Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Napačen odmerek euthyroxa v nosečnosti

Default avatar
Spoštovani dr. Pintar!

Trenutno sem po obsevanju z radiojodom in ugotovljeni hipotirozi na odmerku 100 mg Euthyroxa na dan. Prej sem jemala dve tableti po 50 mg, potem pa sem dobila tablete 100 mg, pa tega nisem opazila. Tako sem dober teden jemala odmerek 200 mg, ko pa sem to opazila, sem seveda takoj začela jemati 100 mg.
To se je seveda odrazilo tudi na testih, saj sem imela TSH (po dobrem tednu jemanja prevelikega odmerka) 0,017, T3 in T4 sta bila absolutno prevelika, medtem ko je bil maja v okviru normalnih vrednosti. Kri sem si pred kratkim pregledala še enkrat in zaenkrat je vrednost TSH 0,046, vrednosti T3 in T54 pa sta normalni.Počutim se dobro.
Vse skupaj ne bi bilo nič tragičnega, če ne bi ugotovila, da sem tik pred mojo napako s tabletami zanosila. Ko sem jemala prevelik odmerek, sem bila noseča 14 dni, zdaj sem približno en mesec.
Lepo vas prosim, če mi svetujete, kaj naj storim. Seveda se bom takoj obrnila na svojo tirologinjo, moj osebni zdravnik in ginekologinja namreč ne vesta, kako bi to lahko vplivalo na otroka. Ginekologinja sicer pravi, da v zgodnji nosečnosti velja 'vse ali nič', skratka - ali je dejavnik odločilen, da nosečnost propade, ali pa je vse v redu.
Kaj menite vi? Kaj naj storim?

Najlepša hvala.

Pomlad
Default avatar
SPoštovani dr. Pintar!

Ker se mi dozdeva, da ste najverjetneje spregledali moje vprašanje z naslovom 'Napačen odmerek euthyroxa v nosečnosti' (datum 21. 8. 2008), vas lepo prosim za mnenje. Najlepša hvala za vaš čas.

Lep pozdrav,

Pomlad
Default avatar
V nosečnosti je vsekakor bolje, da je ščitničnih hormonov preveč kot premalo. Teden dni jemanja 200 ug Euthyroxa namesto 100 ug dnevno, po mojem mnenju, ni povzročil nikakršne škode pri vašem otroku in tudi ni vplival na potek nosečnosti.Vsekakor ni nikakršnega razloga za morebitno prekinitev nosečnosti. Priporočam, da nadaljujete z jemanjem Euthyrox 100 ug dnevno in kontrolirate TSH in ščitnične hormone čez šest tednov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

V nosečnosti je vsekakor bolje, da je ščitničnih hormonov več kot premalo. Da ste teden dni jemali 200 ug Euthyroxa namesto 100 ug, po mojem mnenju, ni povzročilo nikakršne škode vašemu otroku in tudi ni vplivalo na potek nosečnosti. Vsekakor, zaradi tega, ni nikakršne potrebe za prekinitev nosečnosti. Priporočam jemaje Euthyrox 100 ug dnevno in kontrolo TSH in ščitničnih hormonov čez šest tednov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani dr. Pintar!

Sem bolnica s hipotirozo po obsevanju z radiojodom zaradi bazedovke. Dnevno jemljem 100 mg Euthyroxa. Letos avgusta sem zanosila in takrat sem imela tudi težave z vrednostjo TSH, ker sem pomotoma nekajkrat vzela dvojni odmerek. Svetovali ste, naj normalno nadaljujem z jemanjem Euthyroxa, kar sem tudi storila. Septembra je bila vrednost TSH še vedno 0,25 (pri ref. vrednosti 0,35 do 5,50), vendar je bilo počutje znatno boljše. Prejšnji teden sem spet naredila test in to pot je stvar obrnjena:
TSH 6,142 (0,35-5,50)
T3 2,5 (3,50-6,50)
T4 je znotraj normalnih vrednosti.
Sem v 13. tednu nosečnosti. Zadnji pregled na UZ je pokazal, da je z otročkom vse v redu, vendar me kljub temu zanima, ali morda svetujete večji odmerek Euthyroxa? Nekje sem prebrala, da otrok materine hormone potrebuje le prve tri mesece, potem pa niso tako pomembni, ker naj bi otroku že delala njegova ščitnica.

Najlepša hvala za prijazno pomoč.

Lep dan,
Pomlad
Default avatar
Spoštovani!

Glede na to, da ste v 13 tednu nosečnosti priporočam zvišati odmerek Euthyroxa na 125 ug dnevno in kontrolirati TSH čez dva do tri mesece.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P