Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Rabim pomoč - Subutex

Default avatar
Včeraj sem med fantovimi stvarmi našla tablete Subutex. Ker nisem vedela zakaj se uporabljajo, sem to poiskala na internetu. Uporabljale naj bi se pri odvajanju od heroina. To me je popolnoma vrglo iz tira. Zdaj res ne vem, ali je kdaj jemal heroin ali jemlje le te tablete. Ker res ne vem kaj naj si mislim, bi rabila vašo pomoč, in sicer me zanima ali te tablete povzročijo zožanje zenic, kot to povzroči heroin. Katere droge pa še, poleg heroina zožajo zenice? A imajo te tablete same po sebi sploh kakšen učinek?
Lepo prosim za pomoč! LP!
Default avatar
Tajči,
vse opijatne substance povzročajo zoženje zenic.To pa ni samo heroin ampak tudi metadon, ki se ga predpisuje kot zdravilo pri opijatni odvisnosti.Zdravila kot so Metadon, Substitol, subotex-Suboxone, pa odvisniki ne dobijo samo v Centrih za zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog ampak jih kupijo tudi na črnem trgu.
Subotex je zdravilo, ki ga jemljejo odvisniki od heroina, zato bi bilo dobro, da se s svojim fantom pošteno pogovoriš kakšne probleme ima in kako jih rešuje.
L.P. M.
Default avatar
Mila najprej bi se ti rada zahvalila za tako hiter odgovor!
Zanima pa me še nekaj. Napisala si, da je Subotex zdravilo, ki ga jemljejo odvisniki od heroina, vendar a ni možno, da bi fant jemal le Subotex brez, da bi bil odvisnik od heroina oz. da bi ga sploh kdaj jemal. A ima Subotex sam po sebi kakšen učinek - mislim, če si kaj zadet, al ne vem, če maš dober feeling, ko ga vzameš? Ker s fantom sva skupi res že veliko let in zožene zenice opažam zadnjih par mesecev, še to sem pa tja, ne vsak dan, tako da mislim, da heroina ni jemal. Kako pa je z odvisnostjo od Subotexa? A je težko prekinit z njim, ko ga enkrat uživaš nekaj časa?
Še enkrat hvala za odgovor, LP!
Default avatar
Živijo!
Kot ti je Mila povedala, se Subutex uporablja za vzdrževanje abstinence. Vendar če človek ne jemlje opiatov (H, metadon) delujejo zelo močno analgetično (proti bolečini). Dajejo jih tudi bolnikom v zadnji fazi raka, ko kak Tramal ne pomaga več, morfin pa je premočen - nevaren.
TOREJ: če se tvoj fant ni drogiral, ga Subutex "zadane", sicer pa uspešno abstinira. V prvem primeru boš opazila zožanje zenic, sicer pa ne, ker ga ne čuti.
Zenice zožajo: heroin, metadon, Substitol (morfin)
Default avatar
Subotex je komercialno ime za buprenorphine, polsintetični derivat tebaina (tebain je prisoten v opiju posebne vrste maka). gre pa za močno sredstvo proti bolečinam, ki naj bi bilo tudi do 50x močnejše kot morfij, učinkuje dlje časa in ga ni treba jemati intravenozno. Kot je napisala že Mila, se uporablja tudi kot nadomestna terapija pri zasvojenosti z opijati, lahko pa je kot vse psihotropne substance tudi sredstvo omame, do njega lahko prideš na legalen način v primeru da se zdraviš zaradi zasvojenosti ali pa ga nabviš na črnem trgu ali beri, kar pred ambulanto za preprečevanje in zdravljenje zasvojenosti, podobno kot metadon. Obstajajo tudi urinski testi za dokazovanje buprenorphina v urinu, mislim pa da Subotex pozitivno reagira tudi na testu za ostale opijate. Buprenorphine povzroča podobne znake kot drugi narkotiki: slabost in bruhanje, zoženje zenic, omotico, srbečico, suha usta, težave z erekcijo, zastoj urina, zaprtje idr.
Buprenorphina ne zlorabljajo pogosto, pri posameznikih z nizko toleranco za opioide pa lahko izzove podoben občutek kot heroin, povzroči analgezijo (zmanjša bolečino), občutek evforije, osebe naj bi bile bolj zgovorne.
Kriza po prekinitvi jemanja Subotexa naj bi bila kar huda in dolgotrajna, predvsem v obliki depresije in pomanjkanja energije.
Upam, da sem ti kaj pomagala. Vem, da se sliši zguljeno, ampak dajta se mirno pogovoriti, čeprav si sigurno šokirana nad svojim odkritjem, predvsem pa ga ne napadaj ali obtožuj, to je najslabše kar lahko storiš.
Default avatar
Tajci!
Sem zdravljeni politoksikoman (kar pomeni da sem bil "navlečen-psihofizično" na vse žive psihoaktivne substance od trave, heroina, poživil, kokaina in igle) in imam izkušnje tudi z jemanjem Subuteksa. Prekletstva sem se rešil in zdaj študiram.
Samo eno je mesto v vsakem večjem mestu , kjer se da dobiti Subutex in to je lokalni Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog- CZOPD.
Na teh centrih, kjer so zaposlene zdr. sestre, tehniki in zdravniki, se talajo tri zdravila za zdravljenje odvisnosti.
Ta zdravila se, tako kot heroin, v telesu po zaužitju vežejo na "opiatske receptorje" na katere se drugače vežejo telesu lastni opiati(endorfini), vsakič ko se naša psiha znajde v prijetni situaciji(dobra hrana, dobra družba, orgazem, zaljubljenost itd.).
Ta tri zdravila so: Metadon, Substitol in Subutex.
Doktorji in farmacevti namreč že leta trdijo, da se z vezavo teh zdravil na receptorje, doseže pri individuumu stanje v katerem so njegovi receptorji nasičeni in zatorej je želja po heroinu(ki z vezanjem na opi. recept. proizvaja ugodje) manjša. Vendar ostaja dejstvo, da tudi ta tri opiatska zdravila povzročajo občutek ugodja, vendar le prve tedne po začetku vnosa, potem se telo na te občutke navadi in ostanejo le zasedeni receptorji, ki preprečujejo herinu stimulirati ugodje.
Subutex je pa najšibkejše zdravilo izmed trojice, pa vendar pri "čistem" človeku izzove močno zadetost.In kot sem rekel se telo v razmeroma kratkem času navadi nanj in potlej opiatski znaki(zožane zenice, bruhanje, občutek topline in ugodja itd.) niso več močni, če sploh opazni.
Tvoj fant je Subutex dobil bodisi na Črnem trgu ali pa je vpisan v najbližjo enoto CZOPD-ja.
Sam nikoli nisem bil prav fizično idvisen od heroina, sem se pa vseeno vpisal na metadon, ker deluje dejansko kot stabilizator počutja in močno manjša željo po opiatskih drogah, predvsem heroinu( tako kot subutex).
Če ima tvoj fant nekatere karakterne poteze odvisnika( kar se lahko pokaže po želji do kakršne koli zadetosti-tudi veliko trave recimo) in jezdravilo dobil na CZOPD-ju, mu ne otežuj poti, ki je že sama po sebi težka.
V kolikor pa je zdravilo kupil od "džankijev", ga pa opozori na pojav želje po zadevanju, ki ponavadi pelje zelo strmo proti zasvojenosti, ki te(to mi lahko verjameš) zaznamuje za celo življenje.
Želim vama prijetno življenje in ognita se zasvojenosti kolikor le zmoreta.
lp...
Default avatar
Hvala vsem za odgovore! Kaže, da se bom morala resno pogovoriti z njim. Srčno upam, da nisem prepozna.
Default avatar
Tajci,
V vseh prejšnjih odgovorih, ki so zelo izčrpni, nisi dobila ene informacije, ki je mogoče ključna. Razlika med Subutexom in ostalimi tabletami, ki služijo za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog je v možnih načinih zaužitja. Metadon in Substitol se lahko zaužijeta oralno in nikakor drugače. Subutex je ravnotako namenjen oralnemu zaužitju. Tableta se stopi pod jezikom. Vendar pa so narkomani našli način, kako se ga lahko s Subutexom zadevajo. Subutex se lahko posnifa ali vbrizga, kar naredi večji učinek. s tabletami Suboxone so zdravniki tovrstno zlorabo uničili, daj so dodali snov, ki deluje tako, da z vbrizganjem ali snifanjem odvisnik v zelo kratkem času zapade v abstinenčno krizo. Upam da kaj pomaga. Lp.
Default avatar
No ja, tut z metadonom oz. heptanonom so se zadevali (v žilo), dokler so jih razdeljevali kot tablete (pač so jih raztopili)..potem so začeli tablete mešati z juice-om, da se folk ne bi zadeval, ampak poznam primerke, ki so si to vseeno v žilo spustili..
Default avatar
tako....metadonje lahko tud tekočina in so zaradi pikanja začeli mixati s sokom.
Default avatar
pa ne samo zaradi pikanja. Metadon je izredno neprijetnega, grenkega okusa. S sokom je bolj užiten. Kislina pa je tudi neke vrste preprečevalec gnitja. Za vzorne "metadonce", ki ga dobijo za več dni - za domov sok preprečuje, da bi se metadon pokvaril.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Če se meša metadon s sokom zato, da se ne bi pokvaril, zakaj tvegajo in ga proizvajajo, skladiščijo, transportirajo in spet skladiščijo brez soka? Potem bi bilo bolje, da je že na začetku zraven sok.
Default avatar
Pozdravljeni.
Nekaj o Subutexu že vem, zanima me kako se oseba počuti po prvih dneh ko preide iz npr 40 mg metadona na dan na zdravilo subutex. Vmes med prehodom na subutex, ne pije metadona 30 ur, tako da prvo tabletko subuteksa zaužije ob prvih znakih abstinenčne krize.

Kako se počuti oseba po tem ko vzame prvi odmerek subutexa in nasploh med zdravljenjem...?

Hvala za odgovor!
Default avatar
Po mnenju proizvajalca in stroke je najnižja doza metadona za prehod na subutex 30mg, a tudi pri tej dozi je neizogibno, da se subjekt dan ali dva počuti nelagodno.

Kako se bo subjekt počutil med "zdravljenjem" je odvisno od različnih dejavnikov, mlajši subjekti s krajšim obdobjem zlorabe se tipično počutijo bolje, nekaterim je subutex celo bolj všeč kot njihova izvorna droga izbire. Končno je tudi subutex opiat, četudi delni in mešani agonist / antagonist. Starejši subjekti z dolgimi obdobji uživanja polnih agonistov kot so heroin, morfij, metadon, opij ipd. buperenorphina ponavadi ne marajo preveč in preferirajo metadon.

Pomembna je tudi doza. Buperenorphine deluje bolj agonistično v nizkih dozah, pod 2mg, v višjih dozah pa antagonistično na kappa receptorje, kar lahko povzroči neprijetne stranske učinke.

Mnenja stoke in uporabnikov se glede Subutexa razhajajo. Stroka meni, da je boljša substitucijska terapija kot metadon zaradi t.i. ceiling efekta, kar pomeni, da ne more priti do overdose-a. Večine ali pa vsaj zelo veliko število uporabnikov pa trdi, da je subutex primeren za rapidno detoksikacijo, za dolgotrajno substitucijo pa preveč nepredvidljiv. Mnogi subjekti, ki so dlje kot 2 meseca uživali Subutex ali Suboxone poročajo o težavnosti detoksikacije buperenorphina, povzročal naj bi post akutne abstinenčni simptom.
Default avatar
leiito je napisal/a:

Torej predlagate da naj oseba na subutexu ne ostane predolgo. Kaj pomeni post akutni abstin. sindrom.

Ker se moja draga oseba zdravi z subuteksom, zdaj poteka 6 dan, prve 3 dni je bilo kar hudo, zdaj se počuti bolje, naj ji predlagam da ostane na subutexu - zdaj ima dnevno dozo 18 - 24 mg po predpisih doktorja in delavcev v centru ki trdijo da je naredil velik korak naprej z prehodom na subutex, on pa se boji -(jaz pa še bolj) da je le začetek še ene odvisnosti, ter sem v dvomih ali naj preide raje nazaj na metadon in si znižuje dozo od 30 dalje.

Delavci v centru pravijo da je že zdaj več primerkov ZDRAVLJENIH od subutexa kot kdajkoli prej od metadona.

Kaj predlagate ? ?

P.S :

Kakšne posledice bi imel otrok zdravljenega ali še odvisnega od subutexa ?
Default avatar
Mila1 je napisal/a:
Default avatar
Zdravo. zanima me ce se subotex pokaze na urinskem testu. hvala
Default avatar
Zdravo! Kolikor vem ( po info drugih ) se buprenorfin (subutex) ne pokaze na standardnem urinskem testu- za metadon,heroin,morfin. Sicer mi je bilo rečeno, da se ne pokaže na urinskem testu ,ki ga dajejo voznikom.
A popolnoma žal nisem prepričana. Vem, da za različne opiode obstajajo različni urinski testi, ki preverjajo določen opiod- npr heroin- naravni opijat in posebni testi za metadon- sintetični opiod. Buprenorphin- subutex ali suboxone je opiod, polsintetični in delni.
Lep pozdrav!
Default avatar
POZDRAVLJENI!
BOJUJEM SE S TEŽKO DEPRESIJO IN PROSIM,ČE MI ODGOVORITE,KAKO VPLIVATA
TE DVE ZDRAVILI NA DEPRESIJO. NIKDAR NISEM JEMALA MAMIL,JEMLJEM PA
ANTIDEPRESORJE. HVALA ZA POMOČ!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren