Med.Over.Net

Neplodnost

Odgovarjajo: Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Pogovori, izmenjava izkušenj in informiranje o neplodnosti.

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Branka Žegura

DABROSTON

Default avatar

pikaapokaa

Mene pa zanima, zakaj se uporabljajo Dabroston tabletke in če je ob jemanju možno zanosit?

Hvala za odgovor.
Default avatar

mariša

Pozdravljena!
Za mano so trije neuspešni postopki IVF. sedaj sem 2 meseca zaradi močne menstruacije prejemala dabroston in v veliko začudenje in veselje vseh zanosila!Torej, zanositev je možna!!!
lp
Default avatar

pikaapokaa

a ga je potrebno še jemat, če zanosiš, al je boljše, da ga opustiš?
Default avatar

k i t t y

Dabroston se navadno začne opuščat po 12.tednu. Sicer pa po navodilih ginekologa.
Default avatar

Mateja K.K.

Ena G je kolegici, ki je šele zanosila, rekla, da če se ji je zmešalo, da je jedla dabroston, da lahko zaradi teh tablet začne krvavet in izgubi otroka. Kaj je to res? Ker jaz tudi jem Dabroston po Klomifenu.
Default avatar

tanči 55

Jaz sem v drugem mesecu nosečnosti začela malo krvavet in mi je G predpisal dabrostron. Kot sem slišala, ga predpisujejo tudi po IVF da ne bi prišlo do krvavitve.
Default avatar

Mateja K.K.

Še nekaj me zanima, glede Dabrostona. Kateri dan pa bi naj prišla M po zadnji vzeti tabletki? Meni je ponavadi prišla drugi dan. V četrtek sem vzela zadnjo tabletko. Včeraj sem imela roza izcedek, danes tudi. Me pa kr špika v predelu maternice. Malo me skrbi, kaj je zdaj to?! Ta mesec sem bila tudi na Klomifenu. O naj bi imela pred 13 dnevi, čeprav se meni zdi, da je bila kak dan kasneje (glede na bolečine). Morda pa le pride jutri. Sem se že psihično pripravila nanjo. Bo manjše razočaranje. :(
Default avatar

k i t t y

Mateja kako si imela ta ciklus klomifen, 13.dni nazaj ovulacija in danes si prenehala z dabrostonom? Sem to prav razumela? Kdo ti je rekel, da prekineš terapijo?

Kadar imaš stimulacijo in piješ dabroston s tem ne prekineš do testa! Šele, če je test negativen (15 dan po ovulaciji) lahko z dabrostonom prekineš. V kolikor je test pozitiven nadaljuješ z dabrostonom do nekje 12-13 tedna nosečnosti (po navodilih ginekologa).
Default avatar

Mateja K.K.

Sicer je danes prišla M. Meni je moja G rekla, da moram jest Dabroston od 20-27 dne. 2x1. Je lahko kaj narobe?
Default avatar

k i t t y

Mateja to je nesmisel. Svetujem ti, da vprašaš dr.Pušenjaka na sosednjem forumu za mnenje.

Dabroston se pije v dva namena. Zato, da se sproži menstruacija. To pomeni, da pijemo določeno število dni Dabroston in nato prenehamo. Tako umetno sprožimo začetek menstruacije. Ali pa v podporo nosečnosti. V tem primeru se s terapijo ne preneha ampak nadaljuje do nekje 12. tedna nosečnosti. To pomeni nekje 3 mesece neprekinjenega jemanja.
Default avatar

Mateja K.K.

Torej, sem vprašala Pušenjaka, pa je rekel, da bi lahko prišlo v mojem primeru do rahle krvavitve. Ampak ker je pa prišla M, bi prišla tak al tak. Sem pa naredila še en test za ziher in je pokazal -!
Sem pa danes dobila nov recept za Klomifen in gremo v nove boje. Me pa zanima zdaj sledeče. Kako pa bi naj jedel Dabroston, če še prej ješ Klomifen?
Default avatar

k i t t y

Dabroston začni jemat po ovulaciji in z njim nadaljuj dokler ne dobiš menstruacije oz. nekje 16 dan po ovulaciji naredi nosečniški test. V kolikor je negativen prekineš z Dabrostonom in boš dobila menstruacijo.
Default avatar

mell

živjo!

Včeraj ko sem bila pri moji ginekologinji in mi je svetovala da začnem jemati Dabroson,. Sam zanimivo mi je da mi ni dala recepta za tablete ampak mi je napisala sam na en listek. Ali je potreben recept za te tablete ali ne?
No pa še nekaj me zanima, če uporabljaš tablete dabroston je potrebno jemati tudi tablete klomifen za ovulacijo ali ne?

hvala za vaš odgovor
Default avatar

ninch

Dabroston sem jaz jemala za urejanje menstruacije in povečevanje ovulacije. Jedla sem ga trikrat na dan po eno tabletko, od desetega dne menstruacije, 10 dni. sicer takrat potem nismo delali na dojenčku, in sem dobila menstruacijo po pr. 5 dneh.
Default avatar

k i t t y

Klomifen in Dabroston sta dva povsem različna zdravila.
Klomifen piješ prve dni ciklusa zato, da pridobiš več kot eno celico oziroma, če nimaš ovulacije, da do te pride.
Dabroston piješ v drugem delu ciklusa, PO ovulaciji in služi kot opora morebitni nosečnosti. Dabroston ne povečuje ovulacije lahko pa le to prepreči v kolikor ga uživate v prvem delu ciklusa.
Default avatar

VLASTA

LEPO POZDRAVLJENI. KER PREBIRAM VAŠA SPOROČILA, SEM SE ODLOČILA, DA VAM PIŠEM IN PROSIM ZA POMOČ. TEŽAVE IMAM Z MESEČNIM PERILOM, KI JE NEREDNO. IMELA GA NISEM ŽE 7 MESECEV. BILA SEM PRI G. PA SO MI REKLI, DA JE VSE UREDU. NAROČENA SEM MARCA V AMBULANTI ZA NEPLODNOST. G. MI JE DALA TEBLETE DABROSTON, KI SEM JIH JEMALE 7 DNI PO 2 TABLETKI NA DAN. ZAČELA SEM JIH JESTI 3.12.2009 IN SEM JIH JEDLA DO 10.12.2009. DO DANES ŠE NISEM BOLANA. NOSEČA NISEM,KER SEM DELALA TEST. KASNEJE PA BI ŠE MORALA JESTI OD 5 DO 9 DNEVA CIKLUSA JESTI KLOMIFEN. NE VEM KAJ SE DOGAJA. KAJ NAJ NAREDIM, RADA BI IMELA MZ FANTOM DRUŽINO. A ŠE NAJ ČAKAM AL NAJ POKLIČEM G. ZAKAJ NISEM BOLANA. SVETUJTE MI PROSIM. HVALA LEPA. LEP POZDRAV. VLASTA
Default avatar

špelka marelka

tudijaz sem jedla klomifen in dabroston ,hodila na masažo k naši karmen v radomlje in zanosila drugi mesec po začetni terapiji, zato pravim nekaj pa je na teh masažah, će mi je uspelo prej pa leto in pol ne. Vlasta veš moj cikel je bil tudi zelo nereden sploh nisem imela ovulacij , no sedaj je pa uspelo , svetujem ti ,da ne čakaš predolgo in pokliči karmen , še njen kontakt 041 439 033.Vse lepo v prihajajočem letu.
Default avatar

VLASTA

POZDRAVLJENA ŠPELKA. NAJLEPŠA HVALA. BOM POSKUSILA. TUDI TEBI VSE NAJ NAJ V NOVEM LETU. ČE MI USPE SEM TI 100000... HVALEŽNA.ČAO
Default avatar

Nepklodnost

Lepo pozdravleni mene pa zanima ze 8dan jem tablete dabroston in me od vsega zacetka jemanja boli v spodnjem delu trebuha in mi je slabo kaj bi lahko to bilo mogoce ve kera??????

Moderatorji

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Branka Žegura