Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Porod v Ljubljanski porodnišnici

Default avatar

Otika

Pozdravljeni!

Decembra bom prvič postala mamica. Rodila bom v Ljubljanski porodnišnici, pa imam nekaj vprašanj v zvezi s tem.
Zanima me, ali se je na EA potrebno predhodno kaj naročiti, ali zanjo lahko zaprosiš šele, ko prideš rodit? Ali v Ljubljani že izvajajo lajšanje bolečin z Ultivo? Če ga, ali se je zanjo potrebno prej naročiti ali lahko zanjo zaprosiš šele ob porodu? Kakšne so prednosti oz. slabosti EA proti Ultivi? Koliko stane eno ali drugo?
Zanima pa me še darovanje izvornih celic v javno banko. Ali to že obstaja pri nas ali ne in kaj je v zvezi s tem potrebno urediti, torej ali lahko samo pred porodom poveš, da bi daroval izvorne celice v javno banko ali je potrebno postoriti kaj že kaj prej?
Hvala za vaš čas in odgovore!

LP!
Default avatar

Zalka

Draga Otika,

v Ljubljanski porodnišnici lahko dobite epiduralno anestezijo za lajšanje porodnih bolečin, vendar vam tega ne morejo čisto obljubiti, ker so odvisni od razpoložljivega osebja. Če ima katera drugačne informacije, lepo prosim, na dan z njimi. Dobro je, če se o nameravani uporabi epiduralne informirate v porodnišnici že v nosečnosti, pokličite tja in povejte, da bi se radi temeljito pogovorili. Nekaj časa je veljalo, da se dogovorite z anestezistom po osmi uri (ne vem več, za kateri dan je veljalo) v stari porodnišnici. Preverite in se pozanimajte, da boste vedeli, na kaj lahko računate.
Ultiva je šele na začetku uporabe v tej porodnišnici in z njo še nimajo veliko izkušenj.

Svetujem vam, da se o vsakih zdravilih, ki bi jih uporabili pri porodu, pozanimate o načinu rabe, kdaj je smiselna in kdaj se ne more uporabiti, kakšne so predvidene koristi in kakšni so morebitni stranski učinki za vas in otročička. O epiduralni smo že veliko pisali, prosim, poiščite z ukazom iskanje besedo epiduralna in si preberite informacije.
Ko bom utegnila, bom napisala še kaj o Ultivi, nekaj pa smo tudi že pisale.
Za darovanje izvornih celic se morate dogovoriti s ponudnikom storitev, kaj vse potrebujete, pred samim porodom pa s tem sezanite osebje, ki bo ob porodu, da bodo pravočasno in pravilno postopali.

Lep večer,
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]fa.org
Default avatar

umasatej

Pozdravljeni,

tudi midva z možem sva darovala izvorne celice v javno banko.
Postopek je sledeč: pokličite na Zavod za transfuzijo krvi telefon 01/5438100 povejte zakaj kličete, da vas pravilno prevežejo. Potem dobite na telefon oddelek, ki se s tem ukvarja vprašate kar vas zanima, poveste svoje podatke in oni vam naslednji dan pošljejo nek vprašalnik na katerega odgovorite (v zvezi z boleznimi in tako) in ga pošljete nazaj - ce se prav spomnim vam celo oni priložijo kuverto. Potem pa vam pošljejo potrdilo s katerim nekaj dni pred predvidenim PDP ali pa celo takrat, ko greste že rodit dvignete na Zavodu za transfuzijo krvi paket oz. pribor za odvzem izvornih celic - moj mož je šel to iskat kar takrat, ko sva šla rodit, ker dežurni vhod je tako ali tako skoz odprt in je zraven porodnišnice, v porodnišnici osebju poveste in jim daste paket za odvzem- so pa itak že obveščeni s strani Zavoda za transfuzijo. Mislim pa da vse to velja zaenkrat samo, če rodite v Ljubljanski porodnišnici.

Upam, da je to kaj v pomoc.

Srečno.

lp
Default avatar

Zalka

Umasatej,

hvala za napotke.

Lep dan,
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]
Default avatar

cofka8

Bi rada dodala, da sem ravno poklicala na zavod in se pozanimala, ker nisem iz LJ in ne nameravam rodit v Lj porodnišnici, če vseeno lahko darujem celice.
Sem bila zelo vesela njihovega odgovora. En mesec imajo urejeno logistiko, ki poskrbi, da lahko v katrikoli porodnišnici rodite in darujete izvorne celice. Postopek je enak, kot je že zgoraj opisan.