hoja po stopnicah). Utrujenost naj bi bila posledica "mešanja možganov kdaj je noč in dan". Bil sem pri nevrologu, nevrokirurgu, psihologu in od vsakega sem dobil zelo različne informacije. Nevrokirurg mi je dejal, da ta cista ni čisto nič povezana s vidom in glavoboli. Psiholog mi je dejal ravno nasprotno, da naj bi bila ta cista vzrok vsem tem spremembam. Čez eno leto imam zopet magnetno resonanco in potem bodo zdravniki videli ali zadeva raste ali se je ustavila. ta zadeva je zelo moteča v vsakdanjem življenju. Zato Vas sprašujem kako naprej, na koga se naj obrnem?

Zahvaljujem se Vam za odgovore
Default avatar
živjo Matej,
ti kar takoj povem, da odgovora ali nasveta nimam. Pisem le zato, ker imam sama enake simptome in pe nekaj teh zraven, hodim okoli zdravnikov, dobim črno-bele diagnoze..no, v bistvu sem zato nehala z obiski belih halj. Meni niso našli cist ali kaj takega v možganih (k sreči ali pa ne - ker po 4 letih bi človek rad vedel, tudi če je ne vem kaj..). Morda ti bo le nekoliko lažje, ker boš vedel, da nisi sam. Meni se je vse začelo pred 4 leti, ko sem šla iz kina, se mi je začelo tako močno vrteti, kot bi prišla z ladje z razburkanega morja..počutila sem se 'pijano', kot bi imela 40 vročine itd. potem neke vrste napadi, ki jih ne znam razložiti..saj veš, kako je to, kako težko je razložiti nekaj, kar je še tebi neznano, nekomu, ki tega občutka sploh ne pozna. meni so naredili MR, tilt test, krvne teste itd. itd. zraven je prišlo neznosna šibkost, tremor, mrzlica..stalno nestabilna pri hoji, sedenju, po vožnji z avtom, dvigalom mi je huda muka. šport sem zato opustila, ker se mi po njem zzdi, kot da me nekdo vleče proti tlom in komaj hodim. en zdravnik mi je rekel, da je to lahko posledica pretresa možganov pred leti, drugi, da to ni mogoče..

da ne bom še naprej, ker bi lahko pisala cel dan o tem.. skratka, nisi sam. če te to tolaži. mene sicer niti ne več, pa vseeno, morda bo tebe :)

upam, da se bo cista 'posušila' in izginila, od koder je prišla! želim ti vse naj naj, morda tudi želje kdaj pomagajo.

lp, Tina
Default avatar
veš tina, to me malo potolaži, da nisem edini s temi težavami. Tudi jaz sem moral zaradi teh simptomov opustiti šport. V mojem življenju ni bil samo rekreacija, ampak mnogo več. Za tisto uro na dan sem se umaknil in enostavno "bil sam s sabo". Veliko sem že dal skozi in nisem obupal, zato tudi sedaj ne mislim! res je da mi te različni pregledi in mnenja poberejo veliko energije in volje, ampak vztrajam in ti bi tudi morala z iskanjem izvora tvojih težav. "Neki more bit!!" to je bila moja misel mesece in potem se je pokazalo na MR-ju. Ko sem prebral izvid sem občutil neko olajšanje in dobil sem nek zagon. Tudi te simptome nekako lažje prenesem, ko vem vzrok zakaj so. Enako bo pri tebi, zato ne obupaj in nadaljuj z iskanje. Ne smeš se zadovoljit s takim zdravstvenim stanjem. Upam da bo ta moj nasvet obrodil kakšne sadove:)
2 dni nazaj sem poslal mail dr. V. Dolencu o mojih težavah in mi je odgovoril naj prinesem slike, da jih pogleda. Tko da jurt jih nesem. Mal sem nervozen, kakšno bo mnenje ta glavnega zdravnika.:)

tina, hvala za lepe želje in pošiljam ti jih nazaj še več lepih želja! :D lp
Default avatar
Prosim za pomoč.

Ali ima kdo mail od V. Dolenca, tako rada bi mu tudi jaz pisala na mail, ker imam tudi grozne težave in cisto.

Prosim, prosim, če ima kdo mail ali tel. št. kamor se ga lahko pokliče.

Najlepša hvala.
lp
Default avatar
živjo,

naj povem kaj se mi je dogajalo v zadnjih petih mesecih odkar sem odprl to temo:

po tem, ko sem nesel slike dr. Dolencu mi je odgovoril, naj opravim ponovno MR čez tri mesece in ne eno leto, kot mi je sprva predlagal drugi zdravnik. Obenem je napisal naj se za ponovni dogovor obrnem na njihovo tajništvo, kjer mi bodo uredili za ponovno slikanje.
Medtem sem vse misli osredotočil na psihično zdravljenje. Napredek je več kot očiten, nimam več tablet, psihično sem stabilen vendar še vedno nisem popolnoma psihično ozdravel. Zavedam se, da bo to dolgotrajen proces. No v glavnem..minili so skoraj štirje meseci in 11.3.09 sem ponovno opravil MR slikanje. Poslal sem mail dr. Dolencu, če lahko preuči izvide in poda diagnozo. Naslednji dan kliče njegova tajnica, da ima doktor prosto in lahko osebno pridem k njemu. To je bilo več kot se pričakoval. No...prinesel sem izvide in Dr. Dolenc začne "ahaaha... u ja jaa... tole bo treba operirat stvar se je povečala in to čim prej, ker drugače ne bo dobro. Drug teden imamo že vse zasedeno, potem nasledni teden bi pa šlo." ammmm mene totalno...mislm, da v tistem trenutku ni bilo dela telesa v katerega nebi "zašvicu"! Sej sem vedel, da bo enkrat treba na operacijo, sam tole me je še vseeno vrglo. Skupaj sva pregledala slike, vse mi je razložil in pokazal, kje je ta zadeva, na kaj vpilva naštel mi je nekatere simptome in vse sem potrdil. Pojasnil mi je, kolikor mi je lahko v tiste trenutku. Dal sem številko in zdej čakam na klic za datum operacije.

No zdej se mi je odprlo novo vprašanje, na katerega upam, da bom dobil odgovor po operaciji (če bo šlo tko ko treba)? Simptomi, ki jih povzroča ta cista so zelo podobni depresiji in sedaj imam pomisleke, če je bila res depresija?

no zdej mi je deloma odleglo, ker se je končno nekaj premaknilo, obenem so pa živci zelo dejavni, ker vem kaj me še vse čaka. zdele par dni sem zelo negativno razmišljal o tem in možnih zapletih in posledicah, ampak počasi spreminjam mišljenje v pozitivno smer. Želim si, da se bo vse izšlo tko kot mora in končno zaživim življenje brez simptomov in stvari, ki me počasi uničujejo na vseh življenjskih področjih.
Default avatar
Matej,

Depresija je posledica kemičnega neravnovesja v možganih in zdravila imajo pomembno vlogo pri ponovnem vzpostavljanju tega ravnovesja. Brez zdravljenja bi depresija trajala več mesecev ali celo let. Čeprav je večina depresivnih bolikov prepričana, da so sami krivi za depresijo ali da je znak njihove šibkosti, to nikakor ni res. Ni znano, zakaj nekateri ljudje zbolijo za depresijo in drugi ne, jasno pa je, da bolniki sami ne povzročijo svoje bolezni.

Torej, psihološko gledano lahko razmišljaš bolj v to smer da si zaradi težav in s tem posledično daljši izpostavljenosti negativnih dražljajev nate zašel v krizo iz katere pa kar uspešno izhajaš torej lahko opustiš misli o depresiji.

V upanju da čim prej rešiš svoje težave in uspešno odpraviš vse nevšečnosti te lepo pozdravljam.

Lp, Andreja, L.
Default avatar
Pozdravljen Matej!

Pri iskanju rešitve za svoje težave sem naletela na ta forum. Tudi sama imam podobne težave. Pred štirimi leti napad. Psihiatrično zdravljenje za depresijo, ki "neuspešno" traja že peto leto. MR pred leti, ko se je vse začelo, je pokazal cisto na območju češarike. Nevrologinja me je prepričala, da moje težave (migrene, občutljivost na svetlobo, depresije, nespečnost...), niso posledica te ciste in da ta žleza v odrasli dobi nima nobene funkcije več - kar seveda ne drži - in da so moje težave izključno posledica depresije, konec. S to se, kot rečeno, "borim" že peto leto in psihiatrinja več ne ve, kaj še naj naredi...
Če imaš še kakršnokoli novejšo informacijo, bi te prosila, če mi jo posreduješ. Pri zdravljenju oz. operaciji ti želim veliko uspeha in čimprejšnje okrevanje.

Lep pozdrav, Berni.
Default avatar
matej20, kako ti je lahko psiholog predpisal zdravilo, če ti ga ne sme?...to lahko samo psihiater, psihoterpavet...

jaz nimam teh težav, ne razumem pa zdravnikov, da se ne potrudijo toliko o tej bolezni, ker kakor sem videla simptome bolezni, so kar hudi......

a si si pogledal v kakšni knjigi, če kaj piše o cisti na možganih, ali pa na internetu?

obstajajo tudi nevropsihologi, sam jaz bi vseeno bolj zaupala nevrokirurgu.....samo lahko pa da ima psiholog prav, da je cista vzrok temu

velik sreče vam želim o vsem vm, se bom pa jaz mal pozanimala, kaj je s to boleznijo
Default avatar
Vsem, ki imate to težavo, želim sporočiti, da na Hrvaškem obstaja psihobioenergoterapevt,ki vam lahko ob zdravniški pomoči veliko pomaga do ozdravitve.
Če kdorkoli od vas to želi, mu bom z veseljem posredoval njegove podatke.
V komplementarni medicini se pri diagnosticiranju karmičnega vzroka za nastanek ciste ob pinealni žlezi največkrat ugotovi, da je vzrok v psihičnem nasilju avtoritarnega starša, učitelja, vzgojitelja ipd., ki ste ga bili deležni v svoji mladosti.
Pred nedavnim sta oče in mati k meni pripeljala svojega osemletnega sina, ki je imel tako cisto. Pri razgovoru, ko sem povedal, kaj je vzrok za sinovo težavo, me je avtoritarni oče napadel, me žalil in niti slišati ni hotel, da je njegovo nasilje( tudi tulil je na svojega otroka), povzročilo sinovo bolezen.
V takih primerih sem žal nemočen...
LP
Default avatar
MATEJ če še gledaš to temo, vidiš sporočilo bi te prosil če napišeš svojo številko da bi se lahko slišala. tudi sam sem imel cisto...podobne težave in bil na operacijo pri prof. Dolencu leta 2007.
Default avatar
MATEJ če še gledaš to temo, vidiš sporočilo bi te prosil če napišeš svojo številko da bi se lahko slišala. tudi sam sem imel cisto...podobne težave in bil na operaciji pri prof. Dolencu leta 2007.
Default avatar
Pozdrav.

Jaz komuniciram z Matejem.(upam, Matej, da ne boš kaj jezen, ker tuki pišem). Matej je super prestal operacijo in je sedaj čisto ok.
Jaz pa še vedno imam cisto (zato tudi spremljam), in če ti ni odveč, bi blo fajn, če bi kaj napisal, kako si ti prestal operacijo, kje si jo imel, a je blo fejst hudo....in seveda kako si sedaj - še imaš te simptome???
Res bi bila vesela, če bi odpisal.
lp
Default avatar
Živjo,

Tudi sama imam cisto na pinealni žlezi. Omenjajo mi operacijo (dr. Dolenc). Imam še številne težave in strah me je operacije tako, da imam zaradi tega sedaj še kup drugih težav. Res bi bila hvaležna, če bi se lahko pred operacijo pogovorila s kom, ki že ima izkušnje. Kako operacija poteka? Je nevarna? Me lahko pokodujejo? V katerem primeru se odločijo za poseg? Kdo operira v Sloveniji? Kakšna je rehabilitacija in koliko časa traja? je potem bolje? Izginejo simpromi?
Prosila bi tebe moniks ali tebe matej...če se mi lahko javita...zelo bi vama bila hvaležna...
Moji simptomi: napadi vrtoglavice, glavoboli, slabosti, motne vida, izredna utrujenost, nespečnost...
Default avatar
Mi lahko kdo posreduje email ali telefonsko od dr.Vinko Dolenc.?
Zelo bi bila hvaležna.
Sem mama 23 letnega sina s tumorjem na možganih.
V MB ga ne upajo operirati.Glavoboli čedalje postajajo neznosni.
Jemlje Tegratol in Keppra ampak ne vem,kako dolgo še bo vzdržal.
Default avatar
Medi!

napiši mi tvoj mail - pa ti bom kaj več povedala oz. napisala...


Valli!
Pojdi na spletno stran UKC Ljubljana, ali kar vtipkaj prof. V. Dolenc - predstojnik - pa ti bo našlo cifro oz. mail naslov -ima tajništvo. Mislim, da mu boš morala napisati mail, potem pa te on povabi na razgovor in se vse zmenita...lp
Default avatar
Živjo!

Rada bi dobila kakšno informacijo kako sploh priti do ginekologa.... sedaj hodim v privat ordinacijo in ni mi všeč da mi za navaden pregled brez česarkoli drugega zračuna 70€. Prej ko je bilo to še nujo mi ni bilo mar samo da se problemi nehajo, sedaj pa bi rada nekaj bolj stalnega.

Seveda pa se takoj, ko se želim naročiti pojavi problem. Sestra dvigne slušalko me praša če sem noseča in ko povem da ne, da želim le na pregled, me lepo odslovi. Mislim da to ni normalno, kaj?
No ja to se je zgodilo ko sem klicala na Metelkovo...

Zanima me kakšne so vaše izkušnje z iskanjem ginekologov, dekleta? Nekako se bolj nagibam k temu da probam pri eni izmed dveh ginekologinj v ZD Šiška ampak.... vseeno...

Prosim za kakšen predlog, izkušnjo, da mi pomaga čež tole obdobje....

Hvala in Lp
Maja
Default avatar
Zelo se oprav ičujem za tale post. Nekaj sem zamešala s spletnimi stranmi in je moj post kar tukajle končal... resnično mi je žal... če kdo lahko naj ga zbriše..

Res se opravičujem...

lp
Maja
Default avatar
jaz sem tud mela cisto v možganih 16 let nisem vedela za to 10 dni pred rojstnim dnevom so mi jo od stranili 5.10.2009 pa samo en simptom sem mela, da sem hodila po prstih in da mi ni šla peta na tla. Po enemeu mesecu sem šla prvič v šolo me je pa začela glava bolet in me še zdaj.
Default avatar
Sem Eva in sem stara 14 let. imam neznose glavobole samo na levi strani glave kar so mi ugotovili da mam cisto ampak da ni vzrok glavoblolv=/..ampak jaz bi jo šla vseeno odstraniti ker me je strah da se bo kaj razvilo =/...prism za kakšen odgvor=)LP
eva mesić
Default avatar
mesic
Eva!

Operacija ni naivna stvar, ima določene posledice in vsekakor če ni potrebno pusti cisto in naj te ne moti. Če so ti rekli, da nima veze z glavoboli, potem pozabi nanjo, glavoboli so zelo pogosti skoraj pri vseh ljudeh in določeni nimajo nobenih cist.

Jaz na tvojem mestu bi cisto spremljala in v primeru, da bi se povečevala bi si jo dala odstraniti, sicer nikakor ne.

Želim ti čim manj glavobolov.
lina