Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Aritmija srca

Default avatar

Damjan10

Pozdravljeni!

Sem Damjan, star 27let, pri svojih 18letih sem imel prvič preskok srčnega ritma, ki se je povečal na cca 205 do 225 utripov-na minuto in se ni hotel vrniti v normalno stanje.
Prvič, ker si nisem sam mogel pomagati, so mi v bolnici naredili ekg prgled in dobil sem zdravilo enekcijo, na vprašanje kaj naj bi to bilo?mi je zdravnik v šali rekel, da sem preveč zaljubljen,ter da se bo to samo uredilo v roku 2-3let.
Nato sem imel do 23leta še 4-5x prskok ritma, zdravnik mi je priporočal zdravila tablete Lekoptin in po 2,3 zaužitih tabletih se mi je v roku 2h utrip povrnil na običajno mejo.
Do letos oz. 27 leta moje starosti, sem imel praktično mir, mogoče preskok za 3-5sekund in se je sam umiril in vrnil v enako stanje, kar me ni motilo.

Letos oz. praktično 14dni nazaj, drugi dan na morju, prvi dan sem bil malo utrujen od vožnje, drugi dan mogoče malo preveč na soncu-sicer mi sonce res nikoli neodgovarja in se večina zadržujem v senci, (pijem kavo, kadim,težina 75kil,višina 173cm,ukvarjam pa se s športom) in mi zvečer preskoči ritem , ker teh tabletov nisem uporabljal že vsaj 2 leti, bili so celo v avtu, zaužijem 3 tablete in po 3h mi ritem nepopusti , hitro se odpravim do bolnišnice, dobim pomirjevalo in sem v bolnci cca 30min, na kar mi utrip pade na 125, po pogovoru HR zdravnika sem malo zaskrbljen, ker je omenil da je možno, da sem bolan na ščitnici.
moje vprašanje je, ali se bo aritmija (nehala), kar močno dvomim in ali naj sam zaprosim za nadalnje preiskave?

Hvala na odgovoru, lp Damjan
Default avatar

Boris Cibic

V starosi 18 let ste zelo verjetno doživeli prvi napad "supraventrikularne paroksizmalne tahikardije", ki se je v naslednjih letih nekoliko krat ponovil. Taki napadi nastopajo pri zdravih srcih (v večini primerov po stresih, po kajenju, po pretiranem pitju kave ali alkohola, itd.) in pri bolnih srcih. Napadi niso nevarni, so pa moteči. Bolnike naučimo, kako lahko jih poizkusijo skrajšati. Če se ponavljajo pogostoma in vsakič trajajo več ur bolnika napotimo h kardiologu, da odloči o najbolj primernem načinu zdravljenja. S pregledom krvi ugotovimo, če je za napade kriva ščitnica. V takem primeru bolnika napotimo k specialistu za ščitnico, ki odredi zdravljenje.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nelida

Spoštovani!

V kratko, zadnje 2 leti imam aritmijo katera mi zelo nagaja (največ krat mi tišči v grlu, občasno pri srcu) 11.09. sem padla v nezavest, po vseh preiskavah EKG UZ in CT so ugotovili, da je srce zdravo in me napotili na KC v Ljubljano na radiofiziološko ablacijo za tzv.neobstoječo tehikardijo.
Poseg je trajal cca.4 ure,po samem posegu nisem imela večjih težav (razen glavobola) cca 10 dni.Zadnji teden imam podobne simptome kot pred ablacijo,spet me tišči v grlu in me grabi panika, da bom spet zlezla v nezavest.Od terapije jemljem 1 magnesol zjutraj, 1 aspirin protect 100 mg in po potrebi lekoptin 40 mg (kateri mi kaj dosti ne pomaga pri aritmiji).
Kaj predlagate? Ali je mozna ponovna ablacija in v kaksnem času med eno in drugo?

Hvala in lep pozdrav!

Neli.D.
Default avatar

Nelida

Pozdravljeni!

Pred dvemi leti sem začela "borbo" z aritmijo,včasih sem začutila kot tiščanje v grlu in drugič pri srcu...prejšnji mesec pa sem imela kr pogosto te napade in padla v nezavest.Po pregledu UZ,EKG in CT so ugotovitve, da je srce popolno zdravo in me poslali na KC v Lj na radiofrekvenčno ablacijo (neobstoječa tehakardija).Po ablaciji katera je trajala cca.4 ure sem 10 dni bila mirna, tu pa tam špikanje v prsih in glavoboli.
Zdaj ko sem odpuščena iz bolnice, pa spet imam podobne težave in ne vem ali je to posledično, ali ni uspela ablacija.Bojim se, da bom spet zlezla v nezavest. Kaj predlagate vi? V kolikem času se lahko naredi ponovna abalcija?

Hvala in lep pozdrav.

Nelida
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da so ugotovili, da je "srce zdravo" in, da so vam izvršili radiofrekvenčno ablacijo za tzv. neobstoječo tahikardijo.Če je ablacija uspela ali ni, vam lahko pove samo zdravnik (zdravniška služba), ki je je opravil poseg. Upam, da ste ob odpustu iz bolnišnice dobili navodila za zdravljenje in datum za morebitno kontrolo. Prav tako upam, da vam lahko izbrani zdravnik napiše napotnico za nujno kontrolo pri kardiologu, ki vas je zdravil. Če so napisali, da je ablacija uspela, pomeni, da je "točka" v kateri so nastajale aritmije uničena in, da ste zavarovani pred ponovnimi napadi nezavesti

Boris Cibic.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nelida

G.Cibic,Najlepša hvala za vas odgovor.Kontrolo imam 3.12.2008 in upam, da bo takrat vse vredu.Mogoče je to "migetanje" samo posledica posega in srce isče ritem?!Lep pozdrav in veliko zdravja.
Nelida
Default avatar

leja1203

Pozdravljeni!
Včeraj sem bila v kliničenm centru v Ljublani in so mi povedali da imam verjetno aritmijo.. Srce mi začne kar naenkrat močno biti.. do 200udarcev/min. Ob tem dobim naval vročine v glavo,težko sapo.. roke (dlani) pa imam čisto "ledene". Vsa sem prestrašena in nemorem pridit k sebi.In večkrat na dan imam zelo čudne občutke v glavi..sploh ne najdem besed,da jih opišem..,ponavadi kot da se bi mi vrtelo v glavi..nekakšna vročina me polije...Ponavadi vzamem potem Persen, da me pomiri... Postopoma se napad umiri.
Izvid UZ je normalen, kao vse ok, tudi od holterja in EKG-ja. Predlagali so mi elektrofiziološko preiskavo. Mi lahko kaj več poveste o tem. Vem da ti nekaj po žili "pošlejo" do srca in nekaj zažgejo.. A to boli? Delajo to na živo? Kako dolgo trja ta poseg? So možni kakšni zapleti?

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

V časopisu "Delo" je vsak ponedeljek ena stran posvečena zdravju. Pred tremi (?) tedni je bil daljši prispevek o načinih zdravljenja napadov hitrega bitja srca. Najbolj sodoben način je tak, da zdravnik uvede v eni žilo drobno posebno cevko (kateter) in jo porine do srca. Preko konice cevke se prenašajo posnetki električnega draženja srca. V teku preiskave zdravnik ugotovi na katerem mestu v srcu nastajajo dražljaji za napade hitrega bitja srca in to mesto uniči z električnim tokom. Preiskava je le malo boleča, zato jo delajo pri budnem bolniku. Preiskava je lahko zelo kratka (ko zdravnik kmalu najde mesto v katerem nastajajo dražljaji za napade hitrega bitja srca), lahko pa več ur. Včasih se zgodi, da poseg ne odpravi napadov za vselej. V takih primerih se nadaljuje zdravljenje z zdravili.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nelida

Pozdravljeni še enktrat!

Februarja sem imela že drugič RF ablacijo v Kc Ljubljana.
Zdaj je tri tedne minilo od ablacije, jaz pa sem še vedno simptomatska,občasno mi še nagajajo ES,včeraj se mi je sproćila tahikardija katera je trajala cca.12-15 sek. ni mi pa bilo slabo....samo sem se zelo ustrašila. Obstaja tudi še en dogodek,ko mi na sek.zmanjka sape in imam občutek kot, da bom zlezla skupaj.
Povejte mi doktor, ali obstaja možnost, da je vse skupaj posledica ablacije in da se bodo morda zadeve še umirile, ali naj planiram kr še kako ablacijo?!
Slišala sem za kliniko v Bordonu, da se zelo uspešno ukvarjajo z motnjami srčnega ritma?

Zahvaljujem se za vaš cenjeni odgovor in vse dobro želim.

Neli.D.
Default avatar

Boris Cibic

V vašem dopisu ni podatkov o zdravilih, ki jemljete in o navodilih, ki ste dobili od kardiologa, ki je izvedel RF ablacijo. Ni zaržkov za ponovitev terapevtskega postopka, vendar se ne mudi. Jemljite redno predpisana zdravila. Imam občutek, da ste imeli ponovno napad hitrega bitja srca, ki je bil kriv vašega "prekolapsnega " stanja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nelida

Lep pozdrav!


V odpustnem pismu piše naslednje ; Bolnica je že imela opravljeno radiofrekvenčno ablacijo avgusta 2008, vendar so se po posegu pojavljale monomorfne VES, ki so bile druge morfologije in ob katerih je bolnica bila simptomatska, zato smo preiskavo ponovili...pri tokratni EFŠ smo opravili RF ablacijo v področju anteriornega fascikla levega kraka, kjer smo registrirali Purkinjejeve potencijale.Med ablacijo se je prožila hitra VT.
Po ablaciji v Holterju ne zabeležimo obstojnih vertikularnih motenj ritma, tudi VES je bistveno manj, kakor v Holterjih pred tokratnim posegom.
V terapiji zamenjamo verapamil (lekoptin) za beta blokator.Prosimo, da opravi kontrolni 12 kanalni Holter šez 4 tedne in mi posreduje izvide.Nato se bomo odločili glede potrebe po nadaljnjih posegih.
Terapija za doma;Concor 2.5mg enkrat dnevno, Aspirin protect 100 mg 1x na dan (6 tednov).


Hvala za mnenje,
Neli.D.
Default avatar

ken

Spoštovani prim.dr. Boris Cibic dr. med.!

Pred desetimi dnevi sem imela opravljeno RF ablacijo (atipična atrijska undulacija), nato še koronografijo, ki je bila b.p. in desno ventrikulografijo, kjer se ugotavljajo normalni tlaki(kar je pomembno zaradi prirojene srčne napake).

Zanima me sledeče, koliko časa po ablaciji se še lahko pojavljajo težave z aritmijo, ES, ali občutki vzdraženosti , zaradi vnetnih mest, ki nastanejo med postopkom abliranja?

Vem, da je včasih potrebno ablacijo večkrat ponoviti, toda zanima me, če ablacija lahko še poslabša obstoječe stanje pred ablacijo?

Trenutna terapija :Rytmonorm 150/mg/8 ur, Concor2,5mg/24 ur, Aspirin 100mg(en mesec po RFA).
Naj omenim,da so mi po 20-tih letih zamenjali zdravilo Disopyramide z Rytmonormom.

Trenutno imam polno nekakšnih motenj in zagonov nekaj sekundnega pospešenega utripanja srca.
Sem pa po vseh teh mučnih preiskavah in skrbeh zelo utrujena, fizično in psihično.

S spoštovanjem!

PS. Ali ima še kdo izkušnje z počutjem in težavami po ablaciji?
Default avatar

Boris Cibic

Za RF – ablacijo se zdravnik odloči, ko pričakuje, da bo uspešna. V večini primerov tudi je. Tudi v takih primerih bolniku predpišejo antiaritmike za daljši čas. Pri neuspešnih ablacijah , bolnikova aritmija ostane in bolnik nadaljuje s svojo dotedanjo terapijo.
Zdravilo Disopyramide pri nas ni več v prodaji. Na njegovem mestu so drugi antiaritmiki (Rytmonorm idr.). Ker postopek ablacije ne kvari srca, ni zadržkov za ponovitev poskusa. Izgleda, da ni sedanja antiaritmična terapija dovolj uspešna. Morda so odmerki nekoliko prenizki. Ali bi koristila blaga pomirjevala?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

wanči

Pozdravljeni!

Moje ime je Vanja. Stara sem 32 let. Ne kadim, ne pijem, ukvarjam se s športom, pijem kavo vendar ne v velikih količinah. Pred tednom dni sem se ponoči okoli druge ure zjutraj zbudila zaradi čudnega počutja. Po desetih minutah mi je srce začelo divje razbijati. Odšla sem popit malo vode in stanje se je po nekaj minutah umirilo. Ulegla sem se nazaj v posteljo in situacija se je ponovila. Poklicala sem dežurnega zdravnika. Utrip je bil 140. Povem naj še da sem se po vsaki umiritvi "divjanja utripa" cela tresla, roke noge in težko dihala. Dobila sem pomirjevalo. Stanje se je po nekaj minutah umirilo. Naslednji dan je bil EKG normalen, utrip 74. Zdaj čakam na izvid delovanja ščitnice in na ultrazvok srca. Moram povedati, da se od takrat zelo slabo počutim, Brez moči in energije. Boli me v predelu srca in boli me leva roka, ki je težka in brez moči.

Prosim . če mi lahko poveste kaj glede tega, saj sem zelo zaskrbljena.

Hvala in lep pozdrav!

Wanči
Default avatar

ken

Spoštovani,

imam še eno vprašanje, ali lahko v primeru tahikardije vzamem še dodatno tableto RYtmonorm ? Dnevno terapijo imam 3x 150,mg/dan.

Zdi se mi, da je bilo moje zdravljenje SPVT bolj učinkovito z zdravilom Dysopiramide (z receptom kardiologa iz KC-KJ, ga je še vedno možno dobiti v lekarni KC-ja), kot z zdravilom Rytmonorm, saj imam PO ABLACIJI več tahikardij kot sem jih imela pred ablacijo.

Kakšna je razlika med DYsopiramidom in RYtmonormom?Vem,da zdravili ne smem jemati skupaj.
Vse to sem sicer že vprašala ritmologa, ki mi je naredil ablacijo,njegovo mnenje je,da moramo počakati 6 tednov, da se pozdravijo vnetna žarišča, ki so nastala med ablacijo.
Vsaj to si želim, da sedaj ne bi imela še več tahikardij, kot sem jih imela pred ablacijo. Ali je to možno?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate zdravo srce in, da ste imeli napad hitrega bitja srca, ki ga pogostoma spremljajo pisane težave (slabo počutje, ki lahko traja več ur ali nekaj dni, odvisno od dolžine napada, bolečine pri srcu, itd.). Bolnike naučimo, kako lahko sami poizkusijo skrajšati napade. Pri pogostih napadih predpišemo pomirjevala, poudarjamo pomembnost rednega gibanja in svetujemo pregled pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno so vam pri ablaciji izžgali točko v kateri so nastajali napadi tahikardij. V takem primeru boste "rešeni" tudi takih napadov.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

kristina makuc

lep pozdrav!
moja stara mama je imela napad hitrega bitja srca, šle sva k zdravniku, kjer so ugotovili da je imela zamašeno žilo.
drug dan po temu se počuti malo šibko...zanima me če je to navadno?

že vnaprej hvala za odgovor!
lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

V vašem zelo kratkem dopisu je premalo podatkov, da bi lahko odgovoril na vaše vprašanje. Katera žila se je zamašila?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Mike3

Spoštovani!
Zadnje čase se mi pojavi (kdaj tudi večkrat v minuti) da se srce ustavi za 2-3 sekunde obenem pa me stisne pri srcu. Utrip imam sicer normalen 60/min, puls prav tako 140/85. EkG imam v redu. Stres nekje izključujem po mojem mišljenju.