Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

pri treh mesecih je bila cepljena, za vnaprej pa imava resne pomisleke...

Default avatar

župca

zanima me ali je kateri od vas odklonil cepljenje v drugo - pri 4 mesecih in pol (DiTePer) - pred tem pa je bil otrok prvič že cepljen... takrat namreč še nisva imela toliko informacij kot sedaj in bi želela vnaprejšnja cepljenja odkloniti...ne veva pa ali z enkratnim vnosom cepiva, od potrebnih treh, lahko škodiva bolj kot, če bi bila cepljena po ustaljeni (obvezni?!?!) praksi...
a ima kdo tako izkušnjo?
Default avatar

antibiotik

Iz katerih strokovnih virov pa sta črpala informacije?
Default avatar

Avgusta

Ja, mi smo 2. cepljenje odklonili. In od takrat vsa naslednja. To otroku nikakor ne škodi, kot se bojiš, le da prvo cepljenje brez revakcinacije tako rekoč propade (ni zaščite). Meni je zelo žal, da sem sploh prvič cepila, še zdaj ne vem, zakaj sem se pustila prepričati. No ja, bolje samo eno cepljenje kot dvajset ali koliko je že vseh obveznih (re)vakcinacij za različne primere pri nas :-(

Raje takoj dodam, da o razlogih tukaj ne bom razpravljala; če koga kaj več zanima, si lahko informacije poišče na strani Društva za svobodno odločanje (svood).

Lp, A.
°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°
Ženska spolna oblika se v besedilu brez namena diskriminacije uporablja za oba spola.
Default avatar

xxy

Evo, to je tisto, o čemer govorim, ko pravim, da bo prišel čas, ko se bodo tudi pri nas pojavile spet nalezljive otroške bolezni in umrljivost otrok zaradi njih - lahko ravno naših vnukov - ker nekateri starši podlegajo novim trendom "necepljenja" otrok samo zato, ker so nekje brali, da zna biti tudi škodljivo in imeti določene posledice. To, da njihov otrok ni imel nobenih reakcij ob cepljenju ali zelo blage, je irelevantno. Ker pač obstaja možnost, da gre kaj narobe, se bodo taki starši odpovedali cepljenju otroka. Ali se bodo odpovedali tudi vožnji z avtomobilom, ker obstaja veliko večja možnost, da bodo doživeli nesrečo kot da bo otrok obolel zaradi posledic cepljenja? Seveda ne.

Taki starši gledajo izrazito ozko in enostransko in več ko jih bo, v večji nevarnosti bodo naši potomci. Ampak kaj jih to briga, ljudje živijo za danes, kaj bo jutri, jih malo briga.

Še enkrat poudarjam, da odločitev staršev, ki zaradi resne in hude reakcije otroka na cepljenje, odpovejo naslednja cepljenja, popolnoma podpiram.
Default avatar

hm

Avgusta, prosim povej mi kakšne so bile za vas sankcije.
Tudi mi namreč odklanjamo cepljenja, za enkrat še uspešno, za vnaprej me pa res zanima, saj so pregledi inšpekcije v našem zd kar pogosti, kaj me čaka. Kako se s tem borite?
Default avatar

Manja

Se strinjam z xxy. Kaj se bo zgodilo, če bodo vse mame odklonile cepljenje? V dobi, ko so razdalje vse krajše in starši vozijo otroke tudi v dežele, kjer nekatere resne bolezni obstajajo? Zaenkrat se starši necepljenih otrok še lahko "šlepajo" na ostale, ampak resnično me zanima ali so v teh strokovnih člankih tudi analize kaj bi se lahko zgodilo v primeru, da bi se cepljenje povsem opustilo za vse?
Default avatar

iris2

Jaz se tudi strinjam z xxy, če je kakšna resna reakcija cepljenje seveda odpade, kar tako pa se mi zdi res tvegano. Verjamem, da želite starši samo najboljše za otroke, pač menite, da so morebitne posledice hujše od koristi, vendar to ni nikjer dokazano, kar tako pa jaz ne bi mogla otroka pustiti necepljenega - lahko se čez čas spet pojavijo te bolezni, ki so lahko smrtne ali z resnimi komplikacijami.

Vsi smo bili cepljeni in so redke komplikacije, več je pač koristi od tega. Dobro premislite, obstaja možnost, da z necepljenjem ogrožate svoje otroke ali druge (recimo novorojenčke, ki še niso bili cepljeni, ali otroke, ki ne smejo biti cepljeni).

lep pozdrav

iris2
Default avatar

adda

Pri nas je šlo po prvem cepljenju za kožno, verjetno alergijsko reakcijo, ki me je precej prestrašila... sedaj bi želeli vsaj odložiti cepljenje, čeprav se naša pediatrinja s tem ne strinja in ga želi cepiti s Claritinom, ki pa na tako majhnih dojenčkih ni bil preizkušen. Tudi na nadaljnje preiskave nas pediatrinja ne želi napotiti, se ji ne zdi potrebno. Smo razmišljali o zamenjavi pediatra, vendar živimo v majhnem kraju, pa tudi nihče nam ne garantira, da se bo z novim pediatrom dalo kaj lažje komunicirati. Tako da tudi jaz prosim za vaše izkušnje z odklonitvijo.
Default avatar

Avgusta

Mi smo se tako brez težav dogovorili s pediatrinjo, smo se pač dobro pogovorili. Kot sem že napisala, o razlogih ne bom razpravljala, je pa ne glede na ostale pomisleke in dokazane neželene učinke cepljenj vsekakor najbolj vredno upoštevati, če je otrok kakorkoli občutljiv. Sankcij zaenkrat ni, če bodo pa začeli pritiskati na pediatrinjo in ocenili, da razlogi za necepljenje ne zadoščajo, bova pa podpisala izjavo, da cepljenja ne dovoliva in vztrajala, tudi če bova morala pred sodnika za prekrške. Tako sva se odločila.
adda, jaz bi vsekakor zahtevala nadaljnje preiskave - do tega ima tvoj otrok pravico. Za začetek vztrajaj pri svoji pediatrinji, če pa ne bo šlo, pa zahtevaj drugo mnenje, mislim, da se da to doseči preko Vzajemne, sicer pa lahko greš na en samoplačniški pregled pri kateremkoli pediatru po mnenje s tem v zvezi. Obrni se na svoood, res ti priporočam, tam ti bodo znali najbolje pomagati, kaj in kako storiti. Jaz nimam medicinske izobrazbe in ne morem ustrezno svetovati, mislim pa, da nisi dolžna dovoliti cepljenja, ki ni ustrezno preizkušeno. Po mojem mnenju je glavna dolžnost staršev, da se res temeljito informirajo in potem ukrepajo, kot presodijo, da je najbolje za njihovega otroka.

Lp, A.
°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°
Ženska spolna oblika se v besedilu brez namena diskriminacije uporablja za oba spola.
Default avatar

Banja

Ne morem vam reči drugega kot trop kokošk.

NEHAJTE POSPLOŠEVAT STVARI KAR VSEPOVPREK.

Tisti, ki jih ne cepijo imajo za to gotovo dobre razloge, kot seveda tudi tisti, ki jih cepijo.

Zadržite se prosim obsojanja in grajanja, ker bi ga v očeh nekoga drugega bile vredne tudi tiste, ki otroke cepite in jih izpostavljate nevarnim cepivom in zaslužkarski državi, ki se okorišča vaših otrok in njihovega zdravja. Bog vam pomagaj-:((((

Če imaš nekomu za povedati kaj na njegovo temo mu to povej drugače se odmakni!!

Na stran z obsojanji, še enkrat.
Default avatar

xxy

Če je značilnost tropa kokošk ta, da kokodajsajo vse naenkrat samo zato, ker je začela kokodajsati ena med njimi, hkrati pa sploh ne vedo dobro, zakaj so se pridružile kokodajsanju, potem bi jaz rekla, da je to v veliki meri značilno ravno za tiste, ki se brez očitnega razloga, pač pa samo na podlagi odločitve nekoga drugega in modne muhe odklanjanja cepljenja odločijo, da svojega otroka ne bodo cepile. Ne zavedajoč se dolgoročnih posledic za vse otroke, ki prihajajo za njihovimi - na podlagi dvomljivih raziskav in tega, da je sosedova Micka proti cepljenju, ki je študirana in inteligentna ženska, bom pa tudi jaz...

Kure torej lahko komot poiščeš v svoji jati. Samo da ne bodo potem iste čez 5 ali 10 let pisarile po forumu, kako grozno so jezne na sosedo, katere necepljen otrok je njenemu tretjerojencu prenesel oslovski kašelj, ki traja že dva meseca, ali pa davico, zaradi katere zapletov je otrok ostal trajni invalid. In če pride do tega, bo zagotovo v veliko večjem obsegu kot so sedaj posledice cepljenj. Jaz recimo ne poznam nikogar, ki bi bil zaradi posledic cepljenj invaliden ali bi zato umrl, imam pa v ožji družini primere tet in stricev, ki so ali umrli ali ostali trajni invalidi zaradi posledic otroških bolezni - kar 4 od njih.

Ja, in ravno to hočem povedati, da tisti, ki ne cepijo otrok, velikokrat NIMAJO dobrih razlogov za necepljenje. Pač pa samo domneve, dvomljive raziskave in mnenje svojih prijateljic.

Velikokrat se sklicujete na razvite države, v katerih cepljenje ni obvezno. Ne vem, če se zavedate, ampak zadeve še zdaleč niso primerljive. V teh državah so vrtci in šole državni in privatni. Otroci bogatih staršev praktično niso v stiku z otroki iz revnih družin, saj obiskujejo privatne vrtce in šole, kjer so samo petičneži, ki plačujejo mastne šolnine. Tako se epidemije pojavljajo (redno) ponavadi ravno v državnih ustanovah, kjer so otroci revežev ali v naseljih, kjer ti ljudje živijo. Pri nas so sloji (k sreči) pomešani med seboj. Revščina pa tudi v Sloveniji trka že na marsikatera vrata. Ko se bo pojavila epidemija, ne bo izbirala otrok, ampak bo zbolel tako 6. otrok neke revne družine kot tudi edinec bogatih staršev. Epidemije torej ne bodo, tako kot nekateri domnevajo, omejene samo na revno okolje (pri nas se je pred nekaj leti pojavila epidemija ošpic med Romi - zboleli so pa tudi otroci Neromov), ampak se bodo razširile tudi drugam. Samo za razumevanje teh stvari in za širši vpogled v problematiko pač ne smeš biti omejen s kurjimi možgani, ki ne sežejo dlje od lastnega kurnika. Žal.
Default avatar

Pija

Živijo,

no, tudi jaz sem ena tista kura, ki odklanja cepljenje.
Moja hčerkica je bila cepljena le enkrat, pri treh mesecih. Že prej sem se pozanimala, kakšne so lahko posledice cepljenja in neceljenja in sem se po pogovorih z več pediatri in farmacevti odločila, da jo cepim.
Zdaj se pa lahko le tolčem po glavi. Takoj po cepljenju je dobila hudo reakcijo, zaradi česar je pristala na pediatrični kliniki. Od popoldneva po cepljenju se pojavljajo nenormalne reakcije oz. obnašanje, kar se prej zagotovo ni dogajalo. In prav vsi zdravniki po vrsti uradno zanikajo, da so njene težave kakorkoli povezane s cepljenjem, vendar pa jo štirje različni zdravniki niso upali cepiti in so si jo podajali en do drugega, dokler nisem rekla, da imam tega zadosti in da ne dovolim, da se jo cepi. Zraven tega pa so mi potem po številnih preiskavah povedali, da jo do nadaljnjega ne bojo cepili, ker ne bi dobro prenesla cepljenja (!!??!!). Torej težave niso posledica cepljenja, cepljena pa tudi ne bo. Aja, pa seveda sem jaz tisti grešni kozel, ki svojega otroka ne dovolim cepiti, kljub temu, da je na izvidu pediatročne klinike napisano, da se cepljenje do nadaljnega ne izvaja.
Kakorkoli, možnosti, da bi bilo pri moji hčerki karkoli narobe ob vcepljenju praktično ni bilo. No, iz tega "praktično nič" ima pa sedaj hude težave. Dokler tega ne izkusite na lastni koži, ste lahko najbolj pametnmi, kako varna so cepiva in kakšna škoda se dela, če otrok ni cepljen. Ko pa se bo kaj takega pripetilo vašemu otroku, verjetno ne boste prosili za ponovno cepljenje, kajne?
Lep pozdrav,

Pija.
Default avatar

no no

In ko bo kakšen otrok zopet umrl zaradi gnojnega meningitisa zaradi HiB ali dojenček zaradi oslovskega kašlja, bodo te stvari popolnoma brezpredmetne. Cepili bodo vsi. Prostovoljno.
Default avatar

barbaraS

Pija, kakšne hude težave pa ima sedaj, če ni skrivnost?
Default avatar

xxy

Naj še enkrat napišem svoje že zgoraj napisano mnenje:

"Še enkrat poudarjam, da odločitev staršev, ki zaradi resne in hude reakcije otroka na cepljenje, odpovejo naslednja cepljenja, popolnoma podpiram."

Kar pomeni, da tvoja odločitev za necepljenje nikakor ni bila netehtna in zaletava. Kurje vprašanje pa je odprla Banja, jaz sem ji samo vrnila boomerang - oziroma se ji je kar sam vrnil.:)
Default avatar

iris2

Banja, to je izredno nesramno kako si reagirala, saj smo vse lepo in kulturno napisale svoje mnenje. Vse teme na forumu so odprte za vse, dokler pač podajamo mnenja brez žalitev in nesramnosti.

iris2
Default avatar

iris2

V tem primeru tudi jaz ne bi dovolila nadaljnega cepljenja, ali bi mogli narediti vsaj kakšne teste....

iris2
Default avatar

tajda

se hudo strinjam z xxy. ..
ker je pač moderno, ker pač vse frendice govorijo o tem, kar vsi povprek že razmišljajo, kako ne bodo dali cepit svojih otrok..Pa da se razumemo, NE tisti ki so IMELI težave pri 1. cepljenju, pač pa drugi, ki se jim ''zdi'' da to ni vredu.
Default avatar

joca

Se strinjam z xxy in tajdo
Default avatar

nina3

bravo xxy, nono in tajda. Tudi jaz sem prepričana da gre za modno muho, ki ne bo prinesla nič dobrega. Kljub vsemu upam-zaradi otročkov, da jim kasneje ne bo preveč žal. Pa brez zamere tistih, ki imajo pa utemeljeno stališče. Jaz sem svojega dala cepiti samoplačniško tudi proti tuberkolozi, ker statistika govori, da je TBC v porastu, z odprtostjo mej, prenehanjem cepljenja,...pa je bo samo še več.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic