Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Tumor na jetrih

Default avatar
Pozdravljeni,

Stara sem 26 let, zaradi težkih bolečin v trebuhu (pod desnim rebrnim lokom, ki so se začele pojavljati pri hitrejši hoji in po prenehanju hoje prenehale) me je osebna zdravnica po krvni preiskavi poslala še na ultrazvok trebuha.

Ultrazvok trebuha je pri jetrih pokazal lezijo v jetrih (tumor v jetrih) velikosti 2,8 cm (v 5. segmentu, heterogene formacije, ki je doppler pozitivna). Sicer naj bi bila jetra normalne velikosti in kontur ter primernih odbojev (tudi krvna slika ni kazala nobenih povišanih vrednosti). UZ ni pokazal drugih posebnosti.

Navodila po ultrazvoku so bila, da je za določitev eventuelnega hemangioma priporočena scintografija z markiranimi eritrocti; za eventuelni FNH ali kaj drugega pa je priporočeno MRI jeter ali UZ s kontrastom.

Trenutno čakam na preiskavo ultrazvok s kontrastom (kamor me je napotil internist spec. gastroenterolog), na napotnici piše FNH? hemangiom? Krvni testi in specialist menijo, da imam sicer zdrava jetra (ni ciroze, hepatititisa, ni zlatence) in da verjetno bolečina v trebuhu ni povezana z lezijo v jetrih, pač pa je osteomuskularne geneze.

__________
Ob vsem skupaj se mi je postavilo kar nekaj vprašanj, četudi sem že nekaj brskala po internetu, sem laik na tem področju si pa želim zvedeti kar največ:

1. Predvidevam da je lezija=tumor, zanima me kaj pomeni da je doppler pozitivna?

2. Kaj se lahko ugotovi oz. ovrže pri UZ s kontrastom?

3. Pri brskanju sem naletela na različne variante možne končne diagnoze:
a) benigen tumor jeter (hemangion, FNH ali kaj drugega)
b) maligen tumor (HCC, posebna vrsta Fibrolamellarnega HCC)
c) posevek morebitnega obstoječega raka drugje v telesu (na prebvavilih)
d) drugo ??? (Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Liver_canc ... rnal_links)
- kakšne so verjetnosti, da gre pri meni zaposamezno od navedenih možnosti?
- kakšne so stopnje in čas preživetja za posamezne od navedenih možnosti?
- kateri testi oz. preiskave so potrebne za določitev za kaj gre (a, b, c ali d)?

4. Ko sem brala o hemangiomih (ki naj bi bili med benignimi tumorji najpogostejši) je pisalo, da so najpogestejši pri otrocih in da običajno izginejo sami nekje do 10 leta. Ali je možno da potem sploh imam hemangiom in če, ali obstaja možnost, da sam izgine? Ali je operativni poseg možen, uspešen in/ali priporočljiv?

5. Ali se lahko benigen tumor prelevi v malignega?

6. S katerimi testi se ugotovi, da ne gre za posevek drugega raka?

7. Zelo me skrbi možnost fibrolamelarnega HCC (ki najbi bil zelo redek), vendar naj bi bilo zanj značilna zdrava jetra (ni ciroze, ni hepatitisov, ni zlatenice) ter naj bi bil značilen za populacijo s povprečno starostjo 27 let. (vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Fibrolamel ... _carcinoma). Kakšni testi so potrebni, da se ugotovi ali zanika tak tumor?


Lep pozdrav in iskrena hvala za vsakršen odgovor.

Julija
Default avatar
Pozdravljena Julija.

Sicer ti ne morem odgovoriti na vse, na nekaj pa lahko.

Točno kakšne "vrste" tumor imaš, navadno ugotovijo z punkcijo. Tako dobijo vzorec tumorja, katerega pregledajo pod mikroskopom.

Kontrast se navadno nabira ravno v specifičnih celicah (hitro deljive, spremenjen), tako lahko vidijo točno lego tumorja ter ali se še kjev trebuhu pojavljajo podobne ceice (tumorji). Ponavadi naredijo CT s kontrastom.

Na Onkološkem inštitutu (če boš sploh tam obravnavana do operacije) navadno vsem svojim pacientom še pred operacijo, pogledajo krvne markerje, kadar sumijo za kako bolezen. Tukaj gledajo povišane vrednosti, ki lahko pomenijo, da gre za določeno vrsto tumorja.

Tudi na UZ se lahko vidi, do določene meje, kakšne "sorte" je tumor. Doppler so, če se ne motim UZ valovi, na podlagi katerih se dobi slika na ultrazvoku. Kaj pa pomeni če je pozitivna, pa ne vem.

Pri tebi preizkave še potekajo, tako da vseeno moraš razmišljati pozitivno. Da je to le hemangiom.
OSebno bi stopila v stik tudi z najboljšimi "abdominalci" in jih vprašala za mnenje kaj in kako naprej v primeru, da je hemangiom, ali operirati ali pustiti. Vsekakor bi iskala dodatno mnenje, čeprav ne vem, kdo so tvoji zdravniki.

Verjetno ti nisem preveč pomagala, vseeno ti želim, da se vse lepo konča in da bo to čim prej za tabo.
Vse najboljše želim! Lp
Default avatar
Julija, tudi jaz ti želim vse dobro. Težko pa ti svetujem, ker nisem strokovno podkovana, lastnih izkušenj pa tudi nimam s težavami z jetri. Morda te lahko potolaži dejstvo, da se z rakom jeter srečujejo predvsem starejši ljudje.

Bodi dobro!

Kristina
Default avatar
V tem primeru se bo delal pregled z MR (magnetno resonanco), to je nekaj podobnega kot CT (računalniška tomografija).

Lezija je patološka ali poškodbena sprememba tkiva, tako da to ne pomeni vedno tumor. Na nekaterih pregledih se vidi, če je tumor ali cista, če je temna sprememba ali svetla ipd. Potem pa so potrebne nadaljne raziskave.

Enostavno razmišljaš v napačno smer. Več boš imela od tega, če boš razmišljala, kaj lahko sama spremeniš v prehrani ali načinu življenja, ker takšne stvari imajo povsod tudi nek vzrok. Mogoče uživaš kaj takega, kar se nabira v organih, koloidno srebro, ali kakšne glive, ki se najdejo v žitu in lešnikih ipd. oz. nekaj, česar jetra ne morejo predelati ali s čim lahko kronično škoduješ jetrnim celicam (nikotin, alkohol).

Zdravnikom pa kar zaupaj in jim pusti gledat tja, na kar se oni spoznajo :) Strah ti lahko le škoduje, zato jih vprašaj vedno sproti, kaj počenjajo s tabo, da se ti ne bo treba pozneje obremenjevati z vsem tem.
Morda pa le ne bo tako hudo.

In tudi če bi bil HCC, te to ne sme potegniti v neke depresije, ker tako ne bi mogla prispevati nič k ozdravljenju. Nikoli se ne more rečt pri nobeni vrsti raka, koliko časa še ima kdo, ker je zelo odvisno od bolnika samega, ali se preda bolezni, ali šele začne takrat zares zdravo živeti.
Default avatar
Po napornem čakanju na izvide, sporočam, da so potrdili FNH (fokalno nodularno hiperplazijo), ki so jo potrdili z ultrazvokom s kontrastnom. Rekli so, da gre za benigno zadevo in da ni potrebne operacije. Krvna slika je v mejah normale, le bilirubin je povečan (celokupni 27 (meja je 17) in dir. reakc. 9 (meja je 5) ter proteini 81- pri čemer je meja 80). Kljub tem vrednostnim so napisali, da so izvidi krvne slike v mejah normale in kolikor sem tudi sama brala, ta odstopanja niso kritična.

Kar zadeva bolečino v trebuhu, menijo da gre za osteomuskularno bolečino oz. kot je napisano v izvidih, je plevritičnega izvora, ki lahko traja tudi 3 mesece. Bolečina je po dobljenih izvidih po večini ponehala (najbrž zaradi prenehanja stresa), vsake toliko pa še vedno nastopi (predvsem pri fizični aktivnosti - ples, tek).

Vsem trem pa tudi ostalim na forumu se za podane informacije in vzpodbudne besede najlepše zahvaljujem in vam želim prijeten dan!

Lp, Julija
Default avatar
Super! Sem vesela za vas! :)
Default avatar
Kristina Modic je napisal/a:

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic