Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

hipotiroza in potenje

Default avatar

missed

Pozdravljeni

Upam, da sem izbrala pravi forum za moj problem. Ta problem traja že kar nekaj let (niti ne pomnim koliko). Mislim, da je moje potenje čudno. Namreč, neprestano sem mokra pod pazduho. Kadar mi je vroče, kadar me zebe,kadar mi je ravno prav, voda kar po kapljicah teče izpod pazduhe. Probala sem vse možne preparate pa nič ne pomaga dolgoročno.Nekaj časa že (glede smradu)potem pa ne več. Stara sem 28 let, vedno nosim bombažne majice,redno se umivam pod pazduho(tudi večkrat na dan), ampak to je neznosno.Že tako me motijo vedno veliki mokri krogi na majici, da ne govorim o neprijetnem vonju po določenem času.
Mislim, da je to nekakšna notranja nervoza.Ker sem opazila kadar sem doma ali pred spanjem je pod pazduho suho. Ampak jaz se čutim sproščeno, veselo, nasmejano, zadovoljno povsod....vseeno pa nevem zakaj bi to bila nekakšna notranja nervoza.
Mi lahko prosim pomagate, kako naj bi to uravnala? S kakšnimi posebnimi preparati ali zdravili?
Res sem že obupana in mi zaradi tega postaja neprijetno in nerodno.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Prekomerno potenje, ki ga opisujete, je najverjetneje posledica neravnovesja avtonomnega živčevja. Z zdravili težav ni moč popolnoma odpraviti.V poštev prihajajo antiperspiranti,toksin botulinusa ali izjemoma torakalna simpatektomija (kirurška prekinitev avtonomnega živčavja v prsni votlini). Priporočam opraviti pregled pri dermatologu. Simpatektonijo pa izvajajo na Kliniki za torakalno kirurgijo UKC v LJubljani.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

rmmm

missed, napisala si točno to, kar se dogaja meni. Mislim da zadnja tri leta. Ne vem, ali so res kakšne hormonske motnje ali sem tesnobna ali kaj? Vendar je isto kot pri tebi: doma ni niti sledu o potenju, v službi sem popolnoma mokra pod pazduho tudi če ni razloga za napetost, tudi ko je vse mirno. MUčno mi je, ker vsak dan izbiram obleke, kjer mokri krogi pod pazduho ne bodo vidni, kar naprej se umivam, mažem... Celo na to em že pomislila, da bi si na pazduhe nalepila kakšne vpojne blazinice. Zoprno, da kaj. Res ne vem, kaj naj storim. Razmišljam celo o zamenjavi službe. Ampak, potim se tudi, kadar sem s prijatelji, kadar se odlično počutim itd...Tudi jaz bi bila iskreno hvaležna za nasvet. Stara sem 33 let.
Se vprašanje za strokovnjaka: toksin, botulinusa, kaj bi bilo to in kako pomagata? Hvala za odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Več o učinku toksina botulinusa boste verjetno lahko izvedeli na forumu "Dermatologija".

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

desperategirl

imam popolnoma isti problem kot missed in rmmm. stara sem 18 let (tako potenje se mi pojavlja že 5 let) in lahko si mislite kako neprijetno mi je v družbi s tem problemom. kadar sem doma se ne potim, razen ce kaj težkega delam, samo da grem kamorkoli ven, v šolo, na kavo, ven s prijatelji (kamorkoli!) se nenormalno potim in zaradi tega sem obupana. razumem da kadar sem pod stresom je to vzrok, ampak tudi kadar nisem in sploh ne razmisljam o tem se mi vseeno to dogaja. ne morem obleči določenih majic, ker se vse vidi in grdo zgleda, občutek mokrote me spravlja ob živce. s fantom in prijateljicami se ne morem normalno zabavati ker ne morem niti normalno "premikati rok" ker probam skriti madeže in ne vem kako naj to skrijem oz. odpravim to težavo(!!!). zelo me je sram in vedno upam da ni opazno, vendar vem da na žalost je. če bi mi slučajno pomagala operacija bi se šla v istem trenutku operirati samo da bi se znebila problema.vprašala bi vas ali je operacija kaj nevarna in ali je plačljiva? Pomagajte mi lepo prosim! najlepša hvala!!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Torakalna simpatektomija (kirurška prekinitev avtonomnega živčavja v prsni votlini), je dokaj enostaven in nenevaren poseg za zmanjšanje izrazito prekomernega potenja. Izvajajo ga na Kliniki za torakalno KRG v UKC Ljubljana na napotnico.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

5neli5

Jaz sem na enem forumu našla odgovor na to. Meni je pomagalo, kar ni rečeno da bo tudi drugim.
TRIPLE DRY, roll on, majo tudi deodorant prodajajo pa ga v DM.
Jaz sem zaradi tega tudi že čist popenila, bila še bolj nervozna, se posledično še bolj potila. Sedaj pa uporabljam tole zadevo in čeravno v uspeh nisem bila prepričana je neverjetno. Deluje. Stane pa okrog 10€.
Default avatar

majchy

Živjo!
sama imam čisto enak problem....prekomerno potenje pod pazduho, ki me spremlja že od osnovne šole! veliko sem že brala po forumih da obstaja ta opreracija ki ti jo opravi torakalni kirurg na napotnico! odšla sem d osebnega zdravnika, mu razložila svoje probleme ta pa mi je predlagal naj grem raje h psihologu!! rekel mi je da je to da se potimo je čisto naravo, halooooo....meni moje potenje ni čisto normalno!! torej, napotnico za torakalnega kirurga mi noče dati, poslal pa me bo k endokrinologu!! a ma kdo s tem izkušnje? kakšne preiskave mi bo pa ta zdravnik naredil?? sm že čisto obupana, sploh se ne morem normalno obleči, kej tej mokri krogi pod pazduho zgledajo grozno!!
Default avatar

ariera

Živjo,

En manjši predlog iz moje strani in raziskave, ki sem jih uspela narediti v zadnjih 8 mesecih. Veliko je na internetu napisanega o povezavi hrane (prehranjevanja) in hiperhidroze (prekomernega potenja).

Operacijo pri toralaknem kirurgu pa MOČNO ODSVETUJEM!!! prosim predno se odločite, resnično pregljete na spletnih straneh vse negativne posledice operacije!!! Operacija je znana kot ETS ( endoscopis thoracic sympathectomy) Prilagam stran http://etsandreversals.yuku.com/ teh spletnih strani pa je še mnogo, tu so resnične izpovedi ljudi, ki obžalujeji t.i.operacijo.

Da ne bo vse tako črno pa pošiljam svoje ugotovitve glede hiperhidroze v upanju, da bom s tem komu lahko pomagala.Vsaka bolezen - kondicija izhaja iz nepravilnega načina življenja ki je v veliki meri povezano s prehranjevanjem, stresom, ipd.

Hiperhidroza oziroma prekomerno potenje v odsotnosti visoke telesne temperature ( torej kadar so razmere normalne) je lahko povzročeno zaradi stresa ali emocionalne bojazni/zaskrbljenosti. Povzročeno je lahko tudi zaradi hormonskega neravnovesja, in neravnovesja v živčnem sistemu, tudi dednosti. Generalno mnenje konvencionalne medicine je, da za to ni pravega vzroka ( in ga tudi ne išče) in tudi ne pravega zdravila.
Nekateri kirurgi - oziroma torakalni kirurgi izvajajo operacijo na simpatičnem živčevju, ki dovajajo pot do žlez in s tem, ko je preprečen ta dovod tudi potenja na tem mestu ni več (le ta se po operaciji, potem v večini primerov multiplicira in preusmeri na ostale dele, predvsem na limfne predele, kot so dimlje, v veliki meri pa na hrbet, prsa, noge, skratka povsod!. Vročinska toleranca je močno zmanjšana, in nadomestno potenje se pojavi v veliki meri v toplih prostorih - brez fizičnega napora, pri fizičnem naporu pa je še toliko močnejše.)
Problem nastane, ker je to živčevje zelo močno povezano tudi z ostalimi mehanizmi v telesu, med drugim tudi zmožnost uravnavanja količine krvi v krvnem obtoku.

Skratka največji vzrok primarne hiperhidroze, poleg že prej omenjenih je prekomerno delovanje simpatičnega živčevja.

Simpatično živčevje daje nekako človeku kapaciteto, da je zmožen obvladovanja stresnih situacij. V zdravstvenih šolah se medicinci celo učijo, da simpatično živčevje uravnava "beg in boj" efekt ( fight or flight efekt). Ko je simpatično živčevje v visokem delovanju usmeri večino krvi v predel srca, pljuč, in večje mišice, zato, da ima človek večjo moč in vzdržljivost za naprimer boj ali beg. Takrat se človeku tudi povečajo zenice, da dobi več svetlobe ipd,..( tipična reakcija adrenalina). Seveda se to tudi rezultira v povečanju telesne temperature, ki pošlje signale v žleze, ki potem s potenjem ohladijo telo.

Vse to so nekje normalne reakcije vsakega človeka, pri večjih fizičnih aktivnostih, problem pa nastane, ko je simpatično živčevje aktivno, ko človek fizično počiva oziroma ne počne nič. In to stanje se potem imenuje hiperhidroza.
In najbolj pomembno vlogo igra tukaj PREHRANJEVANJE S HRANO, KI JE TELO NE TOLERIRA!!! Najbolj problematični se mi zdijo tu konzervansi, emulgatorji, aditivi, ki so prisotni skoraj v vsaki hrani, če si ogledate njihove sestavine na znamkah/nalepkah. In ravno ti emulgatorji, aditivi ipd.. imajo enako strukturo kot adrenalin. In kaj se dogaja z imunskim sistemom, ko v telo vnašamo takšno - pravzaprav nenaravno hrano? Takrat mora imunski sistem delati s polno paro, da npr zavaruje tkivo pred škodljivimi učinki za tiste komponente, ki npr. ne tolerirajo določene sorte hrane. Če pa je imunski sistem v konstantnem boju proti hrani/snovem, ki je pač ne odobrava, simpatično živčevje to zazna kot stres in se potem aktivirajo njegovi mehanizmi obrambe. ( oziroma ubogo telo, z njimi želi pomagati obvladovati stresne situacije) in zato se tudi sproži potenje brez razloga.V stresnih situacijah pa se to še multiplicira.

Sem našla tudi veliko primerov, ki so samo z ukinitvijo mleka (netoleranca laktoze) in mlečnih proizvodov ter pšenice ( alergija na gluten) ipd, dosegli popolno ozdravljenje. Veliko olajšanje in sprostitev simpatičnega živčevja prinesejo tudi post, voda, sveže sadje in zelenjava pa sta velika odrešitelja.
Seveda je težko trditi, da velja za vse ljudi enako, tako bi moral vsak posameznik si nekako oblikovati svojo dieto, na opazovanju svojega telesa, oziroma morda iti na kakšen test za alergijo na hrano???

Seveda so vzroki hiperhidroze lahko tudi drugje: npr endokrine motnje, nevrološke motnje, ipd...

Vendar sem nekako mnenja, da si vsak posameznik zelo lahko pomaga s pravilnim načinom prehranjevanja in pa s športom ter jogo( na žalost se je v tem primeru treba odpovedati sladkorju, kavam, čaju, ipd,..to so vsi stimulansi ki spodbujajo delovanje simpatičnega živčevja, oziroma mislim, da jih naše telo ne tolerira. )

Upam, da bodo moje ugotovitve komu v pomoč,

Lep pozdrav!
Default avatar

desperategirl

5neli5 najlepša hvala ti za nasvet, takoj jutri grem v DM in res upam da bo tudi meni pomagal. hvala!!
Default avatar

+++

pozdravljeni!

imam enak problem kot vsi tu na tem forumu.lahko pa povem, da glede hrane ne drži povsem, saj se prehranjujem vegansko, kar pomeni, da nič živalskega, nič mleka,...potenje pa še vedno ne izgine.Verjetno pri meni več nič ne pomaga, edino operacija. Potim se že odkar pomnim zase, celo življenje in mi je zaradi tega neverjetno nerodno, ker me resnično omejuje.Slišala sem pa, da po tej operaciji, ko ti odstranijo žleze oz. ti vbrizgajo injekcije, se potenje res ustavi, začneš pa se na drugih mestih še bolj potit..
Imate kaj informacij glede tega?
Default avatar

Robert00

Pozdravljeni

Ste mogoče probali akupunkturo?
Z njo se baje da umiriti simpatični sistem in
s tem najbrž tudi potenje. Akupunkturo priznava in uporablja tudi
uradna medicina (protibolečinske teapije).

LP

Robert
Default avatar

loLIta*

hoj!
jaz imam tudi težave s prekomernim potenjem, že kakšne 2 leti. uničila sem že vse majce( svetle imajo rjave fleke pod pazduhami, temne pa svetle fleke). tudi mene e zelo sram, saj že takoj ko dam majco gor in še preden grem od doma sem že mokra. no in sem brskala po forumih in različnih straneh in sem zasledila, da obstajajo različni antiperspiranti, s katerim se namažeš na nekaj dni in se občutno manj potiš (ali pa sploh ne). to so: Triple Dry (DM),bionsen (DM), hydrofugal (Muller), butolin (lekarna), ali pa domači način 2x na dan pijte žajbljev čaj. no to je nekaj antiperspirantov (ki sploh niso dragi - od 5e do 15e), jaz sem sicer preizkusila samo Triple Dry, ki mi je pozimi zelo pomagal, zdaj poleti sem se pa začela zelo potiti po hrbtu in vratu, trebuhu... in mislim, da je to posledica T.D. saj se pod pazduhami ne potim, ampak odvečna voda pa mora iti nekje ven in se je to razširilo na druge predele. aja, da ne pozabim namazala sem se vsak drugi dan, in se nisem potila, ampak kožo pod pazduhami sem pa imela čisto izsušeno, vse me je peklo, potem pa še britje auč... no sicer obstaja tudi krema jojoba, ki pomiri kožo in se stanje poboljša. sama sem (vsaj začasno) prenehala z uporabo Triple Dry-ja, ampak vseeno pa priporočam uporabo, ker se problem zmanjša, ali celo odpravi, potem boste pa videli kako bo telo reagiralo na antiperspirant.
no upam, da sem vsaj komu pomagala! :D
lp
Default avatar

JasnaHorvat

Lepo pozdravljeni!

Že od kar pomnim, so me opozarjali, da imam povečano ščitnico (tako, da jo opazijo tudi tisti, ki na to niso posebej pozorni). Po prvem UZ (nekje v 20 letu moje starosti) mi je zdravnik predpisal tablete Jodid, in sicer 1 zjutraj in 1 zvečer. Ne spomnim se natančne gramature ali kakšnih drugih podrobnosti tablet, ker sem jih po pol leta jemanja prenehala jemati. Ko sem zanosila, sem - po nasvetu zdravnika - Jodid spet pričela jemati. Jemala sem ga redno in v predpisanih odmerkih do poroda. Stanje moje ščitnice se (vsaj navidezno) ni spremenilo. Ena stvar pa je - ob jemanju Jodida ali ne-jemanju - stala enaka. Prekomerno potenje. To ni trenutno potenje ob večjem fizičnem naporu, strahu ali kakšnem podobnem neprijetnem stanju. Gre za konstantno povečano potenje, ki je z leti postalo tako moteče, da si ne upam privoščiti majic drugačnih barv kot bele in črne. Že zjutraj, ko se oblečem, imam v roku parih minut pod pazduho ogromne kroge potu. Naj povem, da se potenje pojavlja ob vsakem vremenu (v vseh letnih časih - ne glede na zunanjo temperaturo) in izključno pod pazduho (morda je nekoliko povečano le še na dlaneh), stopala so izključena. Nekje sem prebrala, da nepravilno delovanje ščitnice vpliva tudi na prekomerno potenje, pa me zanima, v kolikšni in kakšni meri. Ali mi lahko pomagate? Morda samo z nasvetom kam naj se obrnem - na katerega specialista.

Hvala za odgovor in uspešno delo vam želim.
Default avatar

Edi P

Spostovani!

Glede na navedeno gre pri vas za povecano scitnico, ki deluje normalno. Jodid ste prejemali, da bi preprecili dodatno rast scitnice. Prekomerno potenje se lahko pojavi pri prevelikem delovanju scitnice (hipertirozi). Kadar scitnica deluje normalno je vzrok za prekomerno potenje iskati drugje. Najpogostejsi vzrok je neravnovesje v delovanju avtonomnega zivcevja. Priporocam obisk pri izbranem zdravniku.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

maca 37

Že več let imam hipotirozo, jemljem eltroxin 7,5 mg na dan in sicer zadnje leto, prej 5mg na dan. Zadnji izvidi izpred 4 mesecev so v mejah normale. Več let imam tudi hipertenzijo, zjutraj in zvečer vzamem 5 mg tritace. Težava pa je pretirano potenje. Čeprav naj bi bilo povezano s povečano dejavnostjo ščitnice, se je pri meni kot eden prvih znakov hipotiroze (poleg rasti teže in živčnosti) pojavilo tudi hudo potenje. Zadnje leto in sploh zadnje mesece pa je stanje neznosno. Predvsem se potim v obraz in v glavo, še posebej zjutraj, ko si včasih zaradi tako hudega potenja opranih las ne morem posušiti. Ob vsakem najmanjšem stresu in naporu me po obrazu in lasišču polije. O težavi sem že govorila s svojo zdravnico, vendar kaj posebnega ni predlagala (razen, da je pač vroče - stanje je bilo tako tudi v hladnih mesecih). Vendar stanje ni normalno, tudi okolica to zelo opazi. Ker je potenje najhujše zjutraj, se sprašujem, ali je lahko posledica uživanja dveh vrst zdravil, torej za pritisk in ščitnico. Eltroxin vzamem na tešče, tritace pa čez kakšnih 15 minut pri zajtrku. V lekarni na moje vprašanje o takem součinkovanju zdravil niso znali odgovoriti. Prosim za odgovor oziroma nasvet, na koga naj se obrnem. Hvala, M.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Prekomerno potenje navadno spremlja hipertirozo (preveliko delovanje ščitnice). Pri hipotirozi bi prekomerno potenje bilo lahko posledica prevelikega odmerka Eltroxina, kar pa je manj verjetno. Sočasno jemanje Eltroxina in Tritace ni vzrok potenju, Vsekakor je zjutraj prvo na tešče potrebno vzeti Eltroxin, nato počakati 20 minut in vzeti še Tritace. Sicer je ob normalnem funkcijskem stanju ščitnice najpogostejši vzrok za prekomerno potenje neravnovesje avtonomnega živčevja. Navali občutka vročine in tudi potenja so pogosti tudi v menopavzalnem obdobju.Priporočam ponoven obisk pri izbranem zdravniku.
Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

tomaž

Sem sicer športen tip, vendar vedno ko kaj pričnem delati se pričnem takoj močno potiti po celem telesu zlasti po obrazu, kar je zelo neprijetno. Poleti me to zelo moti, ker vsaka zaščitna krema hipoma izgubi svoj pomen in zato močno pordim. Jeseni in pozimi pa imam probleme, ker imam takoj moker obraz in lase in sem zato večkrat prehlajen. Zanima me mnenje oseb, ki so bile na operaciji. Ali jo priporočajo.Znojenje obraza imam namreč resnično zelo poudarjeno.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na to, da se potite predvsem po obrazu od operativnega posega (simpatektomoja) verjetno ni pričakovati posebnega učinka.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

lenchii

lepo pozdravljeni!
brala sem vas tezeva in vam lahko da imam iste tezave kot vsi ostali. spomnim se da sem nekega dne v 3 razredu prišla domov čisto prepotena pod pazduho ( brez razloga). sedaj imam 17 let in ne mine dan da se nebi potila. poskusila sem s kopelmi raznimi deodorati.... vendar nič ne pomaga. sem sla ze k zdravnici tudi veckrat ter me sploh ne jemlje resno ponavadi mi pa reče: da bo to ze minilo in naj se ne sekiram. halo kdaj bo minilo?? to imam ze 7 let pa se ni minilo in kako naj se ne sekiram ne morem se obleci v kakršne koli barve (nosim samo crno in belo ter sivo ki skrijejo moje kroge) v osnovni šoli sem zaradi tega imela tudi nekaj problemov saj so me velikokrat zajebavali sedaj v srednji šoli tega ne opažam več vendar nikoli ne upam ravno mahati z rokami ali podobno da se nebi vidlo da se potim. to mi je res nadležno in ne wem kaj bi mi sploh lahko se pomagalo. dosti se tudi ukvarjam s špotom prehranjujem se zdravo težav s prekomerno težo pa tudi nimam. o operaciji ne razmišlam ( še ne). prosim za kakršn koli nasvet.
lep pozdrav

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P