Starševski čvek

športniki in rente

Default avatar
No ja,saj nimam nič proti vrhunskim športnikom in olimpijskim medaljašem,vendar je g.Kozmus šel predaleč.
Če že je olimpijski zmagovalec,si ne more že sam določat rente.
Kaj pa Matic Osovnikar?On ne bo na žalost nikoli svetovni prvak na 100 m,ker je na žalost belec,pa ne zahteva rente.
Kaj pa Irena Avbelj,ki je že ne vem koliko let svetovna prvakinja,vendar na njeno smolo,njen šport ni olimpijska disciplina,pa zato ni nič vredna?

No ja,eni so šli predaleč.Saj ,poskusit ni greh,mogoče bo pa uspelo.
Takšno je moje mnenje.
Default avatar
Kozmus se očitno zadj čuti poklicanega, da o tem govori :) Pa verjetno ga tudi drugi v ozadju kaj pumpajo. Sej bo čez nekaj dni vse po starem in bodo počasi na to pozabili... :)
Default avatar
Sem za to, da se športnike podpira, da se zgradi normalne dvorane za njihov trening in ostale rekreativce, ne strinjam pa se, da bi radi bili preskrbljeni do smrti. Pokojnine... kako visoke bi pa radi? Meni se zdi že veliko, da so v teh časih uradno zaposleni v policji, vojski, na ministrstvih, teče jim delovna doba, zavarovani so. Če se ustreže njim, potem se mora seveda tudi drugim. Morda bi za plače trenerjev lahko kaj prispevala država, pokojnine pa prav gotovo ne morejo zahtevati.
Vasilij Žbogar je lepo povedal, da si je z eno olimpijsko kolajno uredil dom, s sedanjo pa bo še kaj prišparal. Res je to verjetno od sponzorjev, a navadni smrtniki si stanovanja v življenju skoraj ne moremo kupit.
Default avatar
hm...naši športniki so zaposleni pri policiji ali vojski...izpolnjevati morajo stroge norme (nimam sicer podatka, vendar v kolikor ne dosegajo rezultatov dobijo odpoved....doseganje rezultatov pa je časovno omejeno)...me zanima kdo od vas bi šel v tako negotovo službo. Vso energijo in čas vložijo v treninge in v primeru kakršnekoli trajne poškodbe dobijo odpoved...kdor dosega rezultate si zasluži trajnejši vir dohodka. Zlata medalja na OI ni kar tako, zmaga na prvenstvu v padalstvu ni kar tako....mogoče nekdo pač misli, da Avbljeva (kolikor mi je znano je zaposlena pri policiji) ne bo dobila odpovedi, če se poškoduje?..........Isto velja za Kozmosa in še marsikaterega našega špornika...pa naj se znajdejo kakor vedo:(((((( čeprav so leta in leta delali na tem, da so dosegli uspeh... Danes me je pogrela izjava g. Kocjančiča, da se morajo športniki pač sami znajti, da bodo preživeli.....hja......vsi, ki jih omenja "nekdo pač" imajo delodajalca, ki v primeru konca kariere športnika ne bo pomišljal, dal jim bo odpoved....v službi so, da dosegajo uspehe, ko se to konča se konča tudi delovno razmerje in socialna varnost:(
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar
nekdopač je napisal/a:
Očitno ga nisi poslušala, saj je velikokrat poudaril, da ne govori samo za nosilce medalj, temveč tudi za tiste, ki jih niso dobili. Ko je osvojil medaljo, je tudi izpostavil vse tiste športnike, ki medalje niso dobili. Tako da si v bistvu prizadeva tudi za ta dva, ki ju ti omenjaš (Osovnikarja in Avbljevo).

Pa tudi ni nikoli rekel, da bi si sam določil rento, temveč da je zadevo treba sistemsko urediti.
Default avatar
A Kozmos meče tisto kuglo zase ali zame??????

Če misli, da jo meče zame mu lahko kar povem, da lahko kar takoj neha, ne rabim njegovih "uslug" bom bolje živel brez njegovih rezultatov.

Sicer pa je za nagrado za medaljo kot dobil nekajletno vsoto povprečnih slovenskih plač, davkoplačevalskega denarja. K tem lahko prištejemo še redno plačo, nagrade sponzorjev...... ni glih revež, lahko bi kaj prihranil za stara leta.
Ko ne bo več kugle metal, pa gre komot za trenerja, športnega managerja, prodajalca......al pa tud v gradbeništvo cegle metat če nič drugega ne zna. In naj si tam prisluži pokojnino.

Kaj pa tisti delavci v podjetjih, ki 8 ur dnevno garajo za male pare in z davki podpirajo njega, pa po 30-tih letih izgubijo službo ne po svoji krivdi, a ti tud zaslužijo rento al se sami znajdejo?
Default avatar
To, WildWind, pa ne bo čisto držalo. Nobeden ne dobi odpovedi če ne dosega rezultatov, ampak tisti, ki se po končani aktivni športni karieri slučajno odločijo ostati v državni službi (Policija ali Slovenska vojska) postanejo inštruktorji in podobno. Do takrat pa dobivajo plačo, ne da bi jim bilo treba prav zavzeto hodit v službo, edina njihova obveza so udeležbe na vojaških in policijskih tekmovanjih.
Res pa je, da se ogromno športnikov po končani karieri odloči zapustiti državno službo, ker ne morejo živet samo od teh bednih soudov, k prej so mel še sponzorske dnarčke zraven, in grejo raje med privatnike!
v državnih službah je v špornih enotah zaposlen še marsiker športnik, ki ni niti približno tako uspešen kot olimpijci, pa glih tako samo trenira pa plačo dobiva.

Da ne bo pomote, nobenemu od njih nič ne očitam, tak je pač sistem, ki si ga je zmisnla država, samo pojasnjjem.
Default avatar
Koliko nasih sportnikov pa je zaposlenih v policiji in vojski? Bolj nizek procent.
Pri nas je sport se veno neko peto ali sesto kolo v drzavi in je zelo slabo poskrbljeno za sportnike. Sportnik sluzi, ko je sktiven, ko ni vec aktiven, je s prihodki konec. Medtem ko je aktiven in ustvarja prihodke, ga drzava fajn obdavci. Cool, saj je sportnik in dobro zasluzi, dajmo ga ocurit.
Kaj pa, ko ta sportnik po 35. konca svojo kariero in neha sluzit? Cetudi se je kaj izobrazil, ne bo dobil sluzbe, ker v ziljenju ni pocel drugega kot skakal, tekel, smucal, brcal zogo... Lahko postane trener, ce ima sreco. Ali pa mogoce zasluzi lenekaj vec, pa si kupi kako nepremicnino za oddajat ali pa odpre kak kafic.
Res je, da sportniki zasluzijo ve kakor navadni smrtniki, ampak tudi njihova delovna doba je za polovico krajsa.

V tujini imajo boljsi odnos do sporta, podpirajo se vlaganje v sport, sami sportniki imajo pa nizjo obdavcenost prihodkov in pokojninski fond, v katerega vlagajo in imajo na racun tega se nizje obdavcitve. A je to tak problem pri nas naredit? Pa potem nobenemu ne bo treba bit fiktivno zaposlen vvojski ali policiji.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar
Da športniki dosegajo vrhunske rezultate morajo začeti zgodaj. Po končani srednji šoli se morajo odločiti za šport ali izobrazbo, kajti je če se športu posveti 100% lahko uspe in doseže rezultate, rekorde...Kot vemo je aktiven čas šortnika omejen. Ja, res je v času športne kariere je zaposlen v vojski, policiji, pa vendar ne mislite, da si vsi želijo vse življenje ostati tam, da imajo prav vsi športniki veselje za to delo. Mogoče bi kdo želel delati v zdravstvu, šolstvu, ipd...pa ne morejo, ker niso dokončali šoalanja.Kot vemo, danes srednjo šolo že težko dobiš službo, marsikje zahtevajo vsaj visoko.

V času , ko športnik dosega uspehe kot so medalje na velikih tekmovanjih, s tem predstavlja našo državo v svetu. Npr. na olimpijskih igrah nosi slovensko zastvao, znake ipd...ne sponozrske, pa vendar kdo mu da več denarja? Država gotovo ne :) Država izkoristi njegove uspehe, prepoznavnost, ko pa je njegov čas mimo pa naj se znajde kakor ve in zna.

In to ni prav. Kajti športnik, če nima sponzorjev, ne bo po končani karieri imel od česa dostojno živeti.

In za tiste, ki pravite, da ne meče 'kugle' za vas....meče jo zase in za vse nas, če s tem pripseva, da za Slovenijo sliši še kdo drug kot naši sosedi. Da ko boste šli naslednjič nekam na potovanje vas ne bodo gledali, da ste iz neke države, kjer je vojna in nimajo za živet ampak iz države, ki zmore tudi to, da vidi potencial in ga podpre.Da je v tej državi mogoče dobro :)
Default avatar
Da športniki dosegajo vrhunske rezultate morajo začeti zgodaj. Po končani srednji šoli se morajo odločiti za šport ali izobrazbo, kajti le, če se športu posveti 100% lahko uspe in doseže rezultate, rekorde...Kot vemo je aktiven čas športnika omejen. Ja, res je, v času športne kariere, je zaposlen v vojski, policiji, pa vendar ne mislite, da si vsi želijo vse življenje ostati tam, da imajo prav vsi športniki veselje za to delo. Mogoče bi kdo želel delati v zdravstvu, šolstvu, ipd...pa ne morejo, ker niso dokončali šolanja. Kot vemo, danes srednjo šolo že težko dobiš službo, marsikje zahtevajo vsaj visoko.

V času , ko športnik dosega uspehe kot so medalje na velikih tekmovanjih, s tem predstavlja našo državo v svetu. Npr. na olimpijskih igrah nosi slovensko zastavo, znake ipd...ne sponzorske, pa vendar kdo mu da več denarja, kdo mu je sploh finančno omogočil treninge, ipd.? Država gotovo ne :) Država izkoristi njegove uspehe, prepoznavnost, ko pa je njegov čas mimo pa naj se znajde kakor ve in zna.

In to ni prav. Kajti športnik, če nima sponzorjev, ne bo po končani karieri imel od česa dostojno živeti.

In za tiste, ki pravite, da Kozmus ne meče 'kugle' za vas....meče jo zase in za vse nas, če s tem prispeva, da za Slovenijo sliši še kdo drug kot naši sosedi. Da ko boste šli naslednjič nekam na potovanje vas ne bodo gledali, da ste iz neke države, kjer je vojna in nimajo za živet ampak iz države, ki zmore tudi to, da vidi potencial in ga podpre. Da je v tej državi mogoče dobro :)
Default avatar
Žabi*.....saj vem.......poudarek pa je na tvojih besedah:

.....
Nobeden ne dobi odpovedi če ne dosega rezultatov, ampak tisti, ki se po končani aktivni športni karieri slučajno odločijo ostati v državni službi (Policija ali Slovenska vojska) postanejo inštruktorji in podobno....

............
Ali jim delodajalec po defoltu najde delovno mesto inštruktorja????????


Po mojih informacijah je tako....če se športnik trudi še naprej in ne dosega rezultatov dobi odpoved....edina rešitev mu je, da se odpove aktivni karieri športnika in se prepusti delodajalcu, če mu bo našel mesto inštruktorja.....me pa res zanima kaj bi lahko inštruiral npr. Kozmus........
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar
Registrirana,bravo!!
Hja,moj mož je tudi športnik v kolektivni panogi.Ti pa ne dobijo nobenega sponzorskega denarja ali kakšne službe pri policiji,carini....Bog ne daj,da se poškoduje.Mah,ne bom vsega tule pisala.Še vsaka tako bedna in revna država ima rente za tiste športnike,ki so dobili odličje na OI.Pa to ni nek denar.Če je država zaslužila na njih,jim lahko tudi kaj vrne,ko končajo z kariero.Kdo bo pa pogledal Kozmusa potem,ko bo nehal trenirat??Kdo se bo hotel slikat z njim??JJ?Kdo drug?A kulturniki pa lahko imajo državne penzije?
Default avatar
Po drugi strani pa je športnikom odprtih tudi nekaj drugih poti, ki jih drugi nimamo. Nekateri se zaposlijo tudi v športnih tovarnah, kot komentatorji, v raznih zvezah. Lahko tudi študirajo, ni vrag, da ne bi naredili fakultete malo kasneje. Franci Petek, Andraž Vehovar, oba dr. Sara Isaković, odličnakinja. Mislim, da mora vsak na svoji strani nekaj storiti, ne samo zahtevati. Prav je, da se športnike podpira, a za našo prepoznavnost naredi še kdo drug kaj. Znanstveniki, kulturniki... vsi se borimo za preživetje, denar ne pada nobenemu pred noge. Najzti je treba neko mejo, za ustrezne razmere za trening in opremo pa vsekakor mora posklrbeti država. Tudi za strokovnjake, ki bi športnika usmerjal in mu pomagal. Kdor si lahko privošči, pa naj ima vse to tudi privat.

Pokojnino pa je po moje pretirano zahtevat. Saj moramo tudi delavci zanjo že zdaj šparati.
Default avatar
maxitaxi je napisal/a:


Za Slovenijo je naredil Kozmos takšno promocijo, kot je je zmagovalec v metu diska. Pa se komu sanja, iz katere države prihaja?

Kozmos meče kuglo zase, in s tem tudi dobro zasluži, samo za medaljo mu je država dala nekajletno povprečno slovensko plačo iz davkoplačevalskega denarja. Država je prekleto dobro plačevala njegove treninge, trenerje, potovanja....ko pa kaj zasluži pa ne vrne nič v državno blagajno.
Kolk xxxxx € so letos dali Tini Maze za njene (ne)uspehe poleg vojaške plače, koi jo redno prejema? In tud Tina ne smuča zame ampak zase. Pa tud na vsaki tekmi še kaj zasluži, seveda odvisno od mesta ki ga zasede.

Če bi tale Kozmos svojo medaljo prodal na ebayu, bi imel ob normalnem trošenju dost do smrti.
Default avatar
Pa še iz prve roke- moj življenski sopotnik je bil v mladosti precej uspešen aktivni športnik (takrat jih še niso zaposlovali pri policiji in vojski). S športom je kar precej(za tiste čase) zaslužil in s tem denarjem pametno ravnal, vmes pa študiral, sicer počasi, ampak vseeno. S tem denarjem smo prišli do hiše, pošteno povedano, če ga ne bi bilo, najbrž ne bi imeli hiše. Po končani karieri se je sicer zaposlil v športu (še prej doštudiral), ampak ne ravno na svojem področju, ampak ima pač službo. Ne moreš pa menda zato ker si špornik, pri 30. zahtevati pokojnine. Če se pa v času kariere razmetavaš, pa se obnašaš kot Beckham npr., pa seveda ostaneš brez vsega. Poznam veliko število takih nekdanjih težkih športnih frajerjev, berz izobrazbe, brez denarja, obnašajo se pa še vedno tako kot včasih in šinfajo čez državo, seveda.
Default avatar
spet eni nakladate da se kar kadi, kake stroge norme, kako odpuščanje...nehajte no, dokler so športniki, aktivni, so redno zaposleni, seveda imajo sem in tja kake obveznosti do vojske , policije, svoji delodajalcev, kakih hudih ur pa ni, torej ne nakladat kako morjo dosegat velike rezulatet in slično, kar ni res!

In vsak, ki gre za resnega športnika se je v to odločil sam, kaj si še želi, ima redno plačo, za katero mu ni treba delat ali garat za stroji, normo, nemogočimi pogoji, za malo dnarja... On pač gara ja, ampak zase, to si želi, za to se je sam odločil, to ga veseli, kot nas hobiji, ki jih imamo. Torej če mu denar, ki mu ga ponuja slovenija ni okej pri doeganju njegovih rezulatov, pa naj spoka in gre tja, kjer mu ponujajo več, pa da vidimo, za koliko se bo tam prodajal!

kakšna renta, le zakaj hudiča, dovolj jim je nagrada, koliko ljudi je res dobro naredilo za dobro ljudi slovencev, pa ni nobenih nagrad, še omenijo jih ne, mogoče dobijo kak kip, ime ulice in čao. zame športniki nič ne naredijo, vse kar imam imam zaradi sebe, kvečjemu pobirajo moj denar, jih jaz plačujem, jim dajem plače, kot vsi vi ostali, mar to ni dovolj...JE in naj se za nadaljevanje znjade vsak sam zase!

če meni v SLo nekaj ni pogodu, grem v tujino, ta trenutek je možnosti malo morje, le vsak slovecn, ki ima pet minut cajta kr neki hoče od države. Kdaj se boste zavedali, da država ne bo dala nič, nič! Tudi pri vseh tej naravnih nesrečah, država obljublja ja, dala ne bo nič, dajejo ljudje, zopet mi... zatorej glej na preventivo, uavaruj kar se zavarovati da, šparaj, če lahko, kajti ti sam moraš poskrbeti zase in to v časih ko ti gre dobro. Počakajte še mal in bomo morali veliko plačevati zdravstvo, operacije, zdravila...kot je to že po nekaterih tujih državah, zato šparajte, če le lahko, če ne morte pač ... mi je žal vsazga tazga.
Default avatar
Zima1 je napisal/a:
Saj ne gre zato, da bi zahtevali pokojnino, gre za to, da se sportnikom omogoci, da sami poskrbijo za svojo pokojnino!
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar
Jaz nisem mogla verjeti, ko je rekel, priznam. Je res, da je izjavi, naj bi po 35. letu dajali rento? Se pravi, zdravemu človeku v najboljših letih naj bi država izplačevala visoko rento, kot da je invalid?

In tukaj pišete, da je športnik vreden nekaj samo, ko trenira in dosega rezultate. Se vam zdi? Meni pa ne. Tekom treninga pridobi veliko znanja, ki je večji kapital kot vsi dosežki skupaj. Samo izkoristit ga je treba. To je pa odvisno od vsekega posameznika. Seveda je nalažje čičat in čakat, da bo država poskrbela zate, ampak tako ne gre.

Se vam zdi, da je Križaju kaj hudega? Pa Šerbecu? Pa Petku? Znašli so se brez rent.

Nič ne rečem, kakšna dodatna renta v času upokojevanja, če nima bivši športnik dovolj velikih sredstev za preživljanje - to pa takoj podpišem. NE PA ZA ZDRAVEGA ČLOVEKA, KI IMA VSE MOŽNOSTI, DA ZNANJE UNOVČI!
Default avatar
Nynan je napisal/a:
ko se v dvorano spravijo aktivni športniki, rekreativci nimajo več prostora in obratno. sicer pri nas bolj velja obratno.
Default avatar
nO, NO ... NE bit tako nastrojeni proti športnikom. Če malo pogledamo kam vse roma "naš" denar - politiki, razni funkcionarji ... sem pa vsekakor za to, da neko rento, za svoje vrhunske rezultate, prejemajo športniki.

ne mislit, da bo kozmus res dobil 40.000 Eur, ta znesek je bruto ... tako, da zlato iz olimpijade očitno ne velja kaj dosti ...