Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

sekundarna amenoreja

Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem skoraj 19 let in že 3 leta nimam menstruacije. Začelo se je tako, da sem zelo in tudi zelo hitro shujšala in pred 2 letoma zabredla v anoreksijo. Pri tem sem seveda izgubila menstruacijo. K sreči najhujše stanje ni trajalo preveč časa in so me hitro hospitalizirali v bolnico. Visoka sem 160 cm in v najhujši fazi sem tehtala le 35 kg. Zdravljenje v bolnišnici je trajalo 4 mesece, kjer sem pridobila 45 kg.
Danes sem dokaj v redu, občasno imam še težave ampak nikoli ne shujšam, saj se glede tega zelo držim obrokov in pazim na svoje telo . Jem raznovrstno hrano in tehtam približno 48 kg. Moja kri je v redu, pred letom so mi delali tudi hormonski test in so bili vsi rezultati normalni, v izvidih je pisalo, da je pri meni prisoten normalni pubertetni stadij, popravila se mi je tudi koža in lasje, tako da sem načeloma glede ostalih stvari zelo zdrava. Moti me le to, da še vedno nimam menstruacije.
Dvakrat sem že bila pri ginekologu, pred letom dni, vendar mi je rekel, da je to po taki bolezni normalno in da lahko še malo počakam. Takrat sem se kasneje odločila, da bi bilo menstruacijo vseeno bolje sprožiti umetno in predpisal mi je tablete, po katerih pa sem dobila menstruacijo. Jemala sem jih nekaj mesecev in mestruacija je bila popolnoma urejena, ko pa sem jih nehala jemati, je spet nisem več dobila. Tako mi je čez nekaj časa spet predpisal tablete za dva meseca (zato, ker je menil, da je mogoče v mojem telesu še vedno premalo hormona in da bi tako vzpostavili ciklus) in menstruacijo sem spet dobila- točno po datumu, takoj naslednji dan, ko so se začele rdeče tabletke- tablete so bile namreč take, da so bile najprej modre, potem bele in nazadnje v mesecu rdeče, ko naj bi se pojavila tudi krvavitev.
Te tablete sem nehala jemati približno kakšne pol leta nazaj in še vedno nimam menstruacije. Naj povem, da sem bila pred začetkom jemanja tablet tudi na ultrazvoku in je z mojimi organi in ostalim vse normalno.
Naj omenim tudi, da sem pred anoreksijo že imela 4 leta normalno menstruacijo.

Kaj je po vašem mnenju krivo za moj izostanek menstruacije? Je lahko krivo to, da imam mogoče še vedno premalo kg, čeprav sama nimam tega občutka?
Je možno, da se menstruacija nekega dne sama od sebe pojavi, ko se dokončno vzpostavi ravnovesje v telesu, ali bi bilo bolje, da bi spet začela jemati tablete?

Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovore že vnaprej.

Kitty8
Default avatar
Spoštovani!

Pri vas je verjetno vzrok za izgubo menstruacije nizka telesna teža. Preden se je pojavila anoreksija ste imeli normalen menstrualni ciklus. Ginekološki pregled je pokazal normalno stanje jajčnikov, po hormonski stimulaciji se je menstruacija pojavila. Priporočam počakati še par mesecev, da se vspostavi normalno hormonsko stanje. Koristno bi bilo, če bi pridobili še kak kilogram telesne mase.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Najleša hvala za odgovore.
Občaso pri sebi tudi opažam znake belega toka in mislim, da so se mi nekoliko povečale tudi prsi, čeprav menstruacije š vedno ni.
Mislim, da bom res začela delati na tem, a bi pridobila še kakšen kilogram. Koliko bi bia po vašem mnenju primerna in zdrava telesna teža zame?
Pa še nekaj me zanima- kako je s telesno aktivnostjo v takem stanju, kot sem jaz (sekundarna amenoreja) ? Sama se namreč že dve leti trudim, da se izogibam prevelikim telesnim naporom, če bi to mogoč lahko škodilo. Ali to lahko vpliva na menstruacijo?
Ukvarjam se predvsem s hojo v naravi, kateri pa bi rada dodala cca. 15-20 min teka na dan, da bi se malo razgibala. Pogoj bi seveda bil, da pri tem nebi izgubila nobenega kg, ker moj namen nebi bil hujšanje, vendar mama ostro nasprotuje temu, ker meni, da lahko 'škodi mestuciji''. Je to res?
Default avatar
Spoštovani!

Primerna telesna teža za vas je 50 kilogramov. Telesna aktivnost ni pri vas nikakor škodljiva, ampak celo zelo koristna. Potrebna pa je vsekakor tudi redna prehrana z ustreznim vnosom kalorij.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor.
Zanima pa me tudi, kaj menite o tabletah, ki vzpodbudijo menstruacijo (ne vem, ali so to prav posebne hormonske tablete ali nekatere vrste kontracepcijskih tabletk) . Sama sem jih nekaj časa jemala, takrat je bila menstruacija redna in lepo urejena. Ali jo to mogoče koristno jemati tudi na začetku ko pridem do 50 kg, preden se ciklus uredi sam ? Po kolikšnem času pa naj bi pri primerni telesni teži menstruacija prišla sama od sebe?

Lp
Default avatar
Spoštovani!

Jemanja hormonskih preparatov vam ternutno ne bi priporočal. Po vspostavitvi primerne telesne teže je pričkovati, da se bo pojavila menstruacija po 3 do 6 mesecih.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!
Zanima me še to- ali prenizka telesna teža in ti izostaniki menstruacije lahko vplivajo tudi na stanje notranjih organov in na razvoj vseh spolnih organov? Ali je to lahko nevarno za v prihodnje?
Bojim se namreč, da se mi maternica nebi razvila dovolj, kljub temu, da sem nekoč že imela menstruacijo 4 leta normalno.
Default avatar
Spoštovani!

Nikakršne nevarnosti ni, da bi bilo zaradi izostanka menstruacije, dolgoročno kaj narobe z vašo maternico.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljena, Kitty8!

Glede na to, da sem imela podobne težave kot ti,lahko pritrdim, da pridobitev izgubljenih kilogramov pripomore k vzpostavitvi normalnega menstrualnega ciklusa. Vsaj pri meni se je zgodilo točno to - ko sem pridobila 8 od 10-ih izgubljenih kilogramov, se je menstruacija ponovno pojavila.

Svetujem pa, da se glede tega potrudiš in čimprej poskrbiš za ustrezno telesno težo, ker ima lahko anoreksija hude posledice. Med drugim bi opozorila na izgubljanje kostne mase, ki lahko vodi do osteopenije ali celo osteoporoze.

Sama bi marsikaj iz preteklosti spremenila, pa žal ne morem. Šele zdaj, po rojstvu otroka, pa se resnično zavedam, kako čudovito je človeško telo in da ga je potrebno spoštovatu, negovati.

Želim ti veliko sreče v življenju.

Anamarija
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 16 let in če približno 1 leto nimam menstruacije. Sprva se mi ni zdelo nič posebnega saj mi je menstruacija v poletnem času vedno zaostajala za 4 do 6 mesecev. Sedaj pa me je začelo močno skrbeti. Nikoli nisem imela kakšnih težav z prenizko telesno težo, tehtam malo več kot bi morala. Ali je možnost da imam raka? Ali je to lahko kaj drugega?

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej!

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!

Pri sekundarni amenoreji je potrebno prvo seveda izključiti nosečnost. Predvidevam, da niste noseči. Telesno težo imate celo nekoliko previsoko. Priporočam opraviti pregled pri ginekologu. Izključiti je potrebno najpogostejše hormonske motnje, oziroma bolezni (določiti PRL, izključiti PCOS, prezgodnjo odpoved jajčnikov, funkcijske motnje ščitnice in morda nekatere druge endokrinološke bolezni). Rakave bolezni rodil so zelo redko vzrok za izgubo menstruacije.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni, dr. Pirnat!

Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet mi je izostala menstruacija. Ginekolog mi je dal napotnico za endokrinologa, diagnoza amenoreja 2. Ali se s to napotnico lahko zglasim pri vas na Polikliniki oz. kam naj se obrnem?

Najlepša hvala za odgovor!

Mojca
Default avatar
Spoštovani!

Zaradi oredelitve sekundarne amenoreje je potreben pregled pri endokrinologu. Zglasite se prosim v Ambulanti za endokrinologijo na Polikliniki Njegoševa 4 Ljubljana (napotnico lahko pošljete tudi po pošti), oziroma v ustrezni endokrinološki ambulanti drugje.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 23 let in že dve leti nimam menstruacije. Prvo menstruacijo sem dobila, ko sem bila stara skoraj 10 let. Pred izgubo menstruacije so bile krvavitve redne, močne in nekaj dni trajajoče.
Dve leti nazaj sem preživela hudo prometno nesrečo. Teden dni po nesreči bi morala imeti menstruacijo, pa je nisem dobila. Od takrat je minilo že 25 mesecev in menstruacije še vedno ni. Vmes, na približno 6-7 mesecev se je pojavila kratka krvavitev, ki je trajala dan ali dva in je bila tako blaga da je še dnevni vložek bil preveč. Zadnja krvavitev v teh presledkih pa je trajala celih 14 dni in je bila nenavadno močna.
V teh 25 mesecih sem se zredila za dobrih 25 kilogramov. Čeprav sem telesno aktivna vsaj 3x na teden 60 min, ker sama vodim vaje, in imam zelo aktivno službo, kilogrami ne gredo dol.
Bila sem pri ginekologu, dobila sem Aglurab 800, 1 tbl na dan. Jemala sem ga 3 mesece.

Vsak dan razmišljam ali bom sploh lahko zanosila, saj si oba s partnerjem želiva otroka.

Mi lahko prosim svetujete h komu naj se obrnem.


Hvala in lp,

Moon
Default avatar
Spoštovani!

Potrebno je opredeliti vzrok za sekundarno amenorejo. Potrebno je izključiti najpogostejše hormonske motnje, oziroma bolezni (določiti PRL, izključiti PCOS, prezgodnjo odpoved jajčnikov, funkcijske motnje ščitnice in morda nekatere druge endokrinološke bolezni). Predvidevam, da je pri vas ginekolog opravil ustrezne preiskave. Glede na predpisano terapijo gre verjetno za PCOS. Ob jemanju metformina (Aglurab) je pričakovati, da se bo menstrualni ciklus uredil. Sicer je pri PCOS včasih potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije. Vsekakor priporočam tudi obisk pri inekologu, ki se ukvarja z zdravljenjem sterilnosti.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,

Pred slabim letom so mi ugotovili latentno hipotirozo, TSH sem imela 7,58, medtem ko sta bila T3 in T4 še v območju normale. Uvedeno mi je bilo jemanje Euthyroxa 50 mikrogramov dnevno. Po nekaj mesecih nihanja ščitničnih hormonov se mi je stanje popravilo do te mere, da je TSH bil še vedno v zgornjem območju normale (3,98), T3 in T4 pa mi splošna zdravnica ni dajala več kontrolirati, in dejala, da je ta odmerek zdravila ustrezen. Sedaj sem v 6. tednu nosečnosti. Splošna zdravnica mi je zopet dala testirati samo TSH, ki je znašal 3,91 in dejala, da je to zaenkrat v redu. Sama sem prebrala kar nekaj strokovnih člankov in vaših forumov na to temo in se odločila, da grem na »svojo roko« testirati še ostale ščitnične hormone, saj je zlasti T4 v nosečnosti zelo pomemben.
Izvidi so bili sledeči: TSH =3.56 (ref. vred 0,27-4,2), T4=17,32 (ref.vred. 12-22), T3=3,71 (ref.vred. 3,95-6,8).

Glede na navedene vrednosti, kjer je TSH zopet v zgornjem območju normale, T3 pa rahlo znižan, vas naprošam za mnenje ali naj povečam odmerek Euthyroxa in za koliko. Naj še dodam, da moje počutje zadnje 2 leti ni v redu, neprestano me zebe, zlasti v roke in noge, tudi pri visokih temperaturah, poleg tega sem nervozna in otekajo mi noge.

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav,
Default avatar
Spoštovani,

odgovor na vaš dopis je sicer že v enem od prejšnjih postov. Morda še to - določitev TSH za oceno preskrbe s ščitničnimi hormoni zadostuje, saj normalen TSH odraža ustrezno koncentracijo prostih horonov v telesu. Če je TSH neustreze, pa laboratorij avtomatično določi tudi koncentracije prostih hormonov.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar
Živijo!
Pred skoraj 14 dnevi sem doživela lažjo prometno nesrečo, pri kateri je bilo par oddrgnin in modric. Zanima me če mi bo menstruacija zaostala ker sem doživela šok. Stara sem 17 let in že pol leta jemljem kontrancepcijske tablete Logest, s katerimi nisem še imela nobenih težav. prosim vas za odgovor.

Hvala,
Mija
Default avatar
Spoštovani!

Ob jemanju oralnih kontraceptivov je, tudi ob stresu, malo verjetno, da vam bo izostala menstruacija.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Lep pozdrav,

Imam 15 let in prav tako menstruacije nisem imela že 2 meseca, vendar je pred tem zamujala za kar 6 mesecev. Dobila sem jo septembra, nato decembra in nazadnje junija. Starši me mirijo, da je tako verjetno zaradi tega ker se mi cikel šeni uredil, vendar sem menstruacijo dobila že pri 14 letih in mislim da bi se mi do zdaj že moralo kaj stabilizirati. Prosim za vaše mnenje.

Hvala, LP

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P