Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

izročilna pogodba

Default avatar

Mojca.B

Lepo pozdravljeni!
Prosim za nasvet glede izročilne pogodbe.Poskusila bom opisat čimbolj kratko in jasno.Lansko leto mi je umrla babica,imela je dve hčerki.Ena od hčera(moja mama),je umrla leta 1992.Leta 1993 je babica napisala izročilno pogodbo,v kateri je navedeno,da je po njeni smrti vse premoženje(stanovanje,garaža,prihranki) od hčere,torej moje tete.S tem,ko je umrla moja mama sem jaz postala zakoniti dedič maminega deleža,s tem,pa bi morala kot zakoniti dedič biti prisotna pri izročilni pogodbi.Ker pa nisem bila,mislim,da mi pripada po babičini smrti vsaj nujni delež.Sem namreč edinka in nimam nobenega brata ali sestre.O izročilni pogodbi sem izvedela na zapuščinski razpravi.Sodnica,ki je vodila razpravo,je takoj rekla teti,da mi pripada nujni delež in da se naj o tem pogovorima.Teta ni hotela o tem nič slišat in je rekla da jo naj grem tožit.V izročilni pogodbi je navedeno,da mora teta skrbeti za babico oz.njeno mamo do njene smrti.Pomoč babici ni bila potrebna,saj je babica imela lepo pokojnino in je bila do zadnjega pri močeh da je skrbela za sebe.Pri raznovrstnih opravilih v stanovanju sva ji pomagala midva z možem.Za vse kar je potrebovala je klicala naju.Ne zdi se mi pošteno,da mi nikoli ni omenjala izročilne pogodbe in,da kot zakoniti dedič nisem bila prisotna,ko je napisala to izročilno pogodbo.Izročilno pogodbo so spisali pri odvetniku.
Lepo prosim za vaše mnenje,kakšne so moje možnosti,in kaj mi je storit.
Default avatar

DaNaJa

Kaj je predmet dedovanja po babici? Ali ste v zapuščinskem postopku ZAHTEVALI nujni delež in pa to, da se v dedni delež vaše tete všteje tisto, kar je babica že izročila (podarila) vaši teti? Ali je zapuščinski postopek že končan? Ali je vaša teta vknjižila izročilno pogodbo v zemljiško knjigo (ali je v zemljiški knjigi ona že vpisana kot lastnica nepremičnin, ki jih je z izročilno pogodbo dobila od vaše babice?)? Ali je bila izročilna pogodba overjena pred sodnikom?
Default avatar

pogodba

pozdravljeni zanima me če pri izročilni pogodbi lahko zahtevaš nujni deleš namreč oče je napisal mamo na izročilno pogodbo
Default avatar

AAAA

To je tema za pravnike, ampak samo čisto laično mnenje: kolikor mi je znano je izročilna pogodba veljavna le, če so z njo seznanjeni vsi dediči - torej takrat, ko je nastala, si bila to že ti, in bi morala le to podpisati.
Pišeš pa, da o tem sploh nisi nič vedela, kar pomeni, da je to kvečjemu darilna pogodba, pri kateri ti pa po zakonu pripada nujni delež, ki ga boš morala iztožiti - očitno.
Default avatar

DaNaJa

Ker vprašanja od osebe "pogodba" ne razumem, odgovorjam samo na splošno: izročilna pogodba je pogodba sklenjena med staršem (starši) in VSEMI njegovimi potomci. V kolikor je kakšen potomec izpuščen iz pogodbe, to zanj pomeni, da se takšna izročilna pogodba šteje za darilno pogobo. Tak potomec načeloma lahko v dednem postopku zahteva vračunanje daril v dedni delež in nujni delež.
Default avatar

nocko

Pozdravljeni!
A mi lahko kdo pojasni kako je izročilna pogodba veljavna in vpisana v ZK,če pa se
niso vsi dediči podpisali v tem primeru eden,ampak preverjeno šlo je skozi in je pravno veljavna,
kaj se da storiti v tem primeru,mogoče ve kdo za pojasnilo saj se kot dedič počutim
izigran.hvala za odgovore.
Default avatar

DaNaJa

Če je izročilna pogodba narejena v skladu z zakonom (notarski zapis, priče...), potem je pač veljavna in tu ni kaj pojasnjevati. Zgolj to, da niso vsi potomci sodelovali pri podpisu izročilne pogodbe pač ne vpliva na veljavnost take pogodbe oz. vpliva le v toliko, da se takšna pogodba šteje za darilno pogodbo. Vi kot bodoči dedič pa boste lahko šele v ZAPUŠČINSKEM postopku po svojih starših uveljavljali svojo pravico.

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak
cron