Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Ekstrasistole

Default avatar

acid84

Pozdravljeni.

Star sem 23 let, ne kadim, ne pijem alkohola, spijem približno 1 kavo na dan, jem kar se da zdravo, sem telesno aktiven (treningi + občasen tek za vzdržljivost) nimam zgodovine težav s srcem, tutdi v družini nismo imeli težav s srcem. Za novo leto sem žal spil maloe več energijske pijače (red bull) kot bi smel, naslednje jutro sem imel nenadno sinusno tahikardijo, ki je trajala kar pol ure. Res da je pri tem verjetno pripomogla panika, ki sem jo takrat doživel. Od takrat naprej se mi pa dogaja da imam redne ekstrasistole. Doživljam jih skoraj vsak dan po eno. Imel sem dva slučaja ko sem doživel 'salvo' ekstrasistol (torej več zaporednih preskokov utripa). Bil sem dvakrat pri osebnem zdravniku (pregled ščitnice, EKG, poslušanje srca) izvidi so bili OK, potem sem zaradi teh 'salv' ekstrasistol dvakrat končal na urgenci, kjer so mi vzeli kri za pregled troponina ter EKG. Vse je bilo OK. Čakam za pregled pri kardiologu. Osebna zdravnica, ter dva druga zdravnika iz urgence sta mi povedala da so ekstrasistole posledica stresa. Ali je dejansko možno da so ekstrasistole le plod psihičnega stanja?. Uživam 500mg magnezija dnevno (kapsule), 250 mg zjutraj ter 250mg pozno zvečer. Magnezij mi je precej zmanjšal število ekstrasistol na teden vendar jih ni izničil. Rad bi tudi povprašal če je možno da sem si ob tistem prekomernem zaužitju energijskih pijač morda na kakšen način 'poškodval' miokard ter živčevje in so ekstrasistole posledica poškodbe?. Ali imate morda kakšen nasvet kam naj se obrnem za bolj napredne preglede?
Default avatar

Boris Cibic

Ekstrasistole – acid84

V vašem dopisu ni podatkov, ki bi dopuščali sum, da imate organsko bolezen srca. Napisali ste, da ste bili že nekaj krat na pregledu pri vašem zdravniku zaradi ekstrasistol in dva krat tudi na "urgenci". Vsi dosedanji izvidi kažejo na veliko verjetnost, da nimate organske bolezni srca in, da so ekstrasistole ter napadi sinusne tahikardije posledica povečanih vplivov neskladnega delovanja vegetativnega živčevja. V dopisu ni podatkov če se ekstrasistole pojavljajo tudi pri športni rekreaciji, kar bi dopuščalo sum, da niso samo posledica živčnih vplivov na srce. Verjetno vam je že znano, da ekstrasistole nastopajo pri zelo velikem številu povsem zdravih ljudi zaradi neštetih vzrokov (kajenje, pitje alkohola, velik obrok hrane, razburjenje, stresna stanja, itd.). Miokardu nikakor niste škodovali s čezmernim uživanjem energijske pijače. Priporočam vam redno aerobno vadbo, relaksacijo in po potrebi blaga pomirjevala. Za pregled pri kardiologu se ne mudi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

acid84

..se občasno pojavijo tudi med športno aktivnostjo
Default avatar

Boris Cibic

Ekstrasistole – acid84.

Morda so tako maloštevilne, da še ne moremo reči, da so organsko povzročene. Vsekakor ne bo odveč, če se prijavite za pregled pri kardiologu
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic