Forum.Over.Net

Starševski čvek

Naše zdravstvo in poškodba kolena

Default avatar

Besna Riska

Besna sem kot ris.

Pred približno mesecem dni sem si poškodovala koleno, šla na urgenco, slikanje, bergle in domov počivat za 3 tedne. Naj povem, da mi nihče na urgenci ni rekel, da koleno tako hudičevo boli, kaj šele, da bi mi dali kakšen recept za tablete proti bolečinam! Naslednji dan sem dvignila pol znancev, da mi je nekdo priskrbel tablete. Bolelo pa hudičevo!
Po vikendu sem šla k osebnemu zdravniku, vprašala, če grem kam naprej, če je smiselno, da grem k otropedu, na UZ, na MR kolena, kamorkoli, da se poškodba čimprej sanira, pa je rekel, da nič ne moreva in morava počakati na pregled na Polikliniki.
Do pregleda je bilo s kolenom veliko boljše kot ob poškodbi, vseeno pa daleč od dobrega. Noge nisem mogla ne zravnati, ne stopiti na nogo. Svetovali so mi hojo z berglami in poskušanje stopanja na celo stopalo. Nič o dodatnih preiskavah, nič o fizioterapiji, nič o ničemer. Kontrola čez en teden. Osebni zdravnik je spet rekel, da počakava še ta teden.

Danes spet kontrola na Polikliniki. Noge še vedno ne morem zravnati do konca, ob obtežitvi me boli, koraka ne morem narediti normalno, svetujejo mi pa hojo in kolo in tek!?! ter magnetno resonanco. Osebni zdravnik se je prijel za glavo in rekel, da on nič ne more, ampak da mi pa ob tem izvidu ne bodo podaljšali bolniške. Jaz pa v šoku. Potem sva iskala možne rešitve in ena od njih bi bila artroskpija, za katero bi pa morala poskrbeti sama, se pravi sama poiskati specialista, ki bi mi jo naredil, ker mi je dr.med. na Polikliniki ni predpisala, potem bi pa morala nazaj k tej dr.med. na Polikliniko in jo prositi, da mi napiše napotnico, ker mi je osebni zdravnik ne more, če se kao zdravim na Polikliniki. A kdo mene na tej Polikliniki zdravi???? Nihče! Jaz imam po enem mesecu še vedno boleče, otečeno in nepolno gibljivo koleno. In vso izboljšanje, ki sem ga dosegla, sem dosegla sama, brez nasvetov in brez vodenja kateregakoli zdravnika! Sama sem delala vaje in razgibavala koleno, svetovali so mi pa znanci, ki so imeli podobne poškodbe in so hodili na fizioterapijo, ne pa lečeči zdravnik! Naj bom zdaj še sama svoj zdravnik, otroped in fizioterapevt in naj si še sama iščem kdo me bo zdravil al kaj??? Je to normalno?
Zdaj čakam na odgovor komisije za podaljšanje bolniške, danes je sestra poslala izvide.

Zanima me, kaj še lahko storim sama? Imate kak nasvet, kam na artroskopijo? Naj čakam MR še pol leta ali naj grem samoplačniško? In če se na MR ne bo nič videlo, naj grem potem še na artroskopijo samoplačniško? Meni se zdi nesmiselno čakati na MR pol leta, bolj smiselno mi je, da se mi naredi artroskopija, dokler je poškodba še kolikor toliko sveža, se vidi kaj je in se zdravi. Ali se motim?
Naj grem k ortopedu samoplačniško? In če mi ortoped svetuje artroskopijo, mi potem lahko napotnico napiše tudi osebni zdravnik?
Kaj naj naredim, če mi komisija zavrne podaljšanje bolniške? Res nisem nek delomrznež in bi šla sama že zdavnaj v službo, če bi imela delo v pisarni. Imam pa terensko delo, veliko vožnje in nekaj hoje. Vozim sicer lahko na krajše relacije, hodim težko, po stopnicah pa sploh težko, v službi mi pa ne morejo prilagoditi terena mojim zmožnostim.

V življenu še nisem napisala tako dolgega posta. Zdaj mi je malo lažje, ko sem se spljuvala, nisem več besna kot ris, sem samo še malo jezna, ampak težave pa še vedno nisem rešila. Imate morda kakšen nasvet?
Default avatar

kossy

Kaj imaš sploh poškodovano? Po opsisu sodeč bi rekla, da si si nategnila kolenske vezi.
Default avatar

Besna Riska

Tudi to, kaj imam sploh poškodovano, ne vedo!!!!
Naj bi bil meniskus, mogoče je pa samo nategnjena vez, mogoče oboje, mogoče spet samo meniskus. Ugibanja.

Jaz po opisu in občutku mislim, da je bila morda vez nategnjena, načeta, meniskus pa sigurno škripa, poka in boli.
Default avatar

andreja4

meni so koleno ,,zdravili,, skoraj dve leti, 17x punktirali, dokler mi ni začel razpadati hrustanec,...takrat so me pod nujno operirali, ker bi sicer ostala brez noge.Jaz sem imela to srečo da sem na koncu naletela na zdravnika , ki se je zavzel zame in ni odnehal dokler stvari nismo prišli do konca.Ne vem kaj naj ti svetujem,....pomoje bo najboljš privat ortoped, samo dvomim da opravljajo artroskopijo.jaz ni na tvojem mestu šla še enkrat na polekliniko (če se da k drugemu zdravniku),...pa malo povzdigni glas,...razloži kakšno imaš delo, ....druga možnost je da si sama plačaš MR,...mislim da je okoli 400e.
Ma zdravsto res ni danes vredno pol p***e!!!se oproščam na izrazu, samo to kar se sedaj dogaja????Moj brat star 30 let je po tistem ko je kar naenkrat njegov vrat postal negiben, pojavil se je dvojni vid, ni mogel več sedeti kaj šele hoditi, dva meseca hodil od dr. do dr.Njegov osebni zdravnik je bil že čisto obupan, ker ni več vedel kaj oz. kako naj še napiše na napotnico da je NUJNO.Na očesni mu je zdravnica rekla, da če dvojno vidi, naj si kupi očala???

Mah....ni da bi govoril.
P.S, tole je bil pa tudi moj najdaljši post :))) PA SREČNO!!!!!!!!!
Default avatar

kossy

Za meniskus ne vem, sem pa imela tudi sama nategnjene kolenske vezi (enkrat desno, drugič levo).

Bolečina je točno taka, kot jo opisuješ ti. Boli za znoret, kolena ne moreš popolnoma iztegniti, boli, ko hodiš, mene je tudi bolelo, če sem premaknila stopalo v levo ali desno. Ampak sčasoma bolečina izginja - pri meni je trajalo obakrat okoli dve leti, da je bolečina popolnoma izginila. Me pa boli včasih, če preveč obremenjujem koleni.

Jaz sem šla takoj na urgenco, naredili so RTG, dali bergle in to je to. Baje da pri nategnjenih vezeh nimaš kaj dosti narediti. Prvič so mi po dooolgih prošnjah odobrili fizioterapijo, 5x obisk, a ti povem, da ni bilo nekega vidnega rezultata. Še najbolj mi je pomagal nasvet fizioterapevtke, da ko plavam, ne smem plavati žabice, se pravi gib levo-desno, ampak samo kravl ipd, gib gor-dol. Ko sem res začela plavati in sem poskusila plavati žabico z nogami, me je bolelo kot hudič.

Glej, predlagam ti, da geš na kontrolo v Valdoltro. Tam so specialisti za ortopedijo in sem slišala ogromno pozitivnih stvari okoli njih. Vem, da hodi folk iz cele Slovenije. Probaj se dogovoriti, da ti dajo napotnico, teži, hodi k njim, telefoniraj vsak dan, ker edino tako ti bodo pomagali (imam podobne izkušnje in ponavadi te skoraj vsak skuša odgnati, če nisi dovolj vztrajen).

Če ne bo šlo drugače, pa pojdi samoplačniško.

Vem, naše zdravstvo je v večini primerov totalno podlo. Še dobro, da obstajajo nekateri res dobri zdravniki in med. sestre, ki jim ni vseeno za pacienta, a včasih imam občutek, da jim zavarovalnice poskušajo onemogočiti vsako dobro stvar.
Default avatar

Naročam

Ortopedi iz Valdoltre delajo tudi marsikje po Sloveniji, po zdraviliščih. Plačaš pregled, nadaljnjih preiskav pa ne. Je pa tudi meni groza, kaj se dogaja. Zdravje je samo še za bogate.
Default avatar

še ena iz množice

Pokliči v Zdravilišče Laško in se prijavi za pregled pri enem od ortopedov iz Valdoltre. Čakala boš morda 14 dni, plačala nekaj manj kot 50 evrov in pregledal te bo vrhunski strokovnjak in ti tudi povedal, kaj je za storiti naprej. Jaz imam izredno pozitivno izkušnjo - pozdravil mi je kolena, ki so bila prej tri leta takšna, kot opisuješ ti. Ampk ni šlo brez MR in artroskopije, za kar sem pa seveda morala dobiti napotnice.

Mimo tistih zdravniških srajc, ki si samo podajajo pacienta kot vroč kostanj, bolj od zdravja ljudi jim je pa važen napredek lastne kariere, pa delaj čimvečji obvoz. Mene so takole kot tebe pacali dve leti, vmes se mi je pa zaradi napačne diagnoze naredila nepopravljiva škoda. Kljub neznosnim bolečinam, otrdelosti, vnetju,... dlje od nekih tabletk za lajšanje artritisa nismo prišli. Naj bi imela artritis, v resnici pa je MR pokazala raztrgane vezi in zdrobljene meniskuse.
Še enkrat ti toplo svetujem Laško.
Default avatar

Naročam

Pa v Čatežu so tudi.
Default avatar

Besna Riska

Uf, žabico ne morem plavat, mi kar trga koleno. V bazenu sem delala vaje na lastno pest, hoja po prstih naprej in nazaj, počepi, poskušanje zravnanja kolena.
Iztegnit ne morem kolena. Zdaj me pri iztegu niti ne boli več tako močno, da ne bi mogla poskusit še bolj ga stegnit, ampak se ne premkne, ne gre. Če iztegnem koleno kolikor lahko in stopim na celo stopalo, me zareže pod pogačico. Na celo stopalo se lahko oprem s težo le pri pokrčenem kolenu.
Koraka peta-stopalo-prsti ne zmorem, če se oprem na peto, me trga na notranji strani kolena.
Sami zasuki niso več tako boleči (na začetku me je bolelo že obračanje stopala ali miganje s prsti), kakšen me še zareže, posebno še, če je hiter in je teža na nogi, ampak običajno so počasnejši manj boleči.
Koleno mi poka, škriplje, včasih zaskoči, med hojo ga ne zravnam niti toliko, kot ga lahko leže, ker boli. Imam pa kar visok prag bolečine, čutim sicer, ampak me ne vrže tako hitro.

Torej, če se naročim v Laškem ali Valdoltri, grem na pregled, tam mi potem napišejo izvid in odrdijo preiskave in terapije. Ali moj zdravnik laho za to napiše napotnico? Ne za ortopeda, za nadaljnje zdravljenje.

Je to normalno, da zdravnik ne ve točno, kaj ti je, ga niti ne zanima in te zdravi z zrakom? Verjamem, da čas po poškodbi, umiritev poškodbe pač prinese neko izboljšanje, ampak da ne veš alizdraviš vezi ali meniskus ali izpah kolena (meni je koleno malo obrnilo - namesto da bi si zvila gleženj, se mi je zasukalo koleno).
Default avatar

pati34

Besna Riska je napisal/a:
Normalno ni, je pa odvisno, na kakšnega zdravnika naletiš.

Sem imela opravka že z zdravnikom, ki se je zelo zavzel zame in za moje zdravje, se je celo prerekal z drugim zdravnikom, ker je tisti mislil, da mi ni nič, me bodril itd itd. Sem pa imela tudi opravka z zdravnikom, ki je bil osoren, ko sem mu pravila, da imam hude bolečine, da mi je slabo, se mi vrti, bruham kri, mi je samo govoril, da je viroza in naj prespim. Ko sem vztrajala, me je nadrl kot psa, tako da sem šla iz ambulante vsa objokana.
Default avatar

ju3

nisem brala vsega ker je veliko zato oprosti če ti svetujem nekaj kar si naredila. torej jaz bi se naročila na samoplačniški pregled pri ortopedu. potem pa bo on ugotavljal kako naprej. tudi če je prvi pregled samoplačniški te lahko na ostale posege naroči na napotnico, samo poskusi najt dobrega ortopeda, ki ima zasebno amb. in je tudi zaposlen v bolnišnici.


ker se artroskopija dela v spinalnem bloku boš hospitalizirana in če te ortoped naroči na poseg ali ti naroči da se naročiš na pose v bolnišnici, ti bo tvoj izban zdravnik na podlagi dokumentacije napotnico tudi izdal. se pa na te posege tudi čaka.

po napisanem sodeč, pa bi bila lahko tudi poškodba prednje križne vezi.
Default avatar

Besna Riska

Torej k ortopedu grem samoplačniško, potem mi pa izbrani zdravnik na podlagi izvida ortopeda lahko da napotnice za naprej? Pa to bi bilo naravnost fantastično!

Hvala za nasvet.
Default avatar

Naročam

Ne, mislim, da kar ortoped izda napotnico.
Default avatar

silveli

Naročam je napisal/a:
Pri samoplačnikih zdravnik ne more izdati napotnic, lahko pa v izvidu predlaga lečečemu zdravniku.
Default avatar

Besna Riska

Grem v lov za ortopedom. Če je karkoli narobe, mi potem lahko moj osebni zdravnik izda napotnico, če prav razumem. Odlično.
Lahko priporočate kakšnega ortopeda? Je bil kdo pri Tomažu Silvestru? Ta naj bi bil samoplačniško pri Pacientu.
Default avatar

mara79

Moj oče je imel pred leti na enem kolenu strgane križne vezi, na drugem pa natrgane. Prvo koleno so mu operirali, drugo pa samo artroskopsko pogledali. Bil pa je zadovoljen z dr. Radosavljevičem, ki dela na Ortopedski kliniki v Lj., pa tudi v zasebnem centru Zdravje za Bežigradom.
Sicer si je pa sam precej pomagal: večkrat na dan z ledenimi obkladki in masažo z ledom, oteklo mesto je mazal z gabezovim mazilom (za poškodbe po Ašičevi recepturi), na koleno si je dajal sveže zeljne liste ( mislim, da jih je treba prej malce potolči) zavite v gazo (pomagalo proti oteklini) in vsak dan je delal vaje za moč (z lahkimi utežmi, 2-3krat dnevno), da so se mišice spet utrdile. Precej časa je hodil tudi k eni kozmetičarki,ki ima eno močno lasersko napravo (to sevanje pospešuje celjenje vezi, tkiv), na obsevanje, kar mu je tudi zelo pomagalo. Približno po pol leta je bilo stanje zadovoljivo, potem je začel redno kolesariti. Za kakršnokoli športno dejavnost, si je dal na koleno posebno opornico. Najprej si je kupil standardne, pa niso bile dovolj, zato si je nekje v Kranju kupil štiritočkovni (za obe nogi), s temi je bil zadovoljen in jih je uporabljal potem še vsaj dve leti.Šele potem je uporabil standardne.
Za rehabilitacijo obeh kolen je potreboval okoli dve leti, pa je bil res priden pri telovadnih vajah (res pa je, da je v srednjih letih).
Default avatar

Besna Riska

Hvala za odgovore.

Naročila sem se samoplačniško pri ortopedu Tomažu Silvestru in pri fizioterapevtu Fuchsu.
Poskušala sem priklicati zdravnika s Poliklinike (travme), ampak danes žal neuspešno, da bi se dogovorila, da mi napiše napotnico za fizioterapijo ali pa vsaj predlog, da mi potem moj zdravnik lahko napiše napotnico. Upam, da se bom lahko normalno dogovorila.

Lep vikend vsem :)