Forum.Over.Net

Starševski čvek

...glede na spodnjo temo

Default avatar

45453

Večina pri spodnji temi mami svetujete, naj pusti otroka, da pri babici in dedku požreta toliko sladkarij, kot se jima zahoče. Imam podoben problem, le da je moj otrok star 14 mesecev. Stari starši ga tudi po vsej sili hočejo zauvati s piškoti in sladoledi. Z možem mu za sladkor dajeva rozine in ostalo suho sadje. Zdi se nama nepotrebno, da bi se že tako majhen otrok filal z nepotrebnimi sladkarijami. In seveda zaradi tega mnenja izpadem hudobnica.
Sem čudna?
Default avatar

45453

...ker se mi zdi, da je razlika ali se fila še ne eno in pol letni otrok ali 8 letnik...

ALi je vseeno?
Default avatar

mirijam

A si jim že kdaj rekla, če bi lahko manesto čokolade, piškotov kupila suho sadje ali sveže? Povej jim, pridemo na obisk pa bi - ne vem ananas.

Sicer pa moram jaz rečt, da za kakšno čokoladico recimo velikosti životinskega cesarstva nismo nikoli delali težav. Otroka smo pa še naučili, da je razdelil med vse. Dejansko je dobil zelo malo čokolade.

Volk sit, koza cela.
Default avatar

Morski galeb

45453 je napisal/a:
Ja, je vseeno pri katerih letih. Če starši nimajo avtorite že od vsega začetka, jo bodo tudi kasneje težko imeli.

R
Default avatar

Zima1

Lepo in prav, da pazimo, kaj dajemo otrokom. Se pa dogaja, da so rozine in suho sadje celo bolj strupeni in škodljivi kot sladkarije.
Default avatar

*registrirana

Pa kaj za vraga je narobe s sladkarijami? A jih ve ne jeste?

Drugace pa, ti si odgovorna, da se tvoj otrok telesno in mentalno zdravo razvija. Ce bo pa pri babici pojedel kaksno cokolado ali dve in kak sladoled prevec, mu pa nic hudega ne bo. Razen, ce je alergicen na cokolado.

In zakaj sploh taka komplikacija okoli hranjenja otrok? Ali lahko je perutnicke od vceraj? Pa kdaj naj mu dam krompir, zjutraj ali za kosilo, pa kaj za vecerjo... Ne bom primerjala s svojo mamo, ker to je bilo le 30+ let nazaj, ampak jaz sem imela mulca 11 let nazaj in takrat nismo toliko komplicirali. So mogoce tile novi baby boom otroci res tako mevzasti in obcutljivi na vsak sladkorcek in mesek, ki ga pojedo? Jah, ce je tako, potem raje pocakam, da ta generacija mine, preden imam se kakega otroka.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

Zima1

Registrirana, mevžasti in občutljivi niso otroci, ampak so starši očitno nesposobni in ker nimajo drugega dela, komplicirajo tam, kjer je najmanj treba. Bolj komplicirajo in vzpostavljajo red, slabše se otroci znajdejo v življenju. In potem se tule znajde tema, kako je ena 40-letnica slaba mati, zato, ker ne leta in ne jaga otroka vsake 3 minute.
Default avatar

oko

Pa mi povejte: kaj dobrega pridobi otrok s tem, da je sladkarije?

Dokler ne ve, kaj zamuja, po mojem ni nič hudega, če jih ne dobiva. Pri malem otroku lahko to nadziramo, potem pa nadzor prej ali slej uide.
Default avatar

*registrirana

oko je napisal/a:
Kaj dobrega pridobi s tem, da jih ne je?
Ne govorim o enormnih kolicinah sladkarij, ampak o kocku cokolade, koscku torte, disecemu babicinemu pecivu, sladoledu ipd. Zakaj pa mi to jemo?
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

Dolores

Jaz pa mislim, da je starim staršem že zdaj treba povedati kaj lahko in kaj ne, drugače bo skoz kreg okoli tega.
In ne zdi se mi nobeno kompliciranje če namesto sladkarij dobi sadje.
Default avatar

oko

*registrirana je napisal/a:
Po pravici povedano-jaz raje ne bi jedla, pa se ne morem odpovedati!
Default avatar

ne razumem

45453 je napisal/a:

Nočem biti hudobna ali žaljiva ampak blazno mi greste na živce določene mamice, ki so vse idealne samo komplicirate in napihnete z temi taščami. Tudi jaz imam taščo in majhnega otroka in kar ona dva delata bi jaz že zdavnaj odšla v norišnico pa ne rečem niti besede... itd. Naj otrok uživa. Kaj bom sedaj gledala kaj bo pojedel in kaj ne in kako bo vzgojen? Ljube mamice zato je veliko več kot dovolj časa, da otroka lepo vzgojiš. Pa kaj potem, če babice razvajajo svoje vnuke, to je logično. Vsakdo pove, da nihče ne more razumeti babic kako imajo te naše otroke rade, ko bomo bile še mi babice si bomo takrat zamislile in verjeli kako imajo radi te naše zlate otroke a ne? Srečni bodimo, da sploh imajo radi svoje vnuke in jih razvajajo ter jih nam čuvajo kadar je potreba, če jih pa ne bi pogledala pa bi potem bil ogenj v hiši, da imaš smotano taščo, da niti ne pogleda na otroka (znajo biti tudi takšne tašče, da ne pogledajo svoje vnuke, da jih nočejo čuvati itd., poznam več primerov). in bla, bla bla... Bodimo zadovoljne, da sploh imamo tašče, ker včasih so zlata vredne, da nam čuvajo otroke, ki moramo me hoditi obvezno v službo. Se tega katera kdaj vpraša? Ne. Sem prepričana, da ne.....:( To je žalostno! Če bi bila pa tvoja mama bi pa takoj bilo vse dobro, če bi pojedli eden ajmer piškotkov in sladoledov. Zakaj so samo tašče tarče???
To mi ni nikoli bilo jasno......
Ta se post tudi nanaša na spodnjo temo tisti avtorici, ki je odprla to temo........

Pa lep pozdrav ter imejte rade tašče!
Default avatar

ne razumem

*registrirana je napisal/a:

Takoj se podpišem pod tvoj post. Točno tako je!!!
Preveč nekatere komplicirajo zadevo z temi babicami in taščami. Čudno je pa to, da so vedno krive tašče njune mame so pa zlate in nič jih ne motijo kadar čuvajo jim otroke itd...
Kaj misliš?
lp,
Default avatar

45453

ne razumem je napisal/a:

...imam isti problem tudi s svojimi starši, ne samo s taščo :)
(ki je btw čisto super ženska in sem jo par dni nazaj v temi, ki je bila oprta o njih, pohvalila)
Default avatar

mrož

Imaš dve možnosti:
1. poiščeš privat varuško, ki ti bo hodila otroka merkat na dom in ne boš imela težav s taščo
2. poveš kaj želiš in tudi prineseš suho sadje, razen, če ji plačuješ pet eurov na uro
Default avatar

Frca.

Glej, po mojih izkušnjah je tako, da so novodobni starši popolnoma proti sladkarijam in hočejo otroke navaditi na življenje brez sladkarij. In jim potem en piškot, ki ga otrok dobi pri starih starših pomeni "filanje s sladkarijami". Tako da bi bilo umestno vprašanje, kaj naj bi pomenilo to, da stari starši otroka zasipavajo s sladkarijami, pri vas. Ali da "požreta tam toliko sladkarij, kot se mu zahoče". To lahko pomeni, da ima babica nekje npr. škatlo piškotov in otrok jih po kosilu vzame ven enih par. Ali da ima babica spravljeno čokolado in otrok ve, da bo po obroku ali veliko pred naslednjim obrokom dobil košček. Lahko pa dobesedno pomeni, da otrok pride na obisk in babica in dedek že pred vrati čakata s čokoladami, bonboni in tortami in potem otrok skozi ves dan je samo to. Vendar pa dvomim, da gre za slednje, ali ne? Čeprav bi samo to zares pomenilo, da otroka zasipavajo s sladkarijami.

Pač se zmeniš, da skrijejo svoje škatle piškotov in čokolad dokler otrok ne poje kosila, npr. Potem pa se mi res zdi brez veze vztrajati na tem, da ne bi smel pojesti ničesar sladkega. Razen če ima težave z debelostjo ali z zobovjem. Ker najkasneje ko bo otrok šel v vrtec ali imel svoje prijatelje, bo konec s tistim "naš pa ne je sladkarij". In velikokrat ravno taki otroci, ki so jih starši držali nekaj prvih let nazaj in jim niso dajali nobenih sladkarij, radi popolnoma ponorijo za sladkarijami in potem res ne poznajo nobenih meja več. Po izkušnjah: otrok, ki so mu sladkarije znane in kjer niso prepovedane, vendar pa tudi niso v enormnih količinah na zalogi pri hiši, zgradi bolj zdrav odnos do njih. Saj veš, tudi tukaj velja, da je prepovedan sad najslajši. No, morda bo tvoj otrok eden redkih, ki ne bo maral sladkarij, ampak taki obstajajo tudi v hišah, kjer so bile sladkarije vedno na voljo. To je odvisno od samega otroka, ne od vzgoje. Moja dva sta bila glede tega enako vzgajana, pa je eden sladkosned, druga pa sploh ne mara sladkega.

Veliko večja je torej možnost, da bo otrok zaradi prepovedi sladkarij, nanje nor, čeprav morda ne bi bil, če bi mu bile ponujene po obroku v normalnih količinah.

Seveda pa je popolnoma tvoja pravica, da otroka navadiš, da nima sladkarij. Če se ti zdi tistih nekaj kosov čokolade pri starih starših preveč, imaš tudi pravico otroka ne voditi več tja, če ne upoštevajo tvojih zapovedi. Seveda boš v tem primeru po mojem mnenju brez pomena zakomplicirala življenje tebi in tvojim, toda če resno misliš s takim načinom vzgoje, pač vztrajaj.
Default avatar

lol.

meni vse to res ni jasno! Mar nimate nobene komunikacije s starši? Mar ne znate lepo povedat kako in kaj, dopovedat, kaj ja in kaj ne, seveda pa ne delat nekih panik v stilu moj bo pa pil le vodo in jedel le polnozrnati kruh!

Vsega lepo po malem, in to kvalitetno, torej zakaj ne malo čokolade, ampak ej, naj bo to res prva liga, ne neko sranje po nekaj centov in polno kemije in ejev...dajte rajs babicam in dedkom reci naj skupaj pecejo piskote, delajo marmelade in nato to uzivajo, prvic bo to lep spominek, drugic pa kvalitetna hrana! mal se znajdite ne, le ukazujte ne, bodite diplomati! Hrano, sladkarije ki jo k nam nosijo obiski pa sem se jaz vedno lepo zahvalila in pojedli smo kar je bilo po našem okusu, kar ne smo šenkali ali vrgli stran, sploh neko poceni sladkarijo, ki je pa res le strupa za vse, ne le za otroke!

sam pretiravat ne, res ne, ne iz ene skrajnosti vd rugo, lepo vas prosim, tudi otrok mora dobit svojih pet minut sladkarij, le te naj bodo res odlične!
Default avatar

*katka*

Jaz dovolim starim staršem, da dajo otroku sladkarijo po kosilu.
Se mi zdi, da to "pravico" stari starši vendarle morajo imeti:-))
In tako pravilo tudi stari starši praviloma razumejo in se ga držijo brez težav.

Nikakor pa ne dovolim, da bi otroku dajali sladkarije pred kosilom ali večerjo - ker moja hči potem ne je obroka. Ozirom azdaj je hči že tako velika (skoraj 4 leta) in razume, da tudi če dobi sladkarijo prej, jo lahko poje šele po kosilu. Tako nimamo težav.

Skratka - sladkarija kot dodatek k obroku, ja, namesto obroka pa ne.

Absolutna prepoved sladkarij se mi zdi pa neumnost - taki otroci kasneje razvijejo veliko večjo željo, neustavljivo, po sladkarijah in se jih nažrejo, kjerkoli imajo priložnost (rojstni dnevi ipd.). Ko so malo večji, si jih pa sami kupujejo.

Bolj zdravo (dolgoročno) je otroke naučiti zmernosti.
Default avatar

mirijam

Sam še anekdoto o tem, kar doma ne dobi, potem drugje toliko bolj...

Imam sestrično, ki je "šparala" pa otrokom ni marala kuhat mesa - kao predrago. No, v glavnem, kamorkoli so prišli, ko so dobili meso so začeli goltat. Prav žrli so ga. Tako ji je bilo tako nerodno, da zdaj kuhajo tudi meso.