Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

pokanje kosti

Default avatar

habha

ali komu od vas pokajo kostti oz. sklepi?
Default avatar

SRebolj

Zanesljivo marsikomu. Lp.
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

nevious

meni pokajo kosti ze od 8 leta starosti
se najdejo tehnike kako razgibavati doloceno kost, je pa kar bolece za zacetnike

pri meni se je pokanje zacelo v rami, kasneje v čeljusti, nato v prstih roke, dlani pa hrbtenica

biu sm pri vec zdravnikih in ko sem biu ori njih na pregledu so mo pac rekli da naj počim s kotsmi, kar je pokazalo na rentgenskem posnetku kako se kosti med seboj ˝pretakajjo˝ oziroma preklapljajo

tehnika preklapljanja kosti prihaja iz starih azteskih casov, zato kakor pravim
-je izredno boleca prvih 20-50 poskusov
-ne priporocam ga mlajsim ljudem

sam sem star 20 let in ne zalim svojih terapij
zacetek je biu bolec, ampak rezultat mojega dela in vaj je to da lahko razgibam okoli 65°% svojih kosti ne glede na to ali je sklep izpahnjen ali izmaknjen

moja bolecina je bila poplacana z vajami
te vaje nebi vedel kje jih najdet, jih pa lahko objavim
dolzina sega okrog 150 strani saj je knjiga kar debela in obsezna
Default avatar

pokalica

Meni zadnje čase tudi pokajo kosti...zanima me,če je možno, da je kaj hujšega ali je to v večini primerov posledica pomankanja kalcija (jem bolj malo mlečnih izdelkov) in pomankanje fizične aktivnosti .Stara se nad 20, in me skrbi, ker mi pri hoji prsti na nogah neprestano pokajo,če mam obute copate.Pri povzdignjenih čevlih je malo bolje...Kakšne posledice ima lahko to pokanje za kosti in njegovo obrabo?
Default avatar

SRebolj

Predvidevam, da vam ne pokajo (se lomijo) kosti, ampak pokajo sklepi, kar pa ni nevarno ali škodljivo in tudi ne povezano z uživanjem kalcija.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

biceps

Lep Pozdrav

Meni kar nekaj časa poka sklep v gležnju oziroma v predelu gležnja.
Ko grem po stopnicah mi zelo naglas poka sklep.

Je kaj mogoče narobe z mojim gležnjem ?
Kako se lahko to ozdravi če se da.


najlepša Hvala
Default avatar

SRebolj

običajno to ni znak za kakšno bolezen sklepa in tudi nekega zdravljenja v tem primeru ni.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

MaticKo

Tudi meni se je pojavilo pokanje že dolgo nazaj, in vedno pogosteje. Najprej členki, koleno,gležnji, čeljust, vrat (po 6 do 7 krat v vsako stran) in nenazadnje celo pri žlički. Zadnje čase pa se pojavljajo težave z spodnjim delom hrbtenice (bolečina -pri teku npr). Odleže mi šele, ko si spodnji del hrbetnice raztegnem z točno določenim gibom ob trdno oporo, kar pa povzroči včasih tudi do 10 glasnih pokov. Sem razmišljal tudi o obisku kiropraktika, saj postaja to moje "raztegovanje" vedno pogostejše, mislim da se hrbtenica pridno navaja na to. sem relitivno mlad za težave z hrbtenico (24), in počasi dvomim, da je to zdravo oz neškodljivo. Povprečno 100 krat na dan mi počijo vse kosti, brez pretiravanja. Prsti na nogi in kolena pokajo v neskončnost. Počasi me že res skrbi, prav bi mi prišel kakšen strokoven odgovor. Hvala
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Pokajo vam najbrž sklepi in ne kosti, nevarno ni, ni bolezen in se od tega ne zboli.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

lanpeter

Spoštovani,

bom kar vprašala na temu postu in sicer: cca 1 mesec imam netipični bolečine v nogah in sicer: najprej se je začelo tako da sem imela 2 dni levi nogi pod ritno mišico bolečine, ki so se selile po celi nogi (boj kot kaki krči), je pa to v tej nogi minili, sedaj pa opažam že 3 tedne na desni nogi, da me vmes zaboli koleno, nato spet zaboli nad kolenom, potm pod kolenom, ko pa stisnem misico, pa me zaboli mišica v mečih, ni pa ta bolečina stalna, ampak zaboli pa mine, pa spet zaboli, najmanj boli še ko hodim, bolj pa ko sedim. Na nogah nisem opazila ne otekline in ne bule.
Malce si pomagam z internetom pa sem zasledila izraz sarkom, a je možno da bi se skrival kje v notranjosti, in zato ni otekline oz. bule? Se mi pa zdi da ko pritisnem na pogačici na kolenu da me rahlo zabolita. Kaj predagate, mogoče rentgen, mr?

Hvala in lep večer
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Iz tega opisa vam žal ne morem povedati vzroka vaših težav, lahko pa vam odgovorim, da vaše težave v ničemer ne spominjajo na sarkom.
lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

lanpeter

Pozdravljeni, hvala za odgovor.
Kako ne morete, ali težko kaj poveste, glih ne razumem odgovor. Sem si pa dala pogledati kri, pa so sledeči izvidi:K-SR=8, LEVKOCITI=5,2, HEMOGLOBIN=130, MCV=84,9, MCH=28, MCHC=329, RDW=12,3, trombociti=211, MPV=8,4 CRP=5 Pri crp-ju bi imela vprašanje in sicer: glih je na meji, kajti dovoljeno je do 5, a to pomeni da je nekje rahlo vnetje?
Brala sem tudi da so te bolečine značilne lahko tudi za kako leukemijo, a bi se lahko to pokazalo na krvi?

Hvala za dodatni odgovor
Default avatar

SRebolj

Vaše težave oz njihov opis se mi ne zdi tipičen ali značilen za meni poznano bolezen, to sem mislil. CRP 5 je normalen, nizek rezultat in ne moremo govoriti o "mejnem"
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

lanpeter

Pozdravljeni,
bi lahko mogoče šlo za kako krvno bolezen, namreč prebrala sem tudi da so pri leukemiji značilni znaki bolečin v sklepih, kosteh, vendar so moje bolečine netipične, malo boli pa neha, no bolj špika kot boli, in niso stalne. Kaj mi še priporočate, namreč bila sem pri ortopedu, in je rekel da je z njegove strani vse ok?Torej kaj mi še ostane po vašem mnenju, kajti kri sem si tudi dala pogledati.
hvala za vaše mnenje, stara pa sem 28 let.Edino mogoče še za info: doma ima dojenčka 9 mes. ki ga večji del prenosim, je pa kar težak cca 11 kg
Hvala
Default avatar

SRebolj

Nehajte že iskati diagnoz po netu, da ne boste prihajali do bizarnih ugotovitev, v smislu ali je sarkom, leukemija, krvna bolezen ali zgolj muskelfiber. Kot rečeno, zgolj dejstvo, da povsod po nogah malo boli, ni dovolj kokreten podatek, da bi se iz njega dalo sklepati na karkoli, bolezni, kjer lahko kaj boli pa je za celo knjigo (in stanj, ko boli in niso bolezen tudi)
Lp
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Danijelčica

Mene tud zanima glede tega pokanja kosti. Jes recimo če telovadim, mi vse poka, v ramenih, v križu, vratu,roke, noge... in je prav neprijeten občutek. Je to kaj narobe, al se to pač sam dogaja pri določenih ljudeh?
Default avatar

SRebolj

Pri določenih je tega več, ni pa to bolezen.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

sklepnik

Zivjo!
Imam vprasanje. Vsakič ko se začnem razgibavat za trening (vzdigovanje uteži) se v predelu komolcev, ramen, na hrbtu v območju med lopaticam pojavijo glasni poki predvidevam sklepov. Zanima me, če bi za to moral poiskati zdravniško pomoč, ali pa vsaj preventivni pregled?

Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovor!
Default avatar

SRebolj

Ta pokanja največkrat niso znak nobene bolezni in ne terjajo nobenega zdravljenja.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

becka.pepa

Pozdravljeni.

Stara sem 26 let. Že od srednje šole pri raztegovanju nog med sedenjem zaslišim "pokanje" v kolenih, gležnjih. Sedaj sem pol leta po porodu in se ob telovadbi (trebušnjaki, počepi, hrbtnjaki) sliši pokanje skoraj iz "vseh" sklepov, ki jih premikam (ramena, kolki, hrbtenica). Prej je bil ta pojav res omejen le na sedeči položaj. Kaj naj storim, da se to umiri, saj je precej neprijetno tako zame kot za okolico. Nevarno naj ne bi bilo ...

Zahvaljujem se za nasvet.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj