Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Fensy šmensi pecivo

Default avatar

Živčnica

Na obisk pride par, ki se giblje v visokih krogih, zato bi rada spekla eno zelo dobro pecivo, ne čisto navadno, najraje čokoladno, ni pa nujno.

Imate kak tak preverjen recept?
Default avatar

kukulelelle

Kaj so to zate visoki krogi??
No, če je temu tako, ju vendar pelji v kako fensi šmenci restavracijo,
sej se bosta še zadušila ob kakem zgrešenem biskvitu, bolj ju boš želela očarat slabše bo. Sushimama npr?

Pa to ni res no:))))
Default avatar

Borka

za par, ki se giblje v visokih krogih, pa če se veliko "giblje" tudi po sprejemih, boš težko naredila kaj res posebnega, ker sta verjetno probala že boga in pol. Moj "tak" znanec je najbolj vesel, ko pride k mami, pa mu naredi pire krompir in grahovo omako :-)))

Jaz bi na tvojem mestu naredila nekaj, kar res dobro obvladaš in so ti doslej tvoji domači najbolj pohvalili. Enkrat sem prebrala nasvet, da za pogostitve naj ne bi poskušali novih receptov...

No, kakor hočeš, jaz na žalost fensi šmensi recepta nimam ... :-)
Default avatar

pašeresje

Se strinjam z predhodnicama - ti ljudje so običajno siti finih restavracij in kao fensi hrane.
Jaz bi spekla domač štrudl, narezala na ene take 'orng domače' kose, in gvala.
Default avatar

ema:)

Ma ne razumem zakaj razmišljaš, da to kar pečeš ponavadi ni dovolj dobro za nekoga, ki se giblje v visokih krogih? Če sta kulturna človeka in imata srce in glavo na mestu, potem bosta cenila tvoj trud. Če sta samo novodobna pripadnika visokih krogov, potem pa je popolnoma vseeno, če jima kaj ne bo všeč. Tisti "ta pravi" iz visokih krogov še kako cenijo pristnost in nezlaganost, pretvarjanj se v svojem življenju nagledajo več kot dovolj. Ponudi jima karkoli a z dobro voljo, brez obremenjevanja in iz srca. S kakim novim fensi receptom pa preseneti in pocrkljaj svojo družino, dobre prijatelje in sebe:)
Default avatar

marmorni kolač

Po mojih izkušnjah je najbolj univerzalno pecivo marmorni kolač. Zgleda lepo in praktično vsakomur je dober. Ali pa viktorijin kolač. Oboje je razmeroma enostavno za pripravo. Štrudl pa žal ne, ker se kar najdejo posamezniki, ki se štrudla ne dotaknejo. Meni pa je ravno štrudl zakon :-)
Default avatar

ena šmensi :))

Živčnica je napisal/a:
A daj no, a ti to resno? A misliš, da so tisti, ki se gibljejo v višjih krogih bogovi? Da imajo nek extra okus za hrano? Odrasti, no. Ravno tako so navadni smrtniki kot ti in jaz, ki rigajo, prdijo in si brišejo rit.

Vseeno pa imaš tule recept za božansko rolado. Ti garantiram, da jima bo všeč.



Sestavine

Za testo:
5 jajc
8 dag jedilne čokolade
8 dag sladkorja

Za nadev:
1 sladka smetana

Za preliv:
120 g jedilne čokolade
košček margarine
malo mleka


Zmešamo rumenjake s sladkorjem in dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado. Beljake stepemo v sneg in ga dodamo masi (mešamo na roke).
Testo damo na namaščen peki papir in pečemo cca. 10 minut na 200 stopinj. Ko je testo pečeno, ga obrnemo na delovni pult, ki smo ga prej posuli s sladkorjem v prahu. Na peki papir položimo mokro krpo, da papir lažje odstranimo. Ko je testo ohlajeno, ga namažemo s sladko smetano, zvijemo v rolado in prelijemo s prelivom.
Default avatar

minjončki

Ful fensi so minjončki. Narediš ene svetle in ene s čokoladnim oblivom, pa ne preveč dekorirat... Mal poguglaj (petit fours)...
Default avatar

Silveli

Tudi naš glavni šef se giblje v visokih krogih, pa vsak dan zajtrkuje belo kavo - ječmenovo in albert kekse.

Na sodelavkinim rojstnem dnevu se pa ni odmaknil od sklede fižolove solate.

Tako da.........bi jaz nekaj preprostega. Osebno bi naredila čisto navadno jogurovo pecivo in ga potresla z zamrznjenimi gozdnimi sadeži. Pečeš 20 minut na 180.

Drugače pa je tole zelo sočno in nekomplicirano za naredit.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11585
Default avatar

at

a ti to resno al se samo norca delaš? malo me je že strah kam pelje ta svet...ni nič čudnega, da so otroci čisto"sfuzlani".
Default avatar

Živčnica

Kaj pa je narobe? Si mal zgrešil? ;)

Hvala za nasvete, bo najbrž kar antilska torta padla. Jutri potreniram, pa če mi rata bo na sporedu še ena runda v nedeljo :)
Default avatar

77

Živčnica je napisal/a:
Tale antilska torta tudi meni zgleda fajn, ampak a se da dobiti grški jogurt? In kje?
Default avatar

grk zorba

77 je napisal/a:


Grški jogurt dobiš v vseh večjih trgovinah z živili.
Default avatar

77

grk zorba je napisal/a:
A kar pri ostalih jogurtih ali je kje posebej?
Default avatar

*Šema*

Meni je pa tale noro dobra, Napoleonova torta:

Za testo:
- 40 g jedilne čokolade
- 3 rumenjake
- 10 g sladkorja
- 10 g ruma
- 1 vanilin
- 3 beljake
- 20 g sladkorja
- 20 g moke
- 70 g mletih mandeljev (lešnikov, orehov)

Za kremo:
- 230 g čokolade (dam eno jedilno in eno mlečno)
- 3 rumenjake
- 1 jajce 30 g sladkorja
- 5 g instant kave
- 30 g vinjaka
- 370 g sladke smetane

Za okras:
- 200 g sladke smetane
- naribana jedilna čokolada

1. Namastimo model s premerom 24 cm. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Čokolado (40 g) nalomimo na koščke in razpustimo v skledi, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo. V drugi skledi stepemo rumenjake in sladkor. Dodamo rum in vanilin. V tretji skledi stepemo trd sneg iz beljakov in 20g sladkorja. Pomešamo moko in mlete mandeljne. V rumenjakovo zmes zamešamo staljeno čokolado, dodamo sladki sneg. Previdno premešamo. Damo v tortni model in postavimo v pečico, ter pečemo pri 180 stopinjah 25 do 30 minut. Pečena tortna plast je visoka od 2 do 3 cm.

2. Krema: v skledo nalomimo 230 g čokolade in postavimo nad kozico z vročo vodo, da se čokolada stali. Jajce, rumenjake, vanilin in 30 g sladkorja stepemo v spenjeno zmes. Primešamo stepeno sladko smetano. Zmes damo v tortni model, na pečeno tortno plast. Postavimo za najmanj 6 ur (čez noč) v hladilnik.

3. Stepemo sladko smetano in namažemo torto., ter potresemo z naribano čokolado.
Default avatar

Silveli

Pa ali še niste pogruntali - britanska kraljica pride k njim na obisk.
Default avatar

Enolla*

Silveli je napisal/a:
No zanjo bi se pa jaz še najmanj sekirala z ozirom na kakšnem nivoju je britanska kulinarika. No, glih pastirske pite bi ji ne dala na mizo.
Default avatar

tanjaB

Po mojih izkušnjah pa imajo ljudje iz visokih krogov zelo radi kar domačo hrano, lahko je mal posebno, ni pa treba doktorirat, jaz se vedno za goste potrudim, pa če so iz visokoh krogov ali pa ne- pripravim pa vedno preizkušene stvari- in je ponavadi pohvaljeno!

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood