Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Helex ali Xanax

Default avatar
Tiste, ki ste ga jemale. KOliko ste ga vzele, da ste ubčutile, da vam je "prijel". je pomagalo 0,25 ali ste morali vzeti 0,5 ali še več?
Po kolikem času, ko ga vzamem prime in kkao dolgo drži?
Kkašen je občutek če vzamem cel 1 mg. Ali pa vsaj pol. Za 0.25 se mi zdi zelo malo in ne verjamem da tako malo pomaga.
Default avatar
Če si dobila zdravila legalno, potem imaš dozo tudi predpisano.

Ker pa očitno nisi, se jih ne dotikaj.
Default avatar
Seveda sem dobila legalno, mi je zdravnik predpisal. Ampak vseeno sprašujem, ker mi minimalna doza ne pomaga.
Default avatar
tabletkaaaa je napisal/a:
Poglej, ne rešuj tega sama. Pokliči svojega psihiatra, zmeni se z njim. Helex ali Xanax niso stvari, s katerimi se je dobro igrati, ker se ti lahko razvije resna zasvojenost.

Odsek iz navodil:
Default avatar
Ne jemljem jih redno, le po potrebi ob kakšni situaciji ali nervozi. In ker mi tisto ne pomaga vem da lahko vzamem več. Saj mi je tako rekla. Le tukaj sprašujem, če je drugim kaj pomagalo. vseeno Janis hvala.
Default avatar
tabletkaaaa je napisal/a:
Helex ali Xanax pomagata sigurno, samo doza lahko postane nevarna. Velik problem je nevarnost zasvojenosti. Če to jemlješ zaradi paničnih napadov ali socialne fobije, ti predlagam, da se poskušaš vključit v kakšno terapevtsko skupino. To se je izkazalo za izredno učinkovito - tvoj psihiater bo vedel, kam te usmeriti.
Default avatar
Saj se zdravim. Zanima me če drugim prime 0,25 mg, ker meni ne. Zato sem nameravala vzeti dvakrat po 0,25, pa me zanima kako to pri drugih prime. Tablet ne jemljem redno, ampak le redko. Vem pa, da lahko vodijo v zasvojenost. Janis ti jih jemlješ ali si jih? Koliko in kakšen je bil učinek, če si jim jemala?
Default avatar
Meni prime 0,5mg.Jih pa jemljem tudi samo občasno.
Default avatar
Pismo Janis si tečna. A znaš razbrat kaj ženska sploh sprašuje?
Pa ravno ti , ki se znaš hvalit kako se nikoli ne oglašaš na poste, če nimaš odgovora in samo zato da bi najedala.

Tabletka , zate pa žal nimam odgovora.
Default avatar
Mah, mi probamo vse :)

Učinkek je pa zelo individualen. Če gre za akutno stanje, lahko vzameš 0.5 mg trikrat na dan. Pred spanjem lahko celo 1 mg.

Več ti pa ne bom pisala, ker je proti mojim prepričanjem, da bi laiki brez vednosti svojega zdravika prirejali dozo. Vsekakor pa rajši izberem manjše zlo in ti povem, kaj še lahko sorazmerno nenevarno :)
Default avatar
tečnoba je napisal/a:
A tebe pa drži še od včeraj, da ne maram mrhovinarjev :)

No, še zmeraj mislim isto, zato ali pomagaj tabletki ali pa pojdi likat :)
Default avatar
Jaz sem jemala tamale helekse po 0.25 1x na dan zvečer ( je bila smrt v družini in sem bila čist adijo ) Ko sem pojedla 60 tabletk in je zmanjkalo, sem bila tri dni zelo slaba ( potenje, tresavica, nespečnost,potrtost, jok ) Mislim, da je to podobno kot pri džankiju v krizi. Mislila sem samo še na to, da nekje dobim te vražje tabletke. NE ZATO, DA MI BO BOLJŠE, AMPAK ZATO, DA MI NE BI BILO TAKO SLABO!! Hvalabogu sem zdržala brez, ampak samo zato, ker je zdravstveni dom in lekarna tako daleč.

Nikoli več teh tablet. Punce, ne se hecat.
Default avatar
heleks 0,25 je napisal/a:
Vidiš, ko sem jaz to napisala, so me obtožili teženja :)

Upam, da ste zdaj prepričane, da je to resen problem.
Default avatar
tabletkaaaa je napisal/a:

Jaz sem jemala tako helex kot xanax. Mi je zdravnik razložil tako. Če vzameš helex se pomiriš, vendar ostaneš buden, nisi zaspan. Xanax je primeren, če ne moreš zaspati. Od enih in drugih ne postaneš zasvojen. Ni nevarnosti. Če ti ne primer 0,25 lahko vzameš dve tableti oz. 0,50. Vsaj tako je meni rekel zdravnik. In sem jih tako jemala in ni bilo nobenih problemov. Sem jih redno jemala vsak dan več kot tri mesece. Po treh mesecih sem enostavno prenehala in nisem imela nobenih težav. Nehala pa sem tako, da sem jih prvi dan pozabila vzeti in šele naslednji dan sem ugotovila, da se brez tablet v redu počitim in da nisem imela več težav. In potem sem se odločila, da ne bom več jemala in jih res nisem. Kot rečeno brez vseh problemov in težav. meni je zdravnik rekel, da je boljše da jih vzamem, kot da se matram in trpim. In iz svojih izkušenj ti povem, da mi ni bilo žal.
Sploh pa niso nevarne. Danes jih jemljejo že mladi, predvsem kadar imajo stiske v šoli (pred izpiti inpodobno). In ne postanejo zasvojeni. Pač po potrebi.
Default avatar
heleks 0,25 je napisal/a:
60 tabletk jaz celo leto ne vzamem..
Default avatar
Še moje izkušnje iz prve roke. Kot prvo, ne strinjam se z mamo, ki pravi, da ne moreš postati odvisen. Pa še kako. Ta odvisnost se kaže v tem, da ne prime 0,25, pa potem ne prime 0,50, pa ne prime 1 mg............. Jaz imam Xanax, ampak sem zelo "pridna" pri jemanju. Vzamem samo, kadar je huda stiska. 0,25 mi ne primejo, zato vzamem 0,50. Ampak, re, samo, kadar je ZELO hudo. Ne sme se jih jemati kot bonbončke, res ne. Tabletkaaa, bodi previdna, vzem pa pol miligrama, kadar rabiš, če ti četrt ne pomaga. Vso srečo!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar
Mama je napisal/a:
Helex in Xanax je isto zdravilo (alprazolam), le ime in proizvajalec sta druga.
Default avatar
Nišče mi ni odgovoril po kolikem času naj bi prijeli in koliko časa držijo. če vzamem 0,5 mislim, da bo prijelo. Ampak po kolikšnem času prime in kako dolgo drži?
Default avatar
Po kakšnih 10.ih minutah prime in drži kake 2-3 ure. Tako je pri meni. Pa ne bodi presenečena, če se ti bo zelooooo zehalo. Res ti želim srečno, tabletka!
Default avatar
Mama je napisal/a:
No, no. Kdor predpiše mladoletniku Helex zaradi "stiske pred izpitom", mu je kvečjemu za vzet licenco. Resnično upam, da ne zagovarjaš "neškodljivosti" pomirjeval zato, ker si sama že fajn zasvojena z njimi in torej nekritična do vsega. Vsak, ki je kdaj videl, kako hitro in kako celostno te zasvojijo pomirjevala, nikoli ne bo rekel, da "to sploh ni nevarno".

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic