Med.Over.Net

Kardiologija

Srček

Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni,

Stara sem 29 let, telesne višine 168 in telesne teže 50 kg. Sem kadilka in se zadnje čase bolj malo ukvarjam s športom. Nekje teden dni nazaj me je začelo tiščati pri srcu in utrip se mi je zelo povečal. Mislila sem, da se bo umirilo,a se žal ni. Že prej se mi je dozdevalo, da se hitreje utrudim, na primer ko sem šla po stopnicah. Zdaj pa ko zjutraj vstanem, mi srce začne biti kot noro in zraven pa me pri srcu tišči. Verjetno stanje poslabšam ker sem tipična kadilka in zjutraj obvezno ,,pomalicam,, kavico in cigaret. Zadnje čase pa se mi takrat močno dvigne tudi pritisk 149/96, utrip 113, katerega imam drugače nizkega tudi 96/66. Že od prej imam težave z ,,vrtoglavicami,, ki so jih predpisovali nizkemu pritisku. Namreč sem zelo težko pokonci - stoje. Po naravi sem zelo čustvena in po pravici povedano me je že tole prestrašilo saj imam na momente občutek, da bom kar umrla. Sploh, ker me boli še leva roka in če prebereš znake za infarkt ali kakšno obolenje je to to. Prosim za nasvet. Ali je smiselno obiskati zdravnika?. Še to, pred kakšnim mesecem sem ponovno občutila palpitacije, ter odšla do zdravnika, ki mi je naredil EKG, vendar je bil takrat normalen - komentiral je, da je to čisto šolski primer navadnega EKG-ja.

Hvala, LP
Default avatar

Desert Rose

Najbrž sem pozabila dodati pomemben podatek, da trenutno prebolevam virozo.

LP
Default avatar

Boris Cibic

Težave, ki vas sedaj motijo ne kažejo na organsko bolezen srca, pač pa na funkcionalne motnje, ki ste jih imeli tudi pred kakšnim mesecem (palpitacije), z razliko, da so malo bolj izražene (višji krvni tlak in višja srčna frekvenca), morda zaradi viroze. Toplo vam priporočam, da opustite kajenje (saj ste še mladi in niste še prava odvisnica) in, da se redno bavite z rekreativno športno dejavnostjo. Verjamem, da imate povsem normalen EKG. Prepričan sem, da se vam bo stanje zanesljivo popravilo ob zdravem slogu življenja.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni,

Zopet se oglašam s težavo, ki me kar ne pusti pri miru. Že v avgustu me je začelo boleti na levi strani, tako nekje nad prsmi, vzporedno z pazduho, zraven pa še cela leva roka. Težave so malo poniknile in zadnje tedne zopet nastopile intenzivnejše. Ob hudi bolečini imam občutek, da težje diham, ne vem ali zaradi strahu, da je s srcem kaj narobe, ali pač od bolečine. Proti koncu avgusta sem bila tudi pri kardiologu. EKG normalen, pri osnovnem pregledu, pa ni ugotovil posebnosti. Mi lahko svetujete?

Lp
Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni,

Zopet Vas bom prosila za nasvet. V prilogi Vam pošiljam UZ srca, opravljen mesec 11,2008. Od 25.11 jemljem cymbalto 30mg, od stranskih učinkov je izrazita le nespečnost. Opazila sem, da se mi je povišal krvni tlak, katerega sem imela do nedavnega zelo nizkega. Vendar tudi, ko si naslednjič izmerim krvni tlak, je ta nižji, se pravi zopet normalen. Zadnje dni me pestijo težave ravno nasprotne od zgoraj opisanih. Še vedno me boli nad srcem, se pravi rama in bolečina izžareva v roko, spahovanje pa je moj vsakdan. V glavnem sedaj imam utrip v mirovanju od 49 do 56 udarcev. Zadnji mesec sem začela redno telovaditi po eno uro na dan. Vendar tudi če sedaj začnem telovaditi, se mi že po parih minutah čisto počasnega teka pulz dvigne na 150, ko pa se uležem takoj pade na 56 udarcev. To se mi prej ni dogajalo, saj je po telovadbi še nekaj časa vztrajalo pri 70, 80 udarcih. Ker sem firbčna in sem o človeku in delovanju organizma prebrala veliko literature, kar pa ni bilo dobro zame, saj me vsaka stvar preveč skrbi, sploh anekdote o nenadnih smrti in podobne zadeve, me zanima ali mi lahko poveste kaj se dogaja z mojim srcem. Je za vsem tem le izrazita vegetativna stigmatizacija s somatofornimi motnjami, ali bi lahko kazalo na kakšno obolenje srca ali srčne mišice?

Hvala, LP
Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

Boris Cibic

Kot vam je verjetno že povedal kardiolog, ki je pri vas opravil UZ-pregled srca, so vsi podatki UZ-preiskave srca v normalnih mejah. V dopisu manjka podatek ali bolečine popustijo po zaužitju običajnih tablet proti bolečinam (aspirin, naklofen ali podobno) ali po zaužitju zdravila, ki vsebuje nitroglicerin. Na ta način je pogostoma možno ločiti izvor bolečine. Menim, da pri vas ni bolečina srčnega izvora pač pa posledica prizadetosti drugih organov. Morda pa gre le za funkcionalne motnje, ki bodo sčasoma povsem izginile.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Jože

Spoštovani gospod primarij!

lepo vas prosim, če mi lahko odgovorite na naslednje:
Imam AF in se zdravim zaradi previsokega krvnega tlaka. Zadnje čase se mi dogaja, da ko nastopi aritmija, srčni utrip naraste na 80 utripov na minuto, nato začne čez kako uro ali dve aritmija popuščati in utrip pade na 35 utripov na minuto. Po kakšni uri se utrip dvigne na 50 utripov na minuto (imam namreč bradikardijo). Kako ukrepati v takem primeru? Enkrat so me peljali že v bolnico in se mi je do prihoda tja utrip uredil in so me poslali domov. Sedaj čakam, da se sam uredi, vendar se bojim, da lahko nenadoma pade še pod 35 utripov na minuto in se ustavi. Ali obstajajo kakšne tablete za tak primer oziroma kaj storiti.

Hvala za odgovor
Default avatar

Desert Rose

Bolečina je prisotna ves čas, mislim pa da je povezana z mojim stresnim obdobjem, saj se mi še danes dogaja, da me ponoči prebudijo razni zvoki in v bistvu še preden jih zaslišim me na tem delu stresne, kot bi me stresnila elektrika. Malo mi je nerazumljivo, da sem imela še pred kratkim težave z previsokim srčnim utripom, sedaj pa je ta vse nižji. V mirovanju sem ga izmerial že tudi 48, največkrat pa se giblje od 52 do 56. Kdaj gre za bradikardijo? Nazadnje je bil EKG v mejah normale.
Ko telovadim se mi pulz dvigne na 150, pa ne pretiravam, rahel tek 20 min.
Včasih zaradi pogostih glavobolov vzamem nalgesin 550mg, pa ne vem če kaj vpliva oz. ublaži. Se pa zgodi, da me kakšen dan boli manj, ni pa odvisno od aktivnosti. Ali je možno, da zaradi strahu in daljšega stresnega obdobja nenadoma pride do okvare? Ali pa je dopustna možnost, da zaradi vsega tega strahu in napadov hitrega bitja srca, postane srce krepkejše kot naprimer neke vrste telovadba in morda od tu nizek utrip?

Hvala za odgovor


Lp
Default avatar

Boris Cibic

Navedene težave ne kažejo na organsko prizadetost srca pač pa na posledico stresnih vplivov. Negativni vplivi stresov na srčno-žilni sistem se kažejo z motnjami srčnega ritma, z neznačilnimi težavami pri srcu, z večjimi nihanji krvnega tlaka. V primeru trajanja daljše dobe lahko nastanejo okvare srca, če so vrednosti tlaka trajno zvišane.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Ponovno Vas prosim za nasvet.
Kot sem že napisala se je moje stanje spremenilo za 360 stopinj. Iz prehitrega bitja srca, sem zdaj na prepočasnem. Srčni utrip je zjutraj ko se zbudim 52 (tudi že 48), tudi večkrat ćez dan opažam, da se bistveno ne spremeni, sega od 52, 56 do 60 ali 64 udarcev. Tudi po telovadbi se le ta po parih minutah vrne na tako nizko frekvenco. Ob opravljanju ultrazvoka sem imela ravno obratne teževe, sem pa pred kratkim naredila ekg, ki je bil baje brez posebnosti. Ali mi lahko svetujete. Gre morda za bradikardijo? Jemljem pa cymbalta 60mg na dan.

Hvala, Lp
Default avatar

Boris Cibic

Morda sem vam že pisal, da je normalna srčna frekvenca pri odraslih med 60 – 80 utripi na minuto. Ljudje v dobri telesni kondiciji, v večini primerov, imajo frekvenco med 50 – 60 utipov v minuti. Tako frekvenco imajo tudi ljudje, ki jemljejo pomirjevala ali betablokatorje. Zaradi nizke srčne frekvence lahko dobijo ljudje težave (omotice, nezavesti) pri srčni frekvenci pod 40 utripov v minuti. Srčno frekvenco pod 60 utripi v minuti imenujemo bradikardija, frekvenco nad 100 utripi v minuti pa tahikardijo. Domnevam, da imate zdravo srce, ki močno reagira na stresne vplive. Razen rednega zdravljenja z zdravili vam priporočam zdrav slog življenja, v katerem GIBANJE ima velik pomen.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni, ponovno prosim za Vaše cenjeno mnenje.
Mislim, da sva večino mojih problemov povezanih s srcem že obdelala, zanima me še vaše mnenje glede preskakovanja ali kako bi opisala dogodek. Nekjakrat na dan občutim v prsih in v grlu kot da srce poskoči ali kaj..v bistvu se čuti kot nepravilen utrip, je zelo neprijetno, pa vendar nadaljnih reakcij kot so pospešeno bitje srca ali kaj podobnega ni. To se mi zgodi med telovadbo in v mirovanju. Lahko se zgodi 10x na dan, lahko samo enkrat morda kakšen dan mine brez. Ker me je tega strah sem danes naredila obremenitveni test, saj sem se redno začela ukvarjati s telovadbo. Vsak dan po eno uro in več. Na obremenitvenem testu, ki Vam ga pošiljam mislim, da je vse v redu. Zanima me ali je smiselno opraviti 24 urni ekg ali kaj podobnega. V bistvu me zanima ali je zadeva nevarna in od česa bi to lahko bilo.

Zahvaljujem se za Vaš odgovor.

Lp
Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

Boris Cibic

Navedene težave so zelo verjetno posledica nerednih in prezgodnjih utripov srca. Ni vam treba biti v skrbeh. Predvidevam, da jih boste premagali z zdravim slogom življenja (redna aerobna vadba pol ure 3-4 krat na teden) in z nizkimi odmerki blagih pomirjeval.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Pozdrvljeni!

Prosim za nasvet, ker si sama več ne znam pomagati.
Veliko sva že pisala o mojih težavah s srcem. Naredila sem EKG, Uz srca, Obremenitveni test in 24 Urni holter, vse je v mejah normale. Mene pa še vedno boli na levi strani. Nad dojko pa do pazduhe in v roko. Bolečine povezujem s ,,tresenjem,,. Kljub jemanju cymbalte, ki mi je pomagala pri dostih zadevah, je nek strah ostal v meni. Tako me kakšne dni brez moje vednosti zmoti vsak šum ali ropot, kar se ne kaže tipično z povišanim srčnim utripom, pač pa me na mestu, ki sem ga opisala stisne in strese. Zato mislim, da je bolečina zaradi tega tresenja. Me pa moti, da me je začelo boleti v vrat. Ko tečem se namreč ta bolečina razširi v vrat. Občutek je kot bi bil vnet živec ali kaj. Nimam vsak dan teh težav. Kako naj si pomagam?

Hvala, Lp
Default avatar

Boris Cibic

Vtis imam, da je vaše srce zdravo in, da so vaše težave funkcionalne narave. Zato pričakujem, da vam bo Cymbalte pomagal. Morda je dnevni odmerek zdravila premajhen. Ali ste poizkusili učinek sredstev proti bolečini? (Lekadol, Aspirin, Naklofen).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Zopet pozdravljeni!

Še enkrat Vas prosim za nasvet. Še vedno imam dokaj pogoste ekstrasistole, katerih sem se že skorajda navadila in jih pripisujem mojemu pestremu živčnemu sistemu. Se mi je pa začelo dogajati naslednje. Srce mi kar naenkrat začne ,,migetati,,, občutek je tak kot bi nekam zdrsnil in dela zelo karatke in hitre utripe, kot bi samo migetal. Ko pa globoko vdihnem se utrip povrne v normalno stanje oz. malo bolj počasno, nekje do 65 udarcev na minuto. To pa me straši. Zanima me ali je glede na to, da sem kar nekaj preiskav opravila in da mi srce še kar nagaja smiselno kakorkoli ukrepati.

Hvala za Vaš odgovor.

LP
Default avatar

Boris Cibic

Iz vašega dopisa povzemam, da imate občutek, da se vam ponavlja malo drugačna oblika nerednega bitja srca za razliko od prejšnjega, ki ga poznate in vas ne vznemirja več, pri katetrem je šlo le za ekstrasistole.
Zdravniki ločimo ekstrasistole, pri katerih se, ob rednem bitju srca, ponavljajo prezgodnji utripi, od povsem nerednega bitja srca, ki mu pravimoatrijska fibrilacija ali preddvorno plapolanje.
Včasih so ekstrasistole izredno redke (samo nekaj prezgodnjih utripov na dan), v večini primerov pa bolj pogoste (več prezgodnjih utripov v eni uri ali celo v eni minuti)
Pri atrijski fibrilaciji pa je srčni ritem povsem nereden. Taki ritem lahko traja samo nekaj sekund, lahko pa več ur ali več dni.
Iz vašega besedila nisem mogel ugotoviti ali imate občasno kar nekaj sistol drugo za drugo ali pa imate napade zelo kratkega povsem nerednega bitja srca.
Natančen odgovor je možen na osnovi izvida EKG. V vašem primeru bi verjetno razčistili vprašanje če bi opravili 24-urno beleženje EKG (preiskava pa Holterju)
Lahko poizkusite odpraviti motnjo z jemanjem blagega pomirjevala (Persen ali podobno) ali pa tako, da vam zdravnik predpiše eno od zdravil, ki deluje proti nerednemu bitju srca (antiaritmik).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni.

Imam napade ekstrasistol, ki niso vsakodnevne in trajajo le kakih par sekund. Načeloma se mi morda zgodijo 2 do 3 krat na dan, kadar pač pride do tega. Utrip začutim v grlu in ko se potipam in iščem utrip ga ni. Kar se tiče tega migetanja, pa se mi je to zgodilo prvič, da je srce naenkart samo migetalo...nekaj sekund, dokler nisem globoko zajela zraka.
Ekstrasistole, če to so, pa se pojavljajo spontano oz. ni pravila. Bila sem na vseh preiskavah: uz srca, EKG, obremenitveni test in tudi 24 urni EKG. Izvidi so bili vsi v mejah normale in tudi 24 urni ekg tisti dan ni zaznal nobene aritmije (ironija, ko so mi odstranili napravo, sem jo začutila ;)).

Jemljem cymbalto 60 mg. Poizkusila sem tudi zvečer vzeti malo četrtinkico xanaxa, ki pa tudi ne prepreči ekstrasistol. Začela sem uživati ribje olje (fuj fej in fuj), ker naj bi nekako pomagalo tudi pri teh težavah.

Kaj svetujete?
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate pogoste prezgodnje utripe (ekstrasistole), ki jih včasih skušate preprečiti z manjšimi odmerki tablet Xanax (1/4 tablete). Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da ste opravili več pregledov pri kardiologih, niste pa napisali katera zdravila so vam predpisali ali priporočili. Verjetno veste, da Xanax deluje samo anksiolitično in, da je njegovo delovanje na ekstrasistole bolj posredno. Zato lahko pričakujemo nekaj njegovega koristnega učinka le, če ga vzamemo nekaj več kot samo ¼ tablete. Cymbalta pa je antidepresiv in nima večjega vpliva na srce. Prosite izbranega zdravnika, da vam predpiše zdravilo proti nerednemu bitju srca, ki bi ga jemala skupaj z nizkimi odmerki Xanaxa do zboljšanja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Desert Rose

Pozdravljeni!

Priporočili ali predpisali mi niso nobenih zdravil zaradi nerednih utripov. Tudi moja osebna zdravnica ni pristaš jemanja zdravil, tako me vedno odpravi z nasmehom in napotkom naj grem raje pečt piškote pa bo minilo. Morda ima prav, vendar pa ko kljub neobremenjevanju zadeve ostajajo ti ni vseeno in zopet se rodijo razna vprašanja. Najbolj me moti jutranje vstajanje, ko me srce kar ne more dohiteti. Vstajam počasi, ker sem zaspanka, tako, da nekje v pol ure dokončno vstanem, vendar že ko se napotim v kopalnico mi srce bije zelo hitro in večkrat začutim tudi motnjo ritma. Postane mi vroče (drugače sem zmrznjen tip), tekom dneva pa se stanje umiri. Zjutraj pa se počutim utrujeno in nekako zadihano in le stežka funkcioniram. Imam tudi naslednje težave. Ne morem stati na mestu, ker se mi začne vrteti. Ko stojim se mi pritisk močno zniža, utrip srca pa naraste.
Zanima me kaj mi priporočate in kaj bi lahko bil vzrok. Skrbijo me te motnje ritma, pa čeprav preiskave niso pokazale ničesar, ker pač tisti dan ni bilo nobene motnje.

Hvala ,lp