Forum.Over.Net

Finance in kripto valute

Odgovarjajo: Janez Tomc, mag., dipl. ekon. • Primož Cimerman, www.Atrix.io

Krediti, obresti, posojila, varčevanje, informacije glede denarja in prednostih ter slabostih bančnih produktov, o blockchain ter svetovanje vsem, ki se podajajo na pot kripto valut.
V forumu poiščite koristne in zanimive informacije.

Janez Tomc , mag., dipl. ekon.

Janez Tomc

Primož Cimerman , www.Atrix.io

Primož

menjava kredita iz CHF v EUR?

Default avatar

zapufanka

ne se smejat, če bom mal hecno vprašala, sam me res zanima, kdaj se "splača" menjat kredit iz CHF v EUR? Vsi govorijo, da banke to omogočajo in se to lahko naredi kadarkoli, ampak kdaj je tisti moment, ko naj bi se to splačalo narest?

CHf še kar raste, razmerje EUR/CHF zdej je že na 1,5 - a obstajajo kakšna predvidevanja, do kam to lahko pade in kdaj (če sploh) bo to razmerje še zrastlo?
Default avatar

rob

To razmerje lahko še vedno pade in to kar lepo in tam tudi ostane, tako da je lahko to kar problem. Glej, ko boš menjala nazaj v evre kredit, ti to pomeni samo da pač ne boš več tvegala, preostanek kredit v chf boš pač menjala po tečaju,ki ti verjetno ne bo ustrezal. Škoda za nazaj je narejena! Samo tok v vednost. Predvidevanja o te so bolj tkotko, jaz mislim da bo še padalo. Moje skromno mnenje. Ta kriza je domina čista. Vsake pravljice se enkrat konča.
Default avatar

ula111

Mene tudi zanima ali je kdo že naredil menjavo iz CHF v EUR.
Obrok se je zelo povišal ta mesec...kljub vsemu je še vedno nižji od obroka, če bi vzela v EUR, toda me pa že skrbi.... Upam, da se bo trend obrnil navzgor.
Default avatar

rob

še enkrat ni važen obrok samo: ko vam bodo zamenjali v evre bo celoten preostanek kredita šel po slabem tečaju iz chf v evre. Torej za tiste švicarje, ki so sedaj več vredni kot prej ko ste vzeli kredit, boste sedaj dobili več kredita v evrih. Več boste dolžni v evrih kot sicer. Da ne govorim, da vam bodo dali pač nov kredit v evrih, po pogojih, ki trenutno verjetno niso najbolj ugodni kot pred časom, poleg tega da je že sam evro kredit dražji od chf. Pa tudi stroški prehoda niso glih poceni.
Default avatar

ula111

Tole z glavnico je res - bo veliko višja kot prej, se pravi bom več dolžna. Upam, da se bo stanje normaliziralo, sicer bo katastrofa za vse kreditojemalce v CHF. Stroški prehoda pa so minimalni.
Default avatar

rob

jaz mislim, da bo pritisk na eur/chf še, to pa zato, ker je takih, ki so jemali chf veliko in si sedaj marsikdo sprašuje a bi zamenjal nazaj ali ne, ko bo tega več, bo samo to sprozilo dodaten padec eur/chf, ker bodo pač banke svoje varovane pozicije za te izdane kredite chf morale likvidirati, torej bodo same zapirale, torej nazaj prodajale eur/chf pozicije, ki so jih prej odpirale oz. kupovale, da so se zavarovale pred valutnim tveganje, ko so posojale chf. To je samo moje mnenje. Kaj dejansko bo, pa noben ne ve.
Default avatar

ula111

Mislim, da ni kar za obupat in takoj it v menjavo CHF/EUR. Zdaj je najbolj neugoden trenutek za menjavo.
Default avatar

rob

Gre samo za to ali si pripravljen tvegat ali ne, oziroma dobro in mirno spati ali pa se skoz živcerati, čeprav morda brez potrebe če si optimist in gledaš na stvari dolgoročno. hehe.
Default avatar

zapufanka

rob, tole si dobro povedal:) zadnje čase ugotavljam, da nisem človek za borzo in gemblanje:) no, pred tremi leti, ko sem jemala kredit, so vsi (poznavalci) ki sem jih spraševala za mnenje, svetovali CHF. takrat krize (najbrž) nihče ni pričakoval. Saj tele spremembe mi še ne dvigajo anuitete tako močno, da bi bila kriza, me pa skrbi v bodoče. Če pade razmerje na 1,2 ali še nižje. Je to možno?
Default avatar

rob

Če si pred tremi leti jemala mogoče še ni tak problem pri tebi, da pač veliko izgubljaš, ker imaš verjetno še vedno boljšo izstopno točko kot kdo drug, ker si jemala po "dobrem" tečaju. Mogoče je dobro v takih primerih vsaj malo prej poplačati del kredita, če je možno, če se pač bojiš tveganja za naprej. Kam bo šel tečaj pa nimam pojma. Razmerje 1.2 se zdi kar deleč, možno pa je seveda vse. Ma ne bi zdaj paniko delal, res pa je da verjetno ne bi čakala do 1.2 da bi naredila menjavo. Verjetno bi panika naredila svoje že pri 1.3 ali 1.4:)))
Default avatar

omri111

Spoštovani,

prebiram tole temo in ne morem, da ne bi naredil en majhen izračun....

Vrednost EUR/CHF je bila meseca julija 2007 min=1.6413, max=1.6686.

Če bi takrat vzeli kredit recimo cca, 110.000 EUR...

bi glede na povprečno vrednost v mesecu juliju 2007 EUR/CHF (1.6549) bili dolžni 182.045 CHF

Pa recimo, da ste se takrat pogodili, kakorkoli da plačujete mesečni obrok (anuiteto) 1.060 CHF (kar znese 641 EUR - preračunano na tisti čas).....


Danes je minimalna vrednost EUR/CHF znašala 1.4410, kar pomeni, da vaš obrok v tej situaciji znaša cca 736 EUR.

Tedaj ste si morali postaviti kar nekaj ključnih vprašanj....

samo dve misli

- ali je ta obrok še v tistem območju, kar ste tvegali z valutnim trgovanjem (primer: 641 proti 736)

- ali je ta obrok nižji kot bi imeli sedaj kredit v EUR???? (potrebno preveriti)


Ta izračun je bil samo narejen kot mnenje...je zgolj samo, da vas malo usmeri kako razmišljat....in seveda, kaj vam vaš prihodek prenese...

Seveda obstajajo rešitve kako in kaj narediti v takšni situaciji

lep dan še naprej
Default avatar

BARBARA54

IN TE REŠITVE SO????
Default avatar

omri111

Potrebno je vse preveriti....

Potrebno je narediti kalkulacijo - koliko vas stane kredit v tem trenutku, koliko vas stane zamenjava kredita iz CHF v EUR....., potem kakšen obrok - anuiteta bo potem mesečno v EUR,

preveriti, kako daleč si lahko dovolite, da se vam sedaj obrok poveča v primeru ko imate vzeti kredit v CHF.....

Na podlagi vseh info, ki jih boste zbrali pa ste pripravljeni na akcijo....

Zadevo morate spremljati.....

----še posebej spremljate parico EUR/CHF......

lp
Default avatar

rob

Sej če plačuješ kredit v chf nekako v taki višini kot če bi prvotno vzel evre, sej ni take panike, še posebej če si prej velik del časa imel bistveno ceneje. Potem načeloma do zadnjega obroka če preživiš in plačuješ manj ali enako, si zmagal:))
Če se pa to obrne, da plačuješ ubistvu gledano skupno v nekem obdobju že več, pa še tvegaš je pa lahko problem z živci. Ker če potem zamenjaš si v rahlem zosu. Dobiš ohhoo velik kredit v evrih in te udari res po glavi. Sicer ne tvegaš več, ampak te še zmeraj boli glava, ker si moral menjati. To je res ta zadnja, da greš nazaj v evre. Bolje čimprej, ker ko moraš iti je že vse v sranju.

Problem je načeloma že to, kar se sedaj dogaja, da bo obrok ohohoo, bistveno višji kot ste bili navajeni, torej se boste morali nečemu odreči. Sicer verjetno se vam še zmeraj trenutno splača ampak prihodnosti noben ne pozna.
Default avatar

omri111

Gospod Rob,

besede ste mi vzeli z jezika. Točno tako je, kot sedaj pišete. Te številke, ki sem jih pokazal in dal za razmišljat ste strnili v nekaj stavkih...

Rob,prosim vas, kontaktirajte me preko maila, pa da bova še rekla na to temo nekaj privat.

lp

P.S.: iz vsake težave vedno ostaja izhod
Default avatar

rob

sej nimam kaj preveč za dodat, tako da če bom kaj napisal bom kar na forumu.
lp

Moderatorji

Janez Tomc , mag., dipl. ekon.
Janez Tomc
Primož Cimerman , www.Atrix.io
Primož