Starševski čvek

kako veš, da ni črna gradnja?

Default avatar
Kako veš, da neka hiša ni črna gradnja?

In če je in če si na sredi dogovorov, da jo kupiš - kaj potem?
Default avatar
Da ni črna gradnja veš preprosto.Nimajo črnih vhodnih vrat ali tablice s številko.
Default avatar
Ko jo boste šli pogledat naj vam predložijo gradbeno dovoljenje. Če se podatki iz gradbenega (gabariti) ujemajo z dejanskimi, potem je vse v redu
Default avatar
Kako veš da ni črna gradnja? Za hišo je potrebno veljavno gradbeno dovoljenje. Pomagala ti bo tudi lokacijska informacija, tudi izpisek iz ZK in katastra.

Če še nisi podpisal pogodbe ali predpogodbe, enostavno odstopiš od pogajanj in ne skleneš pravnega posla - nakupa nepremičnine.

Če si kaj podpisal ali se ustno dogovoril, pa poiščeš odvetnika, ki ti bo pomagal iz zagate.
Default avatar
Še bolj preprosto - ne kupuješ ničesar, kar nima urejenega ZK stanj; to pomeni, da je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo na prodajalčevo ime v 100% takem obsegu, kot ti jo prodajalec prodaja, brez vsakršnih plomb ali dodatnih zaznamkov (služnostna pravica...).

Če nisi ničesar podpisoval, potem lahko tudi takoj odstopiš od pogajanj, v nasprotnem primeru - odvetnik.

V zemljiško knjigo lahko kot Mobitelov uporabnik (država diskriminira :) vpogleduješ in pridobivaš izpiske, plačaš pa prek Monete.
Default avatar
Hvala zaenkrat.

Veljavno gradbeno dovoljenje - to naj bi imel lastnik? In če tega nima? Je še kakšen način, da se zadeva preveri? To z lokacijsko informacijo mi ni najbolj jasno - kam greš, kako urediš, koliko plačaš...? Če še lahko prosim za malo več razlage. :) Hvala!
Default avatar
Aha, sva z Ahacem istočasno pisala :)

Hvala!
Default avatar
gradbeno dovoljenje im lastnik. na njem mora bit štempelj, da je pravnomočno.

lokacijsko informacijo pa :
Default avatar
Če investitor oz. lastnik nima gradbenega dovoljenja, po logiki sledi, da hiša ni zgrajena legalno.
Zelo veliko ponavadi vedo povedati sosedje.
Na nekaterih občinah so pa tudi uradniki na oddelku za urejanje prostora tako prijazni, da ti razložijo situacijo.
Seveda pomaga tudi dober odvetnik (ki se ukvarja s tem področjem in preveri zemljiško knjigo), in pripravi takšno pogodbo, da je kupec krit za takšne primere.
Če najemaš hipotekarni kredit, se bo pa vse skupaj itak ustavilo takoj - banka preveri vse od a do ž.
Default avatar
Kakor je škrat Ahac že omenil, brez dodatnega kompliciranja: če je vse v redu v zemljiški knjigi (je nepremičnina vpisana na prodajalca in ni plomb), potem je to to. Preveriš lahko sam/-a, čeprav priporočam sposobnega nepremičninskega agenta oz. agentko (ali pa odvetnika), da ti zrihta pogodbo, vse še enkrat preveri itd. Tisti stroški/provizija so malenkost proti izgubljeni kupnini in večletnim tožarjenjem.

Pogojno greš lahko v posel tudi, če obstaja vsa dokumentacija, ki bo tebi omogočila vpis v zemljiško knjigo (veriga pogodb, kjer se prva izmed pogodb glasi na osebo, vpisano v ZK) - treba je preveriti seveda, če ni kje kakšen kredit ali kakšen drug zaznamek, samo to je običajno vse zavedeno v ZK ali pa na kakšni od pogodb (včasih so banke na zadnjo stran kupoprodajnih pogodb dajale štempiljke, zdaj to ni več v praksi).

V kolikor je zadeva črna gradnja, nima niti svoje parcelne številke niti ni zavedena v zemljiški knjigi, tako da lahko mirne volje posel prekineš.
Default avatar
Na upravni enoti kjer naj bi gradbeno izdali zaprosiš za informacijo javnega značaja in dobiš fotokopijo gradbenenga dovoljenja brez takse v nekaj dneh in brez osebnih podatkov na dovoljenju.

Tega se državljani pogosto poslužujejo in je zelo uporabno in vsakomur dostopno.

Potem si brez skrbi ali ima dovoljenje ali ga nima,...
Default avatar
Je pa fino vedet od katerega leta naprej so bila gradbena dovoljenja obvezna.
Ker starejše hiše gradbenih dovoljenj nimajo, ker jih takrat, ko so bile zgrajene še ni bilo.