Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

shranjevanje materinega mleka

Default avatar

sašica

Koliko časa je lahko moje mleko v hladilniku? 24 ur, manj, več?
In koliko časa zamrznjeno? 3-4 mesece, manj, več?
In ali zamrznjeno mleko pustimo zunaj, da se odtali in segreje na primerno temperaturo ali je potrebno kako drugače?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Saša
Default avatar

Lucka05

V hladilniku je lahko 24 ur, to vem. Zmrzujem ga pa ne, tako da pojma nimam.
Default avatar

Tinca23

Lučka daj v iskalnik, pa boš našla malo morje odgovorov na to temo...
Default avatar

*nina*

V hladilniku je lahko 24 ur, v zamrzovalniku pa do 3 mesece.
Default avatar

Lara25

Ko ga daš iz zmrzovalnika ga daš najprej v hladilnik, da se odtali. To vem za shranjevanje pa ne vem.
Default avatar

INES

Kopiranje s foruma "Dojenje"

SHRANJEVANJE MATERINEGA MLEKA

Mleko, ki si ga iztiskate za dojenčka, je dragocena tekočina. Gre za najboljšo možno hrano, saj med drugim vsebuje protitelesa, žive celice in ostale snovi, ki dojenčka ščitijo pred okužbami ter mu omogočajo rast in razvoj. Če si mleko iztiskate in shranjujete, dojenčku tako omogočate, da bo tudi v času vaše odsotnosti deležen idealne prehrane ter zaščite pred alergijami in boleznimi.

Glejte, da boste za načrpano oz. ročno iztisnjeno mleko lepo poskrbeli. Materino mleko ni samo hrana, temveč hkrati tudi sveža, živa snov, zato se njegove hranljive in protivnetne lastnosti ohranijo le v primeru, če ga shranjujemo na ustrezen način.

Antibakterijske lastnosti materinega mleka pripomorejo, da ostane sveže dlje časa. Žive celice in protitelesa, ki zavirajo rast bakterij v dojenčkovem črevesju, obenem zavirajo tudi rast bakterij v shranjenem mleku.

Smernice, opisane v nadaljevanju, veljajo za materino mleko, ki je namenjeno zdravim donošenim dojenčkom.

POSODE ZA SHRANJEVANJE

Mleko lahko hranite v posodicah ali vrečkah. Najbolj je zaščiteno v steklenih ali plastičnih posodicah. Vrečke, namenjene zmrzovanju materinega mleka, so praktične in v zamrzovalniku zavzamejo malo prostora.

Steklena ali plastična posoda mora imeti tesno prilegajoč se pokrovček. Pred uporabo je treba posodo pomiti z vročo vodo in detergentom, jo dobro sprati in posušiti na zraku. Posode ne napolnite do roba, ampak do približno dveh centimetrov pod robom, saj se prostornina mleka pri zmrzovanju poveča.

Vrečke za shranjevanje mleka je mogoče pritrditi neposredno na črpalko, tako da po končanem iztiskanju mleka ni potrebno prelivati – mati lahko mleko shrani v isti vrečki. Preden vrečko zaprete, iz nje iztisnite zrak, in ne napolnite je do konca, kajti prostornina mleka se pri zamrzovanju poveča. Vrečko denite v primerno v posodo v hladilnik, nato pa vse skupaj v zamrzovalnik.

V posodico ali vrečko ne nalijte več kot 60 do 120 ml mleka oz. toliko, kot ga dojenček ponavadi zaužije v enem obroku. Tako mleko ne bo šlo v nič, poleg tega pa se manjša količina mleka hitreje odtaja.

Na vsako posodico oz. vrečko nalepite nalepko z datumom, kdaj je bilo iztisnjeno. (pred kratkim sem prebrala, da naj ne bi uporabljali permanentih markerjev/flomastrov na embalazi, ker lahko pronicajo skozi plastiko v mleko, zato je nalepka res najboljsa varianta)

KAKO DOLGO SE SME HRANITI MATERINO MLEKO?

Če je le mogoče, naj dojenček dobi mleko, ki je bilo shranjeno v hladilniku in ne zamrznjeno. Pri zamrzovanju mleko izgubi nekatere protivnetne lastnosti, sicer pa tudi odtajano mleko dojenčka ščiti pred boleznimi in alergijami in je precej bolj kakovostno kot prilagojeno mleko.

Koliko časa lahko mleko hranimo, je odvisno od temperature. Upoštevajte smernice, ki so zapisane v naslednji preglednici. Pred uporabo povonjajte mleko in preverite ali je še uporabno (LEKTORIRANJE?).
Ne pozabiti se na mleko, kiima visoko vsebnost lipase, ker bo smrdelo cudno. Temu se da izogniti s hitrim gretjem, da se lipasa deaktivira. Skoda, ce bi mamica mislila, da se njeno mleko pa takoj pokvari brez da bi imela se to informacijo

Kje? Pri kateri temperaturi? Koliko časa?
na sobni temperaturi 19–22 °C do 10 ur
v hladilniku 0–4 °C do 4 dni
v zamrzovalni komori v hladilniku različno 2 tedna
v zamrzovalni komori z ločenimi vrati različno 3–4 mesece
v hladilni skrinji/omari –19 °C 6 mesecev ali dlje

Odtajano mleko lahko v hladilniku shranjujete do 24 ur. Odtajanega mleka ne smete ponovno zamrzniti.

Kadar hladilnik ni na voljo, materino mleko shranite v izolirni posodi, obdani z ledom.

UPORABA SHRANJENEGA MLEKA

Materino mleko, ki nekaj časa stoji, se loči na dva sloja. Zgoraj je z maščobo bogati sloj, ki spominja na smetano, spodaj pa vodeni del. Pred hranjenjem dojenčka mleko nežno pretresite, da se maščobni delci porazdelijo.

Ko mleko tajate in segrevate, bodite pazljivi. Tako kot lahko zamrzovanje uniči nekatere imunološke lastnosti mleka, mu lahko škodujejo tudi visoke temperature.

Zamrznjeno mleko v posodici je treba odtajati pod tekočo mrzlo vodo. Na primerno temperaturo za hranjenje ga segrejete tako, da postopoma zvišujete temperaturo vode. Posodico lahko tudi potopite v lonček z vodo, ki ste jo predhodno segreli. Če je potrebno, posodico z mlekom vzemite iz lončka, in vodo ponovno pogrejte. Mleka ne pogrevajte neposredno nad ognjem.

Mleko, ki ste ga hranili v hladilniku, bodisi pogrejte pod tekočo toplo vodo ali pa posodico z mlekom potopite v lonček z vodo, ki ste jo predhodno segreli. Mleka ne pogrevajte neposredno nad ognjem.

Materinega mleka ne grejte v mikrovalovni pečici. Previsoka temperatura uniči koristne učinkovine v mleku. Na splošno velja, da mleka za dojenčke nikoli ne pogrevamo v mikrovalovni pečici. Mikrovalovi tekočin namreč ne segrevajo enakomerno, zato je lahko mleko ponekod prevroče, kar utegne biti nevarno.

Morda se podatek o visoki vsebnosti lipase pri nekaterih mamicah in hitro segrevanje pred shranjevanjem, da se lipasa deaktivira...? Ta podatek je v BAB. Sem ze enkrat omenila zgoraj.
KAKO IZBRATI PRSNO ČRPALKO

Prsne črpalke ne potrebuje vsaka mati. Mleka ni potrebno iztiskati, če zdravega in donošenega dojenčka dojite na njegovo željo (najmanj 8-12x v 24 urah).

Matere sicer uporabljajo prsne črpalke iz različnih razlogov. Nekatere se počutijo boljše, če imajo nekaj mleka v zamrzovalniku – za vsak primer, tudi če ga potem nikdar ne uporabijo. Druge si črpajo mleko za prezgodaj rojenega ali hudo bolnega otroka. Tretje si mleko izčrpavajo na delovnem mestu, v šoli ipd.. Ne glede na to, v katero skupino sodite, bo vaša odločitev o uporabi črpalke odvisna od tega, kako jo boste uporabljale, in tega, kakšne črpalke so vam sploh na voljo. Glede na ceno prilagojenega mleka in dejstvo, da so nedojeni otroci bolj dovzetni za okužbe, je odločitev za črpanje in shranjevanje mleka smiselna tako z vidika ekonomije kakor tudi zdravja.


Lp Ines