Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Teja Jeras, dr. dent. med.

HUDO VNETJE DLESNI IN RAK

Default avatar

jasnabranka

Spoštovani!

Moj 73-letni oče je pred letom hudo zbolel. Vse življenje je bil zdrav kot dren, tudi z zobmi ni imel nikoli problemov (prvo plombo je dobil pri 65 letih).
Letos spomladi so mu odkrili rak prostate, ki se je razširil tudi v kosti. Kmalu zatem mu je njegov zobozdravnik izdrl 2 modrostna zoba. Pri prvem izdiranju ni bilo težav, zapletlo pa se je pri drugem posegu, ko je bil na stolu kar debelo uro. Ker ima oče izjemno močne zobe in ker je imel modrostni zob zakrivljenjne korenine, je bil poseg za očeta zelo boleč in skrajno mučen, kljub temu, da izjemno veliko prenese. Ko bi mu moral zdravnik izdreti še tretji modrostni zob, se je odločil, da gre brez napotnice raje h kirurgu, kot da ob svojem stanju prenaša posege svojega zobozdravnika (ki mu ni hotel napisati napotnice za kirurga, češ bo že to on sam opravil).
Pri kirurgu je bilo vse gotovo v 5 minutah in oče se ni mogel načuditi razliki med enim in drugim zobozdravnikom. Kirurg je tudi ugotovil, da mu je osebni zdravnik v dlesnih pustil košček korenine.
Seveda je očetov osebni zobozdravnik vso stvar zameril, preslišal pa je očetovo prošnjo, naj mu ne povzroča agonij in mu posege zaradi hude bolezni olajša in ga pošlje h kirurgu.

Od takrat se mu dlesni nikakor ne celijo. Bolečine trajajo že od poletja, oče ponoči ne spi in le antibiotiki mu pomagajo, da se bolečina oblaži. V septembru smo dobili še izvide iz Golnika, kjer so potrdili še mezoteliom plevre (azbestoza).
Oče prejema hormonsko zdravljenje (operirali ga ne bodo, ker je prepozno), hkrati pa posegamo tudi po alternativi (frekvenčno zdravljenje, imunska terapija, nutricistika).
Zobozdravnik mu daje v dlesni zdravila (nitke), oče splakuje ustno votlino z žajbljem in soljeno vodo, pa se ne spremeni nič na bolje. Spi lahko le ob antibiotikih, ki pa mu jih njegov lečeči zobozdravnik nič kaj rad ne predpiše.

Ob vsem kar sem oče dogaja, ga občudujem, kako stoično prenaša bolečine. Sumim, da se mu dlesni že mesece ne celijo zaradi imnuskega sistema, ki se brani proti akutni bolezni.
Kaj svetujete?
Kaj še lahko naredimo za očeta, da ga rešim težav z dlesnimi. Hvala za vaš odgovor.
Jasna
Default avatar

Alenka Šenk Erpič

Spoštovana Jasna,

najprej naj napišem, da mi je zelo žal zaradi očetove bolezni.
Glede zdravljenja osnovne bolezni niste napisali, ali je bil gospod kdaj obsevan oz. kakšna zdravila prejema. Pri pacientih, ki so bili kdaj obsevani v predelu glave in vratu ali pa prejemajo kemoterapijo, je veliko zobozdravstvenih posegov dosti bolj tveganih. V teh primerih je zdravljenje potrebno prepustiti specialistom, ki so še dodatno izobraženi za zdravljenje kroničnih bolnikov.
Stvari, ki jih opisujete, se meni osebno zdijo nedopustne....
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Default avatar

jasnabranka

Hvala za vaš odgovor na temo HUDO VNETJE DLESNI IN RAK.

Ker sem bila nekoliko nejasna pri pojasnjevanju bolezni svojega očeta, naj omenim, da jemlje zdravila 1x mesečno Zometa, vsake 3 mesece Eligard (kemoterapija v žilo), proti bolečinam pa Naklofen, občasno kakšen antibiotik. Uporablja frekvenčno terapijo Borisa Kobala.
Obsevan ni bil in tudi ne bo.

V tem času se očetovo stanje okrog zobovja ni nič spremenilo. Še zmeraj ga nenehno boli in temu primerno tudi spi.

Po posredovanju očetove osebne zdravnico smo dosegli, da je njegov osebni zobozdravnik priznal, da takšnega primera še ni imel in sedaj očeta obravnava drugače. Specialist (kirurg v MS) ga je pregledal in rekel, da se vsa zadeva počasi, počasi celi in da bo, vendar bo preteklo precej časa.
In to je vse. Očeta pa še kar boli in slabo spi.

Prosim, nam lahko svetujete, na katero kliniko oz. do katerega specialista naj v tem primeru pristopimo (v okolici MB ali tudi LJ, če bo treba).

Še enkrat najlepša hvala.

Jasna iz Prlekije
Default avatar

Alenka Šenk Erpič

SPoštovana Jasna,

če je gospoda oralni kirurg že videl, vam kaj več ne morem svetovati. POleg zdravnika v MS, so specialisti oralni kirurgi tudi v MB, v LJ pa tudi maksilofacialni kliniki na Kirurški kliniki.
GLede analgetika pa bi se posvetovali še s splošnim zdravnikom, ki lahko predpiše kakšen "močnejši" preparat, ki bi ga gospod vzel vsaj pred spanjem.
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva

Moderatorji

Teja Jeras , dr. dent. med.
TejaJeras