Med.Over.Net

Kardiologija

Srčne zaklopke

Default avatar

gita40

Spoštovani prim. Boris Cibic !

Kot je znano imamo 4 srčne zaklopke.

Zanima me ali je funkcija katere od zaklopk bolj pomembna od druge ?
Namreč najbolj pogosto se operirajo aortna in mitralna zaklopka (levo srce?),manj pogosto pa trikuspidalna, še manj pulmunalna zaklopka(desno srce?).

Kdaj je operacija zaklopk bolj nujna - ob stenozi ali regurgitaciji zaklopke?

Ali je res, da je trikuspidalna zaklopka, zaradi položaja težje vidna na UZ?

Ali CT pregled bolj sigurno prikaže desno srce - trikuspidalno zaklopko ?

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni !
Default avatar

Boris Cibic

Srce je votel organ razdeljen v 4 votline. Zaklopke v srcu so zato, da kri odteka samo v eno smer (samo naprej).Težko bi znal odgovoriti na vprašanje katera zaklopka je najbolj pomembna. Vse morajo delovati brezhibno, sicer se začnejo težave. Ker sta mitralna in aortna zaklopka najbolj obremenjeni sta tudi najhujše in najbolj pogosto prizadeti. Ko nastane poškodba na zaklopki zaradi vnetja, lahko minejo leta predno se začnejo kazati posledice, zlasti če je poškodba majhna. Počasi napreduje tudi poškosba zaklopke zaradi degenerativnega (starostnega) procesa. Na kratko: mnogo bolj pogosto sta prizadeti mitralna in aortna zaklopka in pri njiju je v večini primerov potek hujši kot v trikuspidalni in pulmonalni zaklopki. Pri UZ-pregledu je stenoza trikuspidalne zaklopke malo težje ugotovljiva kot trikuspidalna insuficienca.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

gita40

Spoštovani,

ali je katero od zaklopk bolj zahtevno nadomestiti z umetno zaklopko ?

Ali se lahko med eno operacijo zamenja več zaklopk ?

Katere umetne zaklopke imajo najdaljšo življensko dobo ?


Hvala in lep pozdrav !
Default avatar

Jasmina84

Spoštovani!

Tudi jaz bi imela eno vprašanje v zvezi z srčno zaklopko.
Stara sem 23let in pred 1 letom so mi odkrili, da mi pušča leva mitralna zaklopka, kar čutim kot dvojni utrip srca. Zadnje čase imam čedalje pogostejše napade, ko me začne dušiti (kot da bi imela na prsih utež, ki mi onemogoča da bi vdihnila do konca), srce pa mi bije zelo neenakomerno in hitro. Poskušam se umiriti, vendar je to čedalje težje. Prav tako imam takrat vročino okrog 37,8 stopinj, krvni izvidi pa so čisto normalni.Napadi se pojavijo, ko sem pod stresom oz. ko sem bolna (prehlad). Skrbi me, da je kaj bolj resnega, čeprav so mi na ultrazvoku lani rekli, da ni nič hujšega in da lahko živim normalno. Kaj menite vi?

Najlepša hvala za odgovor!

LP
Default avatar

Boris Cibic

Srčne zaklopke. Jasmina84

Napisali ste, da vam pušča mitralna zaklopka, da imate napade "dušenja" in, da vam več krat srce bije zelo neenakomerno in hitro. Na UZ-pregledu srca so vam rekli, da ni nič hujšega in, da lahko živite normalno. Ugotavljam neko neskladje med vašim počutjem in ugotovitvijo na UZ-pregledu. Niste pa napisali, kaj vam je kardiolog svetoval, da bi se rešili sedanjih težav. Predstavljam si, da je kardiolog ugotovil prolaps mitralne zaklopke, ki je lahko vzrok vaših sedanjih težav in pri katerem svetujemo le zdrav slog življenja. Več krat se tudi odločimo za zdravljenje z nizkimi odmerki zdravila Concor ali z blagimi pomirjevali. Lahko se še zglasite.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Srčne zaklopke – gita40

Nisem našel podatkov katera operacija zaklopk je najbolj zahtevna. Med operacijo lahko kirurg operira 3 zaklopke. Pri vseh sodobnih zaklopkah je predvideno dolgo "preživetje", če se bolnik zdravi dosledno po navodilih zdravnika.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Romi

POzdravljeni

Tudi jaz imam diagnozo prolaps mitralne zaklopke. S tem živim večinoma brez hujših težav.Stara sem 39 let. Ker sem pred resno odločitvijo - umetna oploditev, me zanima ali ima lahko kakršne koli vplive oz.lahko pusti posledice na srčni mišici ali ožilju, jemanje hormonskih zdravil kot so Diphereline in Decapeptyl ( pospeševalci ovulacije ), ter zdravila Gonalf, Mengon, Humegon..
Na netu sem prebirala o stranskih učinkih,( otekanje, povišan krvni pritisk,vročinski oblivi,nemir, nespečnost ...) vendar mi učinkovanje hormonskih prparatov vzbuja strah, saj vplivajo tako na telo kot psiho. Doktor mi "še" ni podal željenih odgovorov.
Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Učinkovine, ki delujejo na naš organizem lahko postanejo zdravilo, če nam bolj koristijo kot škodijo. Z drugimi besedami povedano "ni zdravila brez stranskih učinkov". Na srečo so stranski učinki v veliki večini primerov samo prehodni in neškodljivi. Zdravila, ki ste navedli v dopisu ne povzročajo okvar na mitralni zaklopki. Na Ginekološki kliniki v Ljubljani deluje ambulanta za rizično nosečnost. Vodi jo dr. Medičeva (Tel. 01.522.6115), ki se še posebno posveča nosečnicam, ki imajo zdravstvena vprašanja v zvezi s srcem.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

-Nika

Pozdravljeni!
Imam uprašanje ki se nanaša na mojo babico.
Stara je 78 let in zadnje čase ima vse pogostejše težave z dihanjem
kar je posledica popuščanja srca.
Ne dolgo nazaj je bila hospitalizirana in takrat so ji ugotovili da ima
hudo mitralno stenozo kar (še sedaj ne vem točno kaj to pomeni), hkrati so ugotovili da ji žila dovodnica sploh ne deluje ter da prihaja kri v srce le po vseh malih žilicah ki pa so postale že dotrajane.
Obeta se ji operacija na odprtem srcu kjer bi ji naredili obvod.
zanima me kolikšen je uspeh take operacije in kako dolgotrajno je potem okrevanje.
Hvala in Lepo pozdravljeni
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da ste že kdaj brali, da je srčna kirurgija v zadnjih 20 letih zelo napredovala in, da so postale navedene srčne operacije (mitralna stenoza in obvodi) vsakdanje delo kardiokirurgov. Za take operacije se pa ne odločijo, če ni bolnik "operabilen" zaradi težkega splošnega stanja, zaradi hudega popuščanja srca ali drugih vzrokov. O tem se dogovorijo na konziliju s kardiologi. Okrevanje po operaciji je v večini primerov kratko, daljše pa je popolno okrevanje (lahko več mesecev).


Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

u2anja

Pozdravljeni!

S prebiranjem vprašanj in odg., te, že odprte teme sem čedalje bolj "zmedena", zato bom napisala kar svoj primer, in sicer:
Pri 10 leih so mi odkrili sum na srcu. Ker je takrat obstajal le EKG, se sami niso vedeli kaj mi je- govorili so, da imam vnetje srcne zaklopke, spet drugic, da imam okvaro srca,itd. Spolnim se samo,da 1 leto nisem smela imeti fizicnih naporov. Pred kratkim mi je osebna zdravnica zopet zaznala sum in odlocili sva se, da grem na eho.

Danes sem dobila izvide ehokardiograma.
Povzetek eho. je, da imam prolaps mitralne zaklopke (zaklopka mi prepusca nekaj krvi nazaj; ali se motim?) in valvularno mitralno insuficienco (kaj to sploh je). Dr. je podal predlog za mojega osebnega zdravnika o jemanju Propranolola (20mg) in ponovni ultrazvok srca cez 2 leti. Imam 23 let in imam nekako enake probleme kot sem jih ze zasledila: drasticno menjanje utripa (recimo na EHO pregledu, mi je tistih 20min v lezecem polozaju "skakal" od 70-130), bolecina na desni strani leve dojke, imam obdobja zbadanja (krcev) srca, visok krvni tlak, itd. ...
Dr. me je vprasal, ce sem imela v mladosti sklepno vnetje (oz. revmo), ker pa nisem vedela, sem rekla, da ne, ceprav mi je mami pozneje povedala, da sem jo imela. Ima to kakrsno koli vezo?

Glede ukvarjanja s sportom pa na sreco nimam omejitev.

Za odgovore se Vam ze v naprej prav lepo zahvaljujem!
LP, Anja
Default avatar

Boris Cibic

Bolj se nagibam k mnenju, da imate manjšo prirojeno srčno napako (prolaps mitralne zaklopke) kot mnenju, da ste v otroških letih preboleli akutno revmatsko vnetje srčne (mitralne) zaklopke. Pri obeh boleznih lahko nastopi taka sprememba na zaklopki, da zaklopka ne tesni več in prepušča, da se nekaj krvi, ob skrčenju levega prekata, vrača nazaj.
Pri prolapsu mitralne zaklopke, ki je razmeroma pogosta prirojena srčna napaka pri ženskem spolu, so več krat prisotne motnje srčnega ritma (hitro bitje srca ali/in prezgodnji srčni utripi) in motnje z nprijetnimi občutki v predelu srca. Pri ugotovljenem prolapsu mitralne zaklopke, v prisotnosti težav, predpisujemo zdravila betablokatorje (najrajši nizke odmerke Propranolola). Ker bolezen lahko počasi napreduje, želimo, da zdravljenje bolnikov s prolapsom vodijo kardiologi. Bolnikom odsvetujemo le vrhunske športe in hude telesne napore.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Danica Bizjak

Predd šestimi leti so mi zamenjali mitralno zaklopko. Jemati moram kar nekaj zdravil (marivarin, concor,lanitop), ker pa imam še okvaro ščitnice še eutirox. Pridno se držim vseh navodil, redno hodim v službo (imam 52 let) in se trudim funkcionirati čim bolj normalno. Vendar me včasih izda velika utrujenost saj so moje fizične sposobnosti kar za 50% zmanjšane, in posledica je bila tudi opozorilna možganska kap. Resnično se trudim
in sprašujem če nam pripada kakšna zdravstvena rehabilitacija preko zdravstva.Ker sem v rizični skupini niso dovolj redna zavarovanja ampak moram plačevati duplo dodatno zavarovanje za primer bolezni v tujini.
Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Predstavljam si, da hodite na redne kontrole (1–2 krat na leto) h kardiologu in da je delovanje umetne zaklopke ustrezno. Zato bi iskal razlago za občasno veliko utrujenost v drugem vzroku (oslabelost srčne mišice, slabokrvnost, duševne preobremenitve, majhne prehodne možganske kapi?), ki naj bi bil vodilni in je zajet v pravilniku o zdraviliškem zdravljenju.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lazo

Zanima me operacija mitralne zaklopke neda bi odpirali prsni koš, ali je to izvodljivo in kje to uspešno delajo, mislim na zamenjavo mitralne zaklopke ali pa popravilo obstoječe.
l.p.
Default avatar

Boris Cibic

Na kardiokirurški kliniki v Ljubljani zamenjave mitralne zaklopke po perkutani poti še ne izvajajo, izvajajo pa operacije z minimalnim posegom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nikiii_

Kakšni so simptomi okvare zaklopk ?

LP.
Default avatar

Boris Cibic

V srcu imamo 4 zaklopke. Za njihov obstoj izvemo s poslušanjem srca in z UZ-pregledom srca. Dokler nismo imeli ultrazvočnih aparatov smo ugotavljali okvaro zaklopk s poslušanjem. Na osnovi dolgoletnih izkušenj smo precej natančno ugotovili katera zaklopka je okvarjena. Danes, z UZ-pregledom srca ugotovimo katera zaklopka je prizadeta in stopnjo prizadetosti in ni potreben trud, da napako ugotovimo s poslušanjem srca.
Simptomi okvare zaklopk so različni, odvisno katera zaklopka je prizadeta. Ali vas zanima natančen opis ene ali vseh štiri zaklopk?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nikiii_

Lahko mi poveste za vse.

Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

V srcu so 4 zaklopke. Na meji med desnim preddvorom in desnim prekatom je "trikuspidalna zaklopka". Na meji med desnim prekatom in pulmonalno arterijo je "pulmonalna zaklopka". Na meji med levim preddvorom in levim prekatom je "mitralna zaklopka" in na meji med levim prekatom in aorto je "aortna zaklopka".
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si