ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Epilepsija in zelena mrena (glaukom)

Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 27 let, ter načrtujem nosečnost strašno me skrbi kako naj uskladim dvoje zdravil. Imam namreč epilepsijo in zeleno mreno (glaukom). Za epolepsijo jemlem Tegretol 200 mg na dan, za zeleno mreno pa kapljice Cosopt. Zanima me ali ti dve zdraviili škodita plodu. Vem da moram vsaj 3 mesece prej začetkom jemat folno kislino zanima pa me v kakšnem odmerku. Prosim vas še za pomoč glede zdravil, vem namreč da ne bi smem jemat kapljic Cosopt. Na kaj naj bom pozorna pri jemanju drugih kapljic oziroma da skupaj s Tegretolom ne bo vplivalo negativno na celotno nosečnost.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Obupana Vrtnica
Default avatar
Spoštovani,

ker uporabljate Tegretol, priporočam hkrati ob načrtovanju nosečnosti še povečane odmerke folne kisline (vsaj 5 mg dnevno v obliki folacina). Cosopt je beta blokator, ki ga smemo uporabljati tudi v nosečnosti, če se ga uporablja lokalno pa se v kri vsrka še manj kot bi lahko bil kakršenkoli problem.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
lepo pozdravljeni

sem v prvem trimesečju nosečnosti in uporabljam kapljice cosopt zaradi zvišanega očesnega pritiska. pa me zanima kaj svetujete jih jemljem naprej ali prekinem cosopt med nosečnostjo.

lp.
Default avatar
Spoštovani,

domnevam, da kapljice dajete v oko oziroma oči? Zdravila sicer ne poznam, ampak takšna zdravila običajno nimajo sistemskih učinkov ali pa so ti zelo omejeni in blagi ter ne gre računati na vpliv na plod. Tudi uporaba tega zdravila se zdi vitalnega pomena, ker se vam sicer lahko bistveno poslabša stanje glede očesnega tlaka. zato bo z zdravljenje očitno treba nadaljevati ne glede na vse ostalo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
ja v oko 2x na dan. torej mislite da nebo škodovalu plodu.

hvala za odgovor
Default avatar
ne bo, bistveno bolj lahko škodi vam, če zdravila ne bi uporabljali. Sicer pa se o zdravilu dodatno posvetujte še z vašim specialistom, oftalmologom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet