Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak prostate

Default avatar

davi777

Pozdravljeni!

Moj oče, star je 72 let je imel že nekaj časa težave z uriniranjem, zato je odšel na preiskave, kjer so mu ugotovili PSA 10,3 in po biopsiji tudi rak prostate. Od osmih vzorcev so bili štirje pozitivni in baje je rak na enem delu prostate.Ko je bil v ordinaciji pri urologu, ki ga je seznanil z diagnozo, mu je le ta ponudil različne vrste zdravljenj. Njegove besede pa so bile, da naj se sam odloči katero bo izbral. Seveda je bil oče v šoku in verjetno sploh tisti trenutek nesposoben razumnega razmišljanja.A ker mu zdravnik ni hotel ničesar svetovati, se je pač odločil za tablete. Po posvetu z domačimi in prijatelji pa se je premislil in zdaj razmišlja o operaciji. Poklicali smo seveda tudi urologa, ki mu je tudi na izvid napisal, da če se odloči za drugo vrsto zdravljenja, naj ga pokliče. A žal tega urologa cel mesec ni in je dobil datum ponovnega pregleda oz. pogovora 7. 11.
Oče je psihično povsem na tleh, joče in obupuje.
Rada bi vas vprašala za mnenje o zdravljenju s tabletami in operativnim posegom.
Kolikšne so čakalne dobe za take operacije? Kje opravljajo te operacije in kolikšna je možnost okrevanja oz. zaustavitve bolezni?
Lep pozdrav.
Default avatar

Kristina Modic

Odlični in zelo priznani urogologi so v bolnici Slovenj gradec. Od prijatelja očetu so tudi pred kratkim postavili diagnozo - rak prostate. Klical je v bolnico SG in bil zelooooo hitro na vrsti. Če sem prav razumela, v nekaj dneh. Posvetoval se je in odločil za operacijo.

Verjamem, da je oče v veliki stiski, ker bi zdravljenje rad preusmeril takoj, strah ga je, njegovega zdravnika pa ni na voljo. Posvetujte se s katerim od kolegov očetovega zdravnika, kako nujna je operacija, če se zanjo odloči. Če ni tako zelo, potem spodbujajte očeta, da bo pogumno počakal 7 november ob tabletah, sicer pa kličite morda v SG in se naročite tja.

Morda včasih ni pametno zaradi panike begati od zdravnika do zdravnika, a vsak bolnik je primer zase in prav je, da je vsak bolnik egositičen in išče najboljše in najhitrejše možne poti do zdravnika in zdravljenja. Zdravje imamo v svojih rokah.

Pomembno je, da ste do očeta razumevajoči, da mu pustite tudi solze, da ga spodbujate in mu dajete upanje v dober iztek zdravljenja.

Dobro "zrihtajte"! :)
Default avatar

davi777

Najlepša hvala za vaše besede. Ali lahko sami pokličemo v bolnico SG, ali mora to storiti osebni zdravnik ali morda urolog? Ali naj gre k kakšnemu privat urologu po mnenje o nujnosti operacije?
Default avatar

Kristina Modic

Kar sami pokličite v bolnico SG, urološki oddelek in povejte svoje strahove, predstavite izvide, diagnozo in bodo verjetno ocenili, kako nujen je pregled ali odločitev za operacijo.

Veliko sreče.
Default avatar

zizou

Pozdravljeni!
Tudi sam sem bil že 2x operiran na urološkem oddelku v Slovenj Gradcu in res poskrbijo zate.
Tukaj je tudi telefonska št. urološke amulante in sicer 02 88 23 465. Je pa potrebno klicati večkrat, ker so še kar zasedeni.
Sicer pa pozanm precej ljudi, ki se zdravijo zaradi raka prostate in lahko povem, da se da bolezen dobro krotiti in v veliki meri tudi pozdraviti, le vztrajati je potrebno!

Pa veliko sreče!

Iztok
Default avatar

Grjanc

Pred tremi leti mi je bila pri šestdesetih letih starosti postavljena enaka diagnoza kot vašemu očetu, vendar z bistveno slabšimi in bolj pretečimi ovrednotenji stanja bolezni (PSA, ugotovitve biopsije...). Zdravljen sem bil s tabletami in obsevanjem ter se danes še vedno odlično počutim brez operacije. Tudi v bolnišnici v Celju, kjer se poleg OI zdravim, delujejo Odlični in zelo priznani urogologi. Še posebej sem hvaležen za pozorno in obširno razlago različnih možnosti zdravljenja. Zelo se mi je mudilo samo s spremembo prehrane in več gibanja manj pa z odločitvijo oziroma s prošnjo za operacijo. Prepričan sem, da se splača hiteti počasi, ker bi zdravnik, ki je vašega očeta seznanil z diagnozo, ob morebitnih kritičnih podatkih o stopnji agresivnosti obolenja prav gotovo predlagal intenzivnejše zdravljenje. Morda za lažje odločanje

http://www.medicinenet.com/script/main/ ... ekey=92715#

Srečno vašemu očetu in vam

Grjanc
Default avatar

davi777

Hvala vsem za vzpodbudne besede. Klicala sem v Slovenj Gradec, a po telefonu ne dajajo nobenih informacij. Res so zelo prijazni in so mi svetovali obisk njihovega zdravnika v Ljubljani, ker bi verjetno hitreje prišel na vrsto. Čakalne dobe so povsod zelo dolge.
A zdaj se je oče že malo pomiril in prišel do spoznanja, da nima smisla brezglavo hiteti. Odločil se je počakatisvojega zdravnika, jesti tablete, potem pa bomo videli, kako se bo stvar odvijala naprej.
Lep pozdrav vsem.
Default avatar

roža

Pozdravljeni!
Tudi jaz bi se tej temi rada priključila...namreč naš nono ima tumor na ledvici, ki se je v treh mesecih zmaanjšal iz 11x 6 cm na 9 x 6 m. Ter ima raka tudi na prostati. Že takrat so mu rekli, da ni možna nobena operacija, ker se je preveč razlezlo, pa tudi menda je prestar - 85 let ima!
Ravno danes sem prevzela izvid PSA..jaz se ne spoznam na to, vendar piše 175,00..orient.vrednosti do 3,00.
Kaj to predstavlja? Namreč ko gre k zdravniku, ne mara nič spraševati, mi pa tudi ne, vendar po zadnjem posvetu z zdravnikom ni kazalo prav nič dobro.

Nono, se počuti dobro..ne kaže znakov bolezni..apetit ima in voljo do dela, življenja!

Kako dolgo bo tako, ne vem! Veste vi? Kako hudo se lahko ta bolezen razvije in ali obstaja kakršna koli možnost, da doživi še nekaj let?

Hvala vam za iskren odgovor in vse dobro vam želim!
Default avatar

tejka1234

Oče se je prejšnji ponedeljek zaradi dlje trajajočih, zelo hudih bolečin v predelu trebuha, ki so se selile tudi v noge in križ, zglasil v bolnici.

Ugotovili so raka prostate z metestazami v kosteh, povečane bezgavke pri pljučih in možnost, da so že metastaze na pljučih. Dajejo mu hormonska zdravila, odstranili so mu testise, druga terapija pravijo, da ni smiselna. Povedano je tudi, da ne bo več dolgo živel. Seveda prejema tudi zdravila proti bolečinam - v treh dneh po sprejemu je pristal na obližih morfija + dodatne terapije s tabletami in infuzijami....

PSA je bil ob sprejemu 700! Ker sem danes govorila z zdravnikom in pravi, da posebnega učinka zdravljenja še ni videti, me zanima, če morda kdo ve, za koliko bi lahko/naj padel PSA v tem času? (od operacije je teden dni, hormone prejema 10 dni). Želim si, da bi se vsaj iz tega videlo, če je kakšen učinek oziroma napredek pri zdravljenju...

Sicer vse lepo pozdravljam in držim pesti za vse, ki ste povezani s tem forumom...
Default avatar

davi777

Lepo pozdravljena. Vem kakšna vprašanja se ti porajajo, a žal nanje ne znam odgovoriti. Želim ti le, da si čimbolj močna in stojiš svojemu očetu ob strani. Vsi si želimo, da bi se zdravstveno stanje naših dragih izboljšalo, a žal lahko storimo le to, da jih spodbujamo in pozitivno razmišljamo.Upam, da se bo pokazal napredek zdravljenja pri tvojem očetu in vse dobro želim tebi in njemu.
Default avatar

lado

Za rakom na prostati sem bil operiran pred 4leti in pol. PSA je zdaj 0.145. Meja je 4.00 Pred operacijo sem imel 10. Nobenih težav nisem imel. Odkrili so pri nekem drugem pregledu.Radikalna prostatektomija v SL. Gradcu. Urolog me sploh ni vprašal, kaj hočem, a je takoj sam telefoniral in me naročil. Slišal sem, da starejših bolnikov ne operirajo... Baje imajo že tudi neka nova zdravila, ki dobro pomagajo. Poznam ljudi, ki imajo raka na prostati in se zdravijo z zdravili. Pravijo, da je pri stari ljudeh rak manj agresiven in je verjetnost, da bodo umrli za kakšno drugo boleznijo precejšna. Sam nimam nobenih zdravil. Sicer sem jemal antidepresiv in pomirjevalo loram, ki pomaga tudi za spanje. Čustvene težave so precejšnje, a jih mora obvladati vsak sam. Vse tolažilne besede so nesmiselne. Pomaga tudi zdrava prehrana. Sam pijem Ameriški slamnik, ki ga imam na vrtu - dobi se tudi v kapsulah; za imunski sistem. Dobre so tudi bučne preške - zmiksane + zmešane z olivnim oljem. Baje je tudi dobra rastlina vrbovec... Največ pa pomaga dobra volja; seveda kolikor jo je.
To je nekaj utrinkov z mojega zdravljenja prostate. Še to: Pri vsakem človeku je potek bolezni nekako drugačen. Tu izkušnje ne pomagajo dosti.
lp Ladislav!
www.pistaeljstvo.com
Zdravje je vse
Default avatar

tejka1234

Hvala obema, da sta se oglasila.

Oče je sicer star že 77 let, vendar je bil do pred 5 tedni kot bi jih imel 45... Čez vikend je sedaj malo boljši, vendar ničesar ne poje - pravi, da mu smrdi, jemlje kup zdravil + pomirjevala, ker je živčen in dobiva več protibolečinskih infuzij dnevno. Sicer vstane, samo danes so se mu spet pojavile bolečine v trebuhu. Res upam, da bi lahko še kakšen čas prišel domov, kjer je s takim veseljem urejal okolico hiše in delal v svoji delavnici.

Rak bi naj bil v stadiju D, kar menda tudi nič dobrega ne pomeni... In rebra da ima čisto prepredena z metastazami...

Vesela sem, da vas toliko ozdravi!

Lp.
Default avatar

tejka 1234

Zdaj se spet oglasim,kakšno je stanje pri nas. Oče se drži začuda dobro, v novembru so mu odstranili kateter in hodi sam na stranišče. Jemlje veliko tablet (hormonske, za višanje bolečinskega praga, za raztapljanje metastaz na kosteh, železo, trenutno antibiotike zaradi mehurja, za prebavo sirup, za zaščito želodca),še vedno ima obliže 50mg proti bolečinam, sevredola ne potrebuje.

Sicer posebne moči nima in pri večjem naporu ga boli pod rebrami. Precej počiva in spi, po moje nekaj tudi zaradi tega zoprnega vremena. Skrbi me pa, ker je začel nekaj dni nazaj kašljat, tak suh kašelj, v občasnih (ne prav pogostih) napadih. Zelo je izgubil tudi glas. Zdravnica ga je pogledala in rekla, da ni prehlajen, da pa ima čisto suhe glasilke in naj pije več tekočine (pije za moje pojme precej). Strah me je, da se niso razrasle metastaze na/ob pljučih, ki jih sicer niso posebej ugotavljali, so pa nanje iz povečanih bezgavk ob pljučih, sklepali... Ima slučajno kdo kako (pozitivno!!) izkušnjo? Tako sem bila že kar vesela, ko mu gre kar v redu in ko komaj čaka pomlad, da bo lahko kaj delal... Ob vsakem takem pojavu pa strahoma odštejem mesece od tistih 6-10, ki so mu jih dali...In minili so že trije celi...

Vse dobro vam želim v tem letu in še naprej. (p)Ostanimo zdravi...
Default avatar

domina

Spoštovani,
ali mi lahko kdo pomaga z nasvetom- kaj jesti in kako premagovati driske, ki se pojavijo, kot posledica obsevanja pi raku debelega črevesa- primarno je bil rak prostate?
Default avatar

Kristina Modic

Obrnite se na prehransko ambulanto, ki deluje na OI ter na onkologa (centrala OI: 07/5879-105). V prehranski ambulanti bodo odlično svetovali, kako in kaj jesti ter spremljali stanje bolnika.

Vse dobro želim... Kristina
Default avatar

lado

Jaz sem pil ognjičev čaj, pa slamnik, namočen v žganje - nekaj kapljic na sladkor in vrbovec - čaj. Dobre so tudi bučne peške zmiksane z olivnim oljem. Sam sicer nisem bil obsevan, a našteto je bolj za krepite imunskega sistema, za prostato. Obsevanje je dvorezen meč, ker požge črevesje. Moral bi biti obsevan, ker sem imel radikalno prostatektomijo s pozitivnimi robovi, pa so mi odsvetovali. Zdaj je, po petih letih, PSA še vedno pod 0.0 in še nekaj.Tudi banane so dobre, zmiksane z mlekom...
lp Ladislav
Zdravje je vse
Default avatar

Janko222

Pozdravljeni.

Imam očeta, starega 70 let, kateri je bil pred kratkim na pregledu, kjer so mu ugotovili "dve drobni žarišči kercinoma". Nekako je bilo potem to razloženo v "kmečkem jeziku" kot rak prostate.

Presenetljiv se mi pa zdi predlog zdravnika, da naj počaka kake pol leta in da se bo videlo, kako se bo ta reč razvijala. Vedno sem mislil, da je bistvo pri zdravljenju raka njegova čimprejšna zaznava in s tem sem povezoval tudi čimprejšnje zdravljenje. Sedaj pa izvem, da naj bi se ćakalo ... na kaj? Da se rak razpase?

Seveda sem na tem področju popolni laik in nikakor ne želim pametovati. Bi bil pa zelo vesel kakega vašega mnenja o tej reči... je zdravnikov predlog pravilen?

Najlepša hvala
Default avatar

lado

Nekje sem že napisal, da sem bil operiran pred petimi leti. Imel sem 68l in v dobri kondiciji. Veliko sem preštudiral o tem raku; zdaj sem ga nekako odpisal. Vsake pol leta še hodim na kontrolo PSA. Po 70l neradi operirajo, ker je baje v starejših letih rak manj agresiven. Pa zdaj imajo menda že dobra zdravila. Poglejte starejše prispevke. Napišite v iskalnik!
LP Ladislav!
Zdravje je vse
Default avatar

ER

Pozdravljeni!

Očetu (64 let) so pred kakšnim mesecem diagnosticirali raka na prostati. Sedaj vsi iščemo podatke o zdravljenju, izkušnje bolnikov ... Očetu so predlagali obsevanje in tablete (zdravniki v Slovenj Gradcu), vendar se še ni odločil. Naj povem, da je že prej živel dokaj zdravo, sedaj pa se še bolj giba, nekoliko je tudi spremenil prehrano. Prosila bi vas torej, da poveste še kakšno izkušnjo o zdravljenju te bolezni.

Iskrena hvala za pomoč!
Default avatar

Grjanc

Dober večer, jutro ali dan vam želim.

Navajate samo očetova leta, prezrli pa ste PSA, Gleason pa morda še kaj razen svoje mladosti, ki se odraža s samimm vprašanjem. Zaupajte vendar malo bolj nasvetom zdravnikov in hitite počasi. Vem, da vam je težko, vendar je eden izmed bistvenih problemov zdravljenja raka prostate tudi "overtreatmen" ali južno podalpsko "pretirano zdravljenje".
O ja, hura za vašega očeta, ki "živi še bolj zdravo in se veliko giblje", tu pa le naj pohiti, ker se zagotovo obrestuje. Veste, tisto zdravljenje s tabletami je uporabniku zelo neprijazno, blokada hormonov pač. Ne zamerite mi neresnosti, s to diagnozo živim že pet let.
Imejte radi svojega očeta, vse svoje in sebe samo.
Srečno,
Grjanc

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic